Agenda

Winsum vanaf woensdag 13 november

Op zoek naar mijn verzonken landschap

Schrijfcursus o.l.v. Robertine Romeny.

Tijdens de cursus ‘Op zoek naar mijn verzonken landschap’ trek je al schrijvend door al je levensfasen, van je vroegste jeugd tot nu. Je doet verrassende ontdekkingen en krijgt meer inzicht in je eigen avontuur. Zo geef je gebeurtenissen vanuit verschillende perspectieven weer, wat de rode lijnen ertussen zichtbaar kan maken. De gebeurtenissen die je op deze manier oproept, geven je meer zicht op wie je bent en op de samenhang in je leven.

Je hoeft geen schrijftalent te hebben en het gaat er niet om ‘mooi’ te schrijven.

Docent Robertine Romeny heeft een praktijk voor biografiek op het Hogeland in Groningen. Zij volgde de opleiding tot biografisch coach aan het Instituut voor Biografiek in Driebergen.

Praktisch

Data: 13, 20, 27 november; 4, 11, 18 december; 8, 15, 22 januari

Tijd: 14.00 tot circa 16.30 uur

Kosten naar draagkracht: tussen 225 en € 360,00, inclusief thee, koffie, koek. Als je het echt niet kunt betalen, laat het dan weten.

Aantal deelnemers: tussen 6 en 10 personen

woensdag 13 november 14:00 uur

woensdag 22 januari 2020

De Blauwe Schuit
Warfstraat 1, Winsum

06 2723 2357

www.robertineromeny.nl

print dit item
Emmen vanaf vrijdag 15 november

Antroposofische sociale wetenschap: inzichten en praktijk

Studie- en werkweekend onder leiding van Heidjer Reetz.

Georganiseerd door stichting Eurosophia (van de Europahuizen en Europavrienden) i.s.m. Wouter en Kathinka Kamphuis van ’t Leeuweriksveld en Noor Bunnik. Voor deze ontmoeting verwachten we deelnemers uit geheel Europa. Voerta (a)l (en): Duits, Engels, Nederlands

Nederlandse landbouwgrond is veel te duur voor een biologische (dynamische) boer terwijl juist kringloopbedrijven de toekomst hebben. De grond is ook te duur voor een modale woningzoekende. Moet grond eigenlijk wel verhandeld worden?

Deze hoogst actuele problematiek willen wij vanuit de antroposofische sociale wetenschap belichten. Praktijkvoorbeelden laten mogelijkheden zien.

Programma

De bijeenkomst duurt van vrijdag 15 november 18u tot zondag 17 november 16u

De inhoudelijke kern van deze bijeenkomst wordt weergegeven door de volgende drie punten:

1. Menskunde: vanuit Rudolf Steiners kennistheorie bouwen we een beeld op van het wezen van de mens

2. Sociale driegeleding: voortbouwend op ons verworven inzicht in het wezen van de mens bouwen we een beeld op van een eigentijdse sociale structuur waarin wij mensen in deze tijd op menswaardige wijze kunnen samenleven en –werken, zoals het bij ons wezen past

3. Solidariteitsfonds: Een praktische uitwerking van 1 en 2: Hoe kunnen we in Nederland een solidariteitsfonds in het leven roepen om grond vrij te maken uit het economisch verkeer d.m.v. schenkingen, renteloze en laagrentende leningen en onderlinge hulp van deelnemende projecten? Wouter Kamphuis vertelt over stichting Mensen voor de aarde, die 3 ha. van ’t Leeuweriksveld in eigendom heeft en deze in het landbouwbedrijf inbrengt. Heidjer Reetz vertelt over Vivenda in Hamburg, een algemeen nut beogende vereniging (“gemeinnütziger Verein”) die op dit moment 5 woonhuizen bezit en zich ten doel stelt door eendrachtige samenwerking de bijbehorende hypotheken steeds sneller af te lossen om weer aankoop van nieuwe huizen mogelijk te maken.

Noor Bunnik, uit Engeland, vertelt over de ‘Gardens of Love’ een concept over hoe mensen in kleine gemeenschappen op het land kunnen leven. Kleinschalige biodynamische landbouw, ecologische inzichten en liefde voor de natuur zijn uitgangspunten voor dit concept waar ze ook een boek over heeft geschreven.

Het studiewerk aan deze drie thema’s wisselen we af met kunstzinnige activiteit:

Noor Bunnik geeft een workshop waarin we levenskracht genererende hangertjes met Celtische vlechtmotieven gaan maken van kunsthars, metaal en edelsteentjes.

Kathinka Kamphuis zal met ons zingen.

Verder kunnen liefhebbers meedoen met praktisch werk op de boerderij (kiezelpreparaat roeren en spuiten, wieden in de kas) en wandelen.

De bijeenkomst verzorgen we met elkaar zelf: het bereiden van maaltijden, afwassen en schoonmaken. Alle benodigde levensmiddelen zijn tegen kostprijs te betrekken uit de boerderijwinkel. Aan het eind van het weekend rekenen we uit wat de kosten zijn en deze delen we met elkaar. Op de boerderij zijn ca. 30 eenvoudige overnachtingsplekken beschikbaar (verdeeld over 2 gemeenschapsruimtes en een gastenkamer). Matrassen en beddengoed zijn beperkt beschikbaar, als je hiervan gebruik wilt maken moet je dit aangeven bij je aanmelding.

Meer informatie en aanmelding bij Wouter en Kathinka Kamphuis 0591-381445 of bij Marianne Veltman 070-3643479

Voor een routebeschrijving zie: www.leeuweriksveld.nl/routebeschrijving.html

Voor meer achtergronden m.b.t. de sprekers zie:

www.vivenda-ev.org

www.mensenvoordeaarde.nl

www.thegardensoflove.com

vrijdag 15 november 18:00 uur

zondag 17 november 16:00 uur

B.d.boerderij't Leeuweriksveld
Zandzoom 72, Emmen

0591 381 445

print dit item
Olst zaterdag 23 november

Aarden / ondersteboven

Workshop boetseren o.l.v. Frederik van den Berg.

We gaan ervaren hoe het is om met grote hoeveelheden klei te werken.

Door op een levendige ritmische manier te boetseren komen we in contact met onszelf en zo al doende echt te aarden.

De fysieke beleving nà het boetseren kan heel krachtig zijn.

Juist in onze digitale tijd geeft verbinden met de aarde houvast.

Kosten € 70,00

Frederik maakt deel uit van een groep kunstzinnig therapeuten die een samenwerkingsverband vormt in “Klei.nu”. Wij scholen ons sinds 2009 aan de Plastikschule (Dornach) in het therapeutisch boetseren volgens de methode van Raoul Ratnowsky.

Onze groep zet zich in om dit mooie werk in Nederland verder uit te dragen.

Deze workshop is een vervolg op de boetseerworkshops Aarden, welke door onze klei.nu groep in 2018, in samenwerking met het antroposofische tijdschrift Stroom, gegeven zijn.

Accreditatie 6 punten AM zijn inmiddels toegekend.

zaterdag 23 november 10:00-17:00 uur

Dorpshuis Overkempe
Koekoeksweg 100, Olst

0570 564 571

uitgebreide informatie...

print dit item
Mildam zaterdag 23 november

De 12 Heilige nachten als inspiratiebron

Workshop o.l.v. Yvonne Meesters.

Zaterdag 23 november organiseer ik een workshop met als thema:

De 12 heilige nachten als inspiratiebron voor een positieve bijdrage aan de gezonde ontwikkeling van mens en aarde.

Alle informatie vind je in mijn magazine Dialogos.

Opgave graag voor 19 november a.s.

Wil je deze workshop of een meerdaagse cursus over dit onderwerp in jouw regio? Als je een ruimte en een groep belangstellenden hebt, kun je mij uitnodigen.

Yvonne Meesters

(Afbeelding uit: Die Dreiheit im Jahreslauf, Karlheinz Flau)

zaterdag 23 november 10:00-16:30 uur

Dialogos
de Wissel 7, Mildam

051 368 1569

dialogos.instantmagazine.com/dialogos/winter-voorjaar-20192020#!/agenda-cursussen/item/2

print dit item
Kamperveen zaterdag 23 november

Woede & Waarden

Speeldag met ernst en humor, o.l.v. Madeleine de Vletter-Wulff.

Onderzoek de kracht van woede op speelse wijze en ontdek daarbij de waarden die belangrijk voor je zijn.

Als je je ergert, irriteert, of merkt dat je schagrijnig of boos bent, dan speelt de woedekracht op. Wanneer deze kracht op negatieve wijze doorschiet naar agressie, dan werkt het destructief door. Door deze kracht positief in te zetten voor jezelf, je relaties, je omgeving of je werk, kun je veel waardevols bewerkstelligen.

Verschillende vormen van spel, met ernst en humor, helpen om de woedekracht op een prettige manier te doorleven. Daardoor krijg je veel energie van deze speeldag!

zaterdag 23 november 10:30-17:00 uur

SPEEL WIE JE BENT
Zuideinde West 3, Kamperveen

052 562 2007

www.inspel.nl

print dit item
Groningen woensdag 4 december

De dood, een andere vorm van leven

Voordracht en oefeningen door Mieke Mosmuller arts, auteur, filosoof.

Een stervende mens laat zijn lichaam achter, een leeg geworden hulsel. Waar blijven het zelfgevoel en het zelfbewustzijn, wanneer het lichaam gestorven is?

Omlijst door muziek van De Graaf van St. Germain

Renate Kroese viool, Samara Bertsch cello, en Peter Rippen piano

Kosten € 25,00 (reductie mogelijk)

woensdag 4 december 19:30-22:00 uur

Gemeenteruimte Christengemeenschap
Lauwersstraat 3, Groningen

06 5259 4394

cvgent@hotmail.nl

print dit item
Deventer zaterdag 7 december

Je eigen Zonnekindpop maken

Poppencursus o.l.v. Selma Weideman.

Lieve mensen,

Bij deze het heugelijke nieuws… er komt nog 1 poppencursus in december! Voorlopig de laatste cursus die gepland gaat worden. Ik heb er zin in!

Je maakt deze dag een lijspop van ongeveer 43 cm. Echt, ook al denk je dat het voor jou te moeilijk is… kom gewoon en probeer het. Het is de liefde die een pop uniek maakt. De liefde die jij geeft koestert de poppenmoeder of vader. Dat is waar het om gaat: Liefde en dat is wat kinderen voelen. Iedereen kan een zonnekindpop maken. Ook jij!

Graag zelf meenemen: Je eigen lunch, sloffen, want ik wil liever geen schoenen aan in ons huis. Je hebt geen werkmaterialen nodig. Die kun je van mij gebruiken.

We starten echt om 09.30 uur. Inloop is vanaf 09.15 uur.

Van 12.45 -13.15 hebben we pauze. Koffie, thee, lekkers verzorgen wij.

Je pop is klaar aan het einde van de dag. De pruikjes worden van te voren gehaakt, dus bij aanmelding de kleur haar doorgeven die jij voor je zonnekindpop wil. En het tricot lijfje wordt alvast voor je gestikt.

Je kunt je pop aankleden na de cursus. Er hangen prachtige, handgemaakte kleertjes klaar, welke je kunt aanschaffen. Wil je een specifiek kleding setje bestellen, dan graag ruim van te voren aangeven. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Alle materialen die we gebruiken zijn zoveel mogelijk puur natuur.

Investering € 130,00 incl alle materialen. Je aanmelding is definitief als de aanbetaling van € 30,00 op mijn rekening staat bijgeschreven. Graag bij aanmelding je volledige naam, telefoonnummer en adres vermelden via een persoonlijk bericht. Opgeven kan via een privé bericht, of via een telefoontje: 0652696014 Aanmeldingen behandel ik op volgorde van binnenkomst. Rekeningnummer: NL24SNSB0912193158 tnv S Weideman ovv je eigen naam.

De cursus wordt gegeven in Deventer, aan de president Steynstraat 41 te Deventer. Het station is op loopafstand van mijn huis. Parkeren is gratis voor de deur. Fijn je binnenkort te mogen ontmoeten.

Je pop is klaar aan het einde van de dag. Als je lang haar wilt voor je zonnekindpop kun je dat thuis verder afmaken, je krijgt dan haar mee naar huis en ik leg uit hoe je dat doet. We ronden de dag gezamenlijk af om uiterlijk 16.30 uur. Zo kan een ieder in rust haar zonnekindpop geboren laten worden.

Maak of verkoop je zelf zonnekindpoppen, of ben je van plan dat te gaan doen? Graag dan eerst overleg met mij alvorens je de aanmelding definitief maakt.

Liefs, Selma

zaterdag 7 december 09:30-16:30 uur

Poppenatelier Zonnekind
President Steynstraat 41, Deventer

06 5269 6014

www.facebook.com/events/2151584661810094

print dit item
Groningen vrijdag 13 december

Oberufer kerstspel

Het bekende Oberufer kerstspel wordt opgevoerd door een lokale Kompanij onder regie van Connie Oterdoom.

Kolonisten trokken in de zestiende eeuw van Duitsland naar het huidige Slowakije en namen de Middeleeuwse spelen mee. Eeuwenlang bleven deze spelen in hun Duitstalige gemeenschap leven tot ze door de Weense taalprofessor Karl Julius Schroër werden ontdekt en vastgelegd. Daarmee bleven spelen behouden die in heel middeleeuws Europa hadden geleefd maar vrijwel overal goeddeels verloren gingen. Deze in Oberufer ontdekte spelen waren nog zeer volledig.

Rudolf Steiner zag de waarde van dit Europees Cultureel Erfgoed, en stimuleerde dat ze in de Antroposofische beweging werden opgevoerd. Nu worden ze wereldwijd met kerst tot leven gebracht.

vrijdag 13 december 19:30-21:30 uur

Kerk Christengemeenschap
Lauwersstraat 3, Groningen

06 3069 3420

uitgebreide informatie...

print dit item
Groningen vanaf zaterdag 14 december

Werken met de licht/lucht elementwezens

Weekendcursus o.l.v. Nicolaas de Jong.

Na de introductiecursus in Mei gaan we nu door met een weekend per seizoen, waarin we telkens een groep element­wezens gaan waarnemen die achter een van de elementen werkzaam is. Dit keer zijn het de lucht- ofwel lichtwezens. Deze hangen nauw samen met onze ziel en haar inhouden.

Na introductie oefeningen om de ziel open te zetten met geïmproviseerde zang van enige mooie natuurbeelden in kleur, leren we de stemmingen beleven vanuit de organen; eerst met fysieke oefeningen, dan met de specifieke ritmen en klanken vanuit de organen. We boetseren enige van deze stemmingen uit, zoals we dit innerlijk beleven.

Hierna gaan we gericht de verschillende groepen en verschijningsvormen waarnemen in de natuur van de licht/lucht wezens. En gaan na wat hun plaats is binnen het energetische landschap, en wanneer nodig, hoe we die beter integreren kunnen in dit landschap met landschap helingsmethoden.

Ook gaan we aan de hand van de beleving van een sterrenbeeld in klank en ritme en op basis van geïmproviseerde zang, de elfen beleven, de bemiddelaars van de sterrenkrachten op aarde.

De cursus wordt geleid door Nicolaas de Jong, astrosoof, landschapsheler en kunstenaar.

Kosten: € 150, – inclusief werkmaterialen. Reductie in overleg.

Aanmelding: via telefoon of email.

Betaling: Rune Werkplaats, rek. no. NL60 INGB 0009 2765 05. Gelieve uiterlijk 1 week van tevoren over te maken o.v.v. ‘cursus elementwezens Groningen’.

zaterdag 14 december 10:00 uur

zondag 15 december 17:00 uur

Christengemeenschap Groningen
Lauwersstraat 3, Groningen

06 4022 8769

uitgebreide informatie...

www.jaspisschool.eu

print dit item
Assen zaterdag 14 december

Oberufer kerstspel

Het bekende Oberufer kerstspel wordt opgevoerd door een lokale Kompanij onder regie van Connie Oterdoom.

Kolonisten trokken in de zestiende eeuw van Duitsland naar het huidige Slowakije en namen de Middeleeuwse spelen mee. Eeuwenlang bleven deze spelen in hun Duitstalige gemeenschap leven tot ze door de Weense taalprofessor Karl Julius Schroër werden ontdekt en vastgelegd. Daarmee bleven spelen behouden die in heel middeleeuws Europa hadden geleefd maar vrijwel overal goeddeels verloren gingen. Deze in Oberufer ontdekte spelen waren nog zeer volledig.

Rudolf Steiner zag de waarde van dit Europees Cultureel Erfgoed, en stimuleerde dat ze in de Antroposofische beweging werden opgevoerd. Nu worden ze wereldwijd met kerst tot leven gebracht.

In het verzorgingshuis kunnen in beperkte mate belangstellenden aan het publiek toegevoegd worden. Kinderen welkom.

zaterdag 14 december 15:00-17:00 uur

Verzorgingshuis 'Nieuw Graswijk'
Juniperusplantsoen 29, Assen

06 3069 3420

uitgebreide informatie...

print dit item
Groningen zondag 15 december

Oberufer kerstspel

Het bekende Oberufer kerstspel wordt opgevoerd door een lokale Kompanij onder regie van Connie Oterdoom.

Kolonisten trokken in de zestiende eeuw van Duitsland naar het huidige Slowakije en namen de Middeleeuwse spelen mee. Eeuwenlang bleven deze spelen in hun Duitstalige gemeenschap leven tot ze door de Weense taalprofessor Karl Julius Schroër werden ontdekt en vastgelegd. Daarmee bleven spelen behouden die in heel middeleeuws Europa hadden geleefd maar vrijwel overal goeddeels verloren gingen. Deze in Oberufer ontdekte spelen waren nog zeer volledig.

Rudolf Steiner zag de waarde van dit Europees Cultureel Erfgoed, en stimuleerde dat ze in de Antroposofische beweging werden opgevoerd. Nu worden ze wereldwijd met kerst tot leven gebracht.

Na afloop is er gelegenheid iets te drinken bij de vuurkorven.

zondag 15 december 15:30-17:30 uur

Stefanuskerk
Noorddijkerweg 14, Groningen

06 3069 3420

uitgebreide informatie...

print dit item
Kamperveen zaterdag 18 januari

Angst & Verlangen

Speeldag met ernst en humor, o.l.v. Madeleine de Vletter-Wulff.

Deze uitnodigende en uitdagende cursus kan je helpen om op speelse wijze stappen te zetten bij de omvorming van angst, via verlangen, naar vertrouwen.

Angst kan een grote stoorzender zijn of worden, wanneer je die zijn gang laat gaan in je ziel… De angst kan je blokkeren om te doen of te ervaren wat je werkelijk wilt in je leven, in je relaties, of in je werk. Of doorschieten naar paniek.

Je kunt een andere verhouding tot angst krijgen door met verschillende spelvormen te onderzoeken waar je werkelijk naar verlangt. Leuk om met iemand te komen doen die je kent, of om juist alleen 'de sprong van de dwaas' te maken!

zaterdag 18 januari 2020 10:30-17:00 uur

SPEEL WIE JE BENT
Zuideinde West 3, Kamperveen

052 562 2007

www.inspel.nl

print dit item
Terschelling vanaf vrijdag 31 januari

Midwinter Schildercursus 2020

Cursus o.l.v. Hans van der Ham.

Aanvang: vrijdag 31 januari t/m zondag 2 februari 2020

Voor veel mensen een nog onbekende kleurenleer. Goethe is vooral bekend als dichter, maar desondanks heeft hij een zeer interessante kleurenleer geschreven (drie delen). Het gaat hem om de spanning tussen licht en duisternis. De kleuren ontstaan hiertussen.

Op Terschelling geef ik al zo’n 14 jaar een midwinterschildercursus. Van de mensen die meedoen wordt geen enkele voorkennis verwacht. Zelfs als iemand nooit iets op dit gebied heeft gedaan is het totaal geen probleem om goed mee te kunnen doen. Voor gevorderden overigens ook niet.

We werken met waterverf van het merk Stockmar.

Van cursisten hoor ik regelmatig dat deze manier van met kleuren omgaan sterk bevorderend is voor het schilderen met andere verfsoorten zoals acryl en olieverf. Het gaat namelijk om de kleurbeleving en niet om het materiaal. Je leert de kleuren van binnenuit “kennen” (lees “ervaren”).

We werken op vochtig gemaakt papier. Dit heeft als voordeel dat de verf heel gemakkelijk vloeit en waardoor er uiterst fijne kleurnuances gaan ontstaan met relatief weinig techniek van de schilder zelf. Deze techniek dient weer als basis voor degenen die willen leren glaceren (“sluieren”).

In deze cursus wordt uitsluitend het “nat op nat” schilderen beoefend.

Een schildersessie duurt zo’n twee uur. We werken dan aan kleurbeleving zowel subjectief als objectief. Ook de kleurenleer van Newton komt ter sprake. Vele voorbeelden worden getoond.

U krijgt ook veel informatie op papier mee naar huis.

Vragen als: Waarom gaat de zon rood onder? Waarom is de hemel blauw? Hoe benader je de menselijke huidskleur? Wat is plantengroen? Hoe vind ik mijn persoonlijke kleur (en)?

Wat is kleurperspectief? Wat is het objectieve en het subjectieve in de kleurwaarneming? Hoe vind je complementairkleuren en wat zijn dat? Wat zijn begrensde en obegrensde kleuren? Wat is het verschil tussen glans en beeldkleuren? Etc.

De echte kleuroefeningen worden zonder voorstelling geschilderd. U leert meteen het verschil tussen een lijn en vlak kennen. Dus nonfiguratief. Daarnaast werken we vanuit het vlak verder naar figuratief (bv. bomen ; landschappen ; dieren ; planten en bloemen ; gestalten ; dag/avond/nacht stemming ; jaargetijden).

Al doende worden vele vragen beantwoord door gewoon allerlei meer of minder gestuurde opdrachten en door verschillende kleurproefen die worden getoond. Verder wordt er volgens een stappenplan gewerkt, waarin ieder een eigen weg gaat. Ieder mens is anders en dat heeft tot gevolg dat iedere opdracht verschillend wordt en daarom uniek is. U gaat een eigen weg en wordt naar behoefte meer of minder gestuurd.

De mensen krijgen met deze manier van werken meteen een weldadig gevoel. Dat doen de kleuren in feite voor je. Er komt energie vrij en na zo’n twee uur intensief schilderen krijg je een stevige trek. Daar wordt heel goed in voorzien bij Stayokay!

Het atelier biedt een prachtig uitzicht op de Waddenzee!

Op Terschelling logeert u bij Stayokay van vrijdag tot en met zondag op basis van volpension + alle dagen de beschikking over een fiets.

U kunt op vrijdagmiddag de boot nemen in Harlingen naar Terschelling. Om 20.00 uur is de eerste schildersessie tot 22.00 uur. De volgende ochtend de tweede sessie van 10.00 uur tot 12.00 uur. Zondag de laatste van 10.00 tot 12.00 uur.

Verblijfkosten op basis van vol pension + fiets: € 122,50, 00, per persoon. (overtocht is niet in dit bedrag opgenomen)

Via het telefoonnummer 0562 - 442338 kunt u kontakt opnemen met Stayokay Terschelling.

Mailadres: terschelling@stayokay.com

U moet zich eerst aanmelden bij Stayokay! Zij zorgen voor de afhandeling m.b.t. volpension met fiets.

Cursuskosten: € 125,00 per persoon (incl. materiaal) bij aankomst contant aan mij betalen.

Minimale deelname 10 personen.

Voorbeeld van een landschap/zeegezicht met Ultra Marijn blauw en beneden een gezellige accommodatie. (grandcafé “De walvis” 500 meter verderop)

vrijdag 31 januari 2020 20:00 uur

zondag 2 februari 2020 12:00 uur

Stayokay terschelling
'tLand 2, Terschelling

06 2814 5187

print dit item
Kamperveen zaterdag 11 april

Verdriet & Vreugde

Speeldag met ernst en humor, o.l.v. Madeleine de Vletter-Wulff.

Ervaar tijdens deze dag hoe je zelf kunt spelen met je emoties, in plaats van dat jij speelbal blijft van de emoties zelf.

Verdriet om het gemis van een dierbare, of om iets wat je dierbaar was, kan blijven hangen of zeuren, zodat je er last van krijgt. Je kunt er zelfs depressief van worden. Door je op kunstzinnige wijze en door middel van spel met verdriet te verbinden, kun je in nieuwe verbondeheid komen met die dierbare mens of met het wezenlijke van het dierbare wat je mist. En dat geeft vreugde!

Clownsvaardigheden helpen hier prachtig bij. Bovendien is het troostrijk en leuk om dit samen met anderen aan te gaan.

zaterdag 11 april 2020 10:30-17:00 uur

SPEEL WIE JE BENT
Zuideinde West 3, Kamperveen

052 562 2007

www.inspel.nl

print dit item

AntroVistade gezamenlijke antroposofische agenda

voeg uw bericht toe aan de gezamenlijke agenda…