Agenda

vanaf vrijdag 24 septemberWinsum

Herinneren is werk in uitvoering

Jaarcursus autobiografisch schrijven o.l.v. Robertine Romeny

Een herinnering is niet statisch, hij is voortdurend in beweging. Elke dag brengt nieuwe ervaringen die de gebeurtenissen uit het verleden in een ander licht zetten. Al schrijvend word je je daarvan bewust. Zo actualiseer je je verleden en verbind je dat met je leven nu. Vandaar dat je kunt zeggen dat elke herinnering werk in uitvoering is.

Wil je het ook ervaren? In deze cursus autobiografisch schrijven ga je een jaar lang schrijven over je leven. Van september tot en met mei: elke maand een dag schrijvend herinneren.

Deelnemers vertellen dat ze door deze cursus steviger op hun benen staan. Ze boorden hun creatieve bronnen aan en verbonden zich tegelijk op een diepere manier met hun leven. Dat biedt zicht op je levensweg. Op wie je bent en op wat je te doen staat.

Je hoeft geen ervaring met schrijven te hebben. Door mijn opdrachten schrijven je verhalen zichzelf. Je krijgt technieken aangereikt om je geheugen aan te spreken en voor het beschrijven van voorvallen in je leven.

Praktisch

Data: 24 september, 29 oktober, 26 november, 23 december, 28 januari, 25 februari, 25 maart, 22 april, 20 mei.

Tijd: 10.00 tot circa 16.00 uur

Kosten naar draagkracht: tussen € 540,00 en € 765,00 (tussen € 60,00 en € 85,00 per keer), inclusief thee, koffie, koek en biologische lunch. Je kunt in termijnen betalen.

Aantal deelnemers: tussen 5 en 7 personen

Docent Robertine Romeny heeft een praktijk voor biografiek op het Hogeland in Groningen. Zij volgde de opleiding tot biografisch coach en de vervolgopleiding docent autobiografisch schrijven aan het Instituut voor Biografiek in Driebergen.

Eerdere deelnemers over deze cursus

Mary: ‘Ik heb door de valleien van mijn herinneringen gereisd en heb ijkpunten ontdekt die mij gevormd hebben.’

Bertha: ‘Deze cursus werkte voor mij verdiepend in mijn herinneringen. De zwaarte ging eraf.’

Michèle: ‘Je kunt zichtbaar worden aan jezelf en de wereld.’

Dick: ‘Deze cursus geeft je de gelegenheid om je perspectief op levensgebeurtenissen door schrijven te veranderen. Oude oordelen en vooral onbewuste veroordelingen worden zomaar milder en zachter.

Gertie: Ik heb gehuild, gemopperd, gelachen en de cursusleidster vervloekt tijdens de cursus. Maar het resultaat mag er zijn: Rust, genieten. Zaken zijn eindelijk tot rust gekomen, afgerond. Meer tevredenheid over en inzicht in mijn leven. Wat wil een mens nog meer?

vrijdag 24 september 10:00 uur

vrijdag 20 mei 2022

De Blauwe Schuit
Warfstraat 1, Winsum

06 2723 2357

robertineromeny.nl

print dit item
vrijdag 8 oktoberHavelte

Cursus pedagogisch coach

Met Albert de Vries, Marijoke van der Keur en Lieuwe Jorritsma.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar in een in-company training tot ‘Coach in de Kinderopvang’ in Kinderhuis Maminka in Drenthe, vlakbij Meppel.

Start vrijdagochtend 8 oktober 2021 en daarna 1 dagdeel per maand, met uitzondering van de dag met paarden. Afsluiting in mei of juni 2022.

De cursus wordt weliswaar in de markt gezet als dé gelegenheid om het certificaat ‘Coach in de kinderopvang’ te verwerven, maar de training is veel breder dan dat.

Dit certificaat is echter op dit moment erg gewild: een vrij recente eis van de overheid. De orthopedagogen en andere door de overheid toegestane beroepsbeoefenaren waar het gaat om coaching in de kinderopvang liggen namelijk niet voor het oprapen. En trouwens… dat zijn niet zelden nogal dure jongens. Met dit certificaat kun je in de hele kinderopvangbranche goed uit de voeten!

Deze cursus is een in-company training binnen Kinderhuis Maminka, maar concullega’s uit een andere kinderopvang en professionals uit andere werkgebieden zijn zeker ook van harte welkom om zich bij ons aan te sluiten. De coachvaardigheden die getraind worden zijn inzetbaar in iedere beroepssituatie en in het eigen leven.

Deze manier van coachen is naar wij weten vrij uniek in Nederland en we halen Albert de Vries daarom heel graag naar het noorden van het land. De vaardigheden die geleerd worden zijn niet de meest gebruikelijke, wel de meest effectieve! Inspiratie, intuïtie en bovenal moed en vertrouwen uit je eigen reservoir worden naar boven gehaald en herkend. En we oefenen natuurlijk gespreksvaardigheden. Niets menselijks is ons vreemd, maar we kunnen ‘van dichtbij’ heel veel van onszelf en van elkaar leren.

De training omvat 9 dagdelen. Data in Havelte:

1. vrijdag 8 oktober 2021, 09.30-13.00 uur

2+3. zaterdag 6 november, 09.30-17.00 uur (= met paarden), plaats wordt nog bepaald

4. vrijdag 10 december, 09.30-13.00 uur

5. vrijdag 7 januari 2022, 09.30-13.00 uur

6. vrijdag 4 februari, 09.30-13.00 uur

7. vrijdag 11 maart, 09.30-13.00 uur

8. vrijdag 8 april, 09.30-13.00 uur

9. vrijdag 13 mei, 09.30-13.00 uur

reservedatum: vrijdag 10 juni, 09.30-13.00 uur

We kunnen treinreizigers vanaf de stations Meppel of Steenwijk ophalen!

Elke ochtendbijeenkomst sluiten we om 13.00 uur af met een gezellige warme maaltijd, waarbij we rekening houden met dieetwensen. Op zaterdag 6 november zullen we ook iets met het middagmaal doen.

Er zijn van die cursussen die blijven je nog jaren bij! Anders gezegd: die blijven bij jou.

en u kunt terecht bij Albert de Vries: 06 5142 6548, albertdevries@onderzoekineigenwerk.nl

Voor meer informatie over de training zie de flyer over de training met open inschrijving op de website: www.onderzoekineigenwerk.nl

Voor nadere informatie over de organisatorische kant, de kosten en de aanmelding:

Anja de Vletter tel 06 4390 7776, Ingrid Zwiers tel 06 1220 9683, info@maminka.nl

Algemeen telefoonnummer van Maminka: 06 4100 6234

vrijdag 8 oktober 09:30-13:00 uur

Kinderhuis Maminka
Veendijk 22 a, Havelte

06 1220 9683

www.maminka.nl

print dit item
zaterdag 6 novemberGroningen

Geef kleur aan beweging

Symposium en kennismaking met de euritmietherapie

Euritmie is een bewegingskunst. Een bron van inspiratie voor therapeutisch werk in de gezondheidszorg en het onderwijs. Als ondersteuning bij leren en opvoeding. En als ondersteuning van het zelfgenezend vermogen bij zieken en ouderen.

Al honderd jaar wordt er aan deze benadering gewerkt. Interessant voor professionele medici en zorgverleners vanwege de krachtige bijdrage die ze curatief en preventief kan leveren aan gezondzijn.

Het symposium is ook interessant voor leerkrachten, ouders, verzorgers of zorgvragenden die nader willen kennismaken met wat euritmietherapie kan betekenen.

Na een inleiding, waarin wordt verteld hoe de euritmietherapie is ontstaan en wat er is bereikt, volgen er vier werkgroepen. Werkgroepen over euritmietherapie met dementerende ouderen. Over euritmietherapie en mensen met een verstandelijke beperking. Over euritmietherapie en het basisschoolkind. En over euritmietherapie met (jong) volwassenen. Iedere deelnemer kan aan twee werkgroepen deelnemen.

Omdat bij toepassingen altijd de kunst de inspiratie is, wordt deze dag afgesloten met een podiumoptreden. Er worden stukken op het podium gebracht uit experimentele en traditionele vernieuwingsstijlen. Het bekijken waard.

De voorstellingen zijn ook toegankelijk voor hen die niet aan het symposium hebben deelgenomen.

Kosten voor deelname aan het symposium -inclusief koffie/thee, vegetarische lunch en de euritmievoorstelling- zijn € 55,00. Er is een steunfonds voor hen die dit moeilijk kunnen opbrengen.

Inschrijving zie de website www.nvet.nl

Er wordt om het coronatoegangsbewijs gevraagd.

zaterdag 6 november 10:00-16:30 uur

Cursuscentrum De Poort
Moesstraat 20, Groningen

06 5126 2462

uitgebreide informatie...

www.nvet.nl

print dit item
zaterdag 6 novemberGroningen

Euritmievoorstelling 17.00 uur

Ensembles Dédé & Four Friends

De ensembles Four Friends en Dutch Eurythmy and Dance Ensemble bestaan uit docenten en studenten van de HBO-euritmieopleiding aan de Hogeschool Leiden.

Er worden stukken op het podium gebracht uit experimentele en tradionele vernieuwingsstijlen. Het bekijken waard.

Werken van onder meer Johan Sebastiaan Bach, Jimérez, Kaija Saariaho en Hans Andreus.

De voorstelling vind plaats in het kader van het symposium ter viering van honderd jaar euritmietherapie. De voorstelling is ook toegankelijk voor belangstellenden die niet aan het symposium deelnemen. Toegangsprijs € 15,00. Er is een steunfonds, zie flyer.

Tickets via de website www.nvet.nl

zaterdag 6 november 17:00-18:00 uur

't Prinsentheater van 'Bij Vrijdag'
Noorderbuitensingel 11, Groningen

06 5126 2462

uitgebreide informatie...

www.nvet.nl

print dit item
zaterdag 6 novemberGroningen

Euritmievoorstelling 19.30 uur

Ensembles Dédé & Four Friends

De ensembles Four Friends en Dutch Eurythmy and Dance Ensemble bestaan uit docenten en studenten van de HBO-euritmieopleiding aan de Hogeschool Leiden.

Er worden stukken op het podium gebracht uit experimentele en tradionele vernieuwingsstijlen. Het bekijken waard.

Werken van onder meer Johan Sebastiaan Bach, Jimérez, Kaija Saariaho en Hans Andreus.

De voorstelling vind plaats in het kader van het symposium ter viering van honderd jaar euritmietherapie. De voorstelling is ook toegankelijk voor belangstellenden die niet aan het symposium deelnemen. Toegangsprijs € 15,00. Er is een steunfonds, zie flyer.

Tickets via de webbsite www.nvet.nl

zaterdag 6 november 19:30-20:30 uur

't Prinsentheater van 'Bij Vrijdag'
Noorderbuitensingel 11, Groningen

06 5126 2462

uitgebreide informatie...

www.nvet.nl

print dit item
vanaf woensdag 17 novemberWinsum

Op zoek naar mijn verzonken landschap

Cursus autobiografisch schrijven o.l.v. Robertine Romeny

Tijdens de cursus ‘Op zoek naar mijn verzonken landschap’ trek je al schrijvend door al je levensfasen, van je vroegste jeugd tot nu. Je doet verrassende ontdekkingen en krijgt meer inzicht in je eigen avontuur. Zo geef je gebeurtenissen vanuit verschillende perspectieven weer, wat de rode lijnen ertussen zichtbaar kan maken. De gebeurtenissen die je op deze manier oproept, geven je meer zicht op wie je bent en op de samenhang in je leven.

Je hoeft geen schrijftalent te hebben en het gaat er niet om ‘mooi’ te schrijven.

Praktisch

Data: 9 woensdagmiddagen: 17, 24 november; 1, 8, 15, 22 december; 12, 19, 26 januari.

Tijd: 14.00 tot circa 16.30 uur

Locatie: De Blauwe Schuit, Warfstraat 1, Winsum

Kosten naar draagkracht: tussen € 270,00 en € 405,00, inclusief thee, koffie, koek.

Aantal deelnemers: tussen 5 en 7 personen

Docent Robertine Romeny heeft een praktijk voor biografiek op het Hogeland in Groningen. Zij volgde de opleiding tot biografisch coach en de vervolgopleiding docent autobiografisch schrijven aan het Instituut voor Biografiek in Driebergen.

Eerdere deelnemers over deze cursus

Dia: ‘Ik kreeg allemaal herinneringen die ik vergeten was. Ik kreeg een ander beeld van mezelf: positiever.’

Mariska: ‘Ik dacht dat ik weinig herinneringen had tussen mijn 8ste en 12e jaar. Nu ontdekte ik dat ik toch woorden heb voor die tijd.’

Marijke: ‘Ik heb veel plezier beleefd aan het doorschrijven en aan de perspectiefwisselingen.’

Els: ‘Door perspectiefverandering borrelden de leuke herinneringen uit mijn slechte perioden op.’

woensdag 17 november 14:00 uur

woensdag 26 januari 2022

De Blauwe Schuit
Warfstraat 1, Winsum

06 2723 2357

robertineromeny.nl

print dit item
vanaf maandag 27 decemberVlieland

De Kleine Prins op Vlieland

Nieuwe Boilerhouse-voorstelling op locatie.

We nodigen u van harte uit om tussen Kerstmis en Oud & Nieuw 2021 De Kleine Prins te ontmoeten!

Le Petit Prince – het prachtige verhaal wat in 1943 geschreven is door Antoine de Saint – Exupéry, inspireerde ons tot het maken van onze nieuwe Boilerhouse -voorstelling op locatie. Het werd een grensverleggend plan, want voor deze voorstelling gaan we op reis naar het betoverende Vlieland.

Op Vlieland staat de prachtige Nicolaaskerk uit 1647 en daar beginnen we het verhaal van De Kleine Prins. De avond is dan al gevallen en in het licht van de kaarsen nemen we u mee naar de ontmoeting in de Sahara tussen de prins en de vliegenier…

Alle volwassenen waren eerst kinderen, maar niet veel van hen herinneren het zich.

Bij zonsopgang vervolgen we onze reis naar de Sahara van het Noorden, zoals de uitgestrekte zandvlakte in het westen van Vlieland wordt genoemd. Ontwapenende gebeurtenissen ontvouwen zich onderweg en voeren tot het hart van het verhaal en vormen de bedding waar avond, sterrennacht en ochtend tot één voorstelling samensmelten…

Het wordt een bijzondere midwinterbelevenis, waarbij locatietheater, samen eten en drinken en de mooie natuur van Vlieland samenkomen

Alle praktische zaken vindt u op de website. Gaat u samen met ons mee op reis?

Wanneer gaat dit allemaal gebeuren?

We spelen de voorstelling 3 keer:

Voor deze unieke voorstellingen hebben we maar een heel beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Wat zit bij de voorstelling inbegrepen?

Wat niet inbegrepen is: overtocht met de veerboot en overnachting.

Vroegboekkorting

De prijs per ticket is € 125,00 (excl. 7, 25 servicekosten), maar wanneer u vóór 1 juni boekt: € 99,00 (excl. 5, 95 servicekosten).

maandag 27 december 17:00 uur

dinsdag 28 december 12:00 uur

Diverse (buiten) locaties op Vlieland
Kerkplein 7, Vlieland

www.stichtingboilerhouse.nl/projecten/le-petit-prince

print dit item
vanaf woensdag 29 decemberVlieland

De Kleine Prins op Vlieland

Nieuwe Boilerhouse-voorstelling op locatie.

We nodigen u van harte uit om tussen Kerstmis en Oud & Nieuw 2021 De Kleine Prins te ontmoeten!

Le Petit Prince – het prachtige verhaal wat in 1943 geschreven is door Antoine de Saint – Exupéry, inspireerde ons tot het maken van onze nieuwe Boilerhouse -voorstelling op locatie. Het werd een grensverleggend plan, want voor deze voorstelling gaan we op reis naar het betoverende Vlieland.

Op Vlieland staat de prachtige Nicolaaskerk uit 1647 en daar beginnen we het verhaal van De Kleine Prins. De avond is dan al gevallen en in het licht van de kaarsen nemen we u mee naar de ontmoeting in de Sahara tussen de prins en de vliegenier…

Alle volwassenen waren eerst kinderen, maar niet veel van hen herinneren het zich.

Bij zonsopgang vervolgen we onze reis naar de Sahara van het Noorden, zoals de uitgestrekte zandvlakte in het westen van Vlieland wordt genoemd. Ontwapenende gebeurtenissen ontvouwen zich onderweg en voeren tot het hart van het verhaal en vormen de bedding waar avond, sterrennacht en ochtend tot één voorstelling samensmelten…

Het wordt een bijzondere midwinterbelevenis, waarbij locatietheater, samen eten en drinken en de mooie natuur van Vlieland samenkomen

Alle praktische zaken vindt u op de website. Gaat u samen met ons mee op reis?

Wanneer gaat dit allemaal gebeuren?

We spelen de voorstelling 3 keer:

Voor deze unieke voorstellingen hebben we maar een heel beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Wat zit bij de voorstelling inbegrepen?

Wat niet inbegrepen is: overtocht met de veerboot en overnachting.

Vroegboekkorting

De prijs per ticket is € 125,00 (excl. 7, 25 servicekosten), maar wanneer u vóór 1 juni boekt: € 99,00 (excl. 5, 95 servicekosten).

woensdag 29 december 17:00 uur

donderdag 30 december 12:00 uur

Verschillende (buiten) locaties op Vlieland
Kerkplein 7, Vlieland

www.stichtingboilerhouse.nl/projecten/le-petit-prince

print dit item
vanaf donderdag 30 decemberVlieland

De Kleine Prins op Vlieland

Nieuwe Boilerhouse-voorstelling op locatie.

We nodigen u van harte uit om tussen Kerstmis en Oud & Nieuw 2021 De Kleine Prins te ontmoeten!

Le Petit Prince – het prachtige verhaal wat in 1943 geschreven is door Antoine de Saint – Exupéry, inspireerde ons tot het maken van onze nieuwe Boilerhouse -voorstelling op locatie. Het werd een grensverleggend plan, want voor deze voorstelling gaan we op reis naar het betoverende Vlieland.

Op Vlieland staat de prachtige Nicolaaskerk uit 1647 en daar beginnen we het verhaal van De Kleine Prins. De avond is dan al gevallen en in het licht van de kaarsen nemen we u mee naar de ontmoeting in de Sahara tussen de prins en de vliegenier…

Alle volwassenen waren eerst kinderen, maar niet veel van hen herinneren het zich.

Bij zonsopgang vervolgen we onze reis naar de Sahara van het Noorden, zoals de uitgestrekte zandvlakte in het westen van Vlieland wordt genoemd. Ontwapenende gebeurtenissen ontvouwen zich onderweg en voeren tot het hart van het verhaal en vormen de bedding waar avond, sterrennacht en ochtend tot één voorstelling samensmelten…

Het wordt een bijzondere midwinterbelevenis, waarbij locatietheater, samen eten en drinken en de mooie natuur van Vlieland samenkomen

Alle praktische zaken vindt u op de website. Gaat u samen met ons mee op reis?

Wanneer gaat dit allemaal gebeuren?

We spelen de voorstelling 3 keer:

Voor deze unieke voorstellingen hebben we maar een heel beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Wat zit bij de voorstelling inbegrepen?

Wat niet inbegrepen is: overtocht met de veerboot en overnachting.

Vroegboekkorting

De prijs per ticket is € 125,00 (excl. 7, 25 servicekosten), maar wanneer u vóór 1 juni boekt: € 99,00 (excl. 5, 95 servicekosten).

donderdag 30 december 17:00 uur

vrijdag 31 december 12:00 uur

Verschillende (buiten) locaties op Vlieland
Kerkplein 7, Vlieland

www.stichtingboilerhouse.nl/projecten/le-petit-prince

print dit item
zaterdag 9 aprilDeventer

Jaarmarkt vrijeschool De Kleine Johannes

Voor kinderen, ouders, familie, vrienden, bekenden en voor iedereen die kennis wil maken met de vrijeschool De Kleine Johannes in Deventer.

In het voorjaar van 2022 organiseert de vrijeschool De Kleine Johannes in Deventer de Jaarmarkt. Voorheen was dit de Herfstmarkt. Op deze jaarmarkt komen alle seizoenen voorbij.

Activiteiten

De Jaarmarkt is een begrip in Deventer. Kinderen kunnen knutselen, kleine zelfgemaakte cadeautjes grabbelen, zich verwonderen in het sprookjesbos, popcorn en zelf broodjes bakken. In elk lokaal, binnen en buiten zijn marktkramen met geweldige producten te vinden zoals wol, vilt, kaarsen, boeken, kleden en nog veel meer. De grote zaal is omgetoverd tot een heus restaurant, voor een kopje kruidenthee of koffie met een stukje taart (zoet en hartig). Het is een feestelijke dag voor het hele gezin.

Ben je erbij?

Ken je de vrijeschool in Deventer nog niet, kom gerust langs op zaterdag 9 april.

Wij hebben nog niet alle marktkramen gevuld. Verkoop je mooie antroposofische producten en je kunt aanwezig zijn op 9 april 2022, stuur dan een mail.

Na ontvangst van je e-mail, ontvang je een reactie van ons.

We zien je graag op zaterdag 9 april 2022 op de Jaarmarkt in Deventer.

Femke, Joke, Sharon & Saskia

zaterdag 9 april 2022 10:00-15:00 uur

Vrije School De Kleine Johannes
Oosterstraat 3a/b, Deventer

www.vsdekleinejohannes.nl

print dit item

AntroVistade gezamenlijke antroposofische agenda

voeg uw bericht toe aan de gezamenlijke agenda…