menu
Het citaat van de dag

Verzorgd door Renée Zeylmans († 16 februari 2018)


Eénmaal moest het in de loop van de ontwikkeling van de aarde voor de hele mensheid gebeuren dat Christus, die de mensen vroeger alleen als de geest van de zon konden schouwen, afdaalde en zich daardoor kon verbinden met de krachten van de aarde.

( …) Eerst innerlijk, maar dan ook steeds meer op een zichtbare manier, zullen de mensen die het aan willen gaan, zichzelf vervullen met de Christus­kracht. Zo zal de mens van de toekomst het wezen van Christus niet alleen begrijpen maar zich er ook mee vervullen.

(…) We gaan een periode tegemoet waarin werkelijk in een helemaal niet zo verre toekomst eerst een klein aantal mensen, maar dan steeds meer mensen de gedaante van Christus zullen kunnen schouwen, nu echter in de etherische, niet in de stoffelijke wereld. Niet zozeer door een geestelijke scholing maar door de graad van ontwikkeling die de mensheid op aarde bereikt, zullen ze hem zo kunnen zien.

Eenmaal was hij in een fysieke gedaante te zien, omdat de mensen die op het fysieke plan leefde dit eenmaal moesten meemaken. Maar de Christus-impuls zou zijn doel gemist hebben als hij, voortwerkend, zich niet verder zou ontwikkelen. We gaan een tijd tegemoet –ik kan dit slechts als een mededeling uitspreken– waarin de hogere krachten van de mensen Christus zullen kunnen schouwen.

(…) Zij zullen door hun innerlijke ervaring weten wie Christus is, die hun zal verschijnen vanuit de etherische ’wolken’. Dat is een soort wederkomst
van Christus in een etherisch kleed.

 
Rudolf Steiner, 10 september 1910

GA 123. Das Matthäus-Evangelium (Het evangelie naar Mattheüs - Esoterische achtergronden, uitgeverij Vrij Geestesleven)


meer citaten

Adressen en bronnen

Renée Zeylmans

Overleden op 16 februari 2018

Nearchus CV

Uitgeverij voor Sociale Driegeleding

Postbus 387

9400 AJ Assen

0592 408 989

www.nearchus.nl

Uitgeverij Pentagon

Vertalingen van Rudolf Steiner, opvoeding en vrijeschoolpedagogie

Weteringschans 54-a

1017 SH Amsterdam

020 622 7679

www.uitgeverijpentagon.nl

Stichting Rudolf Steiner Vertalingen

'Werken en Voordrachten' in het Nederlands

Boswachtersveld 203

7327 JS Apeldoorn

www.steinervertalingen.nl