Agenda

Breda vanaf vrijdag 19 oktober

Wat heeft jouw levensverhaal te vertellen?

Workshop autobiografisch schrijven met Yvonne Meesters.

Karma betekent letterlijk: handeling of ‘doen wat je te doen hebt’. Hiermee hebben we meteen een actueel thema te pakken, want veel mensen in onze tijd vragen zich af wat ze nu eigenlijk komen doen op aarde. Veel jongeren weten niet goed wat ze willen en als ze het wel weten, vinden ze geen bedding waarin ze hun idealen kunnen gaan verwerkelijken. Onze huidige maatschappij is nu niet bepaald uitnodigend in dat opzicht, integendeel. Het vraagt bewuste keuzes en veel moed - kracht om te trouw te blijven aan je innerlijke impulsen.

We kunnen door het autobiografisch schrijven een glimp proberen op te vangen van wat er vanuit de geestelijke wereld weeft in ons aardse leven door herinneringen zintuiglijk en feitelijk te beschrijven.

In de feiten van je leven zit het geheim! Door deze manier van schrijven kunnen de feiten iets van hun geheim gaan prijsgeven. Misschien kunnen wij dit weekend iets gaan ervaren, dat licht werpt op de vraag: “Wat kom ik doen op aarde?”.

Yvonne Meesters heeft haar opleiding aan het Instituut voor Biografiek voltrokken en werkt sindsdien in haar eigen praktijk ‘Dialogos’ en als docent autobiografisch schrijven.

Tijden

Vrijdag 19 oktober 19.30 uur tot ca. 22.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur

Zaterdag 20 oktober van 10.00 uur tot 16.00 uur incl. pauzes

Kosten: € 45,00 voor het gehele weekend incl. koffie / thee

Aanmelden en info via mail telefoon.

vrijdag 19 oktober 19:30 uur

zaterdag 20 oktober 16:00 uur

Rudolf Steiner School Breda
Minckelersstraat 27, Breda

06 1270 5701

uitgebreide informatie...

print dit item
Rotterdam vanaf zaterdag 20 oktober

Astrosofie - Innerlijke Ontwikkeling

Opleiding o.l.v. Nicolaas M. de Jong, astrosoof, schrijver, kunstenaar en landschapsgenezer.

In deze opleiding:

Uitgangspunt vormt de astrosofie en praktische uitwerkingen hiervan door middel van klank- en vormfenomenologie. Omgaan met de levenswereld betekent de aarde als werkveld voor ontwikkeling te zien en ermee omvormend te leren werken. Het sociale van het groepsproces is daarbij heel belangrijk. De kunstzinnig-fenomenologische methoden d.m.v. samenzang en boetseren helpen de ziel en geest te openen voor de werkelijkheden van helder voelen / inspiratie en van helder willen / intuïtie.

Gedurende de opleiding maakt ieder een opdracht die gericht is op zijn of haar eigen werkveld. Er wordt verwacht dat elke deelnemer in de Blokken II en III thuis werkt aan deze opdracht. Aan het einde wordt deze gepresenteerd. Er is een studiesyllabus voor elk blok. Geen voorkennis vereist. Wel een open interesse voor leven, ziel en geest en de ontwikkeling van innerlijke vermogens.

Opzet: Een weekeinde in de maand van zaterdagmorgen - zondagmiddag: 1 uur inleidende lezing, rest van de dag praktijkwerk; inleven d.m.v. zang en beweging en uitwerken met boetseren. Zaterdag en zondag van 10 - 17 uur. 4 blokken van 8 à 10 weekeinden: deze bouwen voort op elkaar.

zaterdag 20 oktober 10:00 uur

zondag 21 oktober 17:00 uur

Jaspis School
Kleiweg 443, Rotterdam

06 4022 8769

uitgebreide informatie...

www.jaspisschool.eu

print dit item
Zoetermeer maandag 29 oktober

Het helpende gesprek

Workshop met Martin van den Broek.

Als iemand zich tot jou wendt met een serieuze vraag of echt probleem dan doet hij impliciet een beroep op jouw kwaliteiten als adviseur of coach. Soms schrik je van zo’n vraag, maar veelal zeg je met je hart meteen ja op zo’n vraag. Maar weet je eigenlijk wel wáár je ja op zegt en heb jij de kwaliteiten die de ander van je verwacht? Als je ja zegt wil je de ander natuurlijk ook op een goede manier aan een passend antwoord helpen.

In deze workshop werken we aan het volgende:

Datum: 29 oktober 2018

Tijd: 13.30 – 16.30 uur

Kosten: € 45,00 (inclusief BTW)

Locatie: Zoetermeer

maandag 29 oktober 13:30 uur

De Zonneboom
Dorpstraat 200, Zoetermeer

071 512 3137

www.dezonneboom.nl

print dit item
Rotterdam maandag 29 oktober

Gedenkstonde voor de gestorvenen

M.m.v. de Euritmiegroep Den Haag.

Dit is een avond met poëzie, muziek en euritmie, waarop we met warme aandacht stilstaan bij onze dierbare gestorvenen.

Na de korte inleiding door Adam Ricketts, priester van de Christengemeenschap, heeft iedere aanwezige de gelegenheid een meegebrachte bloem te plaatsen in een vaas. Zo u wilt, kun u hierbij de naam noemen van de gestorvene (n) die u gedenkt.

Deze avond kan ons de gelegenheid geven door het gezamenlijk beleven van het kunstzinnige dichtbij de wereld van de gestorvenen te komen. Het thema van de Gedenkstonde is dit jaar de Vlinder.

Na afloop is er gelegenheid voor een vrijwillige bijdrage.

maandag 29 oktober 20:00-21:30 uur

Rudolf Steiner College
Tamboerstraat 9, Rotterdam

06 1771 4110

print dit item
Rotterdam vanaf dinsdag 30 oktober

Stralende herfstochtenden

Euritmiecursus o.l.v. Katrin Beise.

In de herfstmaanden komt de zon dagelijks later op en ze gaat eerder onder. Het duister neemt toe en dat beleven wij soms sterk. Hoe begin je de dag in deze donkere tijd van het jaar? En hoe sta je op wanneer buiten de herfstwind waait?

In deze cursus willen wij door euritmische bewegingen levenskracht en een prettige balans in het eigen lichaam ervaren. Op vijf dinsdagochtenden gaan we onder leiding van euritmiste Katrin Beise op zoek. Laat de dag maar beginnen!

De cursus vindt plaats op de dinsdagochtenden 30 oktober t/m 27 november van 11.30 tot 12.30 uur.

De kosten zijn € 60,00.

Meer informatie en aanmelden kan via telefoon of mail.

dinsdag 30 oktober 11:30 uur

dinsdag 27 november

Therapeuticum Helianth
Blondeelstraat 15, Rotterdam

06 4412 4050

print dit item
Zoetermeer dinsdag 30 oktober

Veelgodendom in Rome en de verering van Mithras

Voordracht door Ingrid Klerk.

Alexander de Grote verspreidde het Hellenisme, de geest van het Griekendom, in zijn rijk. Ook de Romeinen ambieerden een groot wereldrijk met nadruk op centraal gezag. Alle goden kregen een plaats in het Pantheon van Rome. In de tijd van keizer Augustus speelt het geboorteverhaal van Jezus zich af.

In dezelfde tijd stond de Perzische god Mithras in hoog aanzien in het Romeinse rijk. Mithras geldt als bemiddelaar tussen licht en duisternis, en overwinnaar van de wilde stier. Er zijn verrassende overeenkomsten met het vroege christendom.

Ingrid Klerk is secretaris van de Christengemeenschap in Den Haag.

Kosten: € 10,00 (reductie mogelijk)

Aanmelden niet nodig

dinsdag 30 oktober 20:15-22:00 uur

Therapeuticum Aurum
Frits de Zwerverhove 1, Zoetermeer

06 4936 5158 / 079 321 1837

uitgebreide informatie...

www.stanzo.nl

print dit item
Rotterdam woensdag 31 oktober

Natuurlijke zorg rondom de dood

Thema-avond met verpleegkundige Ruth Cooiman.

"men bekommert zich niet om de dood, tenzij men wil leven"

Welkom op de thema-avond over een moeilijk onderwerp: de dood.

Hoe kun je een dierbare tijdens de laatste fase liefdevol nabij zijn? Wat kun je met natuurlijke middelen doen als we het lichaam van de overledene de laatste zorg geven? Hoe kun je opbaren?

Wat kunnen we doen in de dagen tussen overlijden en begraven of cremeren? Hoe helpen we kinderen met de dood om te gaan? Met elkaar bespreken we deze vragen en hoe we die onze aandacht kunnen geven.

Kosten € 25,00 per persoon

woensdag 31 oktober 20:00-21:45 uur

Natuurlijk Gezondheidscentrum Rotterdam
Voorschoterlaan 40a, Rotterdam

010 422 0074

www.zorgvanwieftotgraf.nl

print dit item
Rotterdam vanaf woensdag 31 oktober

Kunstzinnig werken met zijdevloeipapier

Cursus o.l.v. Henderina Leentjes.

Heb je in de wachtruimte wel eens een raamtransparant zien hangen? Deze herfst kun je zelf kennismaken met de verschillende vormen en mogelijkheden van transparanten. Henderina Leentjes heeft de prachtige transparanten voor Helianth gemaakt en zij geeft een korte cursus van 3 bijeenkomsten voor maximaal 10 deelnemers.

Op het programma staat: wo. 31 oktober een raamtransparant, wo. 7 november een windlicht en wo. 14 november nog een raamtransparant. De tijd is van 20.00 tot 22.00 uur en vanaf 19.30 kun je binnenlopen.

De cursus vindt plaats in de wachtruimte.

De kosten zijn € 45,00 inclusief de materialen.

Meld je voor 31 oktober aan via telefoon of mail.

woensdag 31 oktober 20:00 uur

woensdag 14 november

Therapeuticum Helianth
Blondeelstraat 15, Rotterdam

06 4623 2050

print dit item
Rotterdam zondag 4 november

Geheimen van de levensbloem

Workshop o.l.v. Brigitte van Bourgonje.

Vanuit het spelen, ontdekken en ervaren tekenen we de levensbloem. Van daaruit onderzoeken en construeren we de kubus/hexaëder (element aarde).

Ter voorbereiding op het tekenen doen we de stiltemeditatie De Naamsoefening, waarin je op een wezenlijke wijze contact maakt met jezelf en jouw naam. Je hoeft geen ervaring te hebben met tekenen/mediteren.

Voor wie? Volwassenen die:

Prijs: € 55,00 p.p.

Informatie en aanmelden: Brigitte van Bourgonje

zondag 4 november 13:30-16:00 uur

AsmaraKlank
Trondheimpad 46, Rotterdam

010 420 9371

www.asmaraklank.nl

print dit item
Zoetermeer vanaf maandag 5 november

Egypte, Griekenland en de Romeinse cultuur

Drie middagen met Don van Zantwijk.

Waar het begon

Het oude Egypte is de bakermat van onze moderne westerse cultuur.

De piramiden, de inwijdingen van de Farao's en het mysterie van de Sfinx laten nog een grote verbondenheid tussen mens en kosmos zien.

De Egyptische cultuur was vervolgens de basis voor de bloei van de kunst en de ontwikkeling van het wetenschappelijk besef in het oude Griekenland, waar de mens zich voor het eerst uiteenzet met de wereld om hem heen.

Zonder de Romeinse cultuur zou vervolgens de ontwikkeling van het Christendom als initiator van onze moderne Westerse cultuur niet mogelijk zijn geweest.

In drie middagen wordt de cursist meegenomen op een culturele reis die begint in het oude Egypte en zal eindigen in Rome waar de geboorte van het Christendom als religieus fenomeen vanuit de duistere catacomben het daglicht zal zien.

Thema's:

maandag 5 november 2018: Egypte, de bakermat van onze cultuur

maandag 12 november 2018: Griekenland, grondlegger van de kunst en de wetenschap

maandag 19 november 2018: Rome, de wieg van de geboorte- en de verspreiding van het Christendom.

Met inleidingen en kunstzinnige oefeningen

Data: 5, 12 en 19 november 2018

Tijd: 13.00 – 16.00 uur

Kosten: € 115,00 (inclusief BTW en materiaal)

Locatie: Zoetermeer

maandag 5 november 13:00 uur

maandag 19 november 16:00 uur

De Zonneboom
Dorpstraat 200, Zoetermeer

071 512 3137

www.dezonneboom.nl

print dit item
Rotterdam vanaf maandag 5 november

Passie door muziek

Muziektraining o.l.v. Wouter Mol.

Voel je je moe, gespannen of heb je misschien faalangst? Kom naar de gratis muziektraining van muziektherapeut Wouter Mol.

In de twee workshops met Wouter ga je ervaren hoe het is om met elkaar muziek te maken. Daar krijg je energie van! Je hoeft geen instrument te kunnen bespelen. Ons doel is het vuurtje in onszelf opstoken.

Mail je naam om erbij te zijn. De data:

maandag 5 november van 13.00 - 14.30 en maandag 12 november van 13.00 - 14.45

Je kunt bij Wouter ook terecht voor individuele muziektherapie.

maandag 5 november 13:00 uur

maandag 12 november

Therapeuticum Helianth
Blondeelstraat 15, Rotterdam

print dit item
Rotterdam dinsdag 6 november

In gesprek over gezonde en vitale voeding

Interactieve avond met diëtiste Elise van den Heuvel.

De afgelopen jaren is er meer bewustzijn ontstaan van de waarde van voedsel voor ons lichaam. Er zijn heel wat stromingen, zoals paleo, veganistisch, orthomoleculair, de schijf van vijf, het ZONE-dieet, whole food plant based, raw, fruitdieet, koolhydraatarm… Maar wat is nu gezond? En wat betekent vitale voeding eigenlijk?

Rond deze vragen organiseert de patiëntenvereniging een interactieve avond. Elise van den Heuvel, de diëtiste bij Helianth, zal een en ander vertellen en laten zien, onder meer producten van natuurvoedingswinkels. Daarbij zal ze aangeven waar we op kunnen letten.

Haar presentatie wordt afgewisseld met vragen aan de groep, die we eerst in klein verband bespreken. Met de antwoorden kunnen we van gedachten wisselen over wat nu eigenlijk gezonde en vitale voeding is. Zo kunnen we er met elkaar een mooie en boeiende avond van maken.

De zaal is open vanaf 19.30 uur en er is koffie en thee verkrijgbaar.

De toegangsprijs is € 5,00; leden van Antroposana en bewoners van Helga betalen € 2,50. Graag contant en gepast betalen.

U kunt u aanmelden via e-mail of schrijf uw naam op de intekenlijst op de deur naast de wachtruimte. Van harte welkom!

dinsdag 6 november 20:00-21:30 uur

Therapeuticum Helianth
Blondeelstraat 15, Rotterdam

06 1016 4981

mathildevanmil@kpnplanet.nl

print dit item
Rotterdam zaterdag 10 november

Astrofonie

Opleiding o.l.v. Nicolaas M. de Jong, astrosoof, schrijver, beeldend en muzisch kunstenaar, instrumentbouwer en landschapsheler.

Je leert hierin werken met de orgaan- en chakraklanken en ritmen vanuit de horoscoop.

In deze muziektherapie-opleiding is er een gerichte aanpak naar de vier wezensdelen. Kort gezegd kan de geest, ofwel een idee, worden herkend als muzikaal motief, dat wordt gedragen door een tonaliteit, op een ritme en in een maatsoort. Wat muzikale uitwerkingen betreft, includeert dat gericht werken met ritmevoeten en maatsoorten. Ritmevoeten brengen in contact met de verschillende levensgebieden, en maatsoorten met de orgaanprocessen. Het zijn de innerlijke afbeelden in de tijd van de planeetbewegingen naar de aarde, welke onze orgaanprocessen aanleggen. Deze inspiratieve weg door het hart is sinds de kruisiging van Christus in de levenswereld in 1942 mogelijk geworden. Uitgangspunt voor de muziektherapie is het in de astrosofie ontwikkelde uitgebreide duiding-systeem van een geboortehoroscoop van problemen en mogelijkheden van de individuele ontwikkeling. Elk onderdeel wordt kunstzinnig-fenomenologisch benaderd.

Met de muziek kunnen gericht de zieleninhouden en wilsgebaren naar boven worden gehaald, en kan aan onderdelen die uit balans zijn, worden gewerkt. Boetseren helpt de waarnemingen te verdichten. Dit geeft inzicht in processen in de eigen binnenwereld, zicht op eenzijdigheden en zwakheden en nieuwe ontwikkelingsmogelijk-heden. Gewerkt wordt met zang en lier. Op intervallen en toonaarden wordt inlevend bewogen. Ritmen en maatsoorten worden gelopen of gedanst. Alle werkwijzen zijn fenomenologisch van aard.

Deze opleiding geeft handvatten om gericht met patiënten aan specifieke problemen te kunnen werken. Aanvankelijk wordt gewerkt met de eigen horoscoop, welke inlevend inzichten geeft. Dit kan bij anderen later worden toegepast. Met de muziek werkt men op zielengebied, met de ritmen op levensprocessen in, en met de maatsoorten gericht naar de lichaamsorganen. Zo ontstaat een pallet aan mogelijkheden om gericht met patiënten te kunnen werken. Het eerste deel van de opleiding biedt vanuit beeldend inleven een basisbegrippenkader van de astrosofie, waardoor in een geboortehoroscoop gelezen kan worden een wezensdeel-analyse, het temperament, de constitutie, zielentypering, wereldvisie, sterke en zwakke orgaanprocessen, zielenkwaliteiten en conflicten, en de richting van het karma.

In het tweede deel van de opleiding worden deze elementen muzikaal benaderd in tonaliteit (majeur en kerktoonaard), ritme en maatsoorten. Deze worden door samenzang, beweging en dans ingeleefd en ervaren. Hierop worden deze ele-menten geïntegreerd en word gericht gewerkt aan planeetstanden (zielengebieden) en configuraties.

In het derde deel wordt gericht geoefend met de muzikale onderdelen, en kunnen innerlijke belevingen van horoscoopstanden worden uitgeboetseerd. Daarnaast wordt een introductie gegeven van de in de Rune-Werkplaats ontwikkelde lieren die elk het vormgebaar van een van de dierenriem-sterrenbeelden als klankvormend principe in zich heeft. Deze kunnen de therapie nog verder aanscherpen.

Gewerkt wordt met stem, lier en het lichaam. Daarnaast worden innerlijke ervaringen uitgeboetseerd. Enige kennis van het notenschrift is noodzakelijk.

Er wordt gewerkt vanuit het boek ‘Karmische Astrosofie – een praktisch beleefbare methode in beeld, muziek en plastiek’. Kosten € 42,00.

zaterdag 10 november 10:00-17:00 uur

Jaspis School
Kleiweg 443, Rotterdam

06 4022 8769

uitgebreide informatie...

www.jaspisschool.eu

print dit item
Rotterdam zondag 11 november

Inzicht in je eigen IK

Eendaagse cursus o.l.v. Brigitte van Bourgonje.

Op deze bijzondere 11-11-11 dag (november = 11e maand, 2018 = 2+1+8 = 11) gaan we vanuit stilte en rust, op verschillende manieren aan de slag om (meer) contact te krijgen met ons eigen IK. De invalshoek is het spelen, ontdekken en ervaren waarbij we ons laten inspireren door het getal 1. Het getal van de Eenheid.

We starten de dag met de lichaamsgerichte stiltemeditatie de ‘Naamsoefening’. Ze helpt je om meer rust in je hoofd/lichaam te krijgen en stimuleert het in contact komen met je wezenlijke kern, het vrije blije kind in jou, dat open en vol verwondering in het leven staat. Via eenvoudige teken- en schrijfopdrachten verken je en verdiep je wat je hebt ontdekt en ervaren tijdens de stiltemeditatie.

In het middagprogramma staan de getallen en hun symboliek centraal. Je leert hoe je het getal van jouw naam en jouw bestemmingsweg kunt berekenen en wat de betekenis is van dat getal. Aan het einde van de eendaagse verbinden en bekrachtigen we de inzichten in je eigen IK, zodat je een leidraad hebt voor verdere bloei en expressie van wie jij ten diepste bent.

Voor wie? Volwassenen die

Prijs: € 111,00 inclusief lunch

Informatie en aanmelden: Brigitte van Bourgonje

zondag 11 november 10:30-16:00 uur

AsmaraKlank
Trondheimpad 46, Rotterdam

010 420 9371

www.asmaraklank.nl

print dit item
Zoetermeer woensdag 14 november

De wortels van het Christendom

Voordracht door Ignaz Stegeman.

Aan het christendom gaat een ontwikkeling vooraf, die in het Oude Testament in bijzondere beelden beschreven is en uitmondt in de gebeurtenissen die we kennen uit de evangeliën. Rudolf Steiner spreekt zich ook uit over het ontstaan van de eucharistie in de oude mysteriën. Voor het begrip van het wezen van het christendom en de uitbreiding daarna zijn deze inzichten van groot belang.

Ignaz Stegeman is als geestelijke in de Christengemeenschap van 1981 tot 1986 werkzaam geweest in Zeist, vervolgens tot 2009 in Antwerpen en sindsdien in Rotterdam.

Kosten: € 10,00 (reductie mogelijk)

Aanmelden niet nodig

woensdag 14 november 20:15-22:00 uur

Therapeuticum Aurum
Frits de Zwerverhove 1, Zoetermeer

06 4936 5158 / 079 321 1837

uitgebreide informatie...

www.stanzo.nl

print dit item
Rotterdam zaterdag 17 november

Het Vreemde - IK - De Ander

Seminar 'Overbruggen'

We hebben bijna dagelijks bevreemdende ervaringen, in de ontmoeting met de ander, met onszelf, met kunst, wetenschap, religie. Hoe kunnen we de afstand tussen ‘het vreemde’ en onszelf overbruggen?

In dit seminar kun je op een speelse manier leren hoe je tot het vreemde dat zich aan ons voordoet, een andere verhouding kunt krijgen.

Deelname: € 20,00 incl. koffie/thee/soep. Eigen lunch meenemen.

Over te maken op NL45 TRIO 0212 2803 33 t.n.v. St. Anthroposofisch Huis Spectrum ovv 'seminar'.

Aanmelden: lidaveringmeier@gmail.com / 06 412 77 474

Vanaf 09.30 is er inloop en ontmoeting bij koffie en thee.

zaterdag 17 november 10:00-14:30 uur

Rudolf Steiner College
Tamboerstraat 9, Rotterdam

06 1771 4110

print dit item
Schiedam zondag 18 november

Therapie met Klankschalen

Verdiepende cursus o.l.v. muziektherapeuten Eline van der Linden en Erwin Ansems.

Tijdens de verdiepende cursus nemen we de tijd om als groep fenomenologisch onderzoek te doen naar de werking van een aantal drieklanken. Deze worden tevens gekoppeld aan ziektebeelden of casussen. Het is mogelijk om voorafgaand aan de cursus een casus of ziektebeeld in te brengen. Voor het deelnemen aan de verdiepende cursus dient de basiscursus reeds gevold te zijn.

Kosten voor deze dag bedragen € 75,00Accreditatie wordt aangevraagd.

Inschrijven via e-mail

FB event: https://www.facebook.com/events/234241414100006/

zondag 18 november 09:30-17:00 uur

The Monkies Schiedam
Noordvest 23, Schiedam

06 3986 1221

www.muzikind.nl

print dit item
Rotterdam vrijdag 23 november

Het sociale Organisme

Voordracht door Mieke Mosmuller in de reeks 'Spiritualisering van het denken, voelen en willen'.

Op zaterdag is er een verdiepingswerkgroep, zie aankondiging

Zaal open: een half uur voor aanvang.

Consumpties en lunch op zaterdag inbegrepen.

Kosten: voordracht vrijdag € 15,00, werkgroep zaterdag € 65,00.

Voor minder draagkrachtigen: vrij/za. € 40,00. Voor hen die een steunbedrag willen geven t.b.v. eerder genoemden: € 150,00

Voor vrijdag hoeft u zich niet aan te melden. Opgave zaterdag: van tevoren, schriftelijk, telefonisch of per email bij Bert Verschoor, Hoge Maasdijk 66, 4281 NH Andel. Of Lieke van der Ree, 010- 4528202.

Na bevestiging kunt u het bedrag storten op rek.nr. Triodosbank NL82TRIO0197614043 tnv E Blom te Andel.

vrijdag 23 november 20:00-22:00 uur

Rudolf Steinerschool Prinsenland
Michelangelostraat 375, Rotterdam

06 1316 4751

uitgebreide informatie...

www.occident

print dit item
Rotterdam zaterdag 24 november

Het sociale Organisme

Werkgroep o.l.v. Mieke Mosmuller, arts, filosoof, auteur deskundige op het gebied van anthroposofische meditatie en het zuivere denken.

Zaal open: een half uur voor aanvang.

Consumpties en lunch op zaterdag inbegrepen.

Kosten: werkgroep zaterdag € 65,00.

Voor minder draagkrachtigen: vrij/za. € 40,00. Voor hen die een steunbedrag willen geven t.b.v. eerder genoemden: € 150,00.00

Opgave zaterdag: van tevoren, schriftelijk, telefonisch of per email bij Bert Verschoor, Hoge Maasdijk 66, 4281 NH Andel. Of Lieke van der Ree, 010- 4528202.

Na bevestiging kunt u het bedrag storten op rek.nr. Triodosbank NL82TRIO0197614043 tnv E Blom te Andel.

Verdiepingswerkgroep

Naar aanleiding van de voordracht van vrijdagavond is er vandaag gelegenheid om u te verdiepen in de materie van de voordracht.

We willen met elkaar meditatieoefeningen doen, het onderwerp uitdiepen en standpunten uitwisselen.

Het sociale organisme

'In deze tijd is de sociale grond-eis om de werkende Geest In plaats van de gedachte geest te stellen.'

Rudolf Steiner voor Edith Maryon

De driegeleding van het sociale organisme is niet een 'anthroposofisch getint socialisme'. In tegendeel, Rudolf Steiner zet zijn Idee krachtig tegen het socialisme af door te zeggen:

'… Heel diep tot in de ondergrond moet worden ingezien: dat elke vorm van socialistiek zonder gelijktijdig optredende vergeestelijking niet het heil, maar het onheil van de mensheid moet bewerken. ' (Die soziale Frage als Bewusstseinsfrage, GA 189).

In de voordracht en de werkgroep zal Mieke Mosmuller de toegang laten zien tot de Idee van het sociale organisme, dat zoals het menselijke organisme driegeleed is, al moet je het sociale in een metamorfose van het lichamelijke kunnen denken en beleven.

De grond-eis, het stellen van de werkende Geest in plaats van de gedachte geest zal vooral het thema zijn, leidend tot een begrip van het vrije geestesleven. In volgende weekends in Rotterdam met dit thema zullen dan de gelijkheid in het rechtsleven en de broederlijkheid in het economische leven worden uitgewerkt om de drie tenslotte in hun levende samenhang te kunnen beleven.

De organisatoren van deze bijeenkomst hebben gemeend, dat dit een goede gelegenheid is om idealen in de praktijk te brengen. Daarom is de toegangsprijs van de werkgroep verhoogd naar € 65,00 (inclusief lunch) De prijs van de voordracht blijft hetzelfde: € 15,00. Voor wie dit een bezwaar is, wordt de toegangsprijs voor de vrijdag en de zaterdag € 40,00. Aan degenen die graag iets extra’s geven ten behoeve van financieel minder draagkrachtigen vragen we een steunbedrag van € 150,00.

zaterdag 24 november 10:00-17:00 uur

Rudolf Steinerschool Prinsenland
Michelangelostraat 375, Rotterdam

06 1316 4751

uitgebreide informatie...

www.occident

print dit item
Rotterdam zaterdag 1 december

Je naam als levenkompas

Stilteweekend o.l.v. Brigitte van Bourgonje.

Stilte is van essentieel belang als je wilt leren luisteren naar jezelf, je verlangens en hartenwensen. Wanneer je voortdurend aan het rennen bent en er, zowel letterlijk als figuurlijk, continu ruis en lawaai is in jezelf of om je heen, dan is het lastig om je ware zelf te horen.

Het stilteweekend – Je naam als levenskompas geeft jou de gelegenheid om even los te komen van de dagelijkse beslommeringen en gewoontepatronen. Jouw (geboorte)naam heeft daarin een centrale rol en zal vanuit verschillende invalshoeken worden belicht.

Wat gaan we doen?

Vanuit het spelen, ontdekken en ervaren oefenen we met momenten van stilte en aanwezig zijn in het NU. We gaan aan de slag met de lichaamsgerichte stiltemeditatie ‘de Naamsoefening’, waarin je leert om jezelf te centreren, je gedachten tot rust te brengen en meer in je lichaam en je naam aanwezig te zijn. Je maakt kennis met de resonantie van jouw naamsklank en/of afzonderlijke letters uit jouw naam. We onderzoeken de (helende) werking van klinkers en medeklinkers, vanuit het bewegen, spreken en zingen. Dit alles wisselen we af met eenvoudige teken- en schrijfoefeningen. De pauzes en de lunches vinden grotendeels in stilte plaats. Er is echter voldoende gelegenheid voor het uitwisselen van ervaringen en het stellen van vragen.

Na afloop van het stilteweekend:

Voor wie? Volwassenen die:

Het stilteweekend vindt plaats op zaterdag 1 en zondag 2 december.

Tijd: 11.00 – 16.00 uur

Prijs: € 197,00 inclusief lunch

Informatie en aanmelden: Brigitte van Bourgonje

zaterdag 1 december 11:00 uur

AsmaraKlank
Trondheimpad 46, Rotterdam

010 420 9371

www.asmaraklank.nl

print dit item
Rotterdam maandag 10 december

De nieuwe ISIS

Voordracht door Marieke Cooiman.

Op deze ledenavond van de ledengroep AViN Rotterdam, waar belangstellenden ook welkom zijn, staat de 'nieuwe Isis' centraal. We zullen aan de hand van het beeld dat Rudolf Steiner gegeven heeft van onze tijd, kennismaken met de geheimzinnige wereld van de nieuwe Isis, de ziel die ontwaakt, zich bewust wordt van zichzelf en zich dan begeeft in de wereld. Ze heeft ontmoetingen met wat ons als mens omgeeft. Ook is zij moeder van een kind, een evenzo geheimzinnig wezen dat in de loop van de mythe een geheel eigen ontwikkeling doormaakt, van verspintering naar heelwording.

In de mythe betreden we een imaginatie waarin we ons verheffen tot de wereld waarin geestelijke krachten werkzaam zijn. We zetten eerste voorzichtige stappen die de wijsheid wekt die in ons hart en in de natuur leeft.

De avond zal bestaan uit lezing en gesprek.

Marieke Cooiman is leerkracht Nederlands aan het Rudolf Steiner College Rotterdam en coördinator van de sectie voor Cultuur en Letteren van de Hogeschool voor Geesteswetenschappen.

Vanaf 19.45 uur is er inloop en ontmoeting, bij koffie en thee.

maandag 10 december 20:00-21:45 uur

Rudolf Steiner College
Tamboerstraat 9, Rotterdam

+31617714110

vanveenthea@gmail.com

print dit item
Zoetermeer donderdag 13 december

Polytheïsme, monotheïsme en het christendom

Een kunstgesprek o.l.v. Han van Ouwerkerk en Rien Zwijnenburg.

Aan de hand van afbeeldingen uit de beeldende kunst ontleend aan verschillende perioden van de kunstgeschiedenis wordt de ontwikkeling nagegaan van het veelgodendom naar monotheïsme en het christendom. Tijdens de lezing bestaat de mogelijkheid om vragen te stellen en over het getoonde in gesprek te komen.

Han van Ouwerkerk studeerde kunstgeschiedenis en is vrije-schoolleraar in Leiden. Rien Zwijnenburg was antroposofisch huisarts. Hij heeft grote interesse in de kunst en is beeldend kunstenaar.

Kosten: € 10,00 (reductie mogelijk)

Aanmelden niet nodig

donderdag 13 december 20:15-22:00 uur

Vrijeschool Vuurvogel
Schansbos 5-6, Zoetermeer

06 4936 5158 / 079 321 1837

uitgebreide informatie...

www.stanzo.nl

print dit item

AntroVistade gezamenlijke antroposofische agenda

voeg uw bericht toe aan de gezamenlijke agenda…