Annelies Rhebergen

Bladmuziek voor de wintertijd

Op deze pagina kunt u bladmuziek van Annelies Rhebergen downloaden als PDF-bestand. Een deel is nog niet in druk verschenen, en wordt hier voor het eerst gepubliceerd.

Klik op de titels om de muziek te bekijken of te downloaden. De PDF's openen in een nieuw venster of tabblad.

Uit 'Een ander besef van tijd'

'Een ander besef van Tijd' is een cyclus door het jaar heen, gecomponeerd voor piano. Deze cyclus van 17 deeltjes is in 2001 voor het eerst uitgegeven.

Mijn bedoeling is om met zo weinig mogelijk noten de sfeer uit te drukken die elke tijd van het jaar in zich heeft. Immers aan elke noot en elk interval valt zoveel te beleven! Dat vraagt van de speler om de deeltjes met grote intensiteit te spelen, zodat elke noot en elk interval tot hun recht komen. Dan valt er veel te ontdekken.

Het gaat om de beleving, een innerlijke beleving die bij de tijd van het jaar hoort.

Uit de eerste Jaarcyclus:

De stukken Driekoningen en Februari uit de tweede Jaarcyclus zijn beide nog niet eerder uitgegeven.

Uit 'De vier Elementen'

"Over de vier elementen, aarde, water, lucht en vuur is reeds veel geschreven. Elk van deze elementen kent vele uitdrukkingsvormen. Ik heb beleefd, dat de plaats waar je bent en je openheid ervoor, verschillende ervaringen oplevert.

Voor deze muziek heb ik mij laten inspireren door een plek in het noorden van ItaliŽ, ergens tussen de bergen en de zee, Montalto Ligure. De klanken bestaan er al! Op elke plaats kun je weer andere waarnemingen doen.

Voor het element 'Aarde' heb ik de rotsachtige bodem in de bergen gekozen: hardheid en schoonheid. Ik ervaar kracht en respect".

Pentatonische kinderliedjes

Onderstaande pentatonische kinderliedjes zijn uit 1986. Het schaatsliedje ontstond spontaan op het ijs, zoals trouwens al mijn pentatonische liedjes spontaan opkomen en dan ineens bestaan.

Het leuke van het Krokusliedje is dat ik met onze twee zoontjes in 1986 in de tuin ging kijken om ze op de opkomende krokussen te wijzen. Zij begonnen daarbij spontaan te zingen, melodie en tekst. Binnengekomen heb ik het gauw genoteerd en daar kwam dit liedje uit. Dus eigenlijk is het gecomponeerd door Harm en Andries toen ze respectievelijk 6 en 4 jaar oud waren.

Als u deze bestanden niet kunt openen, klik dan op het plaatje voor de gratis PDF-reader.

Meer bladmuziek om te downloaden

Meer info

Van Annelies Rhebergen verschenen twaalf bundels bladmuziek, en een cd met de titel 'Facetten'. Bij AntroVista werden acht series muzikale ecards gepubliceerd, waarmee u haar werk kunt beluisteren en versturen naar vrienden en bekenden.

Annelies Rhebergen-Traanman
Componiste

AntroVista

Dit artikel vertegenwoordigt uitsluitend de persoonlijke mening van de auteur en is gepubliceerd onder diens eigen verantwoording. AntroVista neemt zelf geen standpunt in en biedt slechts ruimte aan de mening van anderen.