Agenda

vanaf woensdag 7 septemberWinsum

Levenskunst: schrijvend naar de volgende levensfase

Schrijfmiddagen met Robertine Romeny

Is ‘goed’ oud worden hetzelfde als zo lang mogelijk jong blijven? Of heeft deze fase een eigen betekenis? Tot je laatste ademtocht lééf je en kun je in ontwikkeling blijven. Hoe dat er voor jou uitziet, ga je schrijvenderwijs onderzoeken. Bezinnend waar nodig, bruisend waar het kan!

Voor alles is een tijd in je biografie: leren, liefhebben, werken, zorgen, ontspannen… En elke levensfase heeft zijn eigen kenmerken en uitdagingen. Je bent eigenlijk je hele leven ‘in wording’, hoeveel jaren je ook telt. Dat gaat door tot je laatste ademtocht. Tot dat moment ben je aan het léven, al groeiend ouder worden. Je bent dus enorm ervaren in het ouder worden. Maar waarom voel je dan soms een taaie tegenstroom?

Ook ouder worden is een fase met een eigen betekenis. Merk je dat het accent naar de binnenwereld is verschoven? Uit welke bronnen put je nu inspiratie? Hoe leid je je leven met toenemende kwetsbaarheid? Wat wil je doen in de tijd die jou resteert? Hoe wil je dat doen? Heb je nog iets recht te zetten of te vergeven? Wat zou er anders zijn in de wereld als jij er niet was? Misschien zelfs: wat is mijn opdracht in de wereld? Kortom: terugkijken, balans opmaken en vooruitblikken.

Tijdens deze cursus ga je al schrijvend op weg naar de volgende levensfase. Welke vraagstukken zijn in deze periode aan de orde? Welke vaardigheden heb je nodig om met nieuwe situaties om te gaan? Hoe kun je betekenis blijven geven? Je krijgt schrijfopdrachten om je zegeningen en leermomenten van vroeger op te halen en die te verbinden met je leven nu.

Je zult merken dat schrijven in een groepje verrijkend is en je vitaliteit versterkt. En dat de wijsheid die je in een ervaren leven hebt opgedaan, van grote waarde is.

Tijdens de laatste bijeenkomst verdiep je je in een speciale gebeurtenis, ontmoeting of keerpunt in je levensloop dat je altijd is blijven bezighouden. Daarover maak je drie eenvoudige schetsen: je eigen drieluik. Naar aanleiding daarvan krijg je verschillende schrijfoefeningen. Een verrassend proces, dat tot een nieuw inzicht leidt. Tekentalent niet nodig.

Docent Robertine Romeny heeft een praktijk voor biografiek op het Hogeland in Groningen. Zij volgde de opleiding tot biografisch coach en de vervolgopleiding docent autobiografisch schrijven aan het Instituut voor Biografiek in Driebergen.

Praktisch

Data: woensdagmiddagen 7, 14, 21, 28 september.

Drieluik op 5 oktober

Tijd: 14.00 tot 16.30 uur

Kosten: naar draagkracht tussen € 150,00 en € 225,00

Aantal deelnemers: tussen 5 en 7 personen

woensdag 7 september 14:00 uur

woensdag 5 oktober

De Blauwe Schuit
Warfstraat 1, Winsum

06 2723 2357

robertineromeny.nl

print dit item
vanaf vrijdag 16 septemberWinsum

Herinneren is werk in uitvoering

Jaarcursus autobiografisch schrijven o.l.v. Robertine Romeny

Een herinnering is niet statisch, hij is voortdurend in beweging. Elke dag brengt nieuwe ervaringen die de gebeurtenissen uit het verleden in een ander licht zetten. Al schrijvend word je je daarvan bewust. Zo actualiseer je je verleden en verbind je dat met je leven nu. Vandaar dat je kunt zeggen dat elke herinnering werk in uitvoering is.

Wil je het ook ervaren? In deze cursus autobiografisch schrijven ga je een jaar lang schrijven over je leven. Van september tot en met mei: elke maand een dag schrijvend herinneren.

Deelnemers vertellen dat ze door deze cursus steviger op hun benen staan. Ze boorden hun creatieve bronnen aan en verbonden zich tegelijk op een diepere manier met hun leven. Dat biedt zicht op je levensweg. Op wie je bent en op wat je te doen staat.

Je hoeft geen ervaring met schrijven te hebben. Door mijn opdrachten schrijven je verhalen zichzelf. Je krijgt technieken aangereikt om je geheugen aan te spreken en voor het beschrijven van voorvallen in je leven.

Praktisch

Data: 16 september, 21 oktober, 18 november, 16 december 2022, 20 januari, 17 februari, 17 maart, 21 april, 26 mei 2023

Tijd: 10.00 tot circa 16.00 uur

Kosten naar draagkracht: tussen € 585,00 en € 810,00 (tussen € 65,00 en € 90,00 per keer), inclusief thee, koffie, koek en biologische lunch. Je kunt in termijnen betalen.

Aantal deelnemers: tussen 5 en 7 personen

Docent Robertine Romeny heeft een praktijk voor biografiek op het Hogeland in Groningen. Zij volgde de opleiding tot biografisch coach en de vervolgopleiding docent autobiografisch schrijven aan het Instituut voor Biografiek in Driebergen.

Eerdere deelnemers over deze cursus

Mary: ‘Ik heb door de valleien van mijn herinneringen gereisd en heb ijkpunten ontdekt die mij gevormd hebben.’

Bertha: ‘Deze cursus werkte voor mij verdiepend in mijn herinneringen. De zwaarte ging eraf.’

Michèle: ‘Je kunt zichtbaar worden aan jezelf en de wereld.’

Dick: ‘Deze cursus geeft je de gelegenheid om je perspectief op levensgebeurtenissen door schrijven te veranderen. Oude oordelen en vooral onbewuste veroordelingen worden zomaar milder en zachter.

Gertie: Ik heb gehuild, gemopperd, gelachen en de cursusleidster vervloekt tijdens de cursus. Maar het resultaat mag er zijn: Rust, genieten. Zaken zijn eindelijk tot rust gekomen, afgerond. Meer tevredenheid over en inzicht in mijn leven. Wat wil een mens nog meer?

vrijdag 16 september 10:00 uur

vrijdag 26 mei 2023

De Blauwe Schuit
Warfstraat 1, Winsum

06 2723 2357

robertineromeny.nl

print dit item
zaterdag 17 septemberGroningen

Dialoogvaardigheid

Workshop o.l.v. Madeleine Wulff

Wil je bewuster leren afstemmen op jezelf en anderen om meer verbindend te kunnen communiceren zodat je intuïtiever wordt voor oplossingen van problemen waar je tegenaan loopt? Doe dan mee aan de workshop Dialoogvaardigheid op zaterdag 17 september in Groningen!

De workshop wordt aan de leden van de Antroposofische Vereniging aangeboden maar is ook toegankelijk voor niet-leden! Normaal kost hij € 95,00. Nu is de richtprijs € 15,00 bij 12 deelnemers. Het is een unieke kans om laagdrempelig kennis te maken met Dynamische Oordeelsvorming.

Waarom deze workshop?

Het wordt steeds duidelijker dat wij mensen op een andere manier én op een ander niveau met elkaar dienen te leren communiceren.

We worden steeds individualistischer.

En hoe bereiken we elkaar dan nog?

Een pittige klus die iedereen in het dagelijkse leven kan ervaren (samenleving, relaties, gezin, school, werk, familie, woonomgeving, verenigingen etc.)

Niet zo gek dat een nieuwe taal als Verbindende Communicatie (Geweldloze Communicatie) steeds populairder wordt.

De begeleidingsdienst voor vrijescholen biedt scholen er zelfs trainingen voor aan!

En nu blijkt dat wij binnen de antroposofie een Verbindende Communicatie 2.0 hebben!!

Met deze workshop van amper 3 uur gaat het helemaal leven en wordt het praktisch. Vallen er kwartjes, openbaren zich inzichten en gaan je de rillingen over je rug lopen. Want diep van binnen weet je dit al en met deze workshop ga je dat herkennen. Na afloop krijg je een document van de stichting Dialoog om je te helpen er in de praktijk mee aan de slag te gaan. Super waardevol!

Iets voor jou?

Ben je op zoek naar een andere manier van communiceren met jezelf en anderen?

Ben je nieuwsgierig naar wat Dynamische Oordeelsvorming voor jou kan betekenen?

Heb je boeken over Dynamische Oordeelsvorming (Lex Bos, Martin van der Broek) gelezen maar blijft het abstract?

Ben je bekend met Verbindende Communicatie en ben je op zoek naar verdieping?

Ben je benieuwd of deze vorm van communicatie iets kan zijn voor jouw school, kinderopvang, bedrijf, organisatie, gezin, kerkgemeenschap, vereniging etc.?

Heb je al een keer deelgenomen en wil je nog een keer meedoen?

Geef je dan op!

Bij Jacqueline de Groot via e-mail, met je naam, plaatsnaam en tel. nr.

Meer weten?

Het artikel van Martin van der Broek uit de Motief van juli-augustus is bijgevoegd.

Praktisch

Wanneer: Zaterdag 17 september 10.30 – 13.00 uur (inloop vanaf 10.00 uur)

Wie: Trainer Madeleine Wulff

Kosten: Vrijwillige bijdrage overmaken op NL07TRIO 0391061232 tnv Antroposofische Vereniging ovv Dialoog Groningen. Bij 12 personen is € 15,00 pp kostendekkend. Maar maak gerust (veel) meer over, dan kunnen mensen met een krappe beurs ook meedoen en steun je de vereniging deze workshops vaker te organiseren.

Hoeveel: Maximaal 30 personen

Ben je geïnteresseerd maar kun je die dag niet? Laat het me weten.

Heb je nog vragen? Neem gerust telefonisch contact met me op.

Heel graag dit bericht met anderen delen zodat we een mooie grote groep bij elkaar kunnen krijgen.

Want leren doe je vooral van - en met elkaar.

Super bedankt voor je aandacht.

En hopelijk tot 17 september!

Hartelijke groet,

Jacqueline de Groot

zaterdag 17 september 10:30-13:00 uur

Christengemeenschap Groningen
Lauwersstraat 3, Groningen

06 3410 2193

uitgebreide informatie...

www.dialoog.net

print dit item
vanaf dinsdag 20 septemberHoogeveen

Nieuw licht op evolutie

Cursus o.l.v. Willem de Vletter

Waarom lukt het maar niet om onze menselijke waarden in overeenstemming te krijgen met de darwinistische visie op evolutie? We kunnen niet om de harde wetenschappelijke resultaten heen, maar het blijft wringen. Is alle leven werkelijk door toeval ontstaan?Hebben 'schoonheid', 'verantwoordelijkheid', 'religie', 'vrijheid' wel bestaansrecht binnen de darwinistische denkkaders? Welke boodschap geven we (jonge) mensen mee als we hen deze denkkaders bijbrengen?

Vanuit die kloof tussen wetenschappelijk denken enerzijds en menselijk beleven anderzijds zal opnieuw naar evolutionaire mechanismen gekeken worden. Dan blijkt dat het oude DNA-denken veel te simplistisch was om het leven, de evolutie en onze menselijke verschijning te kunnen verklaren. De kloof is in werkelijkheid geen kloof, maar een rijk gelaagd landschap! Mede dankzij nieuwe wetenschappelijke inzichten kunnen menselijke waarden en heldere logica weer samen door één deur.

De cursus is één geheel en omvat vier avonden:

1. Darwinisme en neodarwinisme

2. Evolutionaire dynamiek

3. Vier evolutionaire dimensies

4. Levende logica

Dinsdagen 20/09, 27/09, 04/10, 11/10, tijd: 19.30-21.30 uur

Prijs: € 72,00

Prijs is inclusief koffie/thee.

Dhr. W. (Willem) de Vletter

Veertig jaar werkte ik als leerkracht, waarvan de laatste twintig jaar als biologiedocent in de bovenbouw havo en vwo in Groningen. Naast begrip, was er bij mij vooral verbazing en ontzag voor de biologica. Vragen over het ‘waardoor’ en het ‘hoe’ leverden verrassende antwoorden op. De zoektocht heeft geleid tot de uitgave van twee boekjes: één over orgaanstelsels en één over Evolutie. De cursus gaat over dit laatste onderwerp.

dinsdag 20 september 19:30 uur

dinsdag 11 oktober

Bibliotheek Hoogeveen
Willemskade 27, Hoogeveen

www.volksuniversiteithoogeveen.nl/mens-en-maatschappij/wetenschap/cursus-nieuw-licht-op-evolutie

print dit item
vanaf vrijdag 14 oktoberHavelte

Coach in de kinderopvang

Training óf verdiepingscursus op basis van ervarend leren met Albert de Vries, Marijoke van der Keur en Lieuwe Jorritsma

Naar aanleiding van het grote succes afgelopen studiejaar '21-'22, waarbij een groep van twaalf deelnemers het certificaat Pedagogisch coach heeft behaald, heeft Maminka samen met de Naoberhoeve besloten Albert de Vries, Marijoke van der Keur en Lieuwe Jorritsma wederom naar het noorden te halen om nog meer mensen deze ervaring van ervarend leren aan te kunnen bieden!

Want een ervaring, dat is het! De cursus levert je een certificaat op waarmee je, onder voorwaarden, als pedagogisch coach ingezet mag worden binnen de kinderopvang, maar het is veel meer dan dat. Tijdens deze cursus leer je hoe je de handelingsimpuls van kinderen, collega's, teams, enzovoort kan ontdekken en leer je hoe je aan kan sluiten bij de handelingsimpuls, waardoor kwaliteiten zichtbaar worden en deze tot bloei mogen komen.

En dat is veel breder inzetbaar dan alleen de kinderopvang! Deze cursus levert je ook inzichten over je eigen handelingsimpuls en hoe je daar nog beter in kan worden.

En met de mogelijkheden van een stap subsidie ook nog financieel heel aantrekkelijk. Er zijn maximaal 16 plekken beschikbaar en de eerste acht plekken zijn al gereserveerd. Na afloop van de ochtendcursussen op de vrijdag zal er afgesloten worden met een heerlijke lunch. Vervoer vanaf station Meppel en/of Steenwijk is te organiseren.

Zie voor meer info de link.

vrijdag 14 oktober 09:30 uur

vrijdag 12 mei 2023

Maminka
Veendijk 22a, Havelte

064 390 7776

uitgebreide informatie...

www.maminka.nl

print dit item

AntroVistade gezamenlijke antroposofische agenda

voeg uw bericht toe aan de gezamenlijke agenda…