Inleiding

 

Deze spreuken met toelichting zijn afkomstig uit het boekje 'De Deugden – Jaargetijden van de ziel' van Herbert Witzenmann. De Nederlandse vertaling is van Robert Jan Kelder van het Willehalm Instituut, die ook de uitgave ervan verzorgde.

De oorspronkelijke Duitse titel is 'Die Tugenden – Zwölf Monatsmeditationen'. 

Uit het voorwoord van De Deugden:

Deze studies over de deugden (die voor het eerst gepubliceerd werden in de Sternkalender, van Pasen 1969 tot Pasen 1970, te Dornach in 1968), gaan terug op korte aanwijzingen van Rudolf Steiner. Ze betreffen meditaties die in overeenstemming met het jaargebeuren geoefend kunnen worden. Deze aanwijzingen beginnen met: 'Tot 21 januari: Moed wordt verlossingskracht', en eindigen met: 'Tot 21 december: Beheersing van de tong (taal) wordt waarheidsgevoel'.

De tijd van innerlijke metamorfose strekt zich steeds uit van de 21ste dag van een maand tot de 21ste dag van de volgende maand. Daar het om metamorfose en vooruitgang gaat, somt  Rudolf Steiner niet een rij van deugden op, maar wijst hij ons een weg aan van innerlijk werken aan onszelf, waarop wij de in ons als aanleg aanwezige eigenschappen ontwikkelen, deze in elkaar over laten gaan en zo scheppers van ons eigen wezen kunnen worden.

[Herbert Witzenmann]

Het boekje is te bestellen door € 15.00 over te maken op NL28 ABNA 0571 1819 37 van het Willehalm Instituut te Amsterdam o.v.v. De Deugden en uw adres. Binnen enkele dagen krijgt uw het boekje thuisgezonden.

Willehalm Instituut
Kerkstraat 386A  1017 JB
 Amsterdam
Telefoon / Fax (020) 694 4572
E-mail: 
info@willehalm.nl
Website:
 www.willehalm.nl

De Deugden
86 bladzijden, 1ste volledige editie met 13  verluchtingen van Jan de Kok
 
© Nederlandse vertaling: Robert Jan Kelder
Uitgeverij Willehalm Instituut, Amsterdam 2011

« terug