menu

Goedenacht, welkom bij AntroVista

Op zondag 1 november

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Nieuws

Kabouters en elfjes 

In de nieuwe inkt-waterverftekeningen van Regien Kos ziet u leuke kabouters en elfjes.

U kunt ze bekijken in de online expo en versturen als e-card.

Klik hier voor de online expo...

voeg een reactie toe...


Het kippenexperiment 

In 2005 onderzocht een groep wetenschappers o.l.v. Machteld Huber (Louis Bolk Instituut) in opdracht van het ministerie van Landbouw of biologisch voedsel werkelijk gezonder is. Voor dit onderzoek kreeg een groep kippen biologisch voedsel, terwijl een andere groep ter vergelijking gangbaar werd gevoed.

Uit dit onderzoek bleek dat de biologische gevoerde kippen een sterker immuunsysteem hadden en gezonder waren.

Tv-programma Zembla ontdekte echter dat onder druk van onderzoeksinstituut TNO en de Universiteit Wageningen in 2007 de conclusies van het onderzoek werden aangepast. De uitkomst werd daardoor dat de biologisch gevoerde kippen niet gezonder waren.

U kunt de uitzending van 22 oktober hier bekijken:

Herhaling op tv vindt plaats op donderdag 29 oktober 9.30 uur op NPO2.

voeg een reactie toe...


De waarde van ons voedsel 

BioNederland, vereniging voor biologische producten en handel, plaatste een interview met directeur Bert van Ruitenbeek van Stichting Demeter.

"Het is het belangrijk dat iedereen in de keten, inclusief de consument betrokken is bij de waarde van ons voedsel."

voeg een reactie toe...


Dodenherdenking 

Bij de oude Kelten begon het nieuwe jaar op 1 november. Op de vooravond daarvan beleefden ze de aanwezigheid van de gestorvenen van het afgelopen jaar en offerden hen voedsel. Dit gebruik is de oorsprong van het huidige Halloween, dat vooral in de Engelstalige landen wordt gevierd.

Gedenkstonden

In de rooms-christelijke kerk wordt vanaf de tiende eeuw op 2 november Allerzielen gevierd, waarbij eveneens de doden worden herdacht.

Ook in antroposofische kringen is dit gebruikelijk en vinden er bijeenkomsten plaats. Vanwege de corona zijn het er dit jaar wel wat minder en hebben ze een aangepast programma. Zie de agenda:

/agenda?q=gedenkstonde

Meditaties

In de spreukenapp vindt u 27 meditaties voor de overledenen:

spreuken voor de overledenen, klik hier...

voeg een reactie toe...


De krantenlezer gelooft alles 

Antroposofisch arts/filosoof Mieke Mosmuller geeft haar visie op het beeld dat de media creëren over corona.

"Het wapen tegen deze frasen is een zelfstandig denken, dat de media toetst door de frase met de beschikbare cijfers en feiten te vergelijken."

[Disclaimer: publicaties vertegenwoordigen de persoonlijke mening van de auteur. AntroVista neemt zelf geen standpunt in.]

7 reacties, lezen/reageren...


Nieuw oud nieuws 

In het archief van het tijdschrift Vrije Opvoedkunst vindt u alle uitgaves van 1935 tot 1991. De boekjes kunt u in de originele vorm doorbladeren. Ze bevatten een schat aan informatie, geschreven door bekende auteurs van het eerste uur.

De eerste drie jaargangen (1933-1935) werden echter in de vorm van een wekelijks krantje uitgegeven. Door dit afwijkende formaat waren ze niet geschikt voor de blader-app van de site. Maar vanaf vandaag worden ze alsnog toegevoegd en kunt u ze downloaden en bekijken als pdf-bestand.

De eerste drie nummers staan er al in; iedere week zal aanvulling plaatsvinden.

Met artikelen van o.a. Bernard Lievegoed, Willem Zeylmans, Max Stibbe, Arnold Henny en Daan van Bemmelen.

Update 15 oktober: nrs. 4 t/m 6 zijn ook toegevoegd.

1 reactie, lezen/reageren...


Staatsvrij in Almere 

Het aantal Staatsvrije Vrije Scholen neemt gestaag toe. In Almere is inmiddels MeynSchool van start gegaan. De huiselijke school is gevestigd in de groene gebied Almere Oosterwold.

Kinderen in de leeftijd van 4 t/m 9 jaar zijn welkom.

Hiermee is het aantal staatsvrije Vrije Scholen in Nederland op 12 gekomen:

https://www.antrovista.com/adressen?q=staatsvrij

voeg een reactie toe...


De eerste Vrije School in Nederland 

De laatste jaren nemen steeds meer ouders en leerkrachten zelf het initiatief voor een nieuwe vrijeschool. Ze treden daarmee in de voetsporen van het groepje enthousiaste ouders en onderwijzers dat in 1923 in Den Haag de eerste Vrije School van Nederland begon.

Deze groep gaf ook een boekje uit met de grondbeginselen en het leerplan. Dit boekje is een uniek tijdsdocument en geeft een goed beeld van de achtergronden van de Vrije School.

AntroVista heeft het gedigitaliseerd en u kunt het hier online lezen. Klik of swipe door de bladzijdes!

https://www.antrovista.com/extra/vs_denhaag

Meer over het boekje zelf leest u hier:

https://www.antrovista.com/boekje-vrije-school-den-haag-1927.html

voeg een reactie toe...


Het Paradijsspel, nu al 

Nu al formeren zich overal in het land spelersgroepen die straks de kerstspelen uit Oberufer gaan opvoeren. Om die een handje te helpen, hebben we in Tineke's DoeHoek alles bij elkaar gebracht wat daarbij van pas komt.

Dit jaar is ook het Paradijsspel toegevoegd. Behalve teksten en achtergrondinformatie, zijn er ook prachtige nieuwe arrangementen voor de begeleiding van de liederen. Ze zijn gemaakt door de Groningse componist en musicus Wil van Eekeren.

Wil heeft bovendien de liederen zelf inge­zongen en op de piano begeleid. Daarmee wordt het heel eenvoudig om de muziek in te studeren. (U kunt de opnames natuurlijk ook gebruiken om alvast in de stemming te komen )

1 reactie, lezen/reageren...


Coronavaccin en het Levenswater 

Johan Mink zond een artikel in, waarin hij een paralel trekt tussen Grimm's sprookje van het Levenswater en de huidige wereldwijde zoektocht naar een levensreddend vaccin tegen het coronavirus.

U kunt het artikel hier downloaden:

De-coronacrisis-en-het-sprookje-van-het-levenswater.pdf

[Disclaimer: artikelen vertegenwoordigen de persoonlijke mening van de auteur en zijn gepubliceerd onder diens eigen verantwoording. AntroVista neemt zelf geen standpunt in.]

voeg een reactie toe...


Waldorf in de Beemster 

Ook in het Noord-Hollandse Beemster maakt een inititiatiefgroep zich sterk voor een eigen Vrije School. Als u belangstelling heeft, kunt u dat nu al kenbaar maken.

voeg een reactie toe...


De koe, haar melk en haar karakter 

In een drie jaar durend project heeft Gerard Hotho van Biologisch Onderzoek Gennep de melk van de koeien van de biologisch-dynamische Eindhovense stadsboerderij de Genneper Hoeve onderzocht m.b.v. de kristallisatiemethode.

UIt dit onderzoek kwam naar voren dat er drie karakteristieke koetypen zijn en dat karakter en gezondheid van de koe zich in haar melk afdrukken.

Eind december zal de studie gepubliceerd worden. U kunt hier alvast een samenvatting lezen:

voeg een reactie toe...


Peter Blom vertrekt bij Triodos

Triodos Bank heeft aangekondigd dat volgend jaar hun algemeen directeur Peter Blom vertrekt. Hij was meer dan 40 jaar in dienst van de bank, sinds 1997 als directeur.

NRC heeft er een artikel aan gewijd:

voeg een reactie toe...


Meer Demeter dankzij corona

Uit de Demeter Monitor 2019/2020 blijkt dat het biodynamisch geteeld areaal in Nederland het afgelopen jaar verder is toegenomen tot 7852 hectare (+ 3,6%).

Door de uitbraak van het coronavirus steeg de omzet in natuurvoedingswinkels en boerderijwinkels fors en kregen de bezorgdiensten veel nieuwe klanten. Naar schatting was er hierdoor een extra omzetgroei van 40 procent t.o.v. vorig jaar.

voeg een reactie toe...


Anders ondernemen 

VPRO Tegenlicht zond een aflevering uit met de titel Goed geld verdienen, over andere manieren van ondernemen.

Aan het woord komen o.a. de surfleraar en strandtent­eigenaar van The Shore in Den Haag (deelnemer Sleipnircoöperatie) en de Duitse (antroposoof) Armin Steuernagel van de Purpose Foundation.

voeg een reactie toe...


Vrijeschool in Lelystad 

Ook in Lelystad wil een ouderinitiatief een vrijeschool beginnen. De school moet in 2022 starten.

U kunt nu al zonder verplichtingen uw kind aanmelden.

voeg een reactie toe...


Biologisch btw-vrij 

Het marktaandeel van biologische producten is vorig jaar licht gestegen naar 3,21%. Het streven van de Green Deal van de Europese Commissie is echter 25% in 2030. Dit doel lijkt zodoende zonder extra maatregelen niet haalbaar.

De biologische sector zal daarom in september een 10-puntenplan voorleggen aan de Minister van Landbouw. O.a. het afschaffen van de 9% btw op biologische producten en een grote reclamecampagne moeten de consumenten over de streep trekken.

Monique Hospers van BD-geitenboerderij Hansketien in Mantinge (Dr) en Michaël Wilde van brancheorganisatie Bionext vertellen erover op NOS radio 1 Journaal.

voeg een reactie toe...


Los van overheidsbemoeienis 

Kunnen de leerlingen van vrijescholen nog wel worden wie ze willen worden? Is het huidige vrijeschool­onderwijs zoals Rudolf Steiner het honderd jaar geleden heeft bedoeld? Een groeiende groep ouders en leerkrachten zoekt verandering en begint nieuwe, staatsvrije Vrije Scholen, zonder overheid die betaalt en bepaalt.

In de Krant van de Aarde verscheen een uitgebreid artikel over de staatsvrije Vrije Scholen in Nederland. Leerkrachten van de Werfklas in Culemborg en Waldorfschool Zeevonk in Den Haag vertellen over hun ervaringen.

In Nederland zijn inmiddels 10 staatsvrije Vrije Scholen.

https://www.antrovista.com/adressen/?q=staatsvrije+scholen

voeg een reactie toe...


De antroposofische agenda

de volledige agenda, klik hier

Zondag 1 november

Themadag vegetarisch compostpreparaat

Haarlem

O.l.v. Carmencita de Ruiter

lees verder

Zondag 1 november

Ik noem je naam

Alkmaar

Programma rond Allerzielen van Melopee.

lees verder

Zondag 1 november

De gestorvenen en de mensenwijdingsdienst

Amsterdam

Voordracht en gesprek.

lees verder

Zondag 1 november

Klinken met gestorven zielen

Laren

Gedenkstonde met natuur, klank, stilte. Met Eric van Grootel, Frank Schagen en Yael.

lees verder

Zondag 1 november

Dichters en Gedichten deel 2

Zutphen

Poëziemiddag met Jaap van Waning.

lees verder

Zondag 1 november

Gedenkstonde

Nijmegen

Gedenkprogramma voor de overledenen.

lees verder

Zondag 1 november

Onderweg

Den Haag

Gedenkstonde met toespraak en euritmie.

lees verder

Maandag 2 november

Antrocafé november

Haarlem

Voor iedereen die graag andere mensen wil ontmoeten, die ook ‘iets met antroposofie’ hebben of daar nieuwsgierig naar zijn.

lees verder

Vanaf dinsdag 3 november

De kunst van relaties

Driebergen

Een levenskunst cursus over kwaliteit van relaties

lees verder

Vanaf dinsdag 3 november

Euritmie bij gehoorverlies en slechthorendheid

Zeist

Cursus o.l.v. José Vlaar.

lees verder

Vanaf dinsdag 3 november

Zonnekindpoppen maken

Haarlem

Workshop o.l.v. Dulcibelle Nauta.

lees verder

Vanaf dinsdag 3 november

Drieluik

Aerdenhout

Biografische gesprekken met Marianne Ruisendaal.

lees verder


de volledige agenda, klik hier

Exposities

Werk van kunstenaars die door de antroposofie geïnspireerd worden.

Vanaf dinsdag 29 september

Tussen Licht en Duisternis

Den Haag

Expositie met schilderijen van Carin Anderson.

lees verder

Vanaf maandag 26 oktober

Tussen Licht en Duisternis

Den Haag

Verlenging Expositie schilderijen van Carin Anderson.

lees verder


de volledige agenda, klik hier

Archief Vrije Opvoedkunst

Het archief wordt de komende tijd aangevuld met de oudste nummers van het tijdschrift (1933-1935). Deze week is de uitgave van 5 april 1933 toegevoegd.

Artikelen uit dit nummer:

Hygiene
Dr. F.W. Zeylmans van Emmichhoven (Frederik Willem)

Potsdam en Weimar
Mr. A.C. Henny (Arnold)

Rusland
Dr. H. Hahn (Herbert)

Archief Vrije Opvoedkunst

AntroVista als startpagina

Maak AntroVista tot uw startpagina, klik hier...

AntroVista wordt iedere dag bijgewerkt en is daardoor altijd actueel.

Actueel

In de week
Column van Kees Verhage over de weekspreuken

DoeHoek
Sint Maarten in de DoeHoek

Zonnejaar
Sint Maarten bij Het Zonnejaar


Voor deze week:

Ecards

De nieuwste ecards

Regien Kos
Regien Kos
Kabouters en elfjes

Ada Klein
Ada Klein
Aquarellen

Meer nieuwe ecards

Nazomer en herfst

Saskia Lupini-Klute
Saskia Lupini-Klute
Michaël / vuurelementen

Annelies Rhebergen
Annelies Rhebergen
Composities voor de Michaëlstijd


Klassieke schilderijen Michaël en Sint Joris

Meer ecards voor deze tijd

Recent verschenen

Het aardeleven als spiegeling van het kosmische leven 

Rudolf Steiner

Voordracht van 2 februari 1915 uit GA 161

We dalen af uit de geestelijke wereld en worden op aarde geboren. Vóór de geboorte werken krachten die tussen de zon en haar planeten spelen. Wat gebeurt er precies bij de conceptie als spiegelproces van een kosmisch wereldproces? Wat werkt er tijdens de kinderjaren en in de vroege jeugd? Grandioos schetst Steiner hoe de mens samenhangt met de kosmos, met planeten en sterren. En met vroegere fasen van de ontwikkeling van mens en aarde.

Een juweeltje voor het ontwikkelen van inzicht in je eigen wezen.

€ 12.50

29 oktober 2020

ISBN: 9789492462596

Uitgeverij Pentagon


Verborgen geschiedenis, open toekomst 

Evolutie, Karma, Maatschappij, Reïncarnatie

Rudolf Steiner

Is geschiedenis nog iets anders dan het verhaal van elkaar afwisselende culturen, van strijd en overheersing? En van mensen die intussen natuurlijk ook steeds slimmer werden? Ja, zegt Rudolf Steiner, want er is een verborgen geschiedenis, die wordt gedragen door de wil van de ‘goden’. Lees maar hoe geestelijke machten bijvoorbeeld door de Babylonische koning Gilgamesj en zijn vriend Enkidoe heen werkten.

Steiners onderzoek laat zien hoe deze en andere historische personen in hun latere incarnaties de bezieling door de goden verliezen en steeds meer als aardse individuen denken en handelen. Maar dit verdwijnen van de geestelijke leiding had een duidelijk doel: de mens tot een bewustzijn te laten rijpen waarmee hij in staat zou zijn de wereld nuchter te onderzoeken en eigen waarden te ontwikkelen. Daarmee zijn we in onze tegenwoordige tijd beland.

Aan de oude verborgen geschiedenis is een eind gekomen. De mensheid staat op eigen benen. Wij dragen zelf de verantwoordelijkheid voor ons leven en dat van de aarde. Deze open toekomst daagt ons uit om innerlijke en uiterlijke stappen te zetten vanuit een persoonlijke verbinding met de geestelijke wereld.

Uit GA 126, GA 148, GA 157, GA 222, samenstelling: Frans Lutters

Paperback. 256 pagina's, €27,50

16 oktober 2020

ISBN: 9789083052076

Stichting Rudolf Steiner Vertalingen


Ribbeltje 

Lidwien van Geffen

In de breikamer van Aafje Averechts wonen veel poppen. Ook Ribbeltje woont daar en beleeft van alles met Prutske, Lette en Saartje, met Ollie, kabouter Pim, Appie, Jan Klaasen en de kleine muis Mijke.

Formaat: 21x 15 / hard cover / 26 pag / € 10.24 exclusief portokosten

Te bestellen op:

15 oktober 2020

Aunya leer- en werkplaats


Ietje 

Lidwien van Geffen

In het boekje 'Ietje van zaterdag tot zondag' beleeft een ondernemend meisje samen met haar Saar avonturen die iets te maken hebben met de dag van de week. Bij het schrijven van de tekst is gezocht naar een ritme en elke dag beslaat twee dubbele pagina's

Formaat: 14 x 14 / hard cover / 30 pag / € 10,04 exclusief portokosten

Te bestellen op:

15 oktober 2020

Aunya leer- en werkplaats


Wonke Waggel 

Lidwien van Geffen

Wonke een oude dwerg woont in een boom. De boom stond altijd in een bos. Maar er is iets veranderd. In plaats van bomen staan er nu huizen en zijn boom staat op een stoep. Dapper gaat hij op onderzoek uit. Hij ontdekt dingen die hij niet kent en vraagt zich af waarvoor ze kunnen dienen.

Formaat: 21x 15 / hard cover / 24 pag / € 9,96 exclusief portokosten

Te bestellen op:

15 oktober 2020

Aunya leer- en werkplaats


meer nieuwe boeken