Agenda

Mensingeweer vanaf vrijdag 20 september

Herinneren is werk in uitvoering

Jaarschrijfcursus o.l.v. Robertine Romeny.

Een jaar lang schrijven over je leven. Van september tot en met mei: elke maand een dag schrijvend herinneren.

Een herinnering is niet statisch, hij verandert steeds. Het verhaal dat ik nu schrijf over een gebeurtenis van vroeger, is een ander verhaal dan ik er morgen over vertel. En mijn zus heeft een andere visie op de gebeurtenis dan ik. Elke dag komen er nieuwe gebeurtenissen bij, die de voorvallen uit het verleden in een ander licht zetten. Daarom is herinneren werk in uitvoering.

Je zult gaan schatgraven in je eigen verleden. Door de afstand in de tijd en door vanuit verschillende perspectieven naar belevenissen te kijken, krijg je er een frisse blik op. En zo krijg je al schrijvend zicht op het panorama van je leven.

Je hoeft geen ervaring met schrijven te hebben. Door de korte opdrachten schrijven je verhalen zichzelf. Je krijgt technieken aangereikt om je geheugen aan te spreken en voor het beschrijven van voorvallen in je leven. Hoe kun je bijvoorbeeld je zintuigen inzetten om gebeurtenissen op te roepen? Ook het herkennen van rode draden en levensthema’s staat op het programma.

Als je wilt kun je je eigen verhalen laten klinken en je hoort de verrassende verhalen van anderen. Je boort je creatieve bronnen aan en verbindt je tegelijk op een diepere manier met je leven. Autobiografisch schrijven verrijkt.

Docent Robertine Romeny heeft een praktijk voor biografiek op het Hogeland in Groningen. Zij volgde de opleiding tot biografisch coach aan het Instituut voor Biografiek in Driebergen.

Praktisch

Data: 20 september, 18 oktober, 15 november, 20 december 2019; 17 januari, 21 februari; 20 maart, 17 april, 22 mei 2020

Tijd: 10.00 tot circa 16.00 uur

Locatie: De Nieuwe Ruimte, Molenweg 2, Mensingeweer (bereikbaar met bus 65)

Kosten naar draagkracht: tussen 495 en € 720,00 (tussen 55 en € 80,00 per keer), inclusief thee, koffie, koek en soep. Als je het echt niet kunt betalen, laat het dan weten.

Aantal deelnemers: tussen 6 en 10 personen

vrijdag 20 september 10:00 uur

vrijdag 22 mei 2020 16:00 uur

De Nieuwe Ruimte
Molenweg 2, Mensingeweer

06 2723 2357

www.robertineromeny.nl

print dit item
Groningen zondag 29 september

Geestelijk Ridderschap

Michaelviering in Groningen.

Op Michaëlsdag organiseren we een bijeenkomst voor leden en belangstellenden. De bijeenkomst is van 14.30 tot 16.30 uur. (uitloop naar 17.00 uur)

Hoe brengen / houden we de vlam van het Michaëliet-zijn in ons hart en in elkaars harten in beweging? Wat kunnen we hierin voor elkaar betekenen? Hoe zetten we onze verworven geestesinzichten, in doorvoeld beleven om in woord en daad? Zowel individueel als gezamenlijk? Kan het beeld van Jeanne d'Arc ons inspireren tot een geest-geïnspireerd ridderschap?

Waar liggen jouw eigen geestelijke kiemen? Hoe ga je daarmee om en waar ligt jouw kracht voor de nabije toekomst? En hoe staat dit thema t.o.v. de eisen van de huidige tijd, waarin we ons net zover in de geestelijke bovennatuur mogen begeven als b.v. elektriciteit en magnetisme (5g) ons in de ondernatuur brengt?

Voor meer info en opgave zie de bijlage.

Ivar Römer en Yvonne Jonkers

zondag 29 september 14:30-17:00 uur

Gebouw van de Christengemeenschap
Lauwerstraat 3, Groningen

06 5334 0235

uitgebreide informatie...

www.novalisatelier.nl

print dit item
Zwolle dinsdag 1 oktober

Het Michaëlszwaard

Muziekproject zoekt musici en zangers.

Op initiatief van de Ledengroep Antroposofische Vereniging Regio Zwolle worden voorbereidingen getroffen voor de viering van het Michaëlsfeest op dinsdag 1 oktober 2019 in Michaëlschool, Bachlaan 8 in Zwolle.

We hebben het plan opgevat als onderdeel van het programma een muziekstuk dat 28 jaar op de plank heeft gelegen met de titel Het Michaëlszwaard uit te voeren. Het is door Imke Jelle van Dam geschreven voor strijkers (eerste en tweede viool, altviool en cello), koor (sopraan, alt, tenor en bas), bes-klarinet, hobo en twee dwarsfluiten. Het betreft een muziekstuk van slechts 3 minuten en 15 seconden, dat we tijdens de viering op 1 oktober twee keer uit gaan voeren onder leiding van dirigent Jos Wijmans.

Kortom wij zoeken enthousiaste musici en zangers. Er wordt wel enig niveau gevraagd, vanwege chromatische melodielijnen. Met name voor ongeoefende zangers zal het muziekstuk te lastig zijn.

Voor dit project werven we vooral in Zwolle en directe regio. Ook wie elders in het land woont kan zich aanmelden. Zie voor meer info op onderstaande website.

dinsdag 1 oktober 20:00-22:00 uur

Vrije School Michaël
Bachlaan 8, Zwolle

06 2517 2519

www.imkejellevandam.nl/kamerensemble-en-koor-74.html

print dit item
Groningen vanaf donderdag 3 oktober

Schatgraven in je eigen leven

Schrijfcursus met Robertine Romeny.

Wil je over je leven schrijven, maar weet je niet hoe te beginnen? Of ben je al bezig met schrijven, maar zoek je nieuwe inspiratie en verdieping? Doe dan mee met de cursus autobiografisch schrijven in het Poortershoes: ‘Schatgraven in je eigen leven’.

In vier middagen ga je al schrijvend schatgraven in je eigen biografie. Je krijgt technieken en oefeningen om gebeurtenissen van vroeger op te halen en te beschrijven. Bij het verkennen van je verleden komen je herinneringen op een nieuwe manier tot leven.

Aan de hand van korte opdrachten diep je voorvallen uit je leven op en beschrijft die vanuit verschillende perspectieven. Je zult merken dat de verhalen zichzelf schrijven. Ook het gedicht waarmee je een schrijfronde afsluit, vloeit als vanzelf uit je pen.

Bij voldoende belangstelling wordt deze cursus op 7 november gevolgd door een schrijfworkshop ‘Het geheim van het drieluik’.

Docent Robertine Romeny heeft een praktijk voor biografiek op het Hogeland in Groningen. Zij volgde de opleiding tot biografisch coach aan het Instituut voor Biografiek in Driebergen.

Data: donderdag 3, 10, 17 en 31 oktober

Tijd: 14.00 tot circa 16.30 uur

Kosten: naar draagkracht tussen 60 en € 90,00

Aantal deelnemers: tussen 6 en 12 personen

donderdag 3 oktober 14:00 uur

donderdag 31 oktober

Het Poortershoes
Oosterweg 13, Groningen

06 2723 2357

robertineromeny.nl

print dit item
Deventer vrijdag 4 oktober

7 fasen van bewustzijnsontwikkeling en moderne inwijding

Ontwikkelingsprogramma olv Walter de Zeeuw en Marijke Sies.

Wie geestelijk naar het leven kijkt, gaat zien dat het leven zich stap voor stap ontvouwt als een uitdagende weg van innerlijke ontwikkeling. Een weg vol levenslessen en thema’s, die ons leidt naar de ontwikkeling van een hoger mens- en geestelijk bewustzijn, naar onze levensopdracht en naar het leren leven in Liefde en wijsheid.

Voor het 4e jaar oprij start na de zomer het jaarprogramma over deze inspirerende thema’s.

Evolutie

Het was Rudolf Steiner die, ruim 100 jaar geleden, vele grote en nieuwe inzichten aanreikte over wie de mens is en hoe zij zich ontwikkelt; inzichten die we nu, in onze tijd beter beginnen te begrijpen.

Ook sprak hij veelvuldig over de evolutie van de mensheidsontwikkeling en noemde dit individueel ontwikkelingsproces: ‘De Moderne Inwijdingsweg’. Ieder ontwakend mens, begeeft zich, bewust dan wel onbewust, op de weg van inwijding of initiatie.

Zeven fasen van bewustzijnsontwikkeling

De Moderne inwijdingsweg is een ontwikkelingsweg, die we individueel begaanbaar hebben te maken en die zich stap voor stap aan ons ontvouwt. Die stappen zijn echter niet willekeurig; ze kenmerken zich door een zekere universele wetmatigheid, waarin we zeven hoofdfasen onderscheiden.

Kennis en inzicht in deze verschillende fasen, is van grote hulp en betekenis voor de mens die deze innerlijke scholings- en ontwikkelingsweg bewandelt. Het ondersteunt, inspireert en bemoedigt de mens op deze spannende weg van groeien in hoger en geestelijk bewustzijn. En is krachtig behulpzaam, om dat wat zich innerlijk ontvouwt weer te verbinden met het uiterlijk leven.

Intenties jaarprogramma

In dit ontwikkelingsprogramma “De zeven fasen van bewustzijnsontwikkeling, de Moderne Inwijding & het Hoger Zelf” richten we ons op:

Jaarprogramma 9 bijeenkomsten van 2 dagen.

We werken met een kleine groep en voordat je definitief besluit deel te nemen, maken we eerst kennis met elkaar!

Deelnamekosten zijn afhankelijk van draagkracht

Meer informatie en kennismaken, kom naar de interactieve lezing zaterdag 7 september

vrijdag 4 oktober

De Innerlijke Werkplaats
Fré Cohenstraat 6, Deventer

06 1389 2072

www.walterdezeeuw.nl

print dit item
Olst zaterdag 12 oktober

Aarden / binnenstebuiten

Workshop boetseren o.l.v. Frederik van den Berg.

We gaan ervaren hoe het is om met grote hoeveelheden klei te werken.

Door op een levendige ritmische manier te boetseren komen we in contact met onszelf en zo al doende echt te aarden.

De fysieke beleving nà het boetseren kan heel krachtig zijn.

Juist in onze digitale tijd geeft verbinden met de aarde houvast.

Kosten € 70,00

Frederik maakt deel uit van een groep kunstzinnig therapeuten die een samenwerkingsverband vormt in “Klei.nu”. Wij scholen ons sinds 2009 aan de Plastikschule (Dornach) in het therapeutisch boetseren volgens de methode van Raoul Ratnowsky.

Onze groep zet zich in om dit mooie werk in Nederland verder uit te dragen.

Deze workshop is een vervolg op de boetseerworkshops Aarden, welke door onze klei.nu groep in 2018, in samenwerking met het antroposofische tijdschrift Stroom, gegeven zijn.

zaterdag 12 oktober 10:00-17:00 uur

Dorpshuis Overkempe
Koekoeksweg 100, Olst

0570 564 571

uitgebreide informatie...

print dit item
Deventer zaterdag 2 november

Herfstmarkt

Bij vrijeschool de Kleine Johannes.

Op zaterdag 2 november houdt vrijeschool de Kleine Johannes aan de Oosterstraat (achter het station) in Deventer weer een herfstmarkt.

Tijdens de herfstmarkt staat de school open voor iedereen.

Geheel volgens traditie zal de school tijdens de herfstmarkt vol staan met kraampjes met onder andere houtenspeelgoed, edelstenen en mineralen, boeken, seizoentafel producten, biologische stoffen en honing.

Iedereen die van natuurlijke materialen houdt, dol is op creatief knutselen of gewoon graag snuffelt tussen de kramen, kan zijn of haar hart weer ophalen.

Voor de kinderen is er die dag veel te beleven. Activiteiten voor de kinderen starten om 11.00 uur.

Er is een restaurant voor de dorst en lekkere trek.

Toegang is gratis. Kinderen kunnen een knipkaart kopen om deel te nemen aan de verschillende activiteiten.

Facebook: De KleineJohannes Vrijeschool

zaterdag 2 november 10:00-15:00 uur

Vrijeschool de Kleine Johannes
Oosterstraat 3, Deventer

0570 626 115

www.vsdekleinejphannes.nl

print dit item
Groningen donderdag 7 november

Het geheim van het drieluik

Schrijfmiddag o.l.v. Robertine Romeny.

Het uitgangspunt van deze schrijfworkshop is een gebeurtenis, besluit of keerpunt in je levensloop waarover je meer wilt weten. Daarover maak je drie eenvoudige schetsen: je eigen drieluik. Naar aanleiding daarvan krijg je verschillende schrijfoefeningen.

Door de gebeurtenissen in beeld te brengen en die vervolgens biografisch te beschrijven, kun je je verhaal in een bredere context bekijken. Je stijgt er als het ware bovenuit en ziet onverwachte verbanden. Op deze manier ontwikkel je bewustzijn over (een deel van) je leven, een thema, een ontwikkeling of een keuze. Je werpt op een nieuwe manier licht op de situatie en op waar je nu staat. Misschien geeft het je een aanwijzing welke richting je moet inslaan.

De tekeningen maak je zelf ter plekke, dus niet vooraf. Je hebt geen tekentalent of tekenervaring nodig.

Docent Robertine Romeny heeft een praktijk voor biografiek op het Hogeland in Groningen. Zij volgde de opleiding tot biografisch coach aan het Instituut voor Biografiek in Driebergen.

Praktisch

Kosten: naar draagkracht tussen 15 en € 22,50

Aantal deelnemers: tussen 6 en 12 personen

donderdag 7 november 14:00-17:00 uur

Het Poortershoes
Oosterweg 13, Groningen

06 2723 2357

www.robertineromeny.nl

print dit item
Jubbega vanaf zaterdag 9 november

Invloeden van de kosmos op ons gezond zijn

Cursus o.l.v. Marjon Brinkgreve.

Planeet- en kleurwerking op de levenskracht

GI-JON, ruimte voor genezen, zoals ontwikkeld door Marjon Brinkgreve in Jubbega organiseert leergangen om op praktische wijze aan de slag te gaan met kosmische inwerkingen op gezond zijn.

Menskundig inzicht, kunstzinnig ervaren en praktisch doen wijzen ons de weg naar de 7 planetaire invloeden in relatie tot de 7 kleuren van de regenboog. We maken gebruik van ons vermogen tot fenomenologisch waarnemen en van bindweefsel diagnostiek.

De eerste leergang vindt plaats op 9 en 10 november 2019 met als thema:

Samenspel tussen licht en donker

Gezondheid en ziekte, jaarritme van de aarde, samenspel van kosmische krachten, de evolutie van mens en wereld en de licht-donker kanten van kleur, de wezensdelen en de etherstromen worden behandeld waarbij eerste wordingsimpulsen centraal staan.

De leergang in november is oriënterend gericht en voor iedereen toegankelijk. Het ligt in de bedoeling om meerdere leergangen te geven die kunnen leiden tot professionele uitoefening van de GI-JON geneeswijze. Deze is gericht op het in harmonie brengen van het etherlichaam met plantaardige kleuren (www.gi-jon.nl).

Tijd:

Zaterdag 9 november van 9.00 – 17.30 uur

Zondag 10 november van 9.00 – 17.30 uur

Aanmelding: Voor 1 november bij Marjon Brinkgreve via e-mail (ook voor nadere info). Na aanmelding wordt het programma toegestuurd.

Kosten: De kosten voor de leergang bedragen € 160,00 (reductie in overleg).

zaterdag 9 november 09:00 uur

zondag 10 november

Praktijk GI-JON
Gorredijksterweg 81, Jubbega

0516 462 660

uitgebreide informatie...

www.gi-jon.nl

print dit item
Winsum vanaf woensdag 13 november

Op zoek naar mijn verzonken landschap

Schrijfcursus o.l.v. Robertine Romeny.

Tijdens de cursus ‘Op zoek naar mijn verzonken landschap’ trek je al schrijvend door al je levensfasen, van je vroegste jeugd tot nu. Je doet verrassende ontdekkingen en krijgt meer inzicht in je eigen avontuur. Zo geef je gebeurtenissen vanuit verschillende perspectieven weer, wat de rode lijnen ertussen zichtbaar kan maken. De gebeurtenissen die je op deze manier oproept, geven je meer zicht op wie je bent en op de samenhang in je leven.

Je hoeft geen schrijftalent te hebben en het gaat er niet om ‘mooi’ te schrijven.

Docent Robertine Romeny heeft een praktijk voor biografiek op het Hogeland in Groningen. Zij volgde de opleiding tot biografisch coach aan het Instituut voor Biografiek in Driebergen.

Praktisch

Data: 13, 20, 27 november; 4, 11, 18 december; 8, 15, 22 januari

Tijd: 14.00 tot circa 16.30 uur

Kosten naar draagkracht: tussen 225 en € 360,00, inclusief thee, koffie, koek. Als je het echt niet kunt betalen, laat het dan weten.

Aantal deelnemers: tussen 6 en 10 personen

woensdag 13 november 14:00 uur

woensdag 22 januari 2020

De Blauwe Schuit
Warfstraat 1, Winsum

06 2723 2357

www.robertineromeny.nl

print dit item
Olst zaterdag 23 november

Aarden / ondersteboven

Workshop boetseren o.l.v. Frederik van den Berg.

We gaan ervaren hoe het is om met grote hoeveelheden klei te werken.

Door op een levendige ritmische manier te boetseren komen we in contact met onszelf en zo al doende echt te aarden.

De fysieke beleving nà het boetseren kan heel krachtig zijn.

Juist in onze digitale tijd geeft verbinden met de aarde houvast.

Kosten € 70,00

Frederik maakt deel uit van een groep kunstzinnig therapeuten die een samenwerkingsverband vormt in “Klei.nu”. Wij scholen ons sinds 2009 aan de Plastikschule (Dornach) in het therapeutisch boetseren volgens de methode van Raoul Ratnowsky.

Onze groep zet zich in om dit mooie werk in Nederland verder uit te dragen.

Deze workshop is een vervolg op de boetseerworkshops Aarden, welke door onze klei.nu groep in 2018, in samenwerking met het antroposofische tijdschrift Stroom, gegeven zijn.

zaterdag 23 november 10:00-17:00 uur

Dorpshuis Overkempe
Koekoeksweg 100, Olst

0570 564 571

uitgebreide informatie...

print dit item

AntroVistade gezamenlijke antroposofische agenda

voeg uw bericht toe aan de gezamenlijke agenda…