Agenda

vanaf woensdag 27 septemberHavelte

Voeding Leeft

Cursus o.l.v. Petra Essink

Zes woensdagmiddagen 27 sept, 4 okt, 11 okt, 18 okt, 25 okt, 1 nov, 14.00-16.00 uur.

Hoe voed je jezelf en je kinderen gezond en vitaal? Welke producten kies je en hoe ga je daarmee om in de keuken?

In deze cursus van zes middagen leer je op een nieuwe en levende manier naar voeding te kijken. Met de focus op veerkracht en vitaliteit. Met als rode draad: de vier elementen aarde, water, vuur en lucht. De belangrijkste inspiratiebron voor deze cursus is de biodynamische landbouw. Geen kookcursus maar wel een heleboel praktische tips! In iedere les zit een (meditatieve) proeverij.

Kinderopvang aanwezig Kinderen kunnen deze twee uur lekker spelen of slapen bij Maminka. Daar zijn geen kosten aan verbonden. Geef het wel op en kom wat eerder, als je hier nog nooit was. Heb je nog vragen over kinderopvang tijdens deze cursus, dan kun je bellen met 06-41006234 of mailen naar info@maminka.nl

Verder… mocht je voor het volgen van deze cursus niet genoeg geld hebben, ga dan even in overleg met Petra of Maminka via bovenstaande gegevens en 'betaal' ons met je opgewekte aanwezigheid'.

†‹

woensdag 27 september 14.00 uur

woensdag 1 november 16.00 uur

Kinderhuis Maminka
Veendijk 22a, Havelte

06 4862 3741

www.petraessink.nl

print dit item
donderdag 28 septemberGroningen

De kracht van kruiden bij kinderkwaaltjes

Wikkelworkshop o.l.v. José Boksebeld

Als ouder wil je graag het leed verzachten als je kind pijn of ongemak heeft.

In deze workshop reik ik je verschillende mogelijkheden aan om in te zetten.

In deze workshop leer je iets over:

Kosten: € 45,00

Bij deelname krijg je 10% korting op producten van Wikkelfee.

Er is ruimte voor maximaal 6 deelnemers

donderdag 28 september 13.00-15.00 uur

Omwenden
Isebrandtsheerd 104, Groningen

050 750 2547 / 06 1036 8748

omwenden.nl

print dit item
vanaf vrijdag 29 septemberEmmen

Michaëldagen 2023

De Michaëldagen zijn een jaarlijks terugkerende viering die vanuit de Antroposofische vereniging en de Jeugdsectie wordt georganiseerd.

Michaël staat voor kracht en moed, evenwichtig handelen in de wereld, en de draken die aanwezig zijn bedwingen. Het is een viering die ook het einde van de zomer inluidt en voorbereidt op de donkere dagen die gaan komen'

Dat doen we samen, op het Leeuweriksveld in Emmen, kamperende. Het Leeuweriksveld is een biologisch dynamische boerderij waar men zeer actief werkt met de sociale driegeleding.

De lange warme zomer komt langzaam tot een einde, de eerste bomen beginnen al te verkleuren. Het is tijd om weer te landen en ons te verbinden met onze impulsen. Dit is (onder andere) waar Michaël voor staat! Naast fijn samenzijn willen we ons ook verdiepen in het thema Michaël. De tijd waarin we nu leven vraagt veel van ons, vele keuzes, vraagstukken en kritische blikken. Hiervoor is moed nodig, waar Michaël de drager van is.

Voor alle leeftijden!

Werkgroepen waaraan men deel kan nemen zijn:

Via de website kun je je aanmelden.

vrijdag 29 september 17.30 uur

zondag 1 oktober 16.00 uur

't Leeuweriksveld
Zandzoom 72, Emmen

uitgebreide informatie...

www.michaeldagen.nl/tickets

print dit item
zaterdag 30 septemberUithuizermeeden

Aardedans - performance

Door DeDae (Dutch Eurythmy Dance Ensemble)

DeDae danst voor de aarde. De aarde is een JIJ. Alles wat aandacht krijgt, gaat groeien en dus stelt DeDae de aarde centraal. DeDae danst de verbinding met de aarde: de seizoenen, het weer, de bodem, de regenworm, de levens- en groeikrachten en toont ook de verstoring en uitbuiting van het verdienmodel. Dat is onze boodschap: onze dierbare aarde vraagt aandacht, vraagt menselijke en creatieve verantwoordelijkheid.

DeDae staat voor Dutch Eurythmy Dance Ensemble. Wij zijn een groep jonge, getalenteerde euritmiedansers met in het dagelijks bestuur Gia van den Akker en Roos Naves. Wij laten ons leiden door het ritme van nu en morgen, we werken met actuele themas, maken producties en ontwikkelen workshops voor verschillende doelgroepen.

Komende tijd bezoeken we met onze performance en workshop Aardedans boerenerven, dansen met de bezoekers en de boeren en maken door de dans onze respect en liefde voor de aarde voelbaar. In de workshop leer je de veelzijdigheid van de euritmiedans kennen aan de hand van het thema aarde.

Dans, tekst, muziek, zang en beeld gaan in elkaar over: Teksten uit Broze aarde van A. Krog, een fragment uit de proloog Iets met Boeren, Peter Dictus / Bureau Pees, toespraak van Roos Saat voor de Rabobank; muziek van Vivaldi/Richter, Agnes Obel en Nynke Laverman bewerkt door Annie Tangberg.

Voor ieder optreden is er een Aardedans workshop. Verdere informatie en meer speeldata zie website.

zaterdag 30 september 16.00-17.00 uur

De Eemstuin
Paaptilsterweg 7, Uithuizermeeden

www.dedae.nl

print dit item
vanaf vrijdag 6 oktoberHavelte

Training tot coach óf verdiepingscursus

Voor de derde keer op rij komt Albert de Vries naar Maminka om de cursus tot coach in de kinderopvang te geven!

En als je mee wilt doen en € 1000,00 stap subsidie aan wilt vragen, dan is de deadline om je in te schrijven 29 juni.

Het is een curus die qua tijdsbesteding goed te doen is. 7x een vrijdagochtend van 9.30 tot 13 uur met een goede lunch en een zaterdag met paarden op stal mansour in Arnhem. In mei is het klaar. Vervoer vanaf station Meppel en/of Steenwijk naar Maminka valt te organiseren.

Albert heeft een methode ontwikkeld waarmee je in coach-gesprekken van ongeveer tien minuten heel kernachtig - de door Albert zo genoemde - ‘handelingsimpulsen’ van grote en kleine mensen ontdekt en herkent hoe positief je daarop kunt aansluiten in opvoeding en omgang. Met je kinderen, je partner, je moeder, je collega’s: het werkt! Geen ge-psychologiseer, geen ge-jamaar, maar heel praktisch en to the point. En: je leert waarnemen zonder veroordeling.

De cursus levert je een certificaat op voor pedagogisch coach in de kinderopvang die onder bepaalde voorwaarden inzetbaar is en Ggd proof.

Maar deze cursus is voor iedereen interessant die zowel met de kleine als grote mensen werkt. Artsen, leraren, therapeuten, jeugdwerkers, verpleegkundigen…

Super praktisch! En heel diepgaand, voor als je dat zoekt.

Er zijn meer filmpjes te vinden op de site van Albert.

vrijdag 6 oktober 09.30 uur

vrijdag 24 mei 2024 09.30 uur

Maminka
Veendijk 22a, Havelte

06 4100 6234

uitgebreide informatie...

www.onderzoekineigenwerk.nl

print dit item
maandag 9 oktoberEmmen

Informatieavond Vasalis Vrijeschoolroute

We brengen je graag op de hoogte van de start van de Vasalis Vrijeschoolroute binnen het Carmelcollege.

Er is ruimte om elkaar te ontmoeten en vragen te stellen.

Louwien Eijsing, rector van het Carmelcollege en Hetty Hospes van Rijn, directeur van vrije basisschool de Stroeten, zullen hierbij ook aanwezig zijn.

Er staat ook een box waar je een idee, suggestie of wens in mag doen voor de Vasalis Vrijeschoolroute, dan kun je er vast over nadenken.

Inloop vanaf 19.45 uur

Hopelijk tot dan!

maandag 9 oktober 20.00-21.30 uur

Carmelcollege
Wendeling 59, Emmen

06 1308 3613

www.vasaliscollege.nl

print dit item
donderdag 19 oktoberGroningen

De kracht van kruiden in de palliatieve zorg

Wikkelworkshop o.l.v. José Boksebeld

Praktische workshop, waarin een aantal uitwendige toepassingen aan bod komen die pijn, verdriet en ongemakken in de laatste levensfase kunnen verlichten. Je leert de voet-inwrijving en klinkende handwassing.

Je ontdekt de waardevolle kwaliteit van wol en katoenvlies.

Je leert een olie kompres met wikkel toepassen.

En alle voor deze fase geschikte massage-oliën worden toegelicht. Een eigen vraag of ervaring mag ingebracht worden. Voor mantelzorgers, vrijwilligers hospice, geïnteresseerden hoe dan ook…

Kosten: € 45,00

Bij deelname krijg je 10% korting op producten van Wikkelfee.

Er is ruimte voor maximaal 5 deelnemers

donderdag 19 oktober 13.00-15.00 uur

Omwenden
Isebrandtsheerd 104, Groningen

050 750 2547 / 06 1036 8748

omwenden.nl

print dit item
donderdag 26 oktoberGroningen

De kracht van kruiden bij zelfzorg

Wikkelworkshop o.l.v. José Boksebeld

Praktische workshop, waarin een aantal uitwendige toepassingen aan bod komen bij pijn, ontsteking en ongemak.

Wikkels met kruiden, bijenwaskompres, schapenwol en verschillende soorten olie om mee in te wrijven zijn prachtige ondersteuners.

Kosten € 50,00 en € 10% korting bij aanschaf producten Wikkelfee

Opgeven bij:

José Boksebeld

050-750 25 47

donderdag 26 oktober 13.00-15.30 uur

Omwenden
Isebrandtsheerd 104, Groningen

06 1036 8748

omwenden.nl

print dit item
vanaf vrijdag 27 oktoberWinsum

Herinneren is werk in uitvoering

Jaarcursus autobiografisch schrijven met Robertine Romeny

Een nieuwe jaarcursus autobiografisch schrijven start op 27 oktober: ‘Herinneren is werk in uitvoering’. Onder leiding van schrijfcoach Robertine Romeny reis je elke maand een hele dag al schrijvend je leven. Al vertellend geef je betekenis aan je herinneringen.

Dagelijks doe je nieuwe ervaringen op die de gebeurtenissen uit het verleden in een ander licht zetten. Ze hebben hun wortels in het nabije of verre verleden. En tegelijk wijzen die belevenissen naar de toekomst, soms voel je daarin al een toekomst ‘trekken’. Vanuit het heden kies je situaties uit het verleden. Je beschrijft deze in het Nu. En daaruit volgt inspiratie voor de toekomst, een appèl misschien. Een driedubbele tijdsdimensie!

De wijze waarop mijn verleden in mij leeft en werkt, en jouw verleden in jou, verandert voortdurend. Onze beleving – en daarmee de interpretatie van de beelden – krijgt door de tijd heen nieuwe betekenis. In deze cursus ervaar je hoe je dat eruit kunt lichten met autobiografisch schrijven. Hierbij actualiseer je je verleden en verbind je dat met je leven nu.

Je hoeft geen ervaring met schrijven te hebben en het gaat er niet om ‘mooi’ te schrijven. Je krijgt manieren aangereikt om je geheugen aan te spreken en om voorvallen uit je leven te beschrijven. Hoe kun je bijvoorbeeld je zintuigen inzetten om gebeurtenissen op te roepen? Wat gebeurt er als je vanuit een ander perspectief naar een belevenis kijkt? Ook het herkennen van rode draden en levensthema’s staat op het programma.

Op een creatieve manier boor je je bronnen aan en tegelijk verbind je je op een dieper niveau met je leven. Door te kijken met de wijsheid van ‘nu’ naar ‘toen’ vallen de puzzelstukjes van je leven op hun plaats. Vandaar dat je kunt zeggen dat herinnering werk in uitvoering is.

Praktisch

Data: vrijdag 27 oktober, 17 november, 15 december, 26 januari, 23 februari, 29 maart, 26 april, 24 mei, 21 juni

Tijd: 10.00 tot circa 16.00 uur

Kosten naar draagkracht: tussen € 585,00 en € 810,00 (tussen € 65,00 en € 90,00 per keer), inclusief thee, koffie, koek en biologische lunch. Je kunt in termijnen betalen. Als de kosten echt een belemmering zijn om deel te nemen, laat het me dan weten. Ik denk graag met je mee.

Aantal deelnemers: tussen 5 en 7 personen

Docente Robertine Romeny heeft een praktijk voor biografiek op het Hogeland in Groningen. Zij volgde de opleiding tot biografisch coach en de vervolgopleiding docent autobiografisch schrijven aan het Instituut voor Biografiek in Driebergen.

Deelnemers over eerdere schrijfcursussen:

vrijdag 27 oktober 10.00 uur

vrijdag 21 juni 2024 16.00 uur

De Blauwe Schuit
Warfstraat 1, Winsum

06 2723 2357

www.robertineromeny.nl

print dit item

AntroVistade gezamenlijke antroposofische agenda

voeg uw bericht toe aan de gezamenlijke agenda…