menu

Goedemiddag, welkom bij AntroVista

Op maandag 27 mei

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Nieuws

De antroposofische geneesmiddelen zijn al jaren niet meer vrij beschikbaar op de Nederlandse markt. De tweedelijns AG ziekenhuiszorg (somatiek en psychiatrie) is verdwenen. Aanvullende ziektekostenverzekeringen worden steeds meer beperkt.

Het lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg Hogeschool Leiden wil aan deze trend het hoofd bieden met onderzoek waarmee de kwaliteit van de antroposofische therapieën en de (meer)waarde wetenschappelijk wordt aangetoond.

Daar is veel geld voor nodig. Op hun website Adopteer een antroposofische therapie vindt u uitgebreide informatie en leest u hoe u zelf kunt bijdragen.

voeg een reactie toe...


Linkse hobby's zwaarder belast 

Het kiezen van een populistische regering heeft ook gevolgen voor de cultuur: de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB wil het btw-tarief op cultuur verhogen van 9 naar 21 procent. Pretparken blijven in het lage tarief, maar musea, concerten en toneeluitvoeringen komen in het hoge tarief. Dat treft dus ook alle antroposofische culturele uitingen.

Ook voor gedrukte en digitale media wordt het tarief verhoogd. Uw (antroposofische) boeken zouden hierdoor nog duurder worden.

U kunt hier de online petitie tekenen tegen de voorgenomen btw-verhoging op boeken:

En hier de petitie tegen alle verhogingen op kunst en cultuur:

(AntroVista blijft hoe dan ook gratis )

1 reactie, lezen/reageren...


1300 bezoekers op BD-feest 

Maar liefst 1300 bezoekers kwamen op de Eerste Pinksterdag bij de Warmonderhof in Dronten samen voor het feest van de eeuw: 100 jaar biodynamische landbouw. Aanwezig waren BD-boeren, handelaren, onderzoekers, docenten, (oud-)studenten van Warmonderhof en andere betrokkenen.

BioJounaal.nl plaatste een verslag:

voeg een reactie toe...


Nieuwe middelbare school in Vlaanderen 

Tot nu toe moeten de leerlingen van de lagere Steinerschool Koningsdale in Ieper helemaal naar Brugge of Gent om daar voortgezet Steineronderwijs te volgen. Een initiatiefgroep van ouders werkt echter aan de oprichting van een nieuwe school voor middelbaar onderwijs.

De school zal De Troubadour gaan heten en het logo is al klaar. Vanaf 1 september 2025 moeten de eerste leerlingen worden ontvangen; de locatie is nog niet bekend.

voeg een reactie toe...


Triodos aandelen op Euronext

Tijdens de coronacrisis kwamen de certificaathouders van de Triodos Bank in de knel: ze konden niet meer bij hun geld, omdat de certificaten niet te verkopen zijn zoals normale aandelen. De waarde ervan nam sindsdien af van €84,- tot €27,50.

Vanzelfsprekend waren de certificaathouders daar niet blij mee; er zijn al honderden rechtszaken over gestart. Na evaluatie wil Triodos het gebruikte systeem wijzigen en bereidt zich nu voor om zijn certificaten op de aandelenbeurs Euronext in Amsterdam te verhandelen.


De Zonnehoeve voortgezet 

Piet van IJzendoorn van BD-boerderij De Zonnehoeve in de Flevopolder heeft zijn opvolgers gevonden.

Martine Kruider en haar echtgenoot Arjen gaan de boerderij nieuw leven inblazen, met de focus op biologisch-dynamische landbouw - zoals het oorspronkelijk ook was. De zorgactiviteiten worden niet voortgezet.

voeg een reactie toe...


Lievegoed in Den Haag 

Zoals we hier al eerder berichtten, neemt zorgorganisatie Lievegoed de antroposofische gehandicaptenzorg in Den Haag over van de Raphaelstichting.

Ook de befaamde antroposofisch-organische gebouwen van het Raphaëlhuis en het Tobiashuis zijn bij de overname inbegrepen. De geplande renovatie daarvan moet eind 2025 afgerond zijn. Daarna zullen alle cliënten in deze huizen worden ondergebracht.

In de toekomst zullen bovendien extra dagcentrumplekken voor kinderen vanaf circa 14 jaar worden toegevoegd.

Tobiashuis

voeg een reactie toe...


Extra beroepsonderwijs in Vlaanderen 

De Vlaamse regering wil de komende jaren 440 extra plaatsen creëren in het technisch en beroepsonderwijs en maakt daarvoor ruim 6,6 miljoen euro vrij.

De Populier, de middelbare Steinerschool in Lier, krijgt daarvan 2,3 miljoen euro en zal met dit bedrag zorgen voor 112 extra opleidingsplaatsen in 2027.

voeg een reactie toe...


Actueel uit Oekraïne 

Blij met de spellen uit Nederland - een klasje van de heilpedagogische school Phoeniks in Kharkiv

Nieuw, de 17de Nieuwsbrief van de Hulpkring Oekraïne.

hulpkring-oekraine-17.pdf

Meer achtergrondinformatie en nieuwsbrieven van Hulpkring Oekraïne vindt u op de speciale Oekraïne-pagina:

https://www.antrovista.com/oekraine.html

voeg een reactie toe...


Stapelrijmen 

Als kind ook zo'n plezier beleefd aan het verhaal van het varken dat niet wou lopen? In Tineke's DoeHoek is aan de database met spreuken, oefeningen en gedichten een nieuwe rubriek toegevoegd met maar liefst twaalf oude en nieuwe stapelrijmen, waaronder die van het varken.

En in de uitgebreide toelichting leest u alles over de achtergrond en (heil)pedagogische toepassing van deze bijzondere rijmvorm.

2 reacties, lezen/reageren...


Sonja van Hees geridderd 

Verpleegkundige Sonja van Hees van Plegan Opleidingen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Sonja begon haar loopbaan als verpleegkundige en was jarenlang het hoofd van Berg en Bosch, het in 1993 gesloten antroposofische ziekenhuis. Begin jaren ’80 was ze betrokken bij de totstandkoming van de opleiding tot verpleegkundige Antroposofische Zorg. Tot op heden werkt ze bij Plegan Opleidingen als docent.

3 reacties, lezen/reageren...


100 jaar biodynamisch 

Honderd jaar geleden werd door Rudolf Steiner in het Poolse Koberwitz bij Breslau de z.g. Landwirtschaftlicher Kursus gegeven, voordrachten over vernieuwing van de landbouw, die in het Nederlands vertaald zijn onder de titel Vruchtbare landbouw op biologisch-dynamische grondslag (GA 327).

Foodcoop Odin publiceerde in verband met het 100-jarig bestaan van de biodynamische landbouw een interview met Helmy Abouleish, voorzitter van de Internationale Biodynamische Demeter Federatie.

Het nieuwe tijdschrift van Stichting Demeter besteedt vanzelfsprekend ook uitgebreid aandacht aan het jubileum. U kunt Demeter Magazine hier gratis downloaden:

voeg een reactie toe...


Zorgboerderijen negatief in het nieuws 

Vorige maand sloot bd-boerderij De Zonnehoeve in Zeewolde de zorgafdeling, op last van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Het was niet de eerste zorgboerderij die hiertoe genoodzaakt was, en helaas ook niet de eerste bd-zorgboerderij. Vorig jaar gebeurde hetzelfde met Aurora Borealis in het Groningse Wedde.

In het tv-programma Hart van Nederland vertelde bewoner Dennis over zijn ervaringen.

voeg een reactie toe...


Overgang en huidverzorging 

Wat heeft de antroposofie vrouwen in de overgang te bieden?

Actrice en presentatrice Tanja Jess heeft in haar podcast een gesprek met Hauschka-therapeut Miranda de Jong en ervaringsdeskundige Alexandra.

voeg een reactie toe...


Trees Zwetsloot geresampled 

Rozen

Schilderes Trees Zwetsloot (1927-2023) was ruim twintig jaar geleden een van de eersten die e-cards van haar werk lieten maken. Zelf had ze weinig op met computers, maar ze vond het toch heel leuk dat haar werk in AntroVista verscheen.

Haar schilderijen waren direct ongekend populair en zijn tienduizenden keren als e-card verstuurd. Zes van haar schilderijen staan in de top 10 van meest verstuurde e-cards. Er zijn in de loop der jaren vijf series met haar werk verschenen.

De digitale fototechniek was in die tijd nog niet zo ver ontwikkeld en de foto's van haar werk waren daarom vaak van slechte kwaliteit. Ze zijn indertijd weliswaar zo goed mogelijk in overeenstemming gebracht met de originelen, maar tegenwoordig kunnen we dat veel beter dan vroeger.

Daarom hebben we nu al haar schilderijen opnieuw geresampeld vanaf de originele foto's. Het verschil is in de meeste gevallen verbluffend.

voeg een reactie toe...


Het jaar rond in 52 weekspreuken 

De weekspreukenkalender van Rudolf Steiner begint ieder jaar op Pasen met de eerste spreuk. Als u nog niet eerder de reis van de ziel door het jaar hebt meegemaakt, is dit dus het juiste moment om in te stappen.

Lente Paas-stemming

Dáár is de Zon.
Blij kijken mijn ogen in het stralende licht.
De winter is voorbij,
en ik kom uit mijn winterhol.
De Zón, zij schijnt voor mij.

Dit jaar kunt u ook gebruikmaken van een heel speciale, nieuwe versie. Als een echte mysticus liet Abel Drent de originele teksten van Rudolf Steiner op zich inwerken, en noteerde de gevoelens en gedachten die daardoor bij hem opkwamen. Het resultaat kan voor velen de inhoud van de weekspreuken toegankelijker maken.

De originele Duitse versie, de Nederlandse en de Friese vertaling, de versie met schilderijen van Mieke Fielmich en de beschouwingen van Kees Verhage vindt u hier:

1 reactie, lezen/reageren...


Zonnehoeve zoekt opvolgers 

Ruim 40 jaar geleden startte Piet van IJzendoorn in de Flevopolder met BD-boerderij Zonnehoeve. Sindsdien groeide zijn initiatief uit tot een multifunctioneel agrarisch bedrijf met akkerbouw, veeteelt, stoeterij, manege, bakkerij, tuinbouw en zorgboerderij.

De oprichter is inmiddels de 75 gepasseerd, het bedrijf bezint zich op de toekomst en heeft inmiddels de zorgfunctie afgebouwd. Er wordt nu gezocht naar opvolgers die het bedrijf willen voortzetten.

voeg een reactie toe...


Geen PFAS in BD-eieren 

Foodcoop Odin heeft het uitgezocht: in de eieren van hun leveranciers is tot op heden in geen enkel geval een detecteerbare waarde van PFAS aangetroffen.

voeg een reactie toe...


Ondernemende School Westland komt in De Lier 

De initiatiefnemers voor een nieuwe vrijeschool in de gemeente Westland (ZH) hebben een locatie gevonden. De Ondernemende School Westland zal worden gevestigd in De Lier en krijgt daar onderdak in het complex aan de Van Haemstedestraat 28, waar nu nog de Prins Willem-Alexanderschool is gehuisvest.

De school zal in augustus 2025 beginnen met kleutergroepen, klas 1 en 2 en mogelijk ook met een klas 3.

voeg een reactie toe...


De antroposofische agenda

de volledige agenda, klik hier

Vanaf vandaag

Expositie van Hans Dieter Appenrodt

Den Haag

Schilderijen en sculpturen uit verschillende perioden.

lees verder

Dinsdag 28 mei

Vanaf beide oevers

Zutphen

Maandelijkse bijeenkomst, begeleid door Heleen de Weger

lees verder

Woensdag 29 mei

Natuurlijke zonnecrème maken

Driebergen

Maak in deze Kraaybeekerhof-workshop zonnecrème die helemaal is afgestemd op jouw huid.

lees verder

Woensdag 29 mei

Mindfulness in Movement met live handpan-muziek

Den Haag

Vier in deze workshop je eigen authenticiteit en uniekheid door middel van beweging met aandacht.

lees verder

Donderdag 30 mei

Kennismaken met StemWerk

Rotterdam

Cursus o.l.v. Brigitte van Bourgonje

lees verder

Donderdag 30 mei

De magie van de mythe in de kunst

Zoom

ZOOMbijeenkomst met Mirjam Gouweloos

lees verder

Donderdag 30 mei

Nieuwe genomische Technieken ( NGT's)

eindhoven

Voordracht door Diederick Sprangers

lees verder

Vrijdag 31 mei

Inspiratie-ochtend van probleem naar verbinding

Havelte

Vanuit een unieke methode gaan we aan de slag met praktijkvoorbeelden om anders naar probleemgedrag te kijken.

lees verder

Vrijdag 31 mei

Gratis lunchconcert Paul de Roo jazz-trio

Den Haag

Elke laatste vrijdag van de maand geeft het trio van Paul de Roo een lunchconcert.

lees verder

Zaterdag 1 juni

Wezen en werking van muziek

Den Haag

Symposium waarin de boekpresentatie van de Nederlandse vertaling: “Muziek en Elektronica” (Franz Halberschmidt) bij uitgeverij Nearchus.

lees verder

Zaterdag 1 juni

Het beeld voorbij

Zwolle

Workshop van het Instituut voor Biografiek

lees verder

Zaterdag 1 juni

Het beeld voorbij

Zwolle

Workshop van het Instituut voor Biografiek

lees verder


de volledige agenda, klik hier

Exposities

Werk van kunstenaars die door de antroposofie geïnspireerd worden.

Vanaf vandaag

Expositie van Hans Dieter Appenrodt

Den Haag

Schilderijen en sculpturen uit verschillende perioden.

lees verder

Zaterdag 8 juni

Opening expositie Hans Dieter Appenrodt

's-Gravenhage

Feestelijke opening en presentatie

lees verder

Vanaf maandag 17 juni

Edelsteen en Mens

Zeist

Edelsteenwinkel Karbonkel nodigt je uit om haar lustrumtentoonstelling te bezoeken.

lees verder

Vanaf dinsdag 27 augustus

Apocalypse

Den Haag

Expositie met beelden van Kees Zoeteman

lees verder


de volledige agenda, klik hier

Archief Vrije Opvoedkunst
VOK

In het archief van het tijdschrift Vrije Opvoedkunst vindt u een schat aan informatie.

Hieronder ziet u enkele artikelen voor deze tijd van het jaar.

Archief Vrije Opvoedkunst

AntroVista als startpagina

Maak AntroVista tot uw startpagina, klik hier...

AntroVista wordt iedere dag bijgewerkt en is daardoor altijd actueel.

Actueel

In de week
Column van Kees Verhage over de weekspreuken

DoeHoek
Voorjaar in de DoeHoek


Voorjaar bij Het Zonnejaar


Voor deze week:

Ecards

De nieuwste ecards

Paulien van Tienhoven
Paulien van Tienhoven
Lichtkracht

Waldar Weerman
Waldar Weerman
Kleurstemmingen

Marianne Carolus
Marianne Carolus
Sprookjes - het hele jaar door

meer nieuwe ecards

Pinkstertijd


Pasen - klassieke schilderijen


Pinksteren

Eeke Bodegom
Eeke Bodegom
Schilderijen

meer ecards voor de Pinkstertijd

Recent verschenen

Van agro-industrie naar landbouwkunst 

Karaktertrekken van de biologisch-dynamische landbouw

Manfred Klett

De positie van de landbouw wordt overschaduwd door dringende ecologische, sociale en economische vragen. De kapitaalsintensieve inzet van moderne technologie, bureaucratisering en commerciële belangen snijden de toekomst van de landbouw af en vervreemden de mens van de natuur om zich heen.

De biologisch-dynamische landbouw bezit kenmerken die een rijk toekomstpotentieel in zich dragen. Het werk in de landbouw kan concreet bijdragen aan een nieuwe verbinding met onze natuurlijke omgeving en met degenen met wie wij samenwerken.

Manfred Klett (1933) schreef dit boek op basis van zijn levenslange verbondenheid met de biodynamische landbouw. Vanuit deze ervaring, en zijn helder onderzoekende geest, komen alle aspecten van deze landbouw aan bod en wijst hij de weg naar een landbouw van en voor de toekomst.

Dat is een landbouw die niet alleen zorg draagt voor de aarde en voor volwaardig voedsel maar die verbindend en cultuurverrijkend werkt.

Vertaald door Elke Bussler

Hardcover, genaaid, 406 pagina's, € 55,00

19 mei 2024

ISBN: 9789492326935

Nearchus CV / Kolisko


Euritmie als christelijke kunst 

Sergej O. Prokofieff

Sergej O. Prokofieff getuigt in deze korte beschouwing van zijn diepgaande inzichten in de herkomst en ontstaansgeschiedenis van de euritmie. Zij is afkomstig uit de geestelijke wereld, maar ook haar voortbestaan vereist een blijvende verbondenheid met haar goddelijke oorsprong. De visie van Prokofieff vormt een verfrissend en tegelijk ook ernstig appel ter wille van de toekomst van de euritmie.

Vertaald door Jelle van der Schuit

€ 10.00

7 mei 2024

ISBN: 9789083170626

Kitesj


Hoe Christus werkt in het sociale leven 

Lex Bos

De drie geschenken, de drie gouden zaden van het verwonderen, van het medelijden en van het geweten, die het Christuswezen (…) in de drievoudige ziel gelegd heeft, kunnen de ziel redden, want zij bevrijden haar uit haar egoïteit en laten haar ontwaken voor het heersen van de Christuswil in de omtrek.

Dezelfde geschenken bieden echter ook de kiem voor een doorchristelijkt sociaal leven, ja zelfs voor een sociaal organisme waarmee de Christus zich werkelijk verbinden kan.

Vertaling: Isaäc Torn

€ 12.00

7 mei 2024

ISBN: 9789492326959

Nearchus CV


In het oerbegin was het Woord 

Voordrachten over het Johannes-evangelie

Rudolf Steiner

'De eerste woorden van het Johannes-evangelie leiden ons naar de diepste wereldgeheimen. ... Elk woord van het Johannes-evangelie moeten we op een goudschaaltje wegen.'

'Als de mens de kracht van het Johannes-evangelie voldoende op zich laat inwerken, wordt zijn astraallichaam gezuiverd, zodat de weg voor hem duidelijk wordt om een zuivere jonkvrouw Sofia te worden.'

- Rudolf Steiner

Deze vertaling baseert zich op het meest oorspronkelijke, pure steno-verslag van de voordrachten van Steiner, niet op de door de stenograaf bewerkte en aanmerkelijk uitgebreide versie.

Een prachtig document van en voor de geest.

Vertaald door Bart Muijres.

Hardcover, 276 pagina's, € 30,00

6 mei 2024

ISBN: 9789493362055

Uitgeverij Pentagon


Jaarplanner 2024-2025 

Dé praktische familieplanner van boordevol inspiratie

Manon Berendse

Met tips & moois over opvoeden, creativiteit, buiten & binnen zijn en natuurlijk de jaarfeesten!

In het spitsuur van je gezinsleven is het soms goochelen met de tijd. Thuis, school, werk, vrienden, familie, én de dingen die je graag doet; het is moeilijk om overzicht en rust te bewaren. Leven met de seizoenen is een manier om die tijd bewuster vorm te geven. Zo ontdek je veel manieren waarop je elkaar kunt vinden in het leven van alledag.

  • volg het ritme van de seizoenen
  • van juli 2024 t/m augustus 2025
  • lekker veel schrijfruimte
  • vol tips over creativiteit, bewust leven, buiten & binnen zijn en natuurlijk de jaarfeesten!

€ 21,50

1 mei 2024

ISBN: 9789060385975


meer nieuwe boeken