Agenda

Groningen zondag 28 april

De genezende impuls van de antroposofie

Voorjaarsbijeenkomst in het licht van de antroposofie.

In de weekspreuken rondom 28 april wordt gesproken over hoe de mens zich wil bevrijden uit zijn eigenzijn en zich wil verbinden met de zondoorlichte wereld. Hoe het eigen ik zich wil gronden en verbinden met de wereldether.

Is dat thema niet kenmerkend voor het huidige leven in bredere zin? Hoe zijn we als mensheid vastgeraakt in allerlei banden die ons belemmeren ons ware wezen te voelen en verder te leiden. Hoe verbinden we ons met de gezond makende etherstromen? Hoe doe jij dat in je dagelijks leven?

De antroposofie is gegeven als een genezende impuls in de wereld. Op allerlei vlakken. Een mysterie geneeskunst in ruimere zin. Waar zien we het nieuwe genezende, het ontspruitende? Hoe genezen we onszelf en de ander in ons leven en werken? Over deze vragen en gedachtes willen we graag gezamenlijk uitwisselen in deze voorjaarsbijeenkomst. We doen dat o.a. rondom de weekspreuken drie en vier met ondersteuning van woord, muziek, beeld en euritmie.

Een schilderij van Raphaël van Lydia van Oort, muziek op de weekspreuken van Ivar Römer, gedichten van Yvonne Jonkers en euritmie van Connie Oterdoom.

Wanneer je iets lekkers wilt meenemen voor bij de viering fleurt dat de middag extra op. De toegang is vrij, een bijdrage in de kosten na afloop van de dag is ook vrij.

zondag 28 april 14:30-17:00 uur

Gebouw van de Christengemeenschap
Lauwerstraat 3, Groningen

06 5334 0235

uitgebreide informatie...

ivar.romer@gmail.com

print dit item
Punthorst (o) vanaf vrijdag 3 mei

Barstensvol Leven, module 2

In deze opleiding staat de biodynamische landbouw en voeding centraal.

De opleiding is verdeeld over 3 modules van ieder zeven dagen. De modules zijn los te volgen.

Wat leer je?

Door een of meerdere modules te volgen van Barstensvol leven ontwikkel je inzicht in de natuurlijke samenhangen in de natuur. Je zult ontdekken dat de BD-landbouw een verrassende levensprocessen-metafoor in zich draagt, die kan dienen als fundament voor persoonlijke en organisatieontwikkeling. Daarom is dit inspiratiejaar bij uitstek passend voor mensen die toe zijn aan een nieuwe stap in hun ontwikkeling (privé of werk).

De opleiding Barstensvol Leven brengt je een nieuwe manier van denken over voeding, landbouw, de natuur en jezelf. Vanuit dat nieuwe gedachtengoed ontwikkel je een natuur-inclusieve manier van kijken en beleven waarin de natuur niet buiten, maar in jezelf is geplaatst. De muzikale opmaat waarmee iedere cursusdag begint, verbindt de lesinhouden, de cursisten en de seizoenen tot een levendig kunstzinnig geheel.

Barstensvol Leven helpt je omschakelen naar een vitaler leven.

In module 2 staat voedingskwaliteit centraal.

De module heet: Voeding & vitaliteit

Data: vrijdagen 3 mei, 10 mei, 24 mei, 31 mei, 15 juni, 29 juni en 6 juli 2019, 9.30-17.00 uur.

Vakken: biodynamische landbouw, fenomenologie, onderzoek voedingskwaliteit, kruiden, voeding en vitaliteit, levensprocessen, sterrenkunde, melk, granen, voeding en wilskracht, euritmie, melkzuurfermentatie, improviserend koken.

Opgave: vóór 12 april 2019

vrijdag 3 mei 09:30 uur

zaterdag 6 juli

BD boerderij de Zonnehorst
Evenboersweg 28, Punthorst (o)

06 4862 3741

www.petraessink.nl

print dit item
Winsum vanaf vrijdag 10 mei

Schatgraven in je eigen leven

Schrijfcursus o.l.v. Robertine Romeny.

Tijdens deze cursus autobiografisch schrijven ga je al schrijvend schatgraven in je eigen biografie. Je krijgt technieken en oefeningen om gebeurtenissen van vroeger op te halen en te beschrijven. Bij het verkennen van je verleden komen je herinneringen op een nieuwe manier tot leven.

Aan de hand van korte opdrachten diep je voorvallen uit je leven op en beschrijft die vanuit verschillende perspectieven. Je zult merken dat de verhalen zichzelf schrijven. Ook het gedicht waarmee je een schrijfronde afsluit, vloeit als vanzelf uit je pen.

Deze cursus bestaat uit vijf samenhangende bijeenkomsten. Elke bijeenkomst vormt een van de vier elementen - aarde, water, vuur, lucht - de grondtoon. De vijfde bijeenkomst verkennen de deelnemers het 'geheim' van het drieluik.

Docent Robertine Romeny heeft een praktijk voor biografiek op het Hogeland in Groningen. Zij volgde de opleiding tot biografisch coach aan het Instituut voor Biografiek in Driebergen.

Tijden: 14.00-16.30 uur

Aantal deelnemers: tussen 6 en 12 personen

Kosten: naar draagkracht tussen 125 en € 150,00, inclusief koffie en thee

vrijdag 10 mei 14:00 uur

vrijdag 14 juni

Cultureel Centrum De Blauwe Schuit
Warfstraat 1, Winsum

06 2723 2357

robertineromeny.nl

print dit item
Groningen vanaf zaterdag 11 mei

'Werken met Elementwezens

Weekendcursus door Nicolaas de Jong, astrosoof, kunstenaar en landschapsheler.

De natuur is doordrongen van levende wezens, die haar vorm geven en onder­houden. Voor het dagbewustzijn zijn zij niet direct waarneembaar, alhoewel de meeste mensen hen in stemmingen en werkingen aanvoelen. Door gericht waar te nemen met behulp van zang, ritmen en beweging, wat je ziel voor hen open stelt, kun je deze wezens door hun werkingen heen gaan waarnemen.

Door hen inlevend te zingen, verbind je je in de ziel met hen. Daardoor kunnen zij zich in ons gaan uitspreken. Als je daarna deze halfbewuste waarnemingen in het bewustzijn heft door ze uit te boetseren, kun je ze steeds nader gaan waarnemen. En zo leer je ook met hen samen te werken.

In deze cursus gaan we met hen in contact treden door met hen mee te gaan bewegen en werken, en spelenderwijs leer je hun in hun werken herkennen. We bekijken eerst een bloeiende plant in zijn elementen, en vervolgens gaan we die element­krachten ook zingen en de waarnemingen uitboetseren. Dat geeft al een eerste herkenning van hun bezigheden.

Vervolgens richten we ons op verschillende groepen elementwezens uit een van de vier elementrijken (aarde, water, lucht en vuur), en benaderen hen, elk op hun eigen specifieke wijze. We wisselen telkens onze ervaringen uit. Hierdoor bouw je je eigen idioom aan waarnemingen op van de verschillende elementwezens.

Bij voldoende interesse plannen we meer weekends, zodat we alle groepen elementwezens kunnen waarnemen (mogelijk een weekend per seizoen)

Tijd: het weekend van 11 en 12 Mei, zaterdag en zondag van 10 – 17 uur.

zaterdag 11 mei 10:00 uur

zondag 12 mei

Christengemeenschap
Lauwersstraat 3, Groningen

06 4022 8769

uitgebreide informatie...

www.jaspisschool.eu/agenda-2

print dit item
Giekerk vanaf vrijdag 17 mei

Vensters naar een andere wereld

Expositie spirituele kunst van Liane Collot d'Herbois.

Graag verwelkomt de Stichting Collot Zien en Beleven u dit voorjaar opnieuw in Friesland.

Van 17 tot en met 19 mei 2019 zullen 14 schilderijen van Liane Collot d'Herbois tentoongesteld worden.

Openingstijden van de tentoonstelling:

Inleiding en bespreking van een schilderij vindt plaats op: vrijdag om 18.30 uur en op zaterdag en zondag om 12.00 uur.

vrijdag 17 mei 17:00 uur

zondag 19 mei 16:00 uur

Stichting Collot Zien en Beleven
Gysbert Japiksstraat 9, Giekerk

058 737 0006

uitgebreide informatie...

www.collotzienenbeleven.nl

print dit item
Schiermonnikoog vanaf vrijdag 17 mei

Schrijven op Schiermonnikoog

Weekendcursus o.l.v. Magda Vlasblom.

Net als andere jaren nodig ik liefhebbers uit om mee te gaan schrijven op Schiermonnikoog. Ik heb een huis gehuurd aan de rand van het dorp.

Waar kun je beter schrijven dan op een eiland. Je bent even in een andere wereld. Je ziet de ruimte, je ademt frisse lucht, je hoofd in de wolken, je voeten in het zand en je ruikt de vrijheid.

Als het niet regent schrijven we zoveel mogelijk buiten.

Je gaat schrijven aan de hand van opdrachten die te maken hebben met jezelf en met de plek waar je je dan bevindt.

Het is geen vakantieweekend, we besteden veel tijd aan het schrijven. Verder laat je je lekker verwennen. Er wordt voor je gekookt en afgewassen.

De kosten zijn € 315,00 als je een kamer wilt delen. De meerprijs voor een eenpersoonskamer is € 45,00 (indien voorradig) Behalve de reis is alles inclusief. Huur, maaltijden, koffie, thee met wat lekkers, drankjes en de cursuskosten. Alleen voor het beddengoed en handdoeken moet je zelf zorgen. Als je dit wilt huren op het eiland kan dit ook. De afstand naar het strand is 20 minuten lopen.

Nog een paar plaatsen vrij.

vrijdag 17 mei 17:00 uur

zondag 19 mei 15:30 uur

Vakantiehuis De Lets
Noorderstreek 4, Schiermonnikoog

06 1289 6817

www.magdavlasblom.nl

print dit item
Groningen vanaf vrijdag 17 mei

Filosofie der vrijheid... doen!

Vierde practicum met Willem Daub.

Op vrijdagavond 17 mei en zaterdagochtend 18 mei

Nieuwe deelnemers zijn van harte welkom

17 en 18 mei gaan we weer gezamenlijk aan de slag met Rudolf Steiner's Filosofie van de Vrijheid. We willen nog vóór de aanvang van de zomer aan enkele basisoefeningen en nieuwe oefeningen werken om ná de zomer in twee weekenden het verworvene verder uit te bouwen.

Wat gaan we doen?

We zullen o.a de vier niveaus van de drijfveren en motieven voor ons handelen bespreken en ook meditatief onderzoeken.

U wordt uitgenodigd
om in een tijd dat de natuur ons omringt
met haar alles doorstromende levenskrachten
uw denken te verjongen
en uw etherisch denken te scholen.

17 en 18 mei leggen we de grondslag voor ons verdere werk in de herfst. Werk waar we van harte naar uitzien: werken met de elementaarwezens, de bomen, de gestorvenen en de Geestwezens.

Doet u dan weer mee? Kom dan vooral NU, ook als u een nieuwe deelnemer bent, op 17 en 18 mei als voorbereiding op wat komen gaat!

En laat ons weten of we u alvast een kennisgeving kunnen toezenden voor de twee bijeenkomsten in de herfst, 2x op vrijdagavond en de aansluitende zaterdagochtend.

Tijd: Vrijdag 17 mei 19.30-21.45u / Zaterdag 18 mei 10.00 - 12.15u

Aanmelding: voor 1 mei bij Yvonne Jonkers ylc@ziggo.nl / 06 53250677

Kosten en betaling: € 35,00 over te maken naar M.A. Osse NL40TRIO 0784794987 o.v.v. 'Daub'

Info: willemdaub@kpnmail.nl / 06 44038905

vrijdag 17 mei 19:30 uur

zaterdag 18 mei 12:15 uur

Zaaltje Christengemeenschap
Lauwersstraat 3, Groningen

06 5325 0677

print dit item
Leeuwarden vrijdag 17 mei

De weekspreuken als jaarkalender voor de ziel

Met Edward de Boer, organisatieadviseur, coach, schrijver en voorzitter van de Iona-Stichting. Hij publiceerde over intuitie

Edward de Boer leerde hoe kennis van de compositie van de weekspreuken en intuitieve beelden behulpzaam zijn om het wezen van de weekspreuken te ontmoeten. Zijn zoektocht zal hij op 10 mei met ons delen. En er is ruimte voor gesprek.

Kosten: € 7,50

Aanmelden per e-mail.

vrijdag 17 mei 20:00-22:00 uur

Druifstreek 61, Leeuwarden

www.antroposofieinfriesland.nl

print dit item
Kamperveen zaterdag 18 mei

Angst & Verlangen

Speeldag met ernst en humor o.l.v. Madeleine de Vletter-Wulff.

Angst kan een grote stoorzender zijn of worden, wanneer je die z'n gang laat gaan in je ziel… Je kunt daar flink last van krijgen en het kan je blokkeren om te doen of te ervaren wat je werkelijk wilt in je leven, in je relaties, of in je werk. Gelukkig kun je daar een andere verhouding toe krijgen, bijvoorbeeld door met spel te onderzoeken waar je werkelijk naar verlangt. En door uiteindelijk bij de grote tegenhanger van de angst uit te komen: het vertrouwen.

Deze uitnodigende en uitdagende cursus kan je helpen om op speelse wijze stapjes of stappen voor jezelf te zetten bij de omvorming van angst, via verlangen, naar vertrouwen.

Erg leuk om samen met iemand te komen doen die je kent, of om juist alleen 'de sprong van de dwaas' te maken!

zaterdag 18 mei 10:30-17:00 uur

Speel wie je bent
Zuideinde West 3, Kamperveen

06 1644 8660

www.inspel.nl

print dit item
Oosterhesselen (Drenthe) vanaf zondag 7 juli

De weg van hoofd naar hart

Verrijkende en ontspannen zomerweek o.l.v. Walter de Zeeuw en Marijke Sies.

Dit vernieuwde programma is gebaseerd op de eerdere zomerworkshop Mystieke kracht van Het Onze Vader gebed die wij de afgelopen 6 jaren hebben verzorgd.

Dagelijks beoefenen we de bijzondere meditatie-gebedsvorm met het Onze Vader gebed. Veel kennis en inzicht over de weg van het hoofd naar het hart, met behulp van de geestelijke ontwikkeling van de chakra’s. De bijzonder functie van het keelchakra in het verbinden van hoofd en hart. (download het gratis boekje "het gevoelige keelchakra")

Programma: lezingen, zelfonderzoek, dialoog en vragen.

Heerlijk verblijf in luxe boerderij in Drenthe, een kleine groep gelijkgestemden. Ook tijd voor rust en ontspanning.

zondag 7 juli 15:00 uur

zondag 14 juli

Sleep&Stay D'Oldebanningstee
burgemeetser de Kockstraat 12, Oosterhesselen (Drenthe)

06 1389 2072

uitgebreide informatie...

www.walterdezeeuw.nl

print dit item
Olst zaterdag 13 juli

Aarden

Workshop boetseren o.l.v. Frederik van den Berg.

We gaan ervaren hoe het is om met grote hoeveelheden klei te werken.

Door op een levendige ritmische manier te boetseren komen we in contact met onszelf

en zo al doende echt te aarden.

De fysieke beleving nà het boetseren kan heel krachtig zijn.

Juist in onze digitale tijd geeft verbinden met de aarde houvast.

Vitaal het voorjaar in? Meld je aan!

Kosten € 70,00

Frederik maakt deel uit van een groep kunstzinnig therapeuten die een samenwerkingsverband vormt in “Klei.nu”. Wij scholen ons sinds 2009 aan de Plastikschule (Dornach) in het therapeutisch boetseren volgens de methode van Raoul Ratnowsky.

Onze groep zet zich in om dit mooie werk in Nederland verder uit te dragen.

Deze workshop is een vervolg op de boetseerworkshops Aarden, welke door onze klei.nu groep in 2018, in samenwerking met het antroposofische tijdschrift Stroom, gegeven zijn.

zaterdag 13 juli 10:00-17:00 uur

Overkempe - Dorpshuis
Koekoeksweg 100, Olst

057 056 4571 / 06 1919 7517

uitgebreide informatie...

www.klei.nu

print dit item
Punthorst (o) vanaf vrijdag 6 september

Barstensvol Leven, module 3

Een opleiding voor je hoofd, hart en handen, waarin de biodynamische landbouw en voeding centraal staan.

De opleiding is verdeeld over 3 modules van ieder zeven dagen. De modules zijn los te volgen.

Wat leer je?

Door een of meerdere modules te volgen van Barstensvol leven ontwikkel je inzicht in de natuurlijke samenhangen in de natuur. Je zult ontdekken dat de BD-landbouw een verrassende levensprocessen-metafoor in zich draagt, die kan dienen als fundament voor persoonlijke en organisatieontwikkeling. Daarom is dit inspiratiejaar bij uitstek passend voor mensen die toe zijn aan een nieuwe stap in hun ontwikkeling (privé of werk).

De opleiding Barstensvol Leven brengt je een nieuwe manier van denken over voeding, landbouw, de natuur en jezelf. Vanuit dat nieuwe gedachtengoed ontwikkel je een natuur-inclusieve manier van kijken en beleven waarin de natuur niet buiten, maar in jezelf is geplaatst. De muzikale opmaat waarmee iedere cursusdag begint, verbindt de lesinhouden, de cursisten en de seizoenen tot een levendig kunstzinnig geheel.

Barstensvol Leven helpt je omschakelen naar een vitaler leven.

Module 3 heet: Landbouw, voeding & vitaliteit (verdiepende module)

Data: vrijdagen 21 sept, 4 okt, 18 okt, 2 nov, 16 nov en 30 nov 2019, 9.30-17.00 uur.

Vakken: antroposofisch mensbeeld, fenomenologie, de zeven levensprocessen, sterrenkunde, de vier ethersoorten, natuurwezens, onderzoek voedingskwaliteit, planeetwerkingen in de landbouw, euritmie, bedrijfsindividualiteit, antroposofisch evolutieperspectief.

Opgave: vóór 1 sept 2019

vrijdag 6 september 09:30 uur

vrijdag 29 november

BD boerderij de Zonnehorst
Evenboersweg 28, Punthorst (o)

06 4862 3741

www.petraessink.nl

print dit item
Deventer vanaf vrijdag 13 september

Imaginatie - Inspiratie - Intuïtie

Workshop van 3 weekenden o.l.v. Walter de Zeeuw en Marijke Sies.

Centraal in deze 3 weekenden staat het innerlijke werken aan de ontwikkelen van de drie hogere bewustzijnsstadia, die door Rudolf Steiner genoemd zijn:

Imaginatieve bewustzijn

Inspiratieve bewustzijn

Intuïtieve bewustzijn

Het zijn vermogens die in de hogere menselijke ziel tot ontwikkeling kunnen komen. We kunnen ze evenwel niet ‘even’ verwerven door iets te leren van buitenaf. Het zijn vermogens die zich van binnenuit aan de mens gaan openbaren, wanneer zij voldoende zijn gerijpt. Een proces dat door meditatie, studie van de geesteswetenschap en door het gaan van de innerlijke scholingsweg, wordt ondersteund. Twee andere voorwaarden zijn: innerlijk meesterschap over en het bevrijden van de invloeden die de ontwikkeling van deze vermogens tegenwerken.

Bij de mens ‘van goede wil’, die zich bewust richt op deze innerlijke ontwikkeling, door Rudolf Steiner genoemd De Moderne Inwijdingsweg, lichten deze nieuwe vermogens al geregeld op, maar veelal nog onbewust.

In deze weekenden onderzoeken we de volgende vragen:

3 weekenden:

vrijdag 13 t/m zondag 15 september 2019 (start)

zaterdag 12 en zondag 13 oktober 2019

vrijdag 8 en zaterdag 9 november 2019

vrijdag 13 september 09:30 uur

zaterdag 9 november

De Innerlijke Werkplaats
Fré Cohenstraat 6, Deventer

06 1389 2072

www.walterdezeeuw.nl

print dit item

AntroVistade gezamenlijke antroposofische agenda

voeg uw bericht toe aan de gezamenlijke agenda…