menu

Goedenavond, welkom bij AntroVista

Op maandag 25 januari

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Nieuws

Geiten met en zonder hoorns 

Het tv-programma De Keuringsdienst van Waarde had afgelopen week een uitzending over het onthoornen van geiten; een gangbare praktijk in de reguliere geitenhouderij. Dit moet voorkomen dat geiten elkaar verwonden als ze in te kleine ruimtes gehouden worden.

Monique en Liesbeth van BD-geitenboerderij Hansekeit lieten zien dat het ook anders kan.

voeg een reactie toe...


Staatsvrij in Assen 

Het aantal Staatsvrije Vrije Scholen neemt nog steeds toe. In Assen is behalve De Woudloper ook Basisschool de Ontmoeting van start gegaan.

Hiermee is het aantal staatsvrije Vrije Scholen in Nederland op 13 gekomen:

https://www.antrovista.com/adressen?q=staatsvrij

voeg een reactie toe...


Voortgezet in Tilburg 

Na vijf jaar ijveren voor voortgezet vrijeschool­onderwijs in Tilburg, heeft de initiatiefgroep nu toch goed nieuws te melden. Het plaatselijke 2College zal bij voldoende aanmeldingen in augustus van dit jaar starten met een afdeling voor vrijeschool­onderwijs, toegankelijk voor leerlingen met een mavo, havo of vwo-advies.

voeg een reactie toe...


Everyday Mommyday 

Met plezier maken we u attent op het omvangrijke werk dat vrijeschooljuf, maar nu bewust fulltime moeder Eveline Clignett de afgelopen twee jaar op internet heeft verricht. In haar blog vindt u een bron van inspiratie over bewust ouderschap met de antroposofie en vrijeschool.

Ook heeft zij een podcast genaamd Antroposofie voor Beginners, dat te beluisteren is via een podcastapp, Spotify of YouTube.

En op haar YouTube-kanaal vindt u niet minder dan 500 vrijeschoolliederen, tutorials en onlinelesjes.

voeg een reactie toe...


Mandarijnen wel/niet bio 

Sinds 2017 doet Roelant de Vletter fenomenologisch onderzoek naar de kwaliteit van voedingsmiddelen. Hij maakt hierbij gebruik van stijgbeelden, chroma's en kristallisatieproeven.

Dat leidt vaak tot bijzondere resultaten. Klik op de afbeelding hierboven om het verschil te zien tussen biologische mandarijnen en niet-biologische.

U kunt zich op zijn blog aanmelden als Stijgbeeld Onderzoek Volger en wordt dan wekelijks op de hoogte gehouden van zijn onderzoek.

voeg een reactie toe...


Liefdekracht, compost en preparaten 

Groothandel/winkelketen Odin plaatste een lezenswaardig interview met René Groenen van BD-boerderij De Beersche Hoeve in Oostelbeers (NB). Hij vertelt daarin over preparaten en compost, en hun bijzondere werking op bodem en gewas.

De Beersche Hoeve verkoopt de preparaten in hun webshop.

voeg een reactie toe...


Driekoningenschimmenspel 

Door de lockdown kon er ook op de Johannesschool in Tiel geen driekoningenspel worden opgevoerd.

Onderwijzers, ouders en spelers bedachten als alternatief een schimmenspel, dat met eenvoudige middelen en zichtbaar enthousiasme werd gerealiseerd. Het is nu te zien op YouTube en geschikt voor oudere kinderen.

3 reacties, lezen/reageren...


Moeder en kind 

Ans van den Eijnden uit Dordrecht maakte prachtige plastieken naar het thema Moeder en Kind.

U kunt ze in de online expo bewonderen en ook versturen als e-card.

klik hier voor de online expo...

voeg een reactie toe...


Lezen in Groningen 

Het jaar begint goed voor antroposofen in Groningen e.o. Enkele jaren geleden is de plaatselijke Antroposofische Bibliotheek verhuisd van de Vrije School Widar aan de Merwedestraat naar Zuidwolde, en was daar min of meer onbereikbaar.

Bibliothecaris Pieter Mellema heeft echter de bibliotheek per 1 januari onderkomen gegeven op zijn huisadres De Genestetstraat 50 in de stad. Hemelsbreed is dat op maar 1 km afstand van de Vrije School, zodat ouders en andere belangstellenden weer eenvoudig hun boeken kunnen lenen.

De bibliotheek maakt gebruik van hetzelfde beheersysteem dat in 2017/2018 is ontwikkeld door Wilfried Nauta, ter vervanging van het vastgelopen systeem van de Haagse bibliotheek. Ook de antroposofische bibliotheken van Rotterdam en Zutphen maken er inmiddels gebruik van. De catalogi zijn door iedereen online te raadplegen.

De gebruiksvriendelijkheid van dit systeem is bijzonder. Niet alleen voor de gebruikers, maar ook voor de bibliothecarissen. Ook ongeschoolde vrijwilligers kunnen er snel mee werken. Het is bovendien geoptimaliseerd voor antroposofische literatuur.

Dit professionele catalogus- en uitleensysteem wordt door Wilfried Nauta kosteloos ter beschikking gesteld. Antroposofische bibliotheken met interesse kunnen met hem contact opnemen: info@wilfriednauta.nl

voeg een reactie toe...


Waldorf Toys gestopt 

De allereerste webshop voor antroposofisch speelgoed (mogelijk zelfs wereldwijd de eerste antroposofische webshop überhaupt) is met ingang van het nieuwe jaar gestopt.

Waldorf Toys is in 1996 opgericht door Miriam van de Bergh uit Dordrecht, die haar assortiment in een tweetalige webshop over de hele wereld verkocht. Ze was daarmee een echte pionier met vooruitziende blik!

In 2001 werd de winkel overgenomen door Tanja Markies uit Bergen, die het initiatief sindsdien met verve heeft geleid en het assortiment verder uitbreidde.

Zonder antroposofisch speelgoed komt u overigens niet te zitten. In de loop der jaren zijn er veel online-speelgoedwinkels bij gekomen:

En Tanja heeft zich verbonden met Waldorf Shop, een Duits initiatief dat ook een Nederlandstalige afdeling heeft.

voeg een reactie toe...


Een eerlijke prijs 

De Volkskrant publiceerde een artikel over biosuper Odin: "Voor ons is geld een middel waarmee we onze idealen kunnen verwezenlijken."

voeg een reactie toe...


Vriendenkring bibliotheek stopt 

De Vriendenkring van de landelijke antroposofische bibliotheek heeft zich jarenlang ingezet voor behoud en verbetering van de Bibliotheek van de Antroposofische Vereniging in Den Haag.

Door alle ontwikkelingen zien ze hun taak nu als beëindigd en hebben ze hun initiatief opgeheven. De website blijft voorlopig online.

voeg een reactie toe...


Wie niest daar? 

Schrijfster Margreet Meijer en illustrator Kaly Cotteleer hebben een nieuw, zeer actueel prentenboek uitgebracht met de titel 'Wie niest daar?' Het is een vrolijk verhaal voor jonge kinderen, dat zijn oorsprong vindt in de coronatijd.

Een aantal van de Illustraties kunt u bekijken in de online expo en versturen als ecard.

Klik hier...

voeg een reactie toe...


Uitzonderlijke hemelse verschijnselen 

Aan de nachtelijke hemel zijn momenteel de drie grote buitenplaneten Mars, Jupiter en Saturnus te bewonderen. Tot de 21ste komen de heldere Jupiter en Satusnus steeds dichter bij elkaar te staan; een samenstand zoals sinds 4 maart 1226 niet meer te zien is geweest.

Op de astronomische website van Liesbeth Bisterbosch vindt u vele waarnemingstips:

1 reactie, lezen/reageren...


Afgelastingen 

De antroposofische activiteiten begonnen juist weer goed op gang te komen, maar door de huidige corona-lockdown zullen naar verwachting de komende tijd opnieuw vele activiteiten uit de agenda niet doorgaan.

We houden ze hier bij:

https://www.antrovista.com/nieuws/afgelastingen-15137.html

Andere activiteiten worden gewijzigd in een online meeting.

Niet altijd wordt een activiteit afgemeld; vraag ernaar bij twijfel.


Kerstkaarten voor nop 

Mirjam-Iris Crox maakt kaarten rond de jaarfeesten en de seizoenen. Als kerstactie geeft ze gratis kaarten weg, die u kunt gebruiken voor vrienden en verwanten.

1 reactie, lezen/reageren...


Niet wit, eurocentrisch of elitair 

Op de website van One World leest u een artikel over de school Waldorf aan de Werf in Amsterdam Noord

Deze school is opgericht door ouders die vonden dat de bestaande vrije scholen te wit, te eurocentrisch en te elitair zijn. Waldorf aan de Werf wil daarom diversiteit en inclusie voorop stellen.

Na drie jaar voorbereiding is de school in september dit jaar van start gegaan met twee kleuterklassen en een eerste klas.

1 reactie, lezen/reageren...


Zorgzoeken

Ieder jaar opnieuw: het vergelijken en overwegen van zorgverzekeringen. Tot 1 januari heeft u tijd om alles duidelijk te krijgen en kunt u overstappen.

Patiëntenvereniging Antroposana biedt al enkele jaren geen eigen polis meer aan. Voor een zorgverzekeraar die antroposofische zorg in het (aanvullende) pakket kunt u zelf op zoek naar de beste aanbieder op deze vergelijkingssite:

Aanvullende verzekeringen die specifiek euritmietherapie vergoeden vindt u hier:

voeg een reactie toe...


De antroposofische agenda

8 afgelastingen vanwege de corona-lockdown, overzicht klik hier

de volledige agenda, klik hier

(Nog) niet afgelaste activiteiten :

Maandag 25 januari

Intuïtief Boetseren

Overveen

Start cursus o.l.v. Inger van der Werf. Vanwege de corona-lockdown wordt dezxe cursus online gegeven. Wanneer het weer mag wordt de cursus op locatie voortgezet.

lees verder

Vanaf donderdag 28 januari

Ontwikkellab Ondernemend Onderwijs

Vierakker

Instap van cursus voor leerkrachten, o.l.v. Ingrid Busink en Conrad van Pruijssen.

lees verder

Vrijdag 29 januari

Kleurbeleving; schilderen, tekenen en vormtekenen

Harderwijk

Lezing door Henk Dekkers.

lees verder

Vanaf vrijdag 29 januari

De cirkel van het leven

Zutphen

Levensverhalen schrijven o.l.v. Lieke Deelstra.

lees verder

Vanaf vrijdag 29 januari

Vernieuwing en vitaliteit vanuit je bron

Zeist

Tweedaagse retraite met Clarine Campagne en Janna de Vries.

lees verder

Woensdag 3 februari

Stress? Burnout? Maak kennis met kunstzinnige therapie

Haarlem

Workshop o.l.v. Inger van der Werf.

lees verder

Woensdag 3 februari

De Ondernemende School Zutphen

Brummen/voorstonden

Infoavond over nieuwe school

lees verder

Vrijdag 5 februari

Muziek

Harderwijk

Lezing door Henk Dekkers.

lees verder

Vanaf vrijdag 5 februari

Maria Verbeeld

Brummen

Tweedaagse cursus o.l.v. Feico Hajonides, beeldhouwer

lees verder

Woensdag 10 februari

Voorjaars-euritmie met piano

Zeist

Cursus o.l.v. Juliëtte van Lelieveld.

lees verder

Vanaf donderdag 11 februari

Ontwikkellab Wederzijds Opvoeden

Vierakker

Instap van cursus voor ouders, o.l.v. Ingrid Busink en Conrad van Pruijssen.

lees verder

Vrijdag 12 februari

Handwerken en handenarbeid

Harderwijk

Lezing door Henk Dekkers.

lees verder


de volledige agenda, klik hier

Exposities

Werk van kunstenaars die door de antroposofie geïnspireerd worden.


de volledige agenda, klik hier

Archief Vrije Opvoedkunst

Het archief wordt de komende tijd aangevuld met de oudste nummers van het tijdschrift (1933-1935). Deze week is de uitgave van 23 januari 1935 toegevoegd.

Artikelen uit dit nummer:

De opvoedkunst in Wilhelm Meister's Lehrjahre van Goethe II
D.J. van Bemmelen (Daan)

Klimatologie
H.L. Janssen van Raay (Henriëtte)

Archief Vrije Opvoedkunst

AntroVista als startpagina

Maak AntroVista tot uw startpagina, klik hier...

AntroVista wordt iedere dag bijgewerkt en is daardoor altijd actueel.

Actueel

In de week
Column van Kees Verhage over de weekspreuken

DoeHoek
Wintertijd in de DoeHoek

Zonnejaar
Winter bij Het Zonnejaar


Voor deze week:

Ecards

De nieuwste ecards

Kaly Cotteleer
Kaly Cotteleer
Wie niest daar?

Regien Kos
Regien Kos
Kabouters en elfjes

Meer nieuwe ecards

Wintertijd

Mirthe Duindam
Mirthe Duindam
Een stille wereld

Paulien van Tienhoven
Paulien van Tienhoven
Winterbeelden

Monique Salden
Monique Salden
Winterbeelden

Meer ecards voor deze tijd

Recent verschenen

De Dame met de eenhoorn 

De loutering van de menselijke ziel op de weg naar het hogere

Béatrice Arki

In Parijs hangt een reeks van zes middeleeuwse wandtapijten die samen 'het verhaal' van de Dame met de eenhoorn verbeelden. Over wat de beelden op de tapijten werkelijk vertellen leven verschillende opvattingen.

De schrijfster, die zich tientallen jaren met dit thema heeft beziggehouden, verklaart de symbolische betekenis van de beelden. Zij brengt de beelden in verbinding met het werk van grote kunstenaars en verdiept hun betekenis met behulp van de antroposofie.

De beelden vertellen het verhaal van een innerlijke weg van loutering - om de ziel voor te bereiden op de ontmoeting met het hogere.

Hardcover, genaaid, met vele afbeeldingen in kleur, € 25,00

22 januari 2021

ISBN: 9789492326553

Nearchus CV


Vertrouwen 

Daniella Hutter

We leven in een tijd waarin veel angst leeft en mensen van elkaar vervreemden door tegenstellingen en wantrouwen. Ons vertrouwen wordt beproefd. – Vertrouwen ontspringt uit een bron in ons innerlijk en brengt ons naar het midden: in onze verhouding tot het hogere in ons én in onze verhouding tot de medemens en de wereld. Deze bijzondere uitgave kan ons de kracht van een nieuw vertrouwen schenken.

“We zochten een weg om te leven met het verlies van vertrouwen en om het vertrouwen weer te vinden. Van gedragen worden, naar zelf dragend worden. Er werden wegen geopend om werkelijke interesse te ontwikkelen in het wezen van de ander, de mens te zien als een wezen van het midden.”

Deze uitgave bevat een weergave van vier werkbijeenkomsten over het thema 'vertrouwen' met Christine Gruwez, opgetekend door Daniella Hutter.

Paperback, 124 pagnia's, met afbeeldingen in kleur, € 16,50

29 december 2020

ISBN: 978-94-92326-56-0

Nearchus CV


Wie niest daar? 

Margreet Meijer, geïllustreerd door Kaly Cotteleer

Een vrolijk verhaal voor jonge kinderen, dat zijn oorsprong vindt in de coronatijd.

In het dierenbos is een zieke en op gezag van Uil moeten alle dieren thuisblijven, op hun tak of in hun hol. De stilte en afzondering vallen niet mee, maar de dieren overwinnen het. En ze ontdekken hun eigen talent, zoals Muis die merkt dat ze prachtig zingen kan en het hele bos moed in zingt. Als de zieke Das tenslotte beter is, is het groot feest.

Het verhaal sluit aan bij de kinderlijke belevingswereld. Doordat gevoelens van eenzaamheid en angst worden benoemd, biedt het een opening om met de kinderen te spreken over hun ervaringen tijdens de quarantaine in de recente coronacrisis.

Graviant Publishers, Doetinchem

Uitgeverij Graviant BV

Hardcover | 40 pagina's | € 14,95

18 december 2020

ISBN: 9789492593498


Zaaikalender 2021 

Maria Thun, vertaald door Alma Huisken.

Ieder jaar geeft Uitgeverij Christofoor een nieuwe zaaikalender uit gebaseerd op de de aanwijzingen van Maria Thun. Voor 2021 staan er de optimale zaaidagen in, geschikte momenten om te snoeien, te spitten of te oogsten. Voor bijenhouders worden de gunstigste dagen genoemd voor de verzorging van hun volken. De duidelijke symbolen en de uitneembare poster voor op de werkplek zijn van jaar tot jaar een stabiele hulp voor boeren, tuinders, imkers en andere buitenmensen.

De zaaikalender heeft een compact en handzaam formaat en is qua inhoud tegelijkertijd zeer volledig. Een must voor wie biodynamisch wil landbouwen of tuinieren.

Dit jaar zijn er artikelen opgenomen over onder andere de relatie tussen bomen en planten, een stuk over de esdoorn en een verslag van de eerste onderzoeksjaren van Maria Thun.

De kalender is los te bestellen bij de boekhandel of op www.christofoor.nl. Christofoor biedt ook een abonneeservice aan zodat ieder jaar de nieuwe editie direct bij je op de deurmat valt.

Maria Thun (1922-2012) was een autoriteit op het gebied van de biologisch-dynamische landbouw. Matthias Thun is haar zoon en zet haar onderzoek voort. Het samenspel tussen sterrenbewegingen en groeiresultaten geeft belangrijke ontdekkingen, waar ieder jaar de kalender op wordt gebaseerd. Na haar overlijden zette haar familie haar werk voort. Inmiddels gebeurt dit door de derde generatie: Titia en Friedrich Thun.

72 blz. , gebonden, 1155 x 235mm, € 13,-

9 december 2020

ISBN: 9789060389218

Christofoor


Autisme vraagt meer bewustzijn bij het communiceren 

Daar kunnen we van leren

Hans Lemmens

Mensen die in hun omgeving met autisme te maken hebben, weten dat het communiceren vaak heel moeizaam is. Hans Lemmens is erg bij dit probleem betrokken geraakt. In deze brochure neemt hij ons mee naar diverse kinderen met autisme waarmee hij heeft gewerkt. Door zich goed in te leven in de kinderen en in hun situatie is hij erin geslaagd om oplossingen te vinden waar dat soms onmogelijk leek.

Achteraf kunnen we vaststellen dat uiteindelijk veel mensen iets autistisch hebben en dat de door hem gevonden en gevolgde aanpak positief bij kan dragen aan de manier waarop wij met elkaar communiceren, nu en in de toekomst. Het communiceren met elkaar gaat dan niet meer vanzelf maar vraagt steeds meer bewustzijn en inspanning.

€ 3.00

5 december 2020

Centrum Sociale Gezondheidszorg


meer nieuwe boeken