Agenda

donderdag 7 maartZoetermeer

Hoe de hersenen vooral tegenhouden

Voordracht door Arie Bos

Rudolf Steiner heeft honderd jaar geleden veel dingen over de hersenen gezegd, die tot tien jaar geleden absurd leken, maar sindsdien in de neurowetenschap ontdekt en geaccepteerd zijn.

Sommige van zijn uitspraken wachten daar nog op. Zoals die over het niet bestaan van de motorische zenuwen en zijn merkwaardige bewering dat wij met ons hersenwater denken.

Arie Bos was tot zijn pensionering in 2012 antroposofisch huisarts in Amsterdam. Hij houdt zich sinds zo'n 25 jaar bezig met hersenen en bewustzijn en heeft enkele boeken hierover geschreven.

Het meest recente is zojuist uitgekomen: Bewustzijn, hersenen en vrije wil. Een fenomenologisch perspectief in de serie Bolks Companions on the study and the practice of medicine. Bedoeld dus voor studie, maar ook goed leesbaar voor geïnteresseerde leken.

donderdag 7 maart 20.15-22.00 uur

Vrijeschool Vuurvogel
Schansbos 5-6, Zoetermeer

06 2141 2688

stanzo.nl

print dit item
zondag 10 maartRotterdam

Zingen voor Vrede

Workshop o.l.v. Brigitte van Bourgonje

Vrede in de wereld begint bij vrede krijgen in jouw eigen hart. Vanuit stilte en aandacht verbinden we ons met ons hart. Wat leeft daar? Wat heeft ze nodig? Wat heeft ze je te zeggen? We schrijven en tekenen, spreken en bewegen, neuriën en zingen.

Na onze eigen innerlijke reis met ons hart, zingen we vanuit ons gezamenlijke hart, voor Vrede in de wereld. Ieder op zijn/haar unieke wijze en manier. Ervaring met zingen is niet nodig.

Zondag 10 maart, 21 april van 14.00 - 16.15 uur

Bijdrage: € 75,00 | Losse workshop: € 40,00

Wil je meedoen?

Meld je dan uiterlijk een week van tevoren aan bij Brigitte van Bourgonje

zondag 10 maart 14.00 uur

AsmaraKlank
Trondheimpad 46, Rotterdam

010 420 9371

www.asmaraklank.nl

print dit item
dinsdag 12 maartRotterdam

Een tipje van de sluier

Voordracht door Waldar Weerman

Hoe blijf je als kunstenaar staande in de huidige wereld.

Maar hoe blijft de huidige wereld bestaan zonder kunstenaars ?

Gastspreker Waldar Weerman vertelt hoe hij het kunstenaarschap in zijn eigen leven heeft vormgegeven en hoe hij nu op weg is naar het priesterseminar.

Waldar verdiept zich al jaren in de wereld van de kleur. Hij studeerde aan de VPA in Zeist maar bleef daarnaast kunstenaar. Op dit moment heeft hij zijn atelier in Culemborg en werkt als vrijeschoolleerkracht in de Werfklas om in september te beginnen aan zijn nieuwe uitdaging.

Met het maken en verkopen van zijn schilderijen en het houden van lezingen en presentaties wil hij voldoende geld bijeen sparen om zijn opleiding te financieren.

Inloop 19.30 met koffie en thee.

Vrijwillige bijdrage: € 5,00 - € 15,00

dinsdag 12 maart 20.00-21.30 uur

Therapeuticum Helianth
Blondeelstraat 15, Rotterdam

06 2814 4196

www.waldar.nl

print dit item
woensdag 13 maartDelfgauw

Vitale voeding maakt gezond

Cursus o.l.v. Petra Essink

Je streeft naar een gezonde leefstijl en daar hoort voor jou gezonde, natuurlijkevoeding bij. Maar, wanneer is die voedingsbron zélf gezond en vitaal, vol levenskracht? En wat doet dat voor jouw gezondheid en vitaliteit?

Deze cursus helpt je in jouw zoektocht naar gezonde voeding. We gaan het hebben over de vitaliteitswaarde van voeding en over biodynamisch boeren en moestuinieren.

Want voeding is planten. Planten die wortelen in de aarde. En boven de grond, onder invloed van het licht en de warmte van de zon, stengels, blaadjes, bloemen, vruchten en zaadjes vormen. Iedere voedingsplant op haar eigen manier. Dat geeft een scala aan heel verschillende wortel-, blad-, bloem- en vruchtgewassen die we bewust kunnen leren inzetten voor ónze gezondheid én die van de aarde.

Een levendige zaterdag over voeding en vitaliteit. Met informatie en zelf ervaren door oefening en proeverijen.

woensdag 13 maart 10.00-17.00 uur

Hoeve Biesland
Bieslandseweg 1, Delfgauw

www.barstensvolleven.nl

print dit item
donderdag 14 maart's-Gravenzande

Vormtekenen: De weg van het midden

Cursus o.l.v. Brigitte van Bourgonje

In dit drieluik maken we een ontdekkingsreis van de rechte en gebogen lijnen naar de vlechtbanden uit de Langobardische kunst.

We tekenen, bewegen, voelen en ervaren, vanuit stilte en aandacht. We nemen waar hoe lijnen in een ademend ritme bewegen, omkeren en kruisen, al zoekend en tastend naar de weg van het midden.

Donderdag 14 maart, 4 en 25 april van 10.30 - 12.00 uur

Bijdrage: € 75,00

Wil je meedoen?

Meld je dan uiterlijk een week van tevoren aan bij Brigitte van Bourgonje

donderdag 14 maart 10.30 uur

Het Rode Huis
Noordlandselaan 27, 's-Gravenzande

010 420 9371

www.asmaraklank.nl

print dit item
zondag 17 maartRotterdam

Over de Nabijheid van Persephone en Gaia

Huize Astrid van Zon organiseert een gesprek van Edith Lammerts van Buren en Kees Zoeteman over wat we voor onze tijd kunnen leren van Persephone en Gaia.

Wie zijn deze Griekse godinnen die staan voor de levenskracht van de natuur en onze planeet? Zijn ze nog werkzaam?

Edith Lammerts van Buren (1952), emeritus hoogleraar duurzame landbouw bij Bolk Instituut en Landbouw Universeit Wageningen, bracht begin 2024 haar nieuwe boek Leven met Persephone uit.

Kees Zoeteman (1945) was werkzaam op het RIVM, het vroegere ministerie van VROM en Tilburg University en publiceerde in 2009 Gaia Logica.

Zij gaan in op de vraag wat beide godinnen ons over de crisis in de verhouding mens en aarde te zeggen hebben.

Aanmelden bij: Astrid van Zon

Bijdrage € 5,00 ter plaatse.

zondag 17 maart 15.00-17.30 uur

Huize Astrid van Zon
Eendrachtsweg 70A, Rotterdam

06 8353 5360

uitgebreide informatie...

print dit item
woensdag 20 maartRotterdam

Tijd voor MIJ - allerlei

Bijeenkomst o.l.v. Brigitte van Bourgonje

Een bijeenkomst die draait om de vraag die in je leeft en verbonden is met jouw persoonlijke proces. De vraag waar je mee bezig bent, een antwoord voor zoekt, meer inzicht in wil krijgen en/of mee aan de slag wilt gaan. Bijvoorbeeld: Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen? Wat wil ik nu werkelijk? Hoe kan ik beter opkomen voor mezelf? Hoe ga je om met verdriet, boosheid, angst?

Aan de hand van de van te voren ingebrachte vragen wordt de bijeenkomst vorm gegeven. Vanuit rust en aandacht wordt een bedding gecreëerd, waarbij je kunt zijn wie je bent, met de vraag die je hebt ingebracht voor deze bijeenkomst. Door bewust aanwezig te zijn in het moment, ontstaat de gelegenheid om op jouw eigen wijze een stap te zetten in jouw proces.

Woensdag 20 maart, 10 april

Tijd: 10.45 - 12.00 uur bij 4-6 deelnemers

Bijdrage: € 25,00 per bijeenkomst

Wil je meedoen?

Meld je dan uiterlijk een week van te voren aan bij Brigitte van Bourgonje.

woensdag 20 maart 10.45 uur

AsmaraKlank
Trondheimpad 46, Rotterdam

010 420 9371

www.asmaraklank.nl

print dit item
vanaf dinsdag 26 maartRotterdam

Ontspannen door schilderen

Cursus o.l.v. Hans Notenboom

U schildert met zachte kleuren aquarelverf op een nat papier. de kleuren vloeien in elkaar over. Zo weven de kleuren zich in een. Op de achtergrond is er de muziek van Ludovico Einaudi. De kleuren en de muziek nemen je mee en er ontstaat een kleurenspel van twee of meer kleuren. De sfeer van de kleuren staat centraal.

dinsdag 26 maart 20.00 uur

dinsdag 23 april 21.30 uur

Atelier aan huis
Rotterdam

06 1424 3447

uitgebreide informatie...

hansnotenboom.nl

print dit item
donderdag 28 maartBreda

Dood en Opstanding, in de epistels, in Goethes ‘Faust’ en bij Novalis

Lezing door Marc Vandecasteele

Het belangrijkste thema van de epistels van de lijdenstijd en van de Goede Week is het verlies van de geest en het gevolg hiervan voor het levensgevoel van de mens. Het is frappant hoe Goethe ditzelfde thema op een gelijkaardige manier in de paasnachtmonoloog van Faust verwoordt.

Even opmerkelijk is het hoezeer Novalis’ beleving van de opstanding van Christus overeenstemt met de inhoud van het epistel en de invoegsels van de paastijd. Beide getuigen van de levenwekkende, licht en vreugde brengende kracht van het paasgebeuren voor mens en wereld.

In de voordracht zullen de inhouden van de epistels van de lijdens-en paastijd in vergelijking met de Faustmonoloog en teksten van Novalis besproken worden.

Marc Vandecasteele (°1956) studeerde Germaanse filologie aan de R.U.G. en volgde de vier basissemesters van het priesterseminarie in Stuttgart. Hij werkte 6 jaar op de Parcivalschool in Antwerpen en gaf 27 jaar les Nederlands en cultuurbeschouwing in de Steiner school van Gent.

Van harte welkom, namens de AViN en de kring van de Christengemeenschap West Brabant

Aanvang: 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur voor koffie / thee

Kosten: vrijwillige bijdrage met als richtprijs € 10,—

Aanmelden: graag, maar niet verplicht via e-mail.

donderdag 28 maart 19.30-21.30 uur

Rudolf Steiner School
Minckelersstraat 27, Breda

06 1270 5701

uitgebreide informatie...

print dit item
vanaf vrijdag 29 maartDelft

Antroposofie, de toekomst van aarde en mensheid

Een paas-ontmoeting in Delft met Johannes Catalan

Het thema van de voordrachten en de gesprekken in deze ontmoeting is: "Word zelf het lot van de antroposofie en het christendom- de toekomst van de aarde en de mensheid!"

Programma

"Hoe de antroposofie na 99 jaar weer op kan staan"

Opmaat

Vrijdagavond 29 maart vanaf 18.00 uur: Voordracht Johannes Catalan: "Het lot van de antroposofie- met speciale aandacht voor het heden en rekening houdend met de huidige overwinnigen van de tegenmachten."

Zaterdagochtend 30 maart 9.00-10.00: Uitleg Peter Vormer over het glasvenster in de vrije school in Den Haag; Let op, dit is in de vrijeschool aan de Abbenbroekweg 7 in Den Haag

Eerste deel

Zaterdag 30 maart tussen 11.00 uur en 21.30: Voordrachten door Johannes Catalan over "Het lot van de antroposofie I en II". Herdenking aan de 99ste sterfdag van Rudolf Steiner door Angelika Weidemann. Scénes uit de mysterydrama's door deelnemers van het Drempeltheater.

Paaszondag 31 maart tussen 9.00 en 13.00: Herdenking van de 110de sterfdag van Christian Morgenstern door Angelika Weidemann. Voordracht over het lot van de antroposofie III.

Tweede deel: Gezamenlijke arbeid:

"Hoe de antroposofie opnieuw op zal staan."

Paaszondag tussen 15.00 uur en 21.30 en paasmaandag tussen 9.00 en 13 uur

Dit deel is alleen te volgen bij volledige aanwezigheid bij het eerste deel (vanaf zaterdag 11.00 uur) en met diegenen die werkelijk aan deze arbeid willen deelnemen.

Plaats: vrijeschool Widar, De Meesterstraat 2 2313 XB Delft

Kosten: voordracht vrijdag: € 20,—-, eerste deel € 100,— tweede deel vrijwillige donatie

Voor het volledige programma en opgave (graag voor 25 maart

marianbentvelsen@gmail. com 06 163 20 455

Persoonlijke toelichting van het programma van de paas-bijeenkomst 2024 in Delft door Johannes Catalan

Enkel het programma is niet voldoende om de kernbedoeling van deze paasontmoeting duidelijk genoeg over te brengen. De bedoeling van deze toelichting is om te voorkomen dat door misverstanden valse verwachtingen ontstaan.

De grondbeginselen zijn: de antroposoof ervaart zichzelf als lid van de gemeenschap van alle Ik-begaafde mensenzielen. Hij voelt zich verenigd met alle esoteriker en hij werkt op de meest intieme wijze samen met alle leerlingen van Rudolf Steiner.

De antroposofie ontstond in de tijd van het tweede Mysterie van Golgotha en zij is de grondlegger van het nieuwe christendom. Bij de Kerstbijeenkomst van 1923 was Rudolf Steiner als doper aanwezig: met zijn deelname werden de hemelse antroposofische beweging en de aardse antroposofische vereniging ‘één lichaam’. Net zoals het Mysterie van Golgotha werd ook dit Kerstmysterie in absolute perfectie volbracht en net als het eerste werd het tweede Mysterie niet opgenomen. De 20e eeuw werd daarom één grote triomf van de tegenmachten, alléén getemperd en beperkt door de individuele geestelijke impulsen van de leerlingen van Rudolf Steiner, en aan de andere kant bevorderd door de ‘vijandige overname’ van het Goetheanum door de tegenmachten.

Dag Hammarskjöld: “Demonen komen onuitgenodigd als het huis leeg is. Je moet de deur openzetten voor andere gasten.”

Twee fatale, diepgewortelde illusies heersen er op het antroposofisch gebied: de één is de overtuiging dat er na de dood van Rudolf Steiner nog een door de antroposofie geïnspireerde Antroposofische Vereniging bestaat, de ander in de overtuiging dat de antroposofie geen vereniging meer nodig heeft. Beide vergissingen verhinderen dat er weer een zeer noodzakelijke, echte Antroposofische Vereniging ontstaat.

Individuele leerlingen van Rudolf Steiner werken succesvol op veel gebieden: zij dienen de dochters, maar de moeder, de antroposofie, wordt eenvoudigweg vergeten; zij werd gedood! Ze werd gedood door de zondige onverantwoordelijkheid in de leiding van de Antroposofische Vereniging. Voor de aarde is zij dood, maar ze leeft op een andere plek in de kosmos, want de antroposofie “heeft de aarde niet nodig” om te blijven leven, vertelt Rudolf Steiner: “Zij zal weer opstaan, want zíjn moet ze er, en een noodzakelijkheid is zij.”

Ita Wegman: “Ook de kerstconferentie moeten we begraven. Dit wil niet zeggen dat zij misschien niet op een dag weer tot leven zal komen, als er genoeg mensen wakker voor zijn…"

Marie Steiner: “Het is onmogelijk om te blijven beweren dat we nog steeds op de basis staan, die tijdens de Kerstconferentie werd gelegd, nadat de voorwaarden ervan zo schaamteloos zijn geschonden. Toch moeten we proberen de impuls van Dr. Steiner te redden, net zoals het Goetheanum werd gered uit het puin van het eerste gebouw, dat afbrandde. Dit zal alleen mogelijk zijn door een nieuwe grondvesting van de vereniging, door een terugkeer naar de principes die Dr. Steiner heeft gegeven op de kerstconferentie. (…) Het esoterische bestuur heeft gefaald: hier kunnen we onze ogen niet voor sluiten. Het bestuur was voor de grootsheid van de gedachten van Dr. Steiner nog niet rijp en hij die ons had willen onderwijzen, moest ons verlaten. Eenvoudigweg uitbreiden door het toevoegen van nieuwe leden zou vandaag de dag een ontoereikend middel zijn geweest. Feit is dat het bestuur, vrijwel direct na de dood van Dr. Steiner, de proef niet doorstaan heeft. Het egoïsme en de wil tot macht laaiden op.”

Emil Leinhas: “Als je al deze feiten, alle zorgen van Rudolf Steiner vandaag de dag op je laat inwerken, dan kun je er niet langer aan twijfelen dat Rudolf Steiner van deze aarde werd teruggeroepen, omdat zijn besluit om de Antroposofische Vereniging met de antroposofische beweging in eenheid te verbinden en de leer van reïncarnatie en karma in zijn lezingen verder uit te bouwen, niet in vervulling kon gaan. De Antroposofische Vereniging kon hem hierin niet volgen. En zo is het dat de mislukking van de vereniging niet het gevolg was van Rudolf Steiner's verscheiden, maar omgekeerd. Het feit dat hij werd teruggeroepen naar de geestelijke wereld was het gevolg van het falen van de Antroposofische Vereniging.”

Volgens Rudolf Steiner kunnen antroposofen “als individuen zeer hardwerkend in hun streven zijn… ” De vereniging zelf daarentegen is het krachtigste obstakel voor de “heropleving” van de antroposofie, ondanks alle beweringen en al het gepraat tijdens de herdenkingsbijeenkomsten van Kerstmis 2023. Al het mogelijke wordt van alle kanten bekeken, overwogen en behandeld. Het wezenlijke echter ontbreekt, en ontbreekt, en ontbreekt.

Dag Hammarskjöld: “In de arena waar Ormuzd met Ahriman vecht, verspilt diegene de tijd, die zwerfhonden verjaagt.”

En het wezenlijke is, dat de antroposofie weer op aarde óp staat, dat de hemelse antroposofische beweging en de aardse antroposofische vereniging weer “tot één lichaam” worden. Door hiervoor de voorwaarden te scheppen vervult de leerling van Rudolf Steiner, de leerling van Michael, zijn hoogste plicht. Er is initiatiefkracht en er is de Michael School! Het streven om deze plicht te vervullen is het motief van de paasontmoeting. Daarom worden er in de voordrachten voorstellen gedaan om deze voorwaarden concreet te creëren.

Hoe bijna ondraaglijk pijnlijk het ook mag klinken, de volgende beschouwing van Rudolf Steiner van 14 juni 1923 over de Theosofische Vereniging is ook geheel van toepassing op de Antroposofische Vereniging:

“Vandaag de dag kun je zeggen dat ze, ook al heeft ze nog steeds veel ingeschreven leden, dat ze zichzelf als een geestelijke beweging dragende vereniging ten gronde heeft gericht. Is het niet zo dat dingen nog lang als lijken voortleven, lang nadat ze zichzelf ten gronde hebben gericht? Maar dat wat de Theosofische vereniging was, leeft vandaag de dag niet meer.” Veel leerlingen nemen dit ook waar, maar willen het niet voor waar aannemen. Alléén wanneer de tragiek duidelijk in haar volle omvang wordt erkend en diepgaand wordt ervaren, komt het hoopvolle pad vrij, dat naar de verlangde wederopstanding voert.

Johannes Catalaans. Ulm, 1 februari 2024

Johannes Catalan is inititatiefnemer van de MI KA EL Bund in Ulm, Duitsland

vrijdag 29 maart 18.00 uur

maandag 1 april 13.00 uur

Vrijeschool Widar
De Meesterstraat 2, Delft

06 1632 0455

uitgebreide informatie...

print dit item
vrijdag 29 maartDelft

Over het lot van de antroposofie en het christendom

Voordracht door Johannes Catalan

Het lot van de antroposofie - met speciale aandacht voor het heden en rekening houdend met de huidige overwinningen van de tegenmachten.

Deze voordrachten zijn onderdeel van de paas-conferentie in Delft (zie bijlage) en onafhankelijk van deze conferentie te volgen.

De voertaal is Duits, indien nodig is er vertaling mogelijk.

Johannes Catalan is initiatiefnemer van de MI KA EL- Bund in Ulm (Duitsland) en van de Paas-ontmoeting in Delft die gehouden wordt van 29 maart tot en met 1 april 2024.

vrijdag 29 maart 18.00-21.30 uur

Vrijeschool Widar
De Meesterstraat 2, Delft

06 1632 0455

uitgebreide informatie...

print dit item
woensdag 10 aprilRotterdam

Tijd voor MIJ - allerlei

Bijeenkomst o.l.v. Brigitte van Bourgonje

Een bijeenkomst die draait om de vraag die in je leeft en verbonden is met jouw persoonlijke proces. De vraag waar je mee bezig bent, een antwoord voor zoekt, meer inzicht in wil krijgen en/of mee aan de slag wilt gaan. Bijvoorbeeld: Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen? Wat wil ik nu werkelijk? Hoe kan ik beter opkomen voor mezelf? Hoe ga je om met verdriet, boosheid, angst?

Aan de hand van de van te voren ingebrachte vragen wordt de bijeenkomst vorm gegeven. Vanuit rust en aandacht wordt een bedding gecreëerd, waarbij je kunt zijn wie je bent, met de vraag die je hebt ingebracht voor deze bijeenkomst. Door bewust aanwezig te zijn in het moment, ontstaat de gelegenheid om op jouw eigen wijze een stap te zetten in jouw proces.

Tijd: 10.45 - 12.00 uur bij 4-6 deelnemers

Bijdrage: € 25,00

Wil je meedoen?

Meld je dan uiterlijk een week van te voren aan bij Brigitte van Bourgonje.

woensdag 10 april 10.45 uur

AsmaraKlank
Trondheimpad 46, Rotterdam

010 420 9371

www.asmaraklank.nl

print dit item
vanaf vrijdag 12 aprilDen Haag

Project Mens - eerste luik: heden

De wereld is in grote beroering. Het lijkt of we niet meer weten waar we het zoeken moeten. Waar ligt de kern van ons menszijn? Wat is menselijkheid? Hoe breng ik de kern van mijn eigen individuele menszijn in verbinding met het dagelijks bestaan?

Deze vragen gaan we onderzoeken in een drieluik met de titel Project Mens.

Drie vrijdagavonden en aansluitend zaterdagen over:

Bedoeld voor twijfelende twintigers, dertigers met hun dilemma, en midlife-veertigers. Daarnaast zijn ook overgangs-vijftigers en bruisende ouderen die hun levenservaring graag willen inzetten van harte welkom!

Drie onderzoeksbijeenkomsten met allerlei werkvormen en medewerkers. De inhoud sluit op elkaar aan, maar elke bijeenkomst is ook afzonderlijk te bezoeken.

Data: 12/13 april, 14/15 juni en 27/28 september, in Den Haag. Kijk op onze website

vrijdag 12 april 20.00 uur

zaterdag 13 april 16.30 uur

Elisabeth Vreedehuis
Riouwstraat 1, Den Haag

www.project-mens.nl

print dit item
zaterdag 13 aprilZoetermeer

Workshop pasteltekenen

Door Anneke van Wensveen (kunstzinnig therapeute)

Op de velden, maar ook in de parken en tuinen bloeien weer prachtige bloemen. We kunnen volop genieten van de kleurenpracht die ons in dit jaargetijde tegemoet straalt.

Met het zachte pastelkrijt, dat zich hier uitstekend voor leent kunnen we een kleurstelling maken en deze uitwerken tot een mooi bloemenschilderij. Iedereen mag meedoen: ervaring is niet nodig. Voor materiaal wordt gezorgd.

Kosten: € 17,50 per persoon, incl. koffie, thee, lunch en materiaalkosten

Aanmelden: noodzakelijk (via info@stanzo.nl), de aanmelding is pas volledig na betaling op rekening NL39 ABNA 0463 9967 39 t.n.v. Stichting Studiecentrum Antroposofie Zoetermeer onder vermelding van “pasteltekenen” en uw naam.

Tijd: 10.00 – 14.00 uur; inloop vanaf 9.45 uur

Informatie: bij Anneke van Wensveen (06-49365158)

zaterdag 13 april 10.00-14.00 uur

Vrijeschool Vuurvogel
Schansbos 5-6, Zoetermeer

06 4936 5158

stanzo.nl

print dit item
zaterdag 13 aprilRotterdam

Liefde voor de Logos

Conferentie met voordrachten, performances en werkgroepen

Programma

Werkgroepen

Übe Geist erinnern' - Karel Post-Uiterweer

Dit is de eerste oproep van de grondsteenspreuk. Ik begrijp het als de denkende ik-activiteit, die een beroep doet op de engelwerking in ons. Als historicus spreekt mij dat aan, als melanchool vind ik het moeilijk om me beeldend voor te stellen hoe mensen in andere culturen en met een ander bewustzijn leefden. Kan ik mij wezenlijk verplaatsen in de Egyptenaren die zich voegen. In de rituele zang bij de piramidebouw als de priesters met hun schalmei de oproep tot de goden inzetten? Is de toegang tot de etherwereld en het ‘reizen in de tijd’ de enige weg om je echt te kunnen verplaatsen in die andere tijd?

Na een korte inleiding met daarin een voorbeeld zal er een groepsgesprek plaatsvinden over niet alledaagse ervaringen, die verwijzen naar een andere bewustzijnslaag.

Een atelier met kleine, eenvoudige oefenstappen om de logos in jezelf op het spoor komen. Ruimte voor gesprek en uitwisselen van ervaringen. De aandacht is hierbij de leermeester! Centraal staat het waarnemen van de kracht van de aandacht en de tweevoudige mogelijkheid ervan. De aandacht wordt vanuit de omgeving getrokken en bestemd. Dit gaat ten koste van de levenskrachten. Ik kan zelf richting geven aan de aandacht en deze bestemmen. Dit verfrist de levenskrachten. Hoe kunnen we de spankracht van aandacht begrijpen en stromend te houden?

In deze werkgroep zullen we samen toegang proberen te vinden tot de vraag hoe de kruisweg als beeld van lijden en opstanding samenhangt met het vinden van toegang tot de Logos. We zullen de zeven stadia van de kruisweg die Steiner in het Johannes evangelie en in Wegen naar Christus beschrijft, bespreken en verkennen aan de hand van schilderijen. Ook wordt ruimte gemaakt voor de vraag: kan ik de kruisweg ontdekken in mijn eigen leven en hoe heeft die weg mijn ontwikkeling ondersteund en richting gegeven?

Na een korte inleiding over mijn artikel Het wereldwoord vanuit het gezichtspunt van de gestorvenen, doen we enkele (Ik Ben-) oefeningen om de Logos aan den lijve te ervaren.

De natuurlijke taal is meer dan communiceren, tenminste als het opvat wordt als een gecodeerde boodschap (informatie) die tussen zender en ontvanger gaat. Hoe kunnen we — ook oefenend— begrip krijgen en onze ervaring verruimen voor dat meer dat in taal aanwezig is?

De zoektocht naar de Logos in de huidige tijd en het ontdekken van ons etherlichaam als alfabet, als het levende woord - Boudewijn van Sluijs

In deze werkgroep geven we aandacht aan het fenomeen van het etherlichaam als alfabet, mede door daarbij euritmie als leer van de menselijke beweging te betrekken.

In die zoektocht naar de Logos kan het gebeuren dat er in je ziel op een zeker moment een intieme Ik-ervaring plaatsvindt. Daarin komt op een subtiele manier het wezen van de Christus naar je toe als verwachting van een nieuwe vervulling en bedoeling van je Ik. Het is niet eenvoudig om daarvoor opmerkzaam te zijn. Want hij komt “als een dief in de nacht”. De Logos die met het Christuswezen verbonden is, begint zich voor jou vanaf dat moment, misschien aanvankelijk nog nauwelijks merkbaar, voor te doen als een werkzame kracht.

Als je van de subtiele aanwezigheid daarvan dan toch een vermoeden begint te krijgen, kan het gebeuren dat zich plotseling en onverwacht een geheel nieuw toekomstperspectief voor je opent, waardoor alles wat een vraag was geworden en in een los verband was komen te staan anders kan worden geïnterpreteerd en worden herzien.

zaterdag 13 april 13.00-17.30 uur

Rudolf Steiner College
Tamboerstraat 9, Rotterdam

06 2485 2442

uitgebreide informatie...

www.antroposofischevereniging.nl/agenda/bijeenkomsten/liefde-voor-de-logos-begrijpen-en-beleven

print dit item
donderdag 18 aprilZoetermeer

Over het huidige tijdperk van de bewustzijnsziel

Voordracht door Jelle van der Schuit

Vanaf het begin van de 15e eeuw tekent zich een ontwikkeling af die wordt gekenmerkt door toenemende bewustzijnskrachten en een proces van toenemende mondigheid en zelfstandigheid.

Deze ontwikkeling bracht een ongekende opkomst met zich mee van de natuurwetenschap en de techniek, die zich in onze tijd nog verder lijkt te versnellen. Deze ontwikkeling kent ook vele schaduwzijden.

Om hiertegen opgewassen te zijn, is het voor de mens aan de tijd om te investeren in zijn geestelijke ontwikkeling en wel door tot de ervaring te komen van de morele, geestelijke kern van zijn eigen wezen. Dan kan de bewustzijnsziel opbloeien en dan wordt de weg vrijgemaakt naar het geestzelf, waarbij egoïstische motieven worden omgevormd tot morele, liefdevolle kwaliteiten.

Aanmelden: niet nodig

Kosten: € 10,00 (reductie mogelijk)

Graag CONTANT betalen: pinnen is niet mogelijk.

donderdag 18 april 20.15-22.00 uur

Vrijeschool Vuurvogel
Schansbos 5-6, Zoetermeer

06 2141 2688

stanzo.nl

print dit item
zondag 21 aprilRotterdam

Zingen voor Vrede

Workshop o.l.v. Brigitte van Bourgonje

Vrede in de wereld begint bij vrede krijgen in jouw eigen hart. Vanuit stilte en aandacht verbinden we ons met ons hart. Wat leeft daar? Wat heeft ze nodig? Wat heeft ze je te zeggen? We schrijven en tekenen, spreken en bewegen, neuriën en zingen.

Na onze eigen innerlijke reis met ons hart, zingen we vanuit ons gezamenlijke hart, voor Vrede in de wereld. Ieder op zijn/haar unieke wijze en manier. Ervaring met zingen is niet nodig.

Zondag 21 april van 14.00 - 16.15 uur

Bijdrage: € 40,00

Wil je meedoen?

Meld je dan uiterlijk een week van tevoren aan bij Brigitte van Bourgonje

zondag 21 april 14.00 uur

AsmaraKlank
Trondheimpad 46, Rotterdam

010 420 9371

www.asmaraklank.nl

print dit item
vanaf vrijdag 14 juniDen Haag

Project Mens - tweede luik: ontstaan

De wereld is in grote beroering. Het lijkt of we niet meer weten waar we het zoeken moeten. Waar ligt de kern van ons menszijn? Wat is menselijkheid? Hoe breng ik de kern van mijn eigen individuele menszijn in verbinding met het dagelijks bestaan?

Deze vragen gaan we onderzoeken in een drieluik met de titel Project Mens. Drie vrijdagavonden en aansluitend zaterdagen over:

Bedoeld voor twijfelende twintigers, dertigers met hun dilemma, en midlife-veertigers. Daarnaast zijn ook overgangs-vijftigers en bruisende ouderen die hun levenservaring graag willen inzetten van harte welkom!

Drie onderzoeksbijeenkomsten met allerlei werkvormen en medewerkers. De inhoud sluit op elkaar aan, maar de bijeenkomsten zijn ook afzonderlijk te bezoeken.

Data: 12/13 april, 14/15 juni en 27/28 september, in Den Haag. Kijk op onze website

vrijdag 14 juni 20.00 uur

zaterdag 15 juni 16.30 uur

Elisabeth Vreedehuis
Riouwstraat 1, Den Haag

www.project-mens.nl

print dit item
vanaf vrijdag 27 septemberDen Haag

Project Mens - derde luik: toekomst

De wereld is in grote beroering. Het lijkt of we niet meer weten waar we het zoeken moeten. Waar ligt de kern van ons menszijn? Wat is menselijkheid? Hoe breng ik de kern van mijn eigen individuele menszijn in verbinding met het dagelijks bestaan?

Deze vragen gaan we onderzoeken in een drieluik met de titel Project Mens. Drie vrijdagavonden en aansluitend zaterdagen over:

Bedoeld voor twijfelende twintigers, dertigers met hun dilemma, en midlife-veertigers. Daarnaast zijn ook overgangs-vijftigers en bruisende ouderen die hun levenservaring graag willen inzetten van harte welkom!

Drie onderzoeksbijeenkomsten met allerlei werkvormen en medewerkers. De inhoud sluit op elkaar aan, maar de bijeenkomsten zijn ook afzonderlijk te bezoeken.

Data: 12/13 april, 14/15 juni en 27/28 september, in Den Haag. Kijk op onze website.

vrijdag 27 september 20.00 uur

zaterdag 28 september 16.30 uur

Elisabeth Vreedehuis
Riouwstraat 1, Den Haag

www.project-mens.nl

print dit item
zondag 29 septemberRotterdam

De toekomst van het Staatsvrije Vrijeschool onderwijs

Landelijke VOK Themadag.

Deze zal worden gehouden in een school die ook de kunstzinnige invulling zal geven aan deze Themadag. Noteer deze datum alvast in uw agenda. Nadere berichtgeving volgt.

Informatie via e-mail.

zondag 29 september 10.00-17.00 uur

Wordt nog bekend gemaakt
Rotterdam

010 842 5805

www.vrijeopvoedkunst.nl

print dit item

AntroVistade gezamenlijke antroposofische agenda

voeg uw bericht toe aan de gezamenlijke agenda…