Agenda

Zwolle dinsdag 25 juni

Sint Jansviering in Zwolle

Kunstzinnige ontmoetingsactiviteit.

Door de Ledengroep Antroposofische Vereniging Regio Zwolle wordt vier keer per jaar een kunstzinnige ontmoetingsactiviteit georganiseerd. Op dinsdag 25 juni 2019 wordt in dit kader Sint Jan gevierd. Naast een gedicht van Novalis en passende muziek voor de zomertijd verzorgt Madeleine de Vletter-Wulff het inhoudelijk deel.

Madeleine vertelt hierover: "Aartsengel Uriël spoort de mens aan om zich met de mysteriën van zowel de hoogten, als met die van de diepten te verbinden. Zodat deze zichzelf opgenomen voelt in de samenwerking van beide werelden: met de lichtkracht en met de kristallisatiekracht. Rudolf Steiner beschrijft in zijn Sint-Jans imaginatie dat je je al doende kunt laten inspireren tot muzikale klanken, tot dichtwoorden, tot beelden voor een 'schilderij', dat in het moment ontstaat. We willen een poging wagen om op basis hiervan enkele levende kunstwerken te laten ontstaan. Dit doen we door muziek en dichtregels te vinden bij houdingsbeelden, die menselijke deugden en ondeugden uitdrukken."

Na de pauze willen we graag samen met het publiek een gemakkelijk in het gehoor liggend Jiddisch lied tot klinken brengen, het liefst met zelfmeegebrachte muziekinstrumenten, zoals blokfluit en slaginstrumenten, ter verhoging van de feestvreugde.

Medewerking wordt voorts verleend door Anneke van Zanten (gedicht), Onno Wieten (accordeon), Jorinde van IJzerlooij (viool), Lia Zandvliet (piano) en Imke Jelle van Dam (piano).

De avond, die een openbaar karakter heeft, wordt gehouden in Vrije School Michael, Bachlaan 8 in Zwolle (vrij parkeren). De zaal is open vanaf 19.30 uur; het programma begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

dinsdag 25 juni 20:00 uur

Vrije School Michaël
Bachlaan 8, Zwolle

06 2517 2519

www.jaarfeestenzwolle.nl

print dit item
Deventer vanaf zondag 30 juni

Het Onze Vader en chakra-ontwikkeling

2 daagse meditatieworkshop o.l.v. Walter de Zeeuw en Marijke Sies.

2de dag zondag 7 juli

Wie de weg van innerlijke ontwikkeling en scholing gaat, krijgt ‘als van zelf’ te maken met vele veranderingen. Zowel in de buitenwereld, als in onze binnenwereld. Herkenbaar bijvoorbeeld door een toenemende gevoeligheid; we gaan anders waarnemen en worden gevoeliger voor energieën en stemmingen van anderen. Andere mensen krijgen onverwacht helderziende, helderhorende of geestelijke ervaringen. Weer anderen worden zich bewust van de nabijheid van hun engel, natuurwezens of een overleden dierbare.

Chakra’s in ontwikkeling

Die vele veranderingen zijn een gevolg van de ontwikkeling in de lotusbloemen of chakra’s. In het bijzonder door wat Rudolf Steiner (1861-1925) hierover heeft verteld, is het inzicht gegroeid dat chakra’s nog zoveel meer zijn dan algemeen bekend is. Hij schrijft hierover uitvoerig in het boek ‘De weg tot inzichten in hogere werelden’: “door het gaan van die innerlijke scholingsweg, ook wel de Moderne Inwijdingsweg genoemd, beginnen de chakra’s op te lichten”.

Steiner reikt ons oefeningen aan voor het dagelijks leven, zoals het zes- en achtvoudig pad. Daarnaast is meditatie samen met het Onze Vader Gebed op de chakra's een heel krachtige wijze om de chakra's tot ontwikkeling te brengen. Roland van Vliet en Hans Stolp geven hiervoor, los van elkaar, de nodige aanwijzingen.

Deze kortere workshop van 2*1 dag organiseren we omdat we regelmatig het verzoek krijgen om eerst kennis te maken met deze bijzondere vorm van meditatie én gebed.

Waar ‘gewone’ meditatie veelal gericht is op innerlijke stilte en bewuster gewaarworden wat er in ons leeft, is de chakra/Onze Vader-meditatie meer gericht op het bewust voelend waarnemen van deze zielenorganen; we komen in verbinding met deze geestelijke organen en tegelijk met het Hoger Zelf.

Door het samengaan van meditatie met het Onze Vadergebed, roept dit gebed in ons hart en ziel innerlijke krachten op, die ons stapje voor stapje naar een hoger bewustzijn brengen. Zo ‘leren’ we dit oergebed op een nieuwe wijze te bidden en worden we deelgenoot aan de mysteriekrachten van dit gebed.

We werken in een kleine groep, maximaal 8 deelnemers

Aanmelden noodzakelijk

Inclusief meditatie CD

Kosten afhankelijk van inkomen

zondag 30 juni 09:30 uur

zondag 7 juli

Innerlijke Werkplaats
Fré Cohenstraat 6, Deventer

06 1389 2072

walterdezeeuw.nl

print dit item
Groningen zondag 30 juni

Sint Jansviering

Welkom op het Sint Jansfeest van de antroposofische beweging in Groningen!

Dit feest kent nauwelijks traditie, is vooral toekomstgericht. Hoe kunnen we met elkaar een schaal vormen waarin het geestelijke kan oplichten?

Zoals in de zomer in de natuur de glimwormpjes licht geven, de zee betoverend oplicht, zo kunnen we de blik richten op de kosmos en wat vanuit de verten naar ons toekomt. De strenge ernst van de aartsengel Uriël komt ons als representant van de kosmisch wevende krachten tegemoet.

Met muziek, zang, beweging, beeld en poëzie, aandacht voor weekspreuk 13 (zie bijlage) en de Uriel-imaginatie. En met aandacht voor elkaar kunnen we een zomers feest met elkaar vieren.

Meenemen van fruit, sap of ander lekkers stellen we op prijs!

Toegang: vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 5,00)

Aanmelden: hoeft niet, maar is wel handig:

info@euritmienoord.nl of gonne_corstens@hotmail.com

We hopen velen van jullie te mogen begroeten!

Hartelijke groet,

Connie Oterdoom, Ivar Römer, Yvonne Jonkers, Gonne Corstens

zondag 30 juni 13:30-16:30 uur

Gebouw van de Christengemeenschap
Lauwerstraat 3, Groningen

uitgebreide informatie...

www.antroposofieingroningen.nl

print dit item
Oosterhesselen (Drenthe) vanaf zondag 7 juli

De weg van hoofd naar hart

Verrijkende en ontspannen zomerweek o.l.v. Walter de Zeeuw en Marijke Sies.

Dit vernieuwde programma is gebaseerd op de eerdere zomerworkshop Mystieke kracht van Het Onze Vader gebed die wij de afgelopen 6 jaren hebben verzorgd.

Dagelijks beoefenen we de bijzondere meditatie-gebedsvorm met het Onze Vader gebed. Veel kennis en inzicht over de weg van het hoofd naar het hart, met behulp van de geestelijke ontwikkeling van de chakra’s. De bijzonder functie van het keelchakra in het verbinden van hoofd en hart. (download het gratis boekje "het gevoelige keelchakra")

Programma: lezingen, zelfonderzoek, dialoog en vragen.

Heerlijk verblijf in luxe boerderij in Drenthe, een kleine groep gelijkgestemden. Ook tijd voor rust en ontspanning.

zondag 7 juli 15:00 uur

zondag 14 juli

Sleep&Stay D'Oldebanningstee
burgemeetser de Kockstraat 12, Oosterhesselen (Drenthe)

06 1389 2072

uitgebreide informatie...

www.walterdezeeuw.nl

print dit item
Mensingeweer donderdag 11 juli

Schrijvend herinneren: 'Mijn tuin en ik'

Cursus o.l.v. Robertine Romeny.

In onze idyllische tuinkamer in Mensingeweer bied ik in juli drie korte cursussen autobiografisch schrijven aan. Kies er één of doe mee met alle drie.

Schrijvend herinneren: het blijkt verrassend avontuurlijk!

Schrijven over tuinen van vroeger en schrijven over je tuin nu. Alledaagse tuindingen krijgen een extra glans… Een nieuwe kijk op het gereedschap dat je gebruikt.

Jouw tuin blijkt gebeurtenissen uit je leven bloemrijk op te kunnen wekken. Kom je verwonderen.

donderdag 11 juli 14:30-17:00 uur

De Nieuwe Ruimte
Molenweg 2, Mensingeweer

06 2723 2357

robertineromeny.nl

print dit item
Olst zaterdag 13 juli

Aarden

Workshop boetseren o.l.v. Frederik van den Berg, thema: licht en zwaar.

We gaan ervaren hoe het is om met grote hoeveelheden klei te werken.

Door op een levendige ritmische manier te boetseren komen we in contact met onszelf en zo al doende echt te aarden.

De fysieke beleving nà het boetseren kan heel krachtig zijn.

Juist in onze digitale tijd geeft verbinden met de aarde houvast.

Vitaal het voorjaar in? Meld je aan!

Kosten € 70,00

Frederik maakt deel uit van een groep kunstzinnig therapeuten die een samenwerkingsverband vormt in “Klei.nu”. Wij scholen ons sinds 2009 aan de Plastikschule (Dornach) in het therapeutisch boetseren volgens de methode van Raoul Ratnowsky.

Onze groep zet zich in om dit mooie werk in Nederland verder uit te dragen.

Deze workshop is een vervolg op de boetseerworkshops Aarden, welke door onze klei.nu groep in 2018, in samenwerking met het antroposofische tijdschrift Stroom, gegeven zijn.

zaterdag 13 juli 10:00-17:00 uur

Overkempe - Dorpshuis
Koekoeksweg 100, Olst

057 056 4571 / 06 1919 7517

uitgebreide informatie...

www.klei.nu

print dit item
Mensingeweer donderdag 18 juli

Schrijvend herinneren: 'Speuren naar mijn rode draden'

Cursus o.l.v. Robertine Romeny.

In onze idyllische tuinkamer in Mensingeweer bied ik in juli drie korte cursussen autobiografisch schrijven aan. Kies er één of doe mee met alle drie. Schrijvend herinneren: het blijkt verrassend avontuurlijk!

Uitgangspunt voor deze schrijfworkshop is een bijzondere ontmoeting met iemand die je hele leven van belang blijkt. Toeval? Wat kwam er in beweging? Via verschillende opdrachten ga je beschrijven welke stappen en gebeurtenissen daarna volgden. Maar ook verdiep je je in de (vaak onbewuste) stappen die eraan voorafgingen. Je verkent hoe deze ontmoeting een rode draad trekt door je hele leven. Hoe lopen de lijnen en verbanden?

Op deze manier licht je een draad op van het weefsel van je leven en daardoor valt er licht op onvermoede betekenissen of verbanden. Via korte schrijfoefeningen onderzoek je de verknooptheid van de draden, strengen en weefsels van je bestaan. Wanneer je op deze manier een reeks maakt kun je zien waarnaar je werkelijk op weg was, en misschien krijg je wel een glimp te zien van waarom je op aarde bent.

Kosten naar draagkracht: tussen 25 en € 40,00, inclusief koffie, thee en lekkers

Aantal deelnemers: tussen 6 en 8 personen

donderdag 18 juli 14:00-17:00 uur

De Nieuwe Ruimte
Molenweg 2, Mensingeweer

06 2723 2357

robertineromeny.nl

print dit item
Mensingeweer donderdag 25 juli

Schrijvend herinneren: 'Dag buiten de tijd'

Cursus o.l.v. Robertine Romeny en fysiotherapeute Riemke Cramer.

In onze idyllische tuinkamer in Mensingeweer bied ik in juli drie korte cursussen autobiografisch schrijven aan. Kies er één of doe mee met alle drie. Schrijvend herinneren: het blijkt verrassend avontuurlijk!

De Maya’s vierden 25 juli elk jaar als de ‘Dag buiten de tijd’. In hun tijdrekening is het een extra dag, een dag die ‘over’ is. Het is een dag die we cadeau krijgen, een dag om geen afspraken te hebben, een dag om alleen maar in het Hier en Nu te zijn. Een dag om te vieren dat tijd (besteding) een kunst is. Ontdek hoe jij met tijd omgaat en de tijd met jou.

Kom bij de tijd, kom bij je eígen tijd tijdens de ‘Dag buiten de tijd’. ’s Morgens gaan we wandelen over ’t Hogeland met tips voor ‘lichter lopen’ door antroposofisch fysiotherapeute Riemke Cramer. Gevolgd door een heerlijke lunch in de tuin en ’s middags de schrijfcursus ‘Leven alsof je zeeën van tijd hebt’.

Misschien ontdek je zo hoe jouw eigen ritme eruitziet, of je leeft volgens kloktijd of innerlijke tijd en wat dat betekent.

Kies een dagdeel of kom de hele dag.

10.30 – 12.30 uur: Wandeling met ‘Lichter lopen’ door fysiotherapeute Riemke Cramer

12.30 – 14.00 uur: Lunch in de tuin

14.00 – 16.30 uur: Autobiografisch schrijven met Robertine Romeny

Kosten wandelen naar draagkracht: tussen 10 en € 15,00; lunch: € 10,00; schrijfcursus naar draagkracht: tussen € 25,00 en € 40,00

donderdag 25 juli 10:30-16:30 uur

De Nieuwe Ruimte
Molenweg 2, Mensingeweer

06 2723 2357

robertineromeny.nl

print dit item
Deventer vrijdag 23 augustus

Wegen naar een verbreding van de geneeskunst

Voordracht door Dr. med. Astrid Engelbrecht.

De consultatief werkend antroposofisch arts Astrid Engelbrecht uit Hamburg zal in Deventer op 23 augustus 2019 een openbare voordracht gaan verzorgen.

Thema’s van deze voordracht zijn:

Astrid Engelbrecht (1952) zet zich al jarenlang in voor de ontwikkeling en verbreding van de geneeskunst. Daarvoor werd de Isis vereniging opgericht. Deze vereniging heeft als doel:

Astrid maakt in haar werkwijze als arts en onderzoeker gebruik van de etherische waarneming en werkt dan ook o.a. samen met het lichaamswezen van de mens. Ook verzorgt ze cursussen waarin ze de werking van de chakra’s voor de cursisten door eenvoudige meditatieve waarnemingoefeningen beleefbaar maakt.

De voordracht is in het Duits, maar in de zaal zal voldoende vertaalhulp bij eventuele moeilijke woorden en passages aanwezig zijn.

Kosten: € 10, =

Informatie en aanmelden via e-mail of telfoon.

Aanmelden vooraf is echt noodzakelijk!

vrijdag 23 augustus 19:30-21:00 uur

Vrijeschool De Kleine Johannes
Oosterstraat 3 a, Deventer

057 557 2124

print dit item
Punthorst (o) vanaf vrijdag 6 september

Barstensvol Leven, module 3

Een opleiding voor je hoofd, hart en handen, waarin de biodynamische landbouw en voeding centraal staan.

De opleiding is verdeeld over 3 modules van ieder zeven dagen. De modules zijn los te volgen.

Wat leer je?

Door een of meerdere modules te volgen van Barstensvol leven ontwikkel je inzicht in de natuurlijke samenhangen in de natuur. Je zult ontdekken dat de BD-landbouw een verrassende levensprocessen-metafoor in zich draagt, die kan dienen als fundament voor persoonlijke en organisatieontwikkeling. Daarom is dit inspiratiejaar bij uitstek passend voor mensen die toe zijn aan een nieuwe stap in hun ontwikkeling (privé of werk).

De opleiding Barstensvol Leven brengt je een nieuwe manier van denken over voeding, landbouw, de natuur en jezelf. Vanuit dat nieuwe gedachtengoed ontwikkel je een natuur-inclusieve manier van kijken en beleven waarin de natuur niet buiten, maar in jezelf is geplaatst. De muzikale opmaat waarmee iedere cursusdag begint, verbindt de lesinhouden, de cursisten en de seizoenen tot een levendig kunstzinnig geheel.

Barstensvol Leven helpt je omschakelen naar een vitaler leven.

Module 3 heet: Landbouw, voeding & vitaliteit (verdiepende module)

Data: vrijdagen 21 sept, 4 okt, 18 okt, 2 nov, 16 nov en 30 nov 2019, 9.30-17.00 uur.

Vakken: antroposofisch mensbeeld, fenomenologie, de zeven levensprocessen, sterrenkunde, de vier ethersoorten, natuurwezens, onderzoek voedingskwaliteit, planeetwerkingen in de landbouw, euritmie, bedrijfsindividualiteit, antroposofisch evolutieperspectief.

Opgave: vóór 1 sept 2019

vrijdag 6 september 09:30 uur

vrijdag 29 november

BD boerderij de Zonnehorst
Evenboersweg 28, Punthorst (o)

06 4862 3741

www.petraessink.nl

print dit item
Deventer zaterdag 7 september

De moderne Inwijdingsweg

Interactieve lezing olv Walter de Zeeuw en Marijke Sies.

Kijken we met het gewone oog naar het leven, dan zien we, in een eindeloze stroom, de ene na de andere toevallige gebeurtenissen voorbijtrekken. Wie voorbij de buitenkant, wie geestelijke leert kijken, ziet iets heel opmerkelijks. Je ontdekt dat die gebeurtenissen helemaal niet zo toevallig zijn, maar dat in bijna iedere gebeurtenis jou wel een bijzondere levensles, een thema of een ontwikkelingsmogelijkheid tegemoet treedt. Meer en meer ga je zien, dat ons leven een bijzondere weg van scholing en ontwikkeling is, die zich als het ware stap voor stap ontvouwt. Het is een weg tot ontwikkeling van een hoger geestelijk bewustzijn die jou leidt naar je levensopdracht.

De moderne inwijdingsweg

Rudolf Steiner reikte ruim 100 jaar geleden, door zijn duizenden lezingen en boeken vele nieuwe inzichten aanreikte. Inzichten die we juist in onze tijd beter beginnen te begrijpen en tot ontwikkeling kunnen brengen. Hij noemde ons individueel ontwikkelingsproces: “de moderne inwijdingsweg”.

En net als Bastiaan Baan, Hans Stolp en anderen, wilde hij ons duidelijk maken, dat de mens zelf verantwoordelijk is voor zijn verdere aards-geestelijke ontwikkeling, maar ook dat er veel hulp is om die ontwikkeling zelf ter hand te nemen.

In tegenstelling tot de oude tijd, zoals in het oude India en Egypte, is er geen mysterie opleiding of school, waar je deze inwijding kunt leren. In onze moderne tijd, is ‘het dagelijks leven’, met al gewone en ongewone levensgebeurtenissen die ‘opleidingsschool’. Het leven zelf probeert ons te leren, hoe wij onze eigen inwijdingsweg begaanbaar kunnen maken.

Inhoudelijke thema's

Verschil tussen de oude en de moderne inwijdingsweg

De moderne inwijdingsweg

Meditatie-oefeningen als weg naar het hogere geestelijk bewustzijn

Voor wie:

Kosten afhankelijk van inkomen

Kleine groep, aanmelden noodzakelijk

Zie gratis boek 'de 7 fasen van de Moderne Inwijdingsweg'

zaterdag 7 september 09:00-17:00 uur

De Innerlijke Werkplaats
Fré Cohenstraat 6, Deventer

06 1389 2072

uitgebreide informatie...

www.walterdezeeuw.nl

print dit item
Deventer vanaf vrijdag 13 september

Imaginatie - Inspiratie - Intuïtie

Workshop van 3 weekenden o.l.v. Walter de Zeeuw en Marijke Sies.

Centraal in deze 3 weekenden staat het innerlijke werken aan de ontwikkelen van de drie hogere bewustzijnsstadia, die door Rudolf Steiner genoemd zijn:

Imaginatieve bewustzijn

Inspiratieve bewustzijn

Intuïtieve bewustzijn

Het zijn vermogens die in de hogere menselijke ziel tot ontwikkeling kunnen komen. We kunnen ze evenwel niet ‘even’ verwerven door iets te leren van buitenaf. Het zijn vermogens die zich van binnenuit aan de mens gaan openbaren, wanneer zij voldoende zijn gerijpt. Een proces dat door meditatie, studie van de geesteswetenschap en door het gaan van de innerlijke scholingsweg, wordt ondersteund. Twee andere voorwaarden zijn: innerlijk meesterschap over en het bevrijden van de invloeden die de ontwikkeling van deze vermogens tegenwerken.

Bij de mens ‘van goede wil’, die zich bewust richt op deze innerlijke ontwikkeling, door Rudolf Steiner genoemd De Moderne Inwijdingsweg, lichten deze nieuwe vermogens al geregeld op, maar veelal nog onbewust.

In deze weekenden onderzoeken we de volgende vragen:

3 weekenden:

vrijdag 13 t/m zondag 15 september 2019 (start)

zaterdag 12 en zondag 13 oktober 2019

vrijdag 8 en zaterdag 9 november 2019

vrijdag 13 september 09:30 uur

zaterdag 9 november

De Innerlijke Werkplaats
Fré Cohenstraat 6, Deventer

06 1389 2072

www.walterdezeeuw.nl

print dit item
Deventer vrijdag 4 oktober

7 fasen van bewustzijnsontwikkeling en moderne inwijding

Ontwikkelingsprogramma olv Walter de Zeeuw en Marijke Sies.

Wie geestelijk naar het leven kijkt, gaat zien dat het leven zich stap voor stap ontvouwt als een uitdagende weg van innerlijke ontwikkeling. Een weg vol levenslessen en thema’s, die ons leidt naar de ontwikkeling van een hoger mens- en geestelijk bewustzijn, naar onze levensopdracht en naar het leren leven in Liefde en wijsheid.

Voor het 4e jaar oprij start na de zomer het jaarprogramma over deze inspirerende thema’s.

Evolutie

Het was Rudolf Steiner die, ruim 100 jaar geleden, vele grote en nieuwe inzichten aanreikte over wie de mens is en hoe zij zich ontwikkelt; inzichten die we nu, in onze tijd beter beginnen te begrijpen.

Ook sprak hij veelvuldig over de evolutie van de mensheidsontwikkeling en noemde dit individueel ontwikkelingsproces: ‘De Moderne Inwijdingsweg’. Ieder ontwakend mens, begeeft zich, bewust dan wel onbewust, op de weg van inwijding of initiatie.

Zeven fasen van bewustzijnsontwikkeling

De Moderne inwijdingsweg is een ontwikkelingsweg, die we individueel begaanbaar hebben te maken en die zich stap voor stap aan ons ontvouwt. Die stappen zijn echter niet willekeurig; ze kenmerken zich door een zekere universele wetmatigheid, waarin we zeven hoofdfasen onderscheiden.

Kennis en inzicht in deze verschillende fasen, is van grote hulp en betekenis voor de mens die deze innerlijke scholings- en ontwikkelingsweg bewandelt. Het ondersteunt, inspireert en bemoedigt de mens op deze spannende weg van groeien in hoger en geestelijk bewustzijn. En is krachtig behulpzaam, om dat wat zich innerlijk ontvouwt weer te verbinden met het uiterlijk leven.

Intenties jaarprogramma

In dit ontwikkelingsprogramma “De zeven fasen van bewustzijnsontwikkeling, de Moderne Inwijding & het Hoger Zelf” richten we ons op:

Jaarprogramma 9 bijeenkomsten van 2 dagen.

We werken met een kleine groep en voordat je definitief besluit deel te nemen, maken we eerst kennis met elkaar!

Deelnamekosten zijn afhankelijk van draagkracht

Meer informatie en kennismaken, kom naar de interactieve lezing zaterdag 7 september

vrijdag 4 oktober

De Innerlijke Werkplaats
Fré Cohenstraat 6, Deventer

06 1389 2072

www.walterdezeeuw.nl

print dit item

AntroVistade gezamenlijke antroposofische agenda

voeg uw bericht toe aan de gezamenlijke agenda…