menu
Het citaat van de dag

Verzorgd door Renée Zeylmans († 16 februari 2018)


Ze zijn er weer, deze twaalf heilige nachten, alsof ze – zonder dat men hier in de gangbare wetenschap eigenlijk weet van heeft gehad – vanuit de verborgen en wijze zielediepten van de mensheid zijn ingesteld, alsof ze wilden zeggen: beleef de hele diepte van het kerstfeest: maar verdiept U zich dan gedurende de twaalf heilige nachten in de heiligste geheimen van de kosmos! – Dat wil zeggen in het Land van het Universum, van waaruit Christus naar de aarde is afgedaald.

Rudolf Steiner heeft ook genoemd dat gedurende de 12 heilige nachten de zaden in de aarde worden bevrucht door de geestelijke krachten van de sterren, waardoor in de lente de planten uit de aarde kunnen ontkiemen. De eigenlijke bevruchting is niet de versmelting van de stuifmeelkorrel in het vruchtbeginsel van de stamper – dat is alleen nog zaadvorming – maar de bevruchting van de aarde door de hemel gedurende de dertien heilig nachten. Die geestelijke krachten heeft de aardeziel opgenomen tijdens haar uitademing met midzomer.

Met midwinter, als de ziel van de aarde ingeademd is, bevruchten deze geestelijke krachten van de planeten de zaadkiemen in de aarde. Alle planten en bomen en bomen kunnen ook tot planeetkrachten worden teruggevoerd volgend onderstaand schema:

Saturnus - hagebeuk
Jupiter - esdoorn
Mars - eik
Zon - es
Venus - berk
Mercurius - iep
Maan - kers

 
Rudolf Steiner, 21 december 1911

GA. 127
Die Mission der neuen Geistesoffenbarung. Das Christus Ereignis als Mittelpunktsgeschehen der Erdenevolution. Nederlands uit: De twaalf heilige nachten en de geestelijke hiërarchieën. Sergej O. Prokofieff


meer citaten

Adressen en bronnen

Renée Zeylmans

Overleden op 16 februari 2018

Nearchus CV

Uitgeverij voor Sociale Driegeleding

Postbus 387

9400 AJ Assen

0592 408 989

www.nearchus.nl

Uitgeverij Pentagon

Vertalingen van Rudolf Steiner, opvoeding en vrijeschoolpedagogie

Weteringschans 54-a

1017 SH Amsterdam

020 622 7679

www.uitgeverijpentagon.nl

Stichting Rudolf Steiner Vertalingen

'Werken en Voordrachten' in het Nederlands

Boswachtersveld 203

7327 JS Apeldoorn

www.steinervertalingen.nl