menu

Goedenacht, welkom bij AntroVista

Op zondag 25 februari

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Nieuws

Kunstenaarscollectief 

Maar liefst twintig beeldend kunstenaars die zich geïnspireerd voelen door de antroposofie, hebben zich aaneengesloten onder de naam Schatkamers en presenteren op een gezamenlijke website hun werk.

U kunt hun werk daar bekijken en het kopen of lenen. Het aanbod is divers: beeldhouwwerken in vele materialen, schilderijen, grafisch werk en keramiek.

Het initiatief zal zich ook in de komende negen uitgaven van tijdschrift Motief met een column presenteren.

voeg een reactie toe...


(Geen) liefde in tijd van oorlog 

Op 7 januari stierf de Oekraïnse dichter Maksim Kryvtsov op 33-jarige leeftijd aan het front. Een maand eerder verscheen een interview met hem in het culturele uitgeversplatform Chytomo. Het interview is van Daryna Holovan; Cornelis Boogerd vertaalde het.

Interview-Maksim-Kry_3092.pdf

Nieuwsbrief Hulpkring Oekraïne - februari 2024

Meer achtergrondinformatie en nieuwsbrieven van Hulpkring Oekraïne vindt u op de speciale Oekraïne-pagina:

https://www.antrovista.com/oekraine.html

Gebed voor hen die stierven in de oorlog

Geesten van uw zielen, werkzame wachters,
Uw vleugels moge dragen
De smekende liefde van onze zielen
Naar de aardemensen, aan uw hoede toevertrouwd,
Dat, verenigd met uw macht,
Onze bede helpend moge stralen
Voor de zielen die zij in liefde zoekt.

Rudolf Steiner,

voeg een reactie toe...


De poort van de inwijding

Al dertig jaar verzorgt het Drempeltheater opvoeringen van de vier mysteriedrama's van Rudolf Steiner. In deze toneelstukken wordt zichtbaar hoe karma en ontwikkeling werkt in het leven van mensen.

Dit jaar wordt op 24 maart in Alphen aan den Rijn het eerste mysterie­drama De poort van de inwijding opgevoerd.

/agenda/de-poort-van-de-inwijding-zondag-24-maart-2024.html

voeg een reactie toe...


Vooroplopen met vee 

Jan Wieringa is al een kwart eeuw boer. In een uitgebreid artikel in Nieuwe Oogst vertelt hij over zijn biologisch-dynamische boerderij Veld en Beek in Doorwerth (Gld) .

In zijn gemengde bedrijf houdt hij 150 blaarkopkoeien; de kalveren ervan blijven de eerste maanden bij hun moeder. De producten van het bedrijf, zuivel, vlees, groente en brood, gaan rechtstreeks naar een vaste klantenkring.

voeg een reactie toe...


Biologisch fieldlab 

Een consortium van boeren heeft zelf het initiatief genomen voor een fieldlab in biologisch regeneratieve akkerbouw. Het fieldlab moet deze akkerbouw verder ontwikkelen en toegankelijk maken voor collega-akkerbouwers

Het initiatief wordt ondersteund door een Europese subsidie. De gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard, Provincie Zuid-Holland, en het waterschap Hollandsche Delta ondersteunen het initiatief moreel.

Het Louis Bolk Instituut functioneert als klankbord en verricht aanvullend onderzoek.

voeg een reactie toe...


Gentech op etiket 

Ondanks alle bezwaren heeft het Europees Parlement met een meerderheid van 307 tegen 263 leden ingestemd met het vrijgeven van voedselgewassen waarvan het DNA met nieuwe technieken (CRISPR-Cas) is aangepast.

Wel is ook een voorstel aangenomen dat verplicht om op het etiket van gentechvoedsel te vermelden dat het is geproduceerd met 'nieuwe genomische technieken'. Dat zou de keuzevrijheid van de consumenten moeten waarborgen.

voeg een reactie toe...


Gratis Steiner lezen 

Sinds 1989 verzorgt Stichting Rudolf Steiner Vertalingen uitgaven van het werk van Steiner in het Nederlands. Inmiddels zijn er al 70 titels verschenen in een degelijke, gebonden uitvoering. Deze boeken zijn via de boekhandel en via de eigen webshop te koop.

De stichting stelt via haar webshop deze werken echter ook als gratis download (pdf) beschikbaar, met inbegrip van de titels die als fysiek boek al zijn uitverkocht. U kunt ze in het winkelmandje stoppen en krijgt dan de downloadlinks per e-mail toegestuurd.

voeg een reactie toe...


Nieuwe directeur Weleda 

Weleda Benelux en Weleda Services hebben een nieuwe algemeen directeur gekregen. Daan Zeelt is nu verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding.

De nieuwe directeur ziet uitdagingen: "We merken dat consumenten steeds bewuster kopen. 100 jaar geleden waren we een van de eerste groene merken. Maar vandaag de dag is de concurrentie groot. Hoe bereiken we de consument met ons bijzondere verhaal?"

voeg een reactie toe...


Teveel eisen aan biologisch 

Het wordt de verkopers van biologische producten niet makkelijk gemaakt. Vanzelfsprekend moet de consument ervan uit kunnen gaan dat de producten daadwerkelijk biologisch zijn, maar de regels en eisen die door de overheid worden gesteld, zijn dermate streng, dat menig winkelier er niet of nauwelijks aan kan voldoen.

Dat leidt uiteindelijk tot hogere prijzen; ook worden hierdoor steeds meer biologische producten in plastic verpakt.

Odin-directeur Merle Koomans reageerde op 26 januari in een artikel in De Volkskrant en op RTL Nieuws. De tv-uitzending kunt u hier terugkijken, het item begint op 07:45:

1 reactie, lezen/reageren...


Nieuwbouw voor Leendert Meeshuis 

Het Leendert Meeshuis in Bilthoven biedt antropofische zorg aan 70 ouderen met een complexe vorm van dementie.

Koepelorganisatie Warande, waar het huis deel van uitmaakt, is nu begonnen met de bouw van een nieuw, groter zorgcomplex in Zeist. Dat zal plaats bieden aan 96 bewoners. Na de oplevering in 2026 zal het Leendert Meeshuis naar de nieuwe locatie verhuizen.

Het gebouw is ontworpen door 9graden architecten, een bureau waaraan ook organisch architect Yaike Dunselman verbonden is.

voeg een reactie toe...


Bothmergymnastiek 

De Bothmergymnastiek is vanaf 1922 op verzoek van Rudolf Steiner door Fritz Graf von Bothmer ontwikkeld. Von Bothmer was turnleraar aan de Waldorfschool en later is deze gymnastiekvorm naar hem vernoemd.

In meerdere opzichten wijkt de Bothmer-gymnastiek af van de gangbare sportlessen. Ze bestaat uit bewegingsoefeningen die erop gericht zijn om — uitgaande van de menselijke gestalte — de ruimtelijke omgeving te ontdekken en daarin de eigen bewegingen te ontplooien. De oefeningen worden zowel pedagogisch als therapeutisch gebruikt.

In Nederland zijn er de laatste decennia nog nauwelijks cursussen te volgen, maar bij de Werfklas in Culemborg maakt Bothmergymnastiek gewoon deel uit van het onderwijs. Van 9 tot 11 februari bent u in de gelegenheid om bij hen deel te nemen aan een weekendcursus, zie de agenda:

bothmergymnastiek-vrijdag-9-februari-2024.html

De meeste achtergrondinformatie op internet is in het Duits en het Engels:

voeg een reactie toe...


Empirische intolerantie 

Ook in Duitsland komt de antroposofische geneeskunst steeds meer onder druk te staan. Hoewel het land een eeuwenlange traditie van natuurgeneeskunde heeft, vindt nu de Duitse gezondheidsminister dat de zorgverzekeraars moeten stoppen met het vergoeden van alternatieve geneesmiddelen en behandelingen.

Als argument voert hij de steeds maar stijgende kosten voor de zorg aan, hoewel het volgens experts hoogstens 50 miljoen euro zou besparen op een begroting van tientallen miljarden euro’s. Het lijkt dus meer om een principekwestie van de minister te gaan.

De laatste jaren vindt er in Duitsland toenemend een stemmingsmakerij plaats tegen alternatieve geneeskunde. Net als in Nederland wordt er empirisch bewijs geëist voor de werkzaamheid van geneesmiddelen waarvan de werking alleen fenomenologisch is aan te tonen.

Brabants Dagblad publiceerde er een artikel over:

1 reactie, lezen/reageren...


Vroege BD-vogel 

Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat de biologisch-dynamische landbouw is ontstaan; in 1924 gaf Rudolf Steiner de z.g. Landbouwcursus.

In het BNN/VARA-radioprogramma Vroege Vogels gaf Tineke van den Berg van de Stadsboerderij Almere op 21 januari een betoog over de bd-landbouw als oplossing voor de huidige crisis in de landbouw.

U kunt de aflevering hier beluisteren:

voeg een reactie toe...


Volwassen forum 

Het forum Antroposofie en het Kind is 21 jaar geworden!

Ooit begonnen als mailinglist, groeide het al snel uit tot een een veilige plek op internet waar ouders, grootouders en andere opvoeders elkaar vinden. Inmiddels zijn er 1600 ingeschreven leden.

Het forum is een ware schatkist aan informatie, contacten en ervaringen. Het hele leven wordt er besproken: de mooie dingen, maar ook de zorgen, de twijfels en de vraagstukken waar opvoeders mee kunnen worstelen. Jaarlijks is er ook een ontmoetingsdag in real life.

Hoewel er vroeger vele antroposofische fora bestonden, is dit het enige dat nog groeit en bloeit. Ieder met interesse in antroposofie kan lid worden; je hoeft zelf geen kinderen te hebben.

AntroVista feliciteert én complimenteert Martine, Barbara, Eva, Corina en het hele moderatorteam met hun fantastische werk!

1 reactie, lezen/reageren...


Contempleren 

In onze spreukendatabase vindt u talloze spreuken en meditaties. Het is daardoor een van de meest bezochte afdelingen van AntroVista.

Vandaag is er een rubriek aan toegevoegd, genaamd Contemplaties. Daarin staan nieuw vertaalde teksten van Steiner, Morgenstern en anderen. Het betreft z.g. Wahrspruchworte, Richtspruchworte, aforismen en beschouwelijke gedichten.

Deze bloemlezing omvat nu al meer dan 60 teksten en zal bovendien de komende tijd steeds worden uitgebreid.

1 reactie, lezen/reageren...


Biokennisweek 

Van 15 t/m 18 januari vond de Biokennisweek plaats, een online en live event voor ondernemers in de sector, met een interactief programma van inspirerende webinars.

Op 15 januari werd de week geopend met de inmiddels traditionele Boerentroonrede, dit jaar uitgesproken door Meine Koopmans van BD-boerderij Novalishoeve op Texel.

1 reactie, lezen/reageren...


Zuivere koffie 

Met de ontbossingswet stelt Europa vanaf 2024 hoge eisen aan importeurs van gewassen van buiten Europa. Er mag geen meter bos meer voor worden gekapt.

Website Reporters Online plaatste een uitgebreid, informatief artikel over de impact van koffieteelt en de voorsprong die biologisch en biologisch-dynamisch telende boeren nu hebben.

voeg een reactie toe...


Een hele onderneming 

Stichting Sleipnir streeft er naar om tot een andere economie te komen en treedt op als financier van aangesloten bedrijven.

En in de Sleipnir Coöperatie werken de ondernemers, ZZP-ers en particulieren aan dezelfde doelen; ze leren van elkaar, stimuleren ondernemerschap en helpen elkaar bij kapitaalsvraagstukken en andere vragen waar je als ondernemer mee te maken hebt.

Een kort, getekend filmpje verduidelijkt de werkwijze en de doelstelling van Sleipnir.

voeg een reactie toe...


De antroposofische agenda

de volledige agenda, klik hier

Vandaag

Aartsengel Rafaël

Eindhoven

Workshop met euritmie o.l.v. Chantal Heijdeman en zang o.l.v. Cileke Angenent

lees verder

Vanaf maandag 26 februari

Tweede Basiscursus Antroposofie

Zoetermeer

Cursus o.l.v. Jelle van der Schuit

lees verder

Dinsdag 27 februari

Vanaf beide oevers

Zutphen

Maandelijkse bijeenkomst, begeleid door Heleen de Weger

lees verder

Dinsdag 27 februari

Partnerschap/ouderschap, ouders worden en geliefden blijven

Meppel

Lezing door Lois Eijgenraam

lees verder

Woensdag 28 februari

Natuurwezens laten van zich horen!

Maastricht

Winterlezing door Wiel Hupperets

lees verder

Donderdag 29 februari

Ontspannend schilderen

Bergen

Cursus gegeven bij Ma Sulis, praktijk voor beeldende therapie en cursussen, door Rosamay Holleman.

lees verder

Donderdag 29 februari

Met Widar toekomst creëren 2.0

Amsterdam

Eerste door het Willehalm Instituut geplande vervolgbijeenkomst op het recente werkbezoek van Are Thoresen in Nederland

lees verder

Donderdag 29 februari

Het natuurlijke sterfproces

Zutphen

Een lezing door Thom Kloes

lees verder

Vrijdag 1 maart

Woelige wateren

Austerlitz

Boetseerworkshop o.l.v. Pien Pedroli

lees verder

Vrijdag 1 maart

Gratis lunchconcert Paul de Roo jazz-trio

Den Haag

Een keer per maand geeft het trio van Paul de Roo een lunchconcert.

lees verder

Vanaf vrijdag 1 maart

Verdiepingscursus 2, Natuurwezens

Zeist

Cursus van 'Pedagogie voor het jonge kind'

lees verder

Vrijdag 1 maart

Met Widar toekomst creëren 2.0

Den Haag

Tweede door het Willehalm Instituut geplande vervolgbijeenkomst op het recente werkbezoek van Are Thoresen in Nederland

lees verder


de volledige agenda, klik hier

Exposities

Werk van kunstenaars die door de antroposofie geïnspireerd worden.

Vanaf dinsdag 23 januari

Living Architecture

Den Haag

De architectuurfoto’s die van 23 jan. t/m 22 maart 2024 in het Vreedehuis te zien zijn, maakten deel uit van de reizende tentoonstelling ‘Living Architecture, balancing Nature, Culture and Technology’.

lees verder

Vanaf vrijdag 16 februari

Aandacht O Andacht/ wat in stilte groeien kan

Bredevoort

Twee projecten groeien tegelijkertijd, aandachtig en in stilte, met elkaar en alles wat hen omringt. Wat nemen we waar als we naar binnen en naar buiten kijken, als we stil durven zijn en ook samen?

lees verder


de volledige agenda, klik hier

Archief Vrije Opvoedkunst
VOK

In het archief van het tijdschrift Vrije Opvoedkunst vindt u een schat aan informatie.

Hieronder ziet u enkele artikelen voor deze tijd van het jaar.

Archief Vrije Opvoedkunst

AntroVista als startpagina

Maak AntroVista tot uw startpagina, klik hier...

AntroVista wordt iedere dag bijgewerkt en is daardoor altijd actueel.

Actueel

In de week
Column van Kees Verhage over de weekspreuken

DoeHoek
Vastentijd in de DoeHoek


Vastentijd bij Het Zonnejaar


Voor deze week:

Ecards

De nieuwste ecards

Paulien van Tienhoven
Paulien van Tienhoven
Lichtkracht

Waldar Weerman
Waldar Weerman
Kleurstemmingen

Marianne Carolus
Marianne Carolus
Sprookjes - het hele jaar door

meer nieuwe ecards

Winter

Monique Salden
Monique Salden
Winterbeelden

Mirthe Duindam
Mirthe Duindam
Een stille wereld

Kaly Cotteleer
Kaly Cotteleer
Jaargetijden

meer ecards voor de winter

Recent verschenen

Euritmietherapie bij gebitsafwijkingen 

Kennismaken met euritmietherapie

Ingrid Verschoor

Euritmietherapie is een manier van werken die nog niet zo bekend is. Toch worden er soms opmerkelijke resultaten mee behaald. In deze brochure neemt Ingrid Verschoor ons mee bij de gebitsbehandeling van een jong meisje.

Omdat deze behandeling al een aantal jaren geleden is gebeurd, is het mogelijk om het verloop en het resultaat te kunnen laten zien. Tegelijkertijd krijgen we hiermee een inkijkje in de manier van werken, waardoor we meer met deze vorm van therapie vertrouwd kunnen raken.

Gezichtpunten nr. 83, € 3.00

18 februari 2024

Centrum Sociale Gezondheidszorg


Waldorf- Vrijeschool- Steineronderwijs in praktijk 

Een onderzoek hoe kinderen leren in de lagere klassen

Els Göttgens

Een bevlogen en leerrijk werkboek voor leraren! De schrijfster heeft vele jaren ervaring als vrijeschooljuf (in Nederland en in de VS). In deze uitgave beschrijft ze levendig en enthousiasmerend over het concrete werken met de kinderen in de klas (de eerste drie leerjaren), o.a. over het lezen, vertellen, spelling, hoofdonderwijs, rekenen, toneelspelen, vreemde talen en meer.

A4-formaat, ringband, 73 pagina's

€ 25.50

6 februari 2024

Vereniging voor Vrije Opvoedkunst (VOK)


De Vrijeschooluitdaging 

Op weg naar de bewustzijnsziel

Henk Kranenborg

Een ervaren Vrijeschool-leerkracht beschrijft een zoektocht die naar de kern van het Vrijeschoolonderwijs voert. Die kern ligt in het wekken en ontwikkelen van de bewustzijnsziel. - Hoe kun je als leerkracht die weg gaan?

Dat wordt in 10 hoofdstukken vanuit verschillende aspecten beschreven.

Met 7 bijlagen waar ook praktisch mee gewerkt kan worden.

Paperback, groot formaat, met afbeeldingen in kleur, 116 pagina's

€ 25.50

6 februari 2024

Vereniging voor Vrije Opvoedkunst (VOK)


Pleidooi voor een genereus Europa 

Wilbert Lambrechts

Dit boek bevat in tijden van onzekerheid en verkramping drie voordrachten van Wilbert Lambrechts, die hij in Basel, Londen en Den Haag gehouden heeft tussen 2018 en 2023:

  • Volkeren bevrijden? (Basel, oktober 2018)
  • Het wezen Europa (Londen, augustus 2023)
  • De werkelijkheid waarin wij leven (Den Haag, november 2023)

Daaraan is toegevoegd een - vergeten, maar inspirerende - voordracht uit 1980 van Hans Peter van Manen over het Europese lot van België.

€ 15.00

19 januari 2024

ISBN: 9789077611456

Via Libra


Tempeliers 

Een gouden draad in de geschiedenis van Europa

Alice Woutersen-van Weerden

De zucht naar goud, die Filips de Schone in zijn greep had, luidde in 1307 het dramatische einde van de Orde van de Tempeliers in. De folteringen waaraan veel Tempeliers vervolgens blootstonden, hun afgedwongen bekentenissen en de dood op de brandstapel van Jacques de Molay, de laatste Grootmeester van de Orde, roepen nog steeds ontzetting op. Waarom moest het de Tempeliers zó vergaan?

In deze uitgave beschrijft Alice Woutersen-van Weerden een weefwerk van stromingen en ontwikkelingen die de geschiedenis van Europa kleurden, soms op de voorgrond, soms in het verborgene. In dit weefwerk licht het streven van de Tempeliers op als een gouden draad. Hun bezielde verbinding met de essentie van het christendom had niet alleen een diepe innerlijke kern maar wilde ook in de ontwikkeling van de Europese cultuur een gouden licht brengen.

Hardcover, genaaid, 285 pagina's, met afbeeldingen in kleur

€ 28,50

19 januari 2024

ISBN: 9789083325675

Nearchus CV / Adventum


meer nieuwe boeken