De verzoeking van de heilige Anthonius

Kies een kaart en klik er op om verder te gaan.

Over de verzoeking

In de 16de eeuw was ’de verzoeking van de heilige Antonius’ een geliefd thema voor schilderijen. Er zijn talloze, meest kleine doeken en panelen vervaardigd, die veelal gebruikt werden in de studeer- of gebedskamer thuis. In de 19de eeuw maakte Anthonius een come-back in de romantische en pre-rafaëlische stijlperiode.

De heilige kluizenaar wordt weergegeven in gebed, terwijl demonen hem trachten te verleiden tot allerlei grote en kleine zondes. In de oudere schilderijen zijn het vaak de zeven hoofdzondes, die allegorisch worden afgebeeld. Ook zien we alle mogelijke kleine demoontjes, als beeld voor de persoonlijke zwakheden. Werk uit de 19de eeuw toont vaak de erotiek als grootste verleiding.

Ook vanuit de antroposofie is bekend dat afzondering, vasten en contemplatie kunnen leiden tot het beleven van de persoonlijke tegenstanderskrachten. In de schilderijen van deze serie vindt u soms een dramatische uitbeelding van het thema, maar vaak ook een benadering die getuigt van subtiele zelfspot.

 

 

© / AntroVista