Agenda

vanaf woensdag 13 januariWinsum

Op zoek naar mijn verzonken landschap

Schrijfcursus met Robertine Romeny

Tijdens de cursus autobiografisch schrijven, ‘Op zoek naar mijn verzonken landschap’, trek je al schrijvend door al je levensfasen, van je vroegste jeugd tot nu. Je doet verrassende ontdekkingen en krijgt meer inzicht in je eigen avontuur. Zo geef je gebeurtenissen vanuit verschillende perspectieven weer, wat de rode lijnen ertussen zichtbaar kan maken. De gebeurtenissen die je op deze manier oproept, geven je meer zicht op wie je bent en op de samenhang in je leven.

Je hoeft geen schrijftalent te hebben en het gaat er niet om ‘mooi’ te schrijven.

In de zomer heb ik het geven van schrijfcursussen weer opgepakt, met verschillende aanpassingen om te voorkomen dat verspreiding van Covid-19 plaatsvindt. Zo heb ik bijvoorbeeld de groepsgrootte verkleind. Lees hierover meer op mijn website.

Docent Robertine Romeny heeft een praktijk voor biografiek op het Hogeland in Groningen. Zij volgde de opleiding tot biografisch coach en de vervolgopleiding docent autobiografisch schrijven aan het Instituut voor Biografiek in Driebergen.

Praktisch

Data: woensdagmiddag: 13, 20, 27 januari; 3, 10, 17 februari; 3, 10, 17 maart

Tijd: 14.00 tot circa 16.30 uur

Kosten naar draagkracht: tussen 225 en € 360,00, inclusief thee, koffie, koek. Als de kosten echt een belemmering zijn om deel te nemen, laat het me dan weten. Ik denk graag met je mee.

Aantal deelnemers: tussen 5 en 8 personen

woensdag 13 januari 2021

woensdag 17 maart 2021

De Blauwe Schuit
Warfstraat 1, Winsum

06 2723 2357

robertineromeny.nl

print dit item
vanaf woensdag 13 januariEnschede

Filosofie van de Vrijheid

Cursus met Wim Wolbrink.

“ Denken is het aangrijpingspunt. Ook het voelen kan pas door ons denken begrepen worden. Elk individu kan zelf de schepper en de schouwer van zijn gedachten zijn. Hierin toont zich de grootsheid van de mens. ”

Rudolf Steiner

Inleiding

Veel mensen verlangen ernaar dat er meer is dan alleen een materiële wereld. Veel mensen weten intuïtief dat er ook een wereld van de ziel en en wereld van de geest is. Maar wat dan weer precies geest is en wat ziel dat weten we dan weer niet. De Filosofie van de Vrijheid van Rudolf Steiner is de sleutel tot het waarnemen van de wereld van de geest. Het boek laat de weg ernaartoe zien. En ieder mens kan die weg gewoon bewandelen.

Denken

Denken is het aangrijpingspunt. Elk individu kan zelf de schepper en de schouwer van zijn gedachten zijn. Hierin toont zich de grootsheid van de mens. Als een oneindig mooi wezen, dat als goddelijk beschouwd moet worden. Het denken van de mens is volgens Steiner in zichzelf gegrond en autonoom aanwezig. Hij stelt dat gedachtes ingrijpen op de menselijke fysiologie. De mens is een geestelijke bron die gehuisvest is in een stoffelijk lijf. Dit staat tegenover de visie van de neurologie. Die is dat gedachtes oppoppen in de hersenen als gevolg van een fysiek proces. Steiner nodigt met zijn Filosofie van de Vrijheid de lezer uit om die geestelijke bron in al zijn grootsheid al schouwende te activeren.

Zuiver handelen

Op vele niveaus komt het handelen van een mens tot stand. Je hand trekt zich instinctief terug na het aanraken van een hete oven. Uit troost sla je je armen om iemand heen. In gedachten zie je je al wonen in een andere woning. Een hoog, geestelijk en zuiver niveau van handelen is het handelen dat voortkomt vanuit een moreel besef. Dat zet de mens in beweging om iets voor de medemens of de maatschappij te doen.

Ware vreugde

Wat is de waarde van je leven? Al wikkend en wegend kan een mens geen antwoord op die vraag geven. Wat eerst op de negatieve schaal wordt gelegd, kan later wel eens worden verplaatst naar de positieve kant. En omgekeerd. Steiner zegt dat de mate waarin een individu doelen stelt, nastreeft en in vervulling ziet gaan, waarde geeft aan diens leven. Dat schept de ware vreugde.

Wat gaan we doen?

Op een speelse en praktische wijze worden met verhalen, waarnemingsoefeningen, spelvormen, gesprekken en tekeningen het boek de Filosofie van de Vrijheid voor de deelnemer ontsloten.

Gastheer en docent Wim Wolbrink

Wim Wolbrink (1965) is verteller, verteldocent, verteltrainer, oprichter van de Nationale Vertelschool en menskundig adviseur. Verder is Wim Wolbrink organisator van symposia en festivals waarin het vertellen centraal staat. Zijn opleiding tot verhalenverteller heeft Wim Wolbrink gevolgd aan het gerenommeerde Emerson College in East Sussex, Engeland. Met een verhaal, legende, mythe, sprookje of sage opent Wim Wolbrink de innerlijke wereld van de luisteraar. Ieder mens heeft de gave om met zijn zogenoemde ‘derde oog’ een innerlijke voorstelling te scheppen. Via die weg kan een mens beginnen door te dringen in de diepte van de Filosofie van de Vrijheid.

Data, tijd, locatie

We verkennen de Filosofie van de Vrijheid op 5 woensdagavonden van 13 januari t/m 10 februari 2021. Koffie en thee staan klaar om 19.45 uur. We werken van 20.00 – 21.30 uur. We sluiten af om 22.00 uur.

Locatie

The Cee Spot, Brouwerijstraat 1, 7523 XC Enschede

Kosten

Wij vragen een vrijwillige bijdrage. Voor hen die draagkrachtig zijn streven wij naar een bijdrage van € 15,00 per avond.

Aanmelden

Aanmelden gaat heel eenvoudig. Stuur een mailtje of bel met ons kantoor.

woensdag 13 januari 2021 20:00 uur

woensdag 10 februari 2021

The Cee Spot
Brouwerijstraat 1, Enschede

074 242 2696 / 06 1334 7333

www.nationalevertelschool.nl/event/cursus-filosofie-van-de-vrijheid

print dit item
vanaf donderdag 4 maartGroningen

Lentelicht op je herinneringen

Schrijfmiddagen met Robertine Romeny

Moe van regen, gure wind en kwakkelweer? Let op: het wordt lente! De vogels vullen de lucht met levenslustig gekwetter en speenkruid, bloesem en tulpen barsten naar buiten.

Ook de woorden willen uit de pennen vliegen, in zinnen en verhalen tot bloei komen. Tijd om autobiografisch te gaan schrijven over veerkracht en voorjaarswind door rommelzolders. En om vroegere gebeurtenissen in een nieuw licht te zetten.

Bij voldoende belangstelling wordt deze cursus gevolgd door een schrijfworkshop ‘Het geheim van het drieluik’ op 1 april 2021.

Docent Robertine Romeny heeft een praktijk voor biografiek op het Hogeland in Groningen. Zij volgde de opleiding tot biografisch coach en de vervolgopleiding docent autobiografisch schrijven aan het Instituut voor Biografiek in Driebergen.

In de zomer van 2020 heb ik het geven van schrijfcursussen weer opgepakt, met verschillende aanpassingen om te voorkomen dat verspreiding van Covid-19 plaatsvindt. Zo heb ik bijvoorbeeld de groepsgrootte verkleind. Lees meer hierover op mijn website.

Praktisch

Data: Donderdag 4, 11, 18, 25 maart 2021

Tijd: 14.00 tot ca 16.30 uur

Kosten naar draagkracht: tussen 60 en € 100,00

Kosten Drieluik: tussen 17, 50 en € 30,00

Aantal deelnemers: 5 tot 8 personen

donderdag 4 maart 2021

donderdag 25 maart 2021

Het Poortershoes
Oosterweg 13, Groningen

06 2723 2357

robertineromeny.nl

print dit item
donderdag 1 aprilGroningen

Het geheim van het drieluik

Schrijfmiddag o.l.v. Robertine Romeny.

Het uitgangspunt van deze workshop autobiografisch schrijven is een gebeurtenis, ontmoeting, besluit of keerpunt in je levensloop waarover je meer wilt weten. Daarover maak je drie eenvoudige schetsen: je eigen drieluik. Naar aanleiding daarvan krijg je verschillende schrijfoefeningen.

Door de gebeurtenissen in beeld te brengen en die vervolgens biografisch te beschrijven, kun je je verhaal in een bredere context bekijken. Je stijgt er als het ware bovenuit en ziet onverwachte verbanden. Op deze manier ontwikkel je bewustzijn over (een deel van) je leven, een thema, een ontwikkeling of een keuze. Je werpt op een nieuwe manier licht op de situatie en op waar je nu staat. Misschien geeft het je een aanwijzing welke richting je moet inslaan.

De tekeningen maak je zelf ter plekke, dus niet vooraf. Je hebt geen tekentalent of tekenervaring nodig.

Deelnemers aan ‘Het geheim van het drieluik’ noemden het een verrassend proces. Sommigen vertelden dat ze een diep inzicht hadden gekregen.

Wij nemen de coronamaatregelen in acht.

Docent Robertine Romeny heeft een praktijk voor biografiek op het Hogeland in Groningen. Zij volgde de opleiding tot biografisch coach en de vervolgopleiding docent autobiografisch schrijven aan het Instituut voor Biografiek in Driebergen.

Praktisch

Kosten: naar draagkracht tussen € 17,50 en € 30,00

Aantal deelnemers: tussen 5 en 8 personen

donderdag 1 april 2021 14:00-17:00 uur

Het Poortershoes
Oosterweg 13, Groningen

06 2723 2357

robertineromeny.nl

print dit item

AntroVistade gezamenlijke antroposofische agenda

voeg uw bericht toe aan de gezamenlijke agenda…