Ivar Römer ~ muziek op teksten van Rudolf Steiner

Ecce Homo Erschaffe deiner Seele GŁte Gottliches Licht, Christus Sonne Frühling
Isis-Sophia Lasst uns die Baume Lieben O Michael Meteorisches Eisen
Wesen reiht sich an wesen Der Wolkendurchleuchter Wo Sinneswesen endet Welten erbauen

Kies een kaart en klik er op om verder te gaan.

Afhankelijk van uw verbinding moet u soms even wachten voordat u iets hoort.

Ivar Römer

Ter gelegenheid van kleine jaarfeestgroepjes en groepsreizen naar Chartres, heb ik enkele spreuken van Rudolf Steiner op muziek gezet. Ik heb gekozen voor de vorm van canons omdat daarbij op een relatief eenvoudige manier een meerstemmigheid te verkrijgen is.

In een later stadium heb ik de muziek geïnstrumenteerd. Ik heb veelal gebruik gemaakt van blaasinstrumenten als blokfluit, hobo, fluit, klarinet en harp. Soms ook trombone, fagot, hoorn, enkele strijkinstrumenten en klein slagwerk. Ik zocht instrumenten die zich kunnen terughouden in ’sentiment’ en toch gelijk ook heel gloedvol en edel kunnen stralen. Zo wordt een ruimte geschapen waar de zang met de inhoud van de spreuk een bedding kan vinden.

De muziek die u hoort is een voorbeeld van hoe het zou kunnen klinken. U kunt naar eigen inzicht combinaties maken van zang en instrumenten of alleen zang. De complete partituren met daarin de stemmen zoals u ze op de ecards hoort zijn aanwezig maar nog in ontwikkeling.

Ook de composities zelf beschouw ik nog als studie. Het is natuurlijk een waagstuk om de esoterische inhoud van de spreuken op deze manier tot klinken te brengen. Het is slechts een eerste stap naar wat eens zou kunnen zijn. De gebruikte teksten dienen over het algemeen om ze te verinnerlijken en niet luidkeels te zingen. Toch kan de muziek een hulp zijn om toegang tot de spreuken te vinden. Eventuele uitvoering van de werken zou dan het liefst ook in een passende omgeving plaats vinden.

Ik zou het leuk vinden te horen wanneer u daadwerkelijk gebruik maakt van de muziek. Mocht u zelf een geliefde spreuk op muziek willen laten zetten dan is dat ook mogelijk.

Ik wens u veel luisterplezier!

© Ivar Römer / AntroVista