menu
Recente uitgaven

Nieuwe en nieuw vertaalde antroposofische boeken


Sternen- und Planetenkalender 2023 

Das Zusammenspiel von Venus und Mars am Abendhimmel

Liesbeth Bisterbosch

De 'Sternen- und Planetenkalender 2023' heeft als thema: Het samenspel van Venus en Mars aan de avondhemel. 2023 wordt een heel mooi Venusjaar! In de winter en het voorjaar schijnt de helderste planeet 's avonds intensief. Tot mei verschijnt ze elke avond iets hoger aan de westelijke hemel. Ze gaat, net als de stijgende zon, steeds later en noordelijker onder. Haar glans neemt toe, ze nadert de roodachtige Mars met kleine stapjes.

Mars is tot maart een opvallend getint licht in het sterrenbeeld de Stier. Vanaf december 2022 (opkomst 's avonds in het noordoosten, in grootste glans de hele nacht zichtbaar) nadert hij Venus met grote stappen. Ondertussen neemt de helderheid snel af, zijn tempo eveneens.

Vanaf april is de lichtzwakke Mars alleen nog dalend te zien. Hij trekt door Tweelingen en Kreeft en gaat steeds korter na Venus onder. Eind juni vervaagt hij in de avondgloed, terwijl hij hoger aan de westelijke hemel staat dan de pronkende Venus.

Venus is bij het afscheid van Mars in grootste glans; binnen een maand verdwijnt zij ook! Vanaf december 2022 stonden ze 's avonds steeds dichter bij elkaar, hun samenstand zal echter aan de ochtendhemel, op 22-2-2024, plaatsvinden. Beide planeten vertrekken van de avondhemel voordat ze in conjunctie komen.

Elke maand biedt extra kaarten van de mooiste gebeurtenissen en een toelichting.

De kalender toont de stand van de sterrenbeelden boven de horizon zoals deze daadwerkelijk verschijnt. De dynamiek van de planeten aan de avond-, middernacht- en ochtendhemel kan ervaren worden.

Beelden uit de Babylonische, Egyptische en Griekse cultuur en ontdekkingen van Tycho Brahe en Johannes Kepler verrijken de kalender.

  • Kleurrijke en praktische gids voor vrienden van de sterrenhemel
  • Verrassende en fascinerende waarnemingen van het planetensamenspel.

(Sinds 2018 wordt alleen de Duitse versie uitgegeven).

Prijs: € 24,00

23 september 2022

ISBN: 978 90 832755 0 5


meer nieuwe boeken