menu
Recente uitgaven

Nieuwe en nieuw vertaalde antroposofische boeken


Sternen- und Planetenkalender 2024 

Der grosse Atemrhythmus des Mondes

Liesbeth Bisterbosch

Jaarthema: Het grote ademritme van de maan in ruim 18 jaar.

2024 wordt een dynamisch en helder maanjaar! De maan snelt van extreem hoge naar extreem lage hemelbogen. De maan kan veel hoger aan de hemel klimmen dan de zon in de helderste maanden van het jaar. Twee weken later staat ze in het zuiden nog lager dan de zon in de donkerste maanden van het jaar.

De maan beschrijft elke maand in de dierenriembeelden Stier en Tweelingen een veel hogere en langere hemelboog dan de junizon. Ze verschijnt heel dicht bij de Plejaden en Elnath of bedekt hen. Tijdens de donkere maanden van het jaar schijnt ze als (bijna) volle maan extra veel uren. Wanneer ze twee weken later in de Schorpioen en Boogschutter staat, is ze nauwelijks te zien. De opkomst is extra vertraagd, ze komt nog zuidelijker op dan de decemberzon. De maan beschrijft elke maand in de Schorpioen en Schutter een veel lagere en kortere boog dan de zon in de donkerste tijd van het jaar. In mei, juni en juli staat de (bijna) volle maan extreem laag, het maanlicht kan ´s nachts diep naar binnen schijnen. Deze jaren trekt de maan heel dicht aan de roodkleurige Antares voorbij of bedekt de helderste ster van de Schorpioen.

In 2024 en 2025 staan in de lente de avondsikkels met de horens omhoog gericht. De volgende avond staat de toenemende maan bij zonsondergang verrassend veel hoger. De lentesikkels blijven ´s avonds relatief lang zichtbaar.Daartegenover staan de herfstsikkels laag, de wassende maan gaat de volgende avond alweer vroeg onder.

De kenmerkende eigenschappen van de maan in het jaarverloop treden in 2024 en 2025 versterkt in verschijning. De kalender toont de stand van de sterrenbeelden boven de horizon zoals deze in Nederland verschijnen. Elke maand biedt extra kaarten van de mooiste gebeurtenissen en een toelichting.

De dynamiek van de planeten aan de avond-, middernacht- en ochtendhemel kan ervaren worden.

  • Kleurrijke en praktische gids voor vrienden van de sterrenhemel;
  • Verrassende en fascinerende waarnemingen van het planetensamenspel;
  • Afbeeldingen uit vroegere culturen.

Kalender, 28 blz., € 24,00

11 september 2023

ISBN: 978 90 832755 9 8

Uitgeverij Cichorei


meer nieuwe boeken