menu
Het citaat van de dag

Verzorgd door Renée Zeylmans († 16 februari 2018)


We moeten er ons van bewust worden dat voor de antroposoof een soort regel geldt, dat de antroposoof zichzelf moet voorhouden: nu ik eenmaal door mijn karma antroposoof ben geworden, vraagt de impuls die mij tot de antroposofie heeft kunnen brengen van mij dat ik er op moet letten hoe in mijn ziel -meer of minder diep- de noodzaak opduikt om in het leven innerlijke initiatieven te vinden, om vanuit de kern van mijn eigen innerlijk iets te kunnen beginnen, iets te kunnen beoordelen, iets te kunnen beslissen.

Dat staat eigenlijk geschreven in het karma van iedere antroposoof: word een mens met initiatief, en ga na (wat er gebeurt) als je wegens lichamelijke of andersoortige hindernissen niet de kern van je wezen vindt waarin je initiatief huist, ga eens na hoe vreugde en leed bij jou eigenlijk van dit vinden of niet vinden van je persoonlijke initiatief afhankelijk zijn.

Dat zou altijd als het ware met gouden letters voor het innerlijk oog van de antroposoof moeten staan, dat er een initiatief in zijn karma besloten ligt en dat veel van wat hem in zijn leven overkomt afhangt van de mate waarin hij zich van dit initiatief bewust wil en kan worden.

 
Rudolf Steiner, Dornach 4 augustus 1924

GA 237. Esoterische Betrachtungen Karmischer Zusammenhänge. Dritter Band (Karmaonderzoek 4, uitgeverij Vrij Geestesleven)


meer citaten

Adressen en bronnen

Renée Zeylmans

Overleden op 16 februari 2018

Nearchus CV

Uitgeverij voor Sociale Driegeleding

Postbus 387

9400 AJ Assen

0592 408 989

www.nearchus.nl

Uitgeverij Pentagon

Vertalingen van Rudolf Steiner, opvoeding en vrijeschoolpedagogie

Weteringschans 54-a

1017 SH Amsterdam

020 622 7679

www.uitgeverijpentagon.nl

Stichting Rudolf Steiner Vertalingen

'Werken en Voordrachten' in het Nederlands

Boswachtersveld 203

7327 JS Apeldoorn

www.steinervertalingen.nl