menu
Recente uitgaven

Nieuwe en nieuw vertaalde antroposofische boeken


Beelden van gene zijde 

Ivar Römer

De overledenen zijn niet opgehouden er te zijn;
slechts onze ogen zijn opgehouden ze te zien.

(Rudolf Steiner)

Afstemmen op de gestorvenen kunnen we allemaal. Vaak doen we dat ook al door aan hen te denken. Natuurlijk is ons verdriet ook reëel, maar vasthouden eraan kan voor de overledenen een hindernis op hun weg vormen. Wanneer we echter in warme herinnering aan onze geliefden terugdenken, schenkt hen dat vleugelslag en draagkracht in het bovenzinnelijke leven.

Deze uitgave bevat zestien taferelen, dichterlijke vertellingen die op een kunstzinnige manier en in afstemming met een aantal overledenen tot stand zijn gekomen.

Paperback, 157 pagina's, € 16,00

28 november 2021

ISBN: 9789492326690

Nearchus CV / Adventum


De kerstgedachte en het geheim van het Ik 

Rudolf Steiner

Wat heeft Kerstmis te maken met Adam en Eva, met het Paradijs en de boom van goed en kwaad, met het kruis op Golgotha?

Rudolf Steiner schetst in deze voordracht de spirituele verbanden tussen ons kerstfeest, het Paradijsverhaal en het gebeuren op Golgotha. Verder beschrijft hij hoe bij de mens na de kinderjaren het Ik in de geestwereld achterblijft, en dat Kerstmis een herinnering is aan de kindertijd: het menselijk-goddelijke. En daarmee hangen weer de oude kerstspelen samen.

Een verhelderende voordracht, waarin alle lijntjes aan het eind weer blijken samen te komen.

Paperback, 56 pagina's, € 13,50

28 november 2021

ISBN: 9789492462787

Uitgeverij Pentagon


Odilia en de toekomst van Europa 

Jac Net

De heilige Odilia leefde in de zevende eeuw. De legende vertelt dat zij bij haar geboorte blind was en door haar vader, hertog Etticho, werd verstoten. Door een wonder kon zij later toch zien. Haar leven wijdde zij aan het verzorgen van zieken en andere hulpbehoeftigen. Stil en ingekeerd werkte zij aan een verchristelijking van de Europese cultuur.

Via haar nageslacht zijn vele historische koningshuizen in Europa met Odilia verbonden. De impuls die zich in haar leven toonde, zette zich langs vele wegen voort.

Rudolf Steiner sprak bij verschillende gelegenheden over de persoonlijkheid die zich in Odilia belichaamde, en noemde daarbij ook andere incarnaties van deze persoonlijkheid en van anderen die met Odilia verbonden waren - gedurende meerdere levens.

Zo wordt in dit boek het 'spoor van Odilia' tot in de 20e eeuw gevolgd en rijst het fascinerende beeld van een impuls die niet alleen in het verleden maar ook voor de toekomst van Europa van bijzonder belang is.

Paperback, 161 paginas, met afbeeldingen in kleur, € 19,50

22 november 2021

ISBN: 9789492326683

Nearchus CV / Adventum


Antroposofie en rechtsextremisme 

Rudolf Steiner, de antroposofen en het nationaalsocialisme

Peter Selg

Regelmatig kom je beschuldigingen betreffende racisme en/of rechtsextremisme tegen van Rudolf Steiner en de antroposofie. Ook het etiket 'antisemiet' kreeg Steiner opgeplakt. In de Nederlandse pers duiken soms verdachtmakingen en verwijten aan het adres van antroposofen op. Dat vraagt om een gedegen studie van deze gevoelige, maar essentiële materie.

Peter Self maakte diepgaand studie van Steiners visie en uitspraken, én van de gedragingen van diverse antroposofen o.a. in de nazitijd. Hoe reageerden antroposofen op Hitlers machtsovername? Kun je affiniteit bespeuren van antroposofische kringen met rechts-radicaal gedachtengoed?

In drie delen beschrijft Selg deze materie:

  • Steiners houding jegens nationaalsocialisme, rechtsextremisme, racisme en antisemitisme;
  • hoe de antroposofen zich hebben gedragen tussen 1933 en 1945;
  • de uitdagingen en moeilijkheden die met deze thema's samenhangen.

Een boekje dat op verfrissende wijze opheldering geeft over dit zompige gebied en zelfkritiek niet uit de weg gaat.

€ 15.00

22 november 2021

ISBN: 9789492462770

Uitgeverij Pentagon


In het midden de mens 

De bronnen van goed onderwijs

Rudolf Steiner

De titel van dit boek – In het midden de mens – wil een oproep zijn. Staat in ons onderwijs wel het kind in het midden, dat wil zeggen de concrete opgroeiende mens, met zijn of haar net ontwakende talenten en vooralsnog verborgen levensidealen? Laten we door onze focus op de 'slimheid' die nodig is voor later maatschappelijk succes, geen goud liggen?

Rudolf Steiner bepleitte een onderwijs dat zich volledig zou richten op de ontwikkelingsbehoeften van jonge mensen hier en nu. Daartoe ontwikkelde hij een uitgebalanceerde methodiek en een daarbij aansluitend leerplan. Zijn vurige wens was dat dit onderwijsconcept als een experiment in progress zou worden herkend en opgepakt door andere scholen. Maar wat houdt dit in – en kan het eigenlijk wel? Het boek opent met een liefdevolle kritiek op de vrijeschoolcultuur door Christof Wiechert.

€ 24.50

22 november 2021

ISBN: 9789083179308

Stichting Rudolf Steiner Vertalingen


Klein bosdierenboek 

Loes Botman

Wie zit daar in de bomen, wie trippelt er over het mos, wie scharrelt daar tussen de struiken, wie wonen er in het bos? Ontdek het vreugdevolle leven van 12 prachtige bosdieren.

Loes Botman weet als geen ander het karakter van de dieren te laten spreken in haar prachtige tekeningen. Dat is ongetwijfeld een van de redenen dat haar boeken zo graag gelezen en bekeken worden door jonge kinderen Ditmaal laat ze de mooiste dieren van het bos aan ons zien. Een heerlijk kartonboek om vaak uit de kast te pakken en samen te bewonderen

Karton | 153 x 180 | 12 blz | € 9,95

21 november 2021

ISBN: 9789060389423

Christofoor


Voeding vanuit de antroposofie 

Jan JC Saal

Voeding is een veelbesproken onderwerp in tal van samenhangen. Het gaat meestal over smaak, bereidingswijze, gezond of ongezond. Rudolf Steiner kiest een heel andere ingang vanuit het gezichtspunt dat geest nooit zonder materie bestaat en materie nooit zonder geest.

Hij verbindt verschillende substanties met de vier wezensdelen van mensen en daarnaast beschrijft hij hoe wortel, blad en vrucht voedingsmiddel zijn voor respectievelijk hoofd, middengebied en buik. Jan Saal neemt u in deze brochure mee met deze nieuwe benadering en de praktische gezichtspunten die deze op kunnen leveren.

Gezichtspunten nr. 74 € 3.00

14 november 2021

Centrum Sociale Gezondheidszorg


Valentin Tomberg - tussen antroposofie en hermetische filosofie 

Harrie Salman

De in St. Petersburg geboren Valentin Tomberg (1900-1973) heeft tussen 1938 en 1944 in Nederland gewerkt. Met zijn visie op de antroposofie werd hij een tegenpool van de Nederlandse antroposoof Willem Zeylmans van Emmichoven. Hieruit had een vruchtbare verbinding tussen Oost- en West-Europese antroposofie kunnen ontstaan. Deze biografie laat zien waarom deze verbinding tussen de platonisch-sophiaanse en aristotelisch-michaelische antroposofen Tomberg en Zeylmans niet tot stand is gekomen.

Tomberg heeft in Estland en Nederland binnen de antroposofie gewerkt. In Duitsland heeft hij bijdragen aan de wederopstanding van de Duitse rechtsstaat. In Engeland heeft hij met zijn in vele talen vertaalde boek Meditaties op de Grote Arcana van de Tarot de hermetische traditie vernieuwd. Als een pelgrim uit het toekomstige cultuurgebied Rusland legde hij een weg af naar het oude Egypte van Hermes Trismegistus.

Paperback, 257 pagina's, met afbeeldingen in zwart-wit, € 22,00

12 november 2021

ISBN: 9789492326669


Koester jouw tijd 2022 

Manon Berendse (samensteller)

Als je geniet van de seizoenen. Als inspiratie belangrijk voor je is. Als je wilt leven in het moment. Als je houdt van lezen, schrijven, tekenen, tuinieren. Als je de kracht van natuur, kunst en persoonlijke ontwikkeling graag bij je draagt. Als je in de wereld staat, maar ook in jezelf wilt kunnen rusten. Dan is dit jouw schrijf- en mijmerboek.

Koester jouw tijd is een agenda en bulletjournal ineen. Het handzame zusje van onze Jaarplanner, maar dan lekker voor jezelf. Zelfde heldere weekindeling, fijne foto's, inspirerende teksten. Plus: ruimte voor je invallen en plannen, de maanstanden en een beetje kosmische wijsheid.

Iedere maand opent met vier extra pagina's die je hoofd leeg maken. Elke week inspireert je met een tekst en een klein idee om op te pakken. Zo kun je je energie richten op wat echt belangrijk is voor jou.

€ 27.50

28 oktober 2021

ISBN: 9789060389324

Christofoor


Het drama van onze tijd 

Impulsen voor de toekomst

Rudolf Steiner

In deze zes lezingen, die Rudolf Steiner direct na het einde van de Eerste Wereldoorlog hield, bespreekt hij het drma van de tijd in breed perspectief. We staan op de drempel naar totaal nieuwe ontwikkelingen. Volgens sommigen zou nu een 'Great Reset' nodig zijn.

Steiner schetst de diverse soorten crisis en hoe daarmee om te gaan. Techniek kan tot een ongekende dictatuur leiden. In Europa zullen, ondersteund door Engelse en Amerikaanse bedrijven, nieuwe medicijnen ontwikkeld worden, die een enorme invloed op mens en natuur zullen hebben.

In de laatste van deze lezingen spreekt Rudolf Steiner over de verantwoordelijkheid van het onderwijs voor menselijkheid en direct contact. Met een nawoord van Frans Lutters

6 voordrachten uit GA 186

Hardcover, 243 p,€ 31,00

27 oktober 2021

ISBN: 9789492462756

Uitgeverij Pentagon


Boeddha en Christus 

Rudolf Steiner

Steiner neemt ons mee naar de boeddhistische manier van denken zoals beschreven in het gesprek van koning Milinda met de boeddhistische wijze Nagasena; de Boeddha-legende en -leer. Daarnaast schetst hij de christelijke zienswijze. Behalve voor de overeenkomsten krijgen we oog voor de verschillen. Het boeddhisme als 'verlossings-religie'; het christendom als 'religie van de wedergeboorte'.

Tevens plaatst Steiner de boeddhistische zaligsprekingen en de zaligsprekingen in het Mattheusevangelie naast elkaar. Een spirituele kijk op de essentie van beide religies.

(voordracht van 2/12/1909 uit GA 59)

Paperback, 55 p, € 13,50

27 oktober 2021

ISBN: 9789492462763

Uitgeverij Pentagon


Kattenkasteel 

Annick Bardijn

Ontdek het geheim van het Kattenkasteel... Een uitdaging gaan Liz, Ulrik en Max nooit uit de weg! Inbreken in het griezelige, verlaten Kattenkasteel… Een koud kunstje! Of niet? In de kelder vindt Liz een kistje met de afbeelding van een zwarte kat. Een onheilspellend gevoel bekruipt haar. Maar dan worden de drie jongeren ontdek ... Raakt het drietal weg uit het Kattenkasteel? En wat haalt Liz zich op de hals door het kistje mee te nemen?

Kattenkasteel. Een avontuurlijk, mysterieus jeugdverhaal voor jongeren vanaf 10 jaar.

Annick Bardyn woont in Ternat, is gelukkig getrouwd, mama van een 17-jarige dochter en plusmama van een 30-jarige zoon. Ze werkt als interne pedagogische begeleider op een steinerschool. Annick houdt van skiën, lezen en schrijven. En, niet onbelangrijk, van Vivaldi, haar kat. Als kind zat Annick meestal met haar neus in de boeken. Haar grote droom was om ooit zelf een boek te publiceren.

Paperback, € 16.50

Uitgeverij Phoenix Books

25 oktober 2021

ISBN: 9789083140452


toon meer nieuwe boeken