menu
Het citaat van de dag

Verzorgd door Renée Zeylmans († 16 februari 2018)


Er bestaat iets hoogst onnatuurlijks in de sociale ordening: namelijk het principe dat geld zich vermeerdert als je het alleen maar hebt. Je zet het op de bank en je krijgt rente. Dat is het onnatuurlijkste wat maar kan bestaan, het is eigenlijk enorm onzinnig. Je doet helemaal niets, je zet je geld - dat je misschien ook niet door arbeid maar door een erfenis hebt gekregen – op de bank en je krijgt daarvoor rente. Dat is volkomen onzinnig!

Als het verkrijgen van datgene wat we nodig hebben om te leven wordt gescheiden van de arbeid, dan zal het echter noodzakelijk worden om het geld te gebruiken wanneer het er is, wanneer het wordt geschapen als equivalent van de waren die er zijn. Het geld moet worden gebruikt, het moet circuleren. Want de reële werking zal zijn dat het geld zich niet vermeerdert maar dat het vermindert!

Wanneer iemand op dit moment een bepaald vermogen heeft, dan heeft hij bij een normale rentestand na ongeveer veertien jaar bijna het dubbele. Hij hoeft daarvoor niets te doen, alleen maar te wachten! Als u bedenkt hoe dit zou veranderen onder de invloed van de principes die ik heb aangevoerd, dan vermeerdert het geld zich niet maar vermindert het! En na een bepaald aantal jaren heeft het bankbiljet dat ik ooit verworven heb geen waarde meer. Het is ontwaard, het houdt op waarde te hebben.

 
Rudolf Steiner, 30 november 1918


meer citaten

Adressen en bronnen

Renée Zeylmans

Overleden op 16 februari 2018

Nearchus CV

Uitgeverij voor Sociale Driegeleding

Postbus 387

9400 AJ Assen

0592 408 989

www.nearchus.nl

Uitgeverij Pentagon

Vertalingen van Rudolf Steiner, opvoeding en vrijeschoolpedagogie

Weteringschans 54-a

1017 SH Amsterdam

020 622 7679

www.uitgeverijpentagon.nl

Stichting Rudolf Steiner Vertalingen

'Werken en Voordrachten' in het Nederlands

Boswachtersveld 203

7327 JS Apeldoorn

www.steinervertalingen.nl