menu
Recente uitgaven

Nieuwe en nieuw vertaalde antroposofische boeken


Antroposofie doen? 

Jesse Mulder

Antroposofie is niet in de wereld gekomen om alleen maar bestudeerd te worden: ze draagt de belofte in zich om 'het leven van de wereld in zijn fundamenten te vernieuwen'. Dat vertaalt zich geregeld in een sterke drang om antroposofie te 'doen'.

Daarmee ontstaat natuurlijk wel de vraag: wat is dat eigenlijk precies, 'antroposofie doen'?

In een heldere beschouwing neemt Jesse Mulder de lezer stap voor stap mee in het onderzoeken van deze vraag. Deze stappen brengen aan het licht hoe 'antroposofie doen' kan groeien als je je met het wezen van de antroposofie verbindt.

Hardcover, 134 pagina's, € 17,50

5 juni 2023

ISBN: 9789083325613

Nearchus CV / Adventum


De impuls van Pinksteren en de werking van Christus in het sociale leven 

Sergej O. Prokofieff

Wat betekent Pinksteren en hoe kan in onze tijd de Pinksterimpuls worden gewekt voor de sociale toekomst? Hoe kan de Christusimpuls en ook Christus zelf tot leven komen in de sociale gemeenschap?

Sergej O. Prokofieff toont de samenhang aan tussen het uitstromen van de Heilige Geest in het Keerpunt der Tijden en de daardoor in de huidige tijd mogelijk geworden innerlijke ervaring van Christus. Hij beschouwt de Kerstbijeenkomst van 1923 waarbij de Algemene Antroposofische Vereniging werd opgericht, als een vervolg en metamorfose van het oorspronkelijke Pinkstergebeuren. De leden van de vernieuwde Antroposofische Vereniging werden in de Kerstbijeenkomst uitgenodigd om de Grondsteen in hun hart op te nemen als uitdrukking van hun individuele en gemeenschappelijke verbondenheid met de geestelijke wereld.

Prokofieff beschrijft dat de verwerkelijking van deze vernieuwde Pinksterimpuls vooral afhankelijk is van de geleidelijke ontwikkeling van vier op elkaar voortbouwende sociale vermogens. In dit proces leert de mens om gaandeweg steeds meer samen te werken met de goddelijke wereld. Rudolf Steiner spreekt in dit verband van de omgekeerde cultus.

€ 12.00

20 mei 2023

ISBN: 9789083170619

Kitesj


De biografie van de mens vanuit spiritueel perspectief 

Rudolf Steiner

De biografie is, van buitenaf gezien, de beschrijving van iemands leven, mogelijk in de vorm van een autobiografie. Maar geesteswetenschappelijk gezien is een biografie veel meer dan alleen een uiterlijke beschrijving van iemands leven. Het is veeleer het spoor van zijn onvergankelijke individualiteit dat in het aardse leven zichtbaar wordt, zijn Ik.

Dat ontwikkelt zich in de loop van herhaalde aardse levens. En het levenslot wordt enerzijds bepaald door je daden in voorgaande incarnaties, anderzijds schept het ook volledige vrijheid, vruchtbare zaden voor de toekomst.

Twee voordrachten gehouden in Arnhem en Berlijn, belichten de levensloop zowel fysiek en psychisch als geestelijk.

Voor een spirituele verdieping van je eigen biografie en die van de ander.

Paperback, 70 pagina's, € 14.50

17 mei 2023

ISBN: 9789492462930

Uitgeverij Pentagon


Een halve eeuw Kraaybeekerhof 

Werken aan een ideaal

Michiel Rietveld

Op een vruchtbare bodem gedijt het leven. Maar soms is het nodig heel lang en hard te werken voordat de bodem vruchtbaar is.

Vijftig jaar geleden begon het verhaal van Kraaybeekerhof, de plek waar gewerkt wordt aan, met en voor de biologisch-dynamische landbouw. Werk aan de bodem, werk aan de gebouwen. Werk aan de verbreiding van de BD-landbouw. Werk in de keuken en aan de winkel. Maar vooral ook: werken met mensen en werken met de realiteit van de spirituele wereld.

Michiel Rietveld vertelt het verhaal van Kraaybeekerhof: 50 jaar werken aan een ideaal!

Paperback, 145 pagina's, € 18.50

17 mei 2023

ISBN: 9789492326898

Nearchus CV / Winde


Waar vrijheid begint 

John Hogervorst

In een tijd waarin vrijheid onder druk staat, worden wij uitgenodigd scherper te krijgen wat wij onder vrijheid verstaan. Wat dat betreft leven wij in interessante tijden!

Vrijheid is als een onderaardse bron die we in onszelf moeten ontsluiten. In de artikelen die in deze uitgave zijn verzameld, wordt aan de hand van maatschappelijke verschijnselen een poging gedaan bloot te leggen 'waar vrijheid begint'. Daarbij wordt ook beschreven wat wij voor elkaar, in de samenleving, kunnen doen opdat ieder in vrijheid kan bijdragen aan het geheel dat wij samen vormen.

Paperback, 95 pagina's, € 10,00

5 mei 2023

ISBN: 9789083325620

Nearchus CV


Hemelvaart en het geheim van Pinksteren 

Rudolf Steiner

Over Hemelvaart doen allerlei verklaringen de ronde. En wat de betekenis van Pinksteren is, wordt in onze cultuur nauwelijks nog geweten.

In dit boekje beschrijft Steiner het belang van beelden en hun uitwerking, zoals het beeld van de Hemelvaart van Christus, en van de 'vurige tongen' met Pinksteren. En hij neemt ons mee in de opeenvolgende fasen van de aarde-evolutie.

Een boekje waardoor Hemelvaart en Pinksteren in onze cultuur weer een ware, levende inhoud krijgen.

Een voordracht (7 mei 1923 uit GA 118) plus drie voordrachtsfragmenten

Paperback, 55 pagina's, € 14,50

3 mei 2023

ISBN: 9789492462923

Uitgeverij Pentagon


Waldorfpedagogie in het tijdperk van het alledaagse medialeven 

Edwin Hübner

Scholen moeten kinderen en jongeren ondersteunen bij het ontwikkelen van de vaardigheden die zij nodig hebben om actief vorm te geven aan de technische en mediawereld van de 21e eeuw. Wat kunnen steiner/waldorfscholen aan deze belangrijke taak bijdragen?

Fundamenteel voor de waldorfpedagogie is de studie van de mens en de gerichtheid op de ontwikkeling van het kind. Dit geldt ook voor de ontwikkeling van mediacompetentie. Met dit doel voor ogen hield de auteur op 6 oktober 2023 voor de leraren van de middelbare steinerscholen in Vlaanderen een voordracht met als titel 'Waldorfpedagogie in het tijdperk van het alledaagse medialeven'.

Dit boekje is de neerslag van deze voordracht, waarin Hübner ingaat op het spanningsveld tussen de ontwikkeling van jongeren, de ontwikkelingstaken die op hun pad liggen en de directe en indirecte mediapedagogie die hen hierbij kan ondersteunen.

€ 10.00

20 april 2023

ISBN: 9789077611432

Via Libra


De sleutel ligt in Washington 

Achtergronden van de oorlog in Oekraïne en blik op de toekomst van Europa

Ton Jansen

Een oproep tot bezinning.

In de inhoud, die uit drie delen bestaat, wordt achtereenvolgens ingegaan op de oorzaken van deze oorlog, de vraag hoe hij zo spoedig mogelijk beëindigd kan worden en ten slotte de vraag welke toekomst ons voor zowel Oekraïne als Europa voor ogen staat. Met name bij de beantwoording van deze laatste vraag vormt Rudolf Steiners idee van de driegeleding ­van het sociale organisme een belangrijke inspiratiebron.

Verkrijgbaar via de plaatselijke boekhandel.

Paperback genaaid, 224 pagina’s, Prijs: € 16,90

4 april 2023

ISBN: 9789076921372

Perun Boeken


Dichter bij de bij 

Op weg naar natuurlijk imkeren

Alma Huisken

Dichter bij de bij is het fascinerende bijenboek van Alma Huisken, groenauteur, bio-tuinier en -imker. Als je ook maar iets voor bijen voelt zit je met dit boek helemaal goed: het is een bruisende bron van kennis en wijsheid over het bijenleven. Of je nu imker bent, imker wilt worden of bijen een prettig(er) leven gunt, Alma sleept je de wondermooie bijenwereld in en... je komt er als rijker mens uit.

Aanvankelijk doodsbang voor een bijensteek, maar evengoed geïntrigeerd door deze boeiende insecten, nodigde Alma 'op leasebasis' honingbijen uit in haar tuin; ze raakte gegrepen en werd toegewijd biodynamisch imker. Gloedvol vertelt ze over haar avontuurlijke 'reis met de bijen', op weg naar natuurlijk imkeren.

Ze neemt een gretige duik in de bijenhistorie, etaleert een keur aan korven en kasten, kraakt een reële, kritische noot over de omgang met honingbijen en breekt een lans voor de zwarte oerbij. Warm pleit ze voor het zaaien van massa's (biologische) bloemen, want bijen helpen of houden begint met een gevarieerde, voedzame habitat. Een royale lijst van geschikte bijenplanten voegde ze toe.

Voorts bevat dit liefdevol geschreven boek: verrassende verhalen over honing, stuifmeel en was, ontroerende bijengedichten, sfeervolle tekeningen én 24 beproefde honingrecepten. De prachtige foto's zijn van Doortje Stellwagen.

Paperback, 240 pagina's, € 27,50

31 maart 2023

ISBN: 9789060388136

Christofoor


Het groene kippenboek 

Hoenders houden in dorp en stad

Alma Huisken

Een vleugje buitenleven in de stad, tevreden getok in je tuin, elke ochtend een paar verse eieren om op te rapen en de mogelijkheid om (klein)kinderen vertrouwd te maken met dieren, en ze leren voor hen te zorgen. Is dit ook jouw droom? Het mooie is: kippen brengen dit binnen handbereik. Zelfs in een kleine tuin!

Het groene kippenboek vertelt je hoe dat gaat. Het is zowel een uiterst praktische gids als een loflied op een van de gemakkelijkste, leukste boerderijdieren ter wereld. En het is ook heel persoonlijk: auteur Alma Huisken deelt werkelijk al haar kippenervaring met je, zodat ook jij je droom kunt verwezenlijken.

Deel I van dit veelzijdige boek is gewijd aan Alma's kippenavonturen, die ze vol verve en met humor opdist. In deel II gaat ze grondig in op hoe je kippen houdt, juist ook op kleine schaal.

Het groene koppenboek biedt voorts tekeningen, zelfbouwtips, 21 recepten en prachtige foto's van Doortje Stellwagen.

Gebonden, 320 pagina's, € 27,50

31 maart 2023

ISBN: 9789060389089

Christofoor


Rudolf Steiner 

Hartmeditaties

Het hart staat als het 'edelste orgaan' in de mens centraal.

Verspreid over Steiners hele oeuvre zijn meditatieve spreuken en onthullingen over het hart te vinden.

De in dit boek opgenomen hartmeditaties hebben als doel een versterkende en gezondmakende werking op de mens. Ook hier blijkt het hart een wonderbaarlijk orgaan te zijn, als waarnemer, vervuld van wijsheid en liefde.

De spreuken kunnen een zeldzaam krachtige inwerking op ons innerlijk hebben: zowel fysiek als psychisch en spiritueel.

Paperback, 88 pagina's, € 18,00

29 maart 2023

ISBN: 9789492462992

Uitgeverij Pentagon


Chronisch vermoeid 

Een herstelplan bij chronische, complexe vermoeidheid

Ernst Ellis

Wat heb ik toch?’ vragen mensen met chronische vermoeidheid zich dikwijls af. Heb ik een burnout? Lyme? ME? De waarheid is, dat de meeste mensen met chronische vermoeidheid meerdere vermoeidheidsaandoeningen tegelijkertijd hebben: een complexe vermoeidheid. Focussen op slechts één oorzaak belemmert het herstel. Voor wie alles al geprobeerd heeft bij vermoeidheid: Een 5-stappenplan voor herstel. In dit boek legt Ernst Ellis, huisarts met tientallen jaren ervaring op dit gebied, uit, hoe je met behulp van een 5-stappenplan aan je herstel kunt werken.

Meer dan 50 ziektebeschrijvingen illustreren hoe dit plan gebruikt kan worden bij onder andere een burn-out, fibromyalgie, ME of long covid.

Paperback, 224 pagina's, € 24,95

27 maart 2023

ISBN: 9789060389706

Christofoor


toon meer nieuwe boeken