menu
Recente uitgaven

Nieuwe en nieuw vertaalde antroposofische boeken


Van agro-industrie naar landbouwkunst 

Karaktertrekken van de biologisch-dynamische landbouw

Manfred Klett

De positie van de landbouw wordt overschaduwd door dringende ecologische, sociale en economische vragen. De kapitaalsintensieve inzet van moderne technologie, bureaucratisering en commerciële belangen snijden de toekomst van de landbouw af en vervreemden de mens van de natuur om zich heen.

De biologisch-dynamische landbouw bezit kenmerken die een rijk toekomstpotentieel in zich dragen. Het werk in de landbouw kan concreet bijdragen aan een nieuwe verbinding met onze natuurlijke omgeving en met degenen met wie wij samenwerken.

Manfred Klett (1933) schreef dit boek op basis van zijn levenslange verbondenheid met de biodynamische landbouw. Vanuit deze ervaring, en zijn helder onderzoekende geest, komen alle aspecten van deze landbouw aan bod en wijst hij de weg naar een landbouw van en voor de toekomst.

Dat is een landbouw die niet alleen zorg draagt voor de aarde en voor volwaardig voedsel maar die verbindend en cultuurverrijkend werkt.

Vertaald door Elke Bussler

Hardcover, genaaid, 406 pagina's, € 55,00

19 mei 2024

ISBN: 9789492326935

Nearchus CV / Kolisko


Euritmie als christelijke kunst 

Sergej O. Prokofieff

Sergej O. Prokofieff getuigt in deze korte beschouwing van zijn diepgaande inzichten in de herkomst en ontstaansgeschiedenis van de euritmie. Zij is afkomstig uit de geestelijke wereld, maar ook haar voortbestaan vereist een blijvende verbondenheid met haar goddelijke oorsprong. De visie van Prokofieff vormt een verfrissend en tegelijk ook ernstig appel ter wille van de toekomst van de euritmie.

Vertaald door Jelle van der Schuit

€ 10.00

7 mei 2024

ISBN: 9789083170626

Kitesj


Hoe Christus werkt in het sociale leven 

Lex Bos

De drie geschenken, de drie gouden zaden van het verwonderen, van het medelijden en van het geweten, die het Christuswezen (…) in de drievoudige ziel gelegd heeft, kunnen de ziel redden, want zij bevrijden haar uit haar egoïteit en laten haar ontwaken voor het heersen van de Christuswil in de omtrek.

Dezelfde geschenken bieden echter ook de kiem voor een doorchristelijkt sociaal leven, ja zelfs voor een sociaal organisme waarmee de Christus zich werkelijk verbinden kan.

Vertaling: Isaäc Torn

€ 12.00

7 mei 2024

ISBN: 9789492326959

Nearchus CV


In het oerbegin was het Woord 

Voordrachten over het Johannes-evangelie

Rudolf Steiner

'De eerste woorden van het Johannes-evangelie leiden ons naar de diepste wereldgeheimen. ... Elk woord van het Johannes-evangelie moeten we op een goudschaaltje wegen.'

'Als de mens de kracht van het Johannes-evangelie voldoende op zich laat inwerken, wordt zijn astraallichaam gezuiverd, zodat de weg voor hem duidelijk wordt om een zuivere jonkvrouw Sofia te worden.'

- Rudolf Steiner

Deze vertaling baseert zich op het meest oorspronkelijke, pure steno-verslag van de voordrachten van Steiner, niet op de door de stenograaf bewerkte en aanmerkelijk uitgebreide versie.

Een prachtig document van en voor de geest.

Vertaald door Bart Muijres.

Hardcover, 276 pagina's, € 30,00

6 mei 2024

ISBN: 9789493362055

Uitgeverij Pentagon


Jaarplanner 2024-2025 

Dé praktische familieplanner van boordevol inspiratie

Manon Berendse

Met tips & moois over opvoeden, creativiteit, buiten & binnen zijn en natuurlijk de jaarfeesten!

In het spitsuur van je gezinsleven is het soms goochelen met de tijd. Thuis, school, werk, vrienden, familie, én de dingen die je graag doet; het is moeilijk om overzicht en rust te bewaren. Leven met de seizoenen is een manier om die tijd bewuster vorm te geven. Zo ontdek je veel manieren waarop je elkaar kunt vinden in het leven van alledag.

  • volg het ritme van de seizoenen
  • van juli 2024 t/m augustus 2025
  • lekker veel schrijfruimte
  • vol tips over creativiteit, bewust leven, buiten & binnen zijn en natuurlijk de jaarfeesten!

€ 21,50

1 mei 2024

ISBN: 9789060385975


Klein waterdierenboek 

Loes Botman

In het water, op de kant of onder het oppervlak: verwonder je over die prachtige verzameling waterdieren in dit heerlijk kartonboek.

Loes Botman weet als geen ander het karakter van de dieren te laten spreken in haar prachtige tekeningen.

Dat is ongetwijfeld een van de redenen dat haar boeken zo graag gelezen en bekeken worden. Zowel door jonge kinderen als door volwassenen.

€ 11,50

1 mei 2024

ISBN: 9789060385906

Christofoor


Tuinlied 

Een groene symfonie, uit liefde voor de aarde

Alma Huisken, Illustraties Doortje Stellwagen

Tuinlied is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor deze tijd. Wát een ode aan de globe! En wát een aansporing om onze Aarde te hoeden en voeden. Alma Huisken schreef het uit klimaatzorg, maar met een hoopvol hart. Gloedvol stimuleert ze om iets te doen en de bedoeling is groen.

Huisken: ‘Dit boek barstte uit mijn ziel. De Aarde lijdt, dus wij zijn aan zet. Dat kan vandaag al, in onze eigen leefomgeving. Gewoon aanpakken: bloemen, groenten, kruiden en fruit telen! Vandaag een struik planten, morgen een vijver graven. Stoeptegels lichten, zaadbommen gooien, gif vermijden en altijd biozaad gebruiken!’ Hoe je dat praktisch doet? Alma geeft sprankelende voorbeelden en 1001 groene tips-per-maand. Dát motiveert en stimuleert.

Tuinlied biedt ook: 52 globevriendelijke recepten, raad voor de klimaatbestendige sier- en moestuin, treffende natuurverhalen, 200 prachtige foto’s van Doortje Stellwagen en 30 sfeervolle illustraties van de auteur. Dit rijke boek is een klinkend samenspel van liefde, advies, schoonheid, humor en hoop. Een standaardwerk voor de tuin anno nu.

‘Tuinlied is een must-read. Huisken biedt hoop bij negatieve gevoelens rondom de ecologische crisis en zet aan tot actie! Iedereen kan een verschil maken, ook op één vierkante meter!’ – Jessica den Outer, VN-expert Rechten voor de Natuur

€ 35,00

1 mei 2024

ISBN: 9789060385920

Christofoor


Vriendschap 

Mieke Mosmuller

Er worden vele aspecten van ware vriendschap beschreven. Vooral klinkt de oproep: Waar je in de vriendschap naar verlangt, wees dat voor je vriend(in) en verwacht het niet van de ander...

'Het grote ideaal van de mens ziet Martin Buber in het ik en jij. Dat kan het beste geleerd worden in de ontmoeting met de medemens die ook een ik is, maar die voor het ik van de ander een jij is. Het meest verschrikkelijke in de drieheid is het als de mens tot een het gemaakt wordt, als de mens, de medemens niet wordt beschouwd en behandeld als een gelijkwaardig ik, dat jij geworden is omdat het een ander is, maar als ding, als het. Dan is het dieptepunt van de ontmoetingsmogelijkheden bereikt.'

€ 16.95

23 april 2024

ISBN: 9789075240726

Uitgeverij Occident


Het labyrint van de Logos 

Marieke Cooiman (red.)

De logos als bron van zingeving, troost, inzicht en verwondering vormt de inhoud van dit boek.

De sectie voor cultuurwetenschap en letteren (Nederland) en Belles Lettres (België) viert met de uitgave van dit boek het honderdjarig bestaan van de Vrije Hogeschool voor Geesteswetenschap van de Antroposofische Verenging waartoe deze sectie behoort. De afgelopen zeven jaar heeft de groep zich intensief met het thema Logos beziggehouden. Dit heeft geleid tot een verzameling artikelen over de Logos die in dit boek zijn samengebracht.

De Logos was, is en zal zijn. Hij is de alfa en de omega, de schepping en de Apocalyps. Hij is eeuwig en heeft ook een tijdelijk aspect. Hij is in de tijd, altijd werkend in het leven en in de dood. Hij is een scheppende en vormende kracht. Hij is altijd nieuw en ontstaat ieder moment. Hij is aanwezig in iedere beweging die tot vorm wordt. Hij is een wezen, een zijn. Alles wat geschapen wordt, krijgt door de Logos zijnskarakter. Hij is de intelligentie en het ik van de wereld, de bedoelingskracht, waardoor alle dingen ontstaan.

Deze uitgave is een bundeling van onderzoek en geeft een beeld van hoe zeer verschillende mensen vruchtbaar kunnen samenwerken in het verkrijgen van inzicht rondom een gezamenlijk thema. Doordat de artikelen op persoonlijke titel geschreven zijn, blijft het individuele karakter van de schrijvers goed zichtbaar.

Het boek bevat beschouwingen over de Logos: Roel Adam, Frits Burger, Marieke Cooiman, Christine Gruwez, Wilbert Lambrechts, Karel Post Uiterweer, Rita Veenman en Caty Weitenberg.

Uitgave i.s.m. de Sectie voor Cultuurwetenschap en letteren (Nl) en de Sectie Belle Lettres (B)

€ 22.50

23 april 2024

ISBN: 9789492326904

Nearchus CV / Kolisko


Het jaar rond in 52 weekspreuken 

Abel Drent

De weekspreuken van Rudolf Steiner opnieuw verwoord door Abel Drent.

"... Zo kwam ik op de gedachte, een poging te wagen om in plaats van te vertalen, in eenvoudige taal uit te drukken wat ik persoonlijk beleef aan elk van deze spreuken.

...Gedurende een jaar bezon ik mij iedere zondag, in gedachten verbonden met de cliëntengroep, op de komende ochtendopening en de bijbehorende weekspreuk.

De teksten sloegen aan en waren regelmatig aanleiding tot bijzondere opmerkingen en gesprekken. Voorzichtig stem ik nu in met de vraag om deze teksten in boekvorm uit te geven. Zij zijn immers op geen enkele manier een vertaling van Steiners weekspreuken. Zij zijn niet anders dan mijn persoonlijke uitdrukking van wat ik op dat moment en onder die omstandigheden beleefde aan de Duitse tekst. Niet meer, en ook niet minder."

Het flip-over-boekje is voorzien van een ringbinding, en kan rechtopstaand op tafel geplaatst worden.

Het is voor € 15,- + verzendkosten via e-mail te bestellen bij de auteur:

31 maart 2024


Aarde roeren 

Nieuwe verhalen van tuinman Jan Graafland

Over tuinieren in turbulente tijden, het doorgronden van planten en de kunst van het composteren

De aarde gaat rond. Gedachten komen op. De tuinman vertelt. In een veertigtal verhalen deelt hij observaties, overdenkingen en inzichten uit zijn unieke tuin. Over de maretak en de kracht van de bolvorm, over de hoge vluchten en diepe dalen van de engelwortel en over Atropa belladonna, die hem door dagen van duisternis loodste.

Bij alles wat tuinman Jan Graafland doet laat hij zich leiden door de natuur. Bij twijfel vindt hij er antwoorden, bij tegenslagen troost en hoop. Met dit bijzondere boek vol anekdotes, inzichten en gedichten, maakt Graafland ons deelgenoot van wat hem in zijn werk als tuinman beroert en inspireert hij ons anders te kijken naar de natuur om ons heen. De tekeningen van illustrator en beeldend kunstenaar Mieke de Haan voegen een extra laag toe aan zijn rijke verhalen.

Jan Graafland is landelijk bekend als schrijver, columnist en tuinman/kruidenteler. Hij schrijft onder andere voor Natuurmonumenten. Dagblad Trouw noemde hem de filosoferende tuinman. Radioprogramma Vroege vogels noemde zijn eerdere boek Groene Genade

290 pagina's, € 26,95

30 maart 2024

ISBN: 9789060385937

Christofoor


Als het leven grote vragen stelt 

Begrijpen en begeleiden van kinderen met angst, pijn en trauma

Loïs Eijgenraam

Een boek dat je helpt bij het helpen

In dit boek gaat Loïs Eijgenraam in op grote vragen waar kinderen in hun leven mee geconfronteerd kunnen worden. Vragen over angst, pijn en belastende ervaringen. Ervaringen die zij moeilijk op eigen kracht kunnen verwerken. Dit boek biedt achtergrondinformatie en praktische handvatten voor ouders en beroepsopvoeders.

Loïs Eijgenraam is vanaf 1985 werkzaam geweest als kleuterleerkracht en vakleerkracht (6-12 jaar). Daarnaast werkt(e) zij als gastdocent op verschillende (heil)pedagogische opleidingen in binnen- en buitenland.

€ 16.00

18 maart 2024

ISBN: 9789060389928

Christofoor


toon meer nieuwe boeken