menu

Antroposofisch-organische letters

Voor gebruik op de computer

De letters op deze pagina zijn geschikt voor druk- en printwerk en voor gebruik op websites. Ze zijn ontworpen door professionele grafische ontwerpers, en dat betekent dat u meestal moet betalen om ze te mogen gebruiken.

De prijzen lopen echter sterk uiteen. Voor slechts enkele tientjes beschikt u b.v. al over de volledige 'Waldorf Schrift' letterfamilie. Veel meer geld moet u neerleggen voor de klassieke antroposofische letters van Walther Roggenkamp, maar dan heeft u ook iets exclusiefs. Voor de kleine beurs zijn er echter ook gratis organische letters te downloaden.

Bij onderstaande adressen kunt u terecht voor een echt antroposofisch-organisch font.

Atlantis, Nordica e.a.

Fonts van Lutz Baar

Villa Dalahem

S-43330 Partille

Zweden

www.fontspace.com/lutz-baar

MyFonts

Novalis lettertype van Mark Geard

Unicorn Park Drive 600

MA 01801 Woburn

Verenigde Staten

new.myfonts.com/fonts/jya/novalis-jy

RoSchriften

Walther Roggenkamp en Kehlert fonts

Andreas Sauer

Sonnenbergstraße 15

79117 Freiburg i.br.

Duitsland

+49 0 761 216097080

+49 0 172 9760880

greenfont.de

Sagittar en Virgo

Sculptural typefaces designed bij Christiana Bryan

Gage Ridge 1

RH18 5H Forest Row,East Sussex

Verenigd Koninkrijk

+44 1342 822 759

+44 1342 825 061

www.sagittar.co.uk

Typos Type & Image Design

Novalis lettertype van Mark Geard

Erlachstrasse 26

CH 8026 Zürich

Zwitserland

+41 44 451 42 04

www.typos.ch/JYA/JY_Novalis_/jy_novalis_.html

Waldorf Computerfonts

Bestfriends-software / Joachim Frank

Roggenstrasse 76

70794 Filderstadt

Duitsland

+49 711 997 2749

www.waldorfschrift.de

Voorbeelden

Kopjes en broodletters

Alle organische lettertypes zijn uitstekend te gebruiken voor kopjes boven teksten, voor affiches, aankondigingen enzovoort. Niet alle types zijn echter geschikt om langere teksten mee op te maken ('broodletter'). Ongewoon gevormde letters kunnen het lezen namelijk vermoeiend maken. 

Bij de Aidfonts van Lutz Baar is hier rekening mee gehouden. Ook de Novalis van Mark Geard is een uitstekende broodletter.

Gratis organische letters

Deze fonts zijn gratis te downloaden en te gebruiken.

Aidfonts van Lutz Baar 
Metanoia, Philos en Sophia voor Windows

Ulme Diamond en Sketch
Het bureau Grüne Helden in Rondeshagen (DE) levert lettertypes voor de computer die gebaseerd zijn op het werk van de befaamde antroposofisch-organisch vormgever Walther Roggenkamp (1926-1995).

Het font Ulme Diamond en Ulme Sketch zijn voor privé-gebruik gratis te downloaden en geschikt voor posters en andere decoratieve toepassingen.

Roggenkamp
Voor privé-gebruik gratis. Klik op de link met de rechtermuisknop en kies 'doel opslaan als...'. De vier letterbestanden zijn ingepakt in een zip-file en moeten eerst worden uitgepakt voordat ze kunnen worden geïnstalleerd (dubbelklik op het gedownloade bestand).

Roggenkamp letters (normaal, italic, bold en bold italic)

Veelgestelde vragen

Hoe installeer ik lettertypes in Windows

  • Download de letterbestanden, of kopieer ze vanaf een usb-stick o.i.d. naar een willekeurige plaats op uw computer.
  • Dubbelklik op het letterbestand en klik vervolgens de knop 'installeren'.

Waarom ziet niemand mijn letters?

U heeft nieuwe letters geïnstalleerd, en op uw computer zien ze er prachtig uit. Ook de afdrukken van uw printer zijn in orde. Enthousiast gebruikt u de nieuwe letters nu ook om uw e-mails op te maken. Maar de ontvangers van die mails klagen dat ze uw prachtige letters helemaal niet zien. In plaats daarvan zien ze een ordinair standaard lettertje, 'Times New Roman' of 'Arial'. Wat ging hier verkeerd?

Een tekst op een computerscherm is anders dan een afdruk op papier. Een e-mail-bericht bestaat uit een reeks computer-opdrachten. Samengevat zien die opdrachten er zo uit: "laat die en die tekst zien in dat of dat lettertype".

Zo'n opdracht kan alleen goed uitgevoerd worden als de ontvanger van de e-mail het beschreven lettertype ook werkelijk op zijn computer heeft staan. Heeft hij dat niet, dan laat zijn computer toch de tekst zien, maar kiest een lettertype dat wel voorhanden is.

Het heeft daarom weinig zin om e-mails op te maken met lettertypes die weinig gebruikt worden. Letters die vrijwel iedereen heeft zijn deze:

  • Times New Roman
  • Arial
  • Verdana
  • Comic Sans MS

Hoe krijg ik een organisch lettertype op mijn website?

Op websites kan men tegenwoordig lettertypes in de site zelf opnemen, het lettertypebestand wordt dan door de browser van de bezoeker op de achtergrond gedownload.

Om te zorgen dat dit met alle browsers werkt, wordt opmaakcode gebruikt die '@font-face' heet.

LET OP: Omdat de bezoekers de lettertypes echt downloaden naar hun computer, mogen uitsluitend lettertypes worden gebruikt die door de recht­hebbenden voor dit doel zijn vrijgegeven. Je kunt ook licenties kopen om een lettertype op een website te mogen gebruiken.

Op de site Fontsquirrel kunt u zelf een lettertype­bestand geschikt maken voor gebruik in een website

Google Fonts biedt gratis webfonts aan, maar heeft (nog) geen organische letters.

Sinds november 2011 maakt AntroVista gebruik van organische lettertypes, de Sagittar voor de kopjes en de Novalis voor de teksten.