menu

Verdieping

Antroposofie in woord en beeld

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Verdieping nieuws

Kunstenaarscollectief 

Maar liefst twintig beeldend kunstenaars die zich geïnspireerd voelen door de antroposofie, hebben zich aaneengesloten onder de naam Schatkamers en presenteren op een gezamenlijke website hun werk.

U kunt hun werk daar bekijken en het kopen of lenen. Het aanbod is divers: beeldhouwwerken in vele materialen, schilderijen, grafisch werk en keramiek.

Het initiatief zal zich ook in de komende negen uitgaven van tijdschrift Motief met een column presenteren.

voeg een reactie toe...


(Geen) liefde in tijd van oorlog 

Op 7 januari stierf de Oekraïnse dichter Maksim Kryvtsov op 33-jarige leeftijd aan het front. Een maand eerder verscheen een interview met hem in het culturele uitgeversplatform Chytomo. Het interview is van Daryna Holovan; Cornelis Boogerd vertaalde het.

Interview-Maksim-Kry_3092.pdf

Nieuwsbrief Hulpkring Oekraïne - februari 2024

Meer achtergrondinformatie en nieuwsbrieven van Hulpkring Oekraïne vindt u op de speciale Oekraïne-pagina:

https://www.antrovista.com/oekraine.html

Gebed voor hen die stierven in de oorlog

Geesten van uw zielen, werkzame wachters,
Uw vleugels moge dragen
De smekende liefde van onze zielen
Naar de aardemensen, aan uw hoede toevertrouwd,
Dat, verenigd met uw macht,
Onze bede helpend moge stralen
Voor de zielen die zij in liefde zoekt.

Rudolf Steiner,

voeg een reactie toe...


De poort van de inwijding

Al dertig jaar verzorgt het Drempeltheater opvoeringen van de vier mysteriedrama's van Rudolf Steiner. In deze toneelstukken wordt zichtbaar hoe karma en ontwikkeling werkt in het leven van mensen.

Dit jaar wordt op 24 maart in Alphen aan den Rijn het eerste mysterie­drama De poort van de inwijding opgevoerd.

/agenda/de-poort-van-de-inwijding-zondag-24-maart-2024.html

voeg een reactie toe...


Gratis Steiner lezen 

Sinds 1989 verzorgt Stichting Rudolf Steiner Vertalingen uitgaven van het werk van Steiner in het Nederlands. Inmiddels zijn er al 70 titels verschenen in een degelijke, gebonden uitvoering. Deze boeken zijn via de boekhandel en via de eigen webshop te koop.

De stichting stelt via haar webshop deze werken echter ook als gratis download (pdf) beschikbaar, met inbegrip van de titels die als fysiek boek al zijn uitverkocht. U kunt ze in het winkelmandje stoppen en krijgt dan de downloadlinks per e-mail toegestuurd.

voeg een reactie toe...


Contempleren 

In onze spreukendatabase vindt u talloze spreuken en meditaties. Het is daardoor een van de meest bezochte afdelingen van AntroVista.

Vandaag is er een rubriek aan toegevoegd, genaamd Contemplaties. Daarin staan nieuw vertaalde teksten van Steiner, Morgenstern en anderen. Het betreft z.g. Wahrspruchworte, Richtspruchworte, aforismen en beschouwelijke gedichten.

Deze bloemlezing omvat nu al meer dan 60 teksten en zal bovendien de komende tijd steeds worden uitgebreid.

1 reactie, lezen/reageren...


Actueel uit Oekraïne 

'Lantaarntjesdag' in vrijeschool Svitovyd - Kyiv

Nieuwsbrieven en achtergrondinformatie van Hulpkring Oekraïne vindt u op de speciale Oekraïne-pagina.

Nieuw: de 15de Nieuwsbrief van de Hulpkring Oekraïne.

www.antrovista.com/oekraine.html

voeg een reactie toe...


Henri Zagwijn 

100 jaar geleden werd de Anthroposophische Vereniging in Nederland (AViN) opgericht.

Autodidactisch componist Henri Zagwijn (1878-1954) maakte acht jaar deel uit van het eerste bestuur. Ook in zijn werk als componist liet hij zich inspireren door de antroposofie. Op advies van Rudolf Steiner verbond Zagwijn zich in 1924 met de Vrije School Den Haag.

Lier-lerares Marjolijn van Lokhorst uit Amsterdam bewerkte zijn lied O Nacht, du Sternenbronnen voor zang en lier (of piano). Haar bladmuziek kunt u hier kosteloos downloaden:

O-Nacht-du-Sternenbronnen.pdf

Tineke van de DoeHoek maakte er een MP3 van, die u kunt beluisteren door op de afspeler te klikken:

voeg een reactie toe...


Bij praten 

Bioloog Albert Müller is sinds 1979 bezig met biodynamisch imkeren. Hij maakt deel uit van de werkgroep BD-imkers, geeft les in Nederland, Belgie en Duitsland en is betrokken bij schoolprojecten in Nederland en Uganda. Ook is hij verbonden aan het BD-onderzoeksinstituut en imkerij Fischermuhle in Rosenfeld in Duitsland.

In twee podcasts vertelt hij over zijn bijzondere werk en laat je ervaren dat een bijenvolk in feite één enkel individu is.

voeg een reactie toe...


100 jaar Vrije School in Nederland 

In 1923 begon een groepje enthousiaste ouders en onderwijzers in Den Haag de allereerste Vrije School van Nederland. Om dit 100-jarig bestaan te herdenken organiseert de school op 30 september een feestelijke reünie.

De school gaf 100 jaar geleden ook een boekje uit met de grondbeginselen en het leerplan. Dit boekje is een uniek tijdsdocument en geeft een goed beeld van de achtergronden van de Vrije School.

AntroVista heeft het gedigitaliseerd en u kunt het hier online lezen. Klik of swipe door de bladzijdes!

https://www.antrovista.com/extra/vs_denhaag

Meer over het boekje zelf leest u hier:

https://www.antrovista.com/boekje-vrije-school-den-haag-1927.html

voeg een reactie toe...


Dieter Brüll 

De befaamde belastinghoogleraar en antroposofisch driegeleder Dieter Brüll laat ook lang na zijn dood in 1996 zijn sporen na in het fiscale landschap.

In Utrecht was afgelopen week de uitreiking van de ‘FED Annotatie Award’, een prijs voor de meest creatieve, kritische en krachtige publicatie op fiscaal gebied. Daaraan voorafgaand vond het symposium Fiscale Mythologie plaats, dat geheel in het teken stond van het werk van Dieter Brüll.

Stichting Kritisch Commentaar Fiscale Wetgeving en Fiscaal Beleid heeft zelfs een Prof. dr. D. Brüll-prijs ingesteld, die het leveren van kritisch commentaar op de belastingwetgeving en de belastinginning moet stimuleren.

1 reactie, lezen/reageren...


Recente uitgaven

Nieuwe en nieuw vertaalde antroposofische boeken


Euritmietherapie bij gebitsafwijkingen 

Kennismaken met euritmietherapie

Ingrid Verschoor

Euritmietherapie is een manier van werken die nog niet zo bekend is. Toch worden er soms opmerkelijke resultaten mee behaald. In deze brochure neemt Ingrid Verschoor ons mee bij de gebitsbehandeling van een jong meisje.

Omdat deze behandeling al een aantal jaren geleden is gebeurd, is het mogelijk om het verloop en het resultaat te kunnen laten zien. Tegelijkertijd krijgen we hiermee een inkijkje in de manier van werken, waardoor we meer met deze vorm van therapie vertrouwd kunnen raken.

Gezichtpunten nr. 83, € 3.00

18 februari 2024

Centrum Sociale Gezondheidszorg


Waldorf- Vrijeschool- Steineronderwijs in praktijk 

Een onderzoek hoe kinderen leren in de lagere klassen

Els Göttgens

Een bevlogen en leerrijk werkboek voor leraren! De schrijfster heeft vele jaren ervaring als vrijeschooljuf (in Nederland en in de VS). In deze uitgave beschrijft ze levendig en enthousiasmerend over het concrete werken met de kinderen in de klas (de eerste drie leerjaren), o.a. over het lezen, vertellen, spelling, hoofdonderwijs, rekenen, toneelspelen, vreemde talen en meer.

A4-formaat, ringband, 73 pagina's

€ 25.50

6 februari 2024

Vereniging voor Vrije Opvoedkunst (VOK)


De Vrijeschooluitdaging 

Op weg naar de bewustzijnsziel

Henk Kranenborg

Een ervaren Vrijeschool-leerkracht beschrijft een zoektocht die naar de kern van het Vrijeschoolonderwijs voert. Die kern ligt in het wekken en ontwikkelen van de bewustzijnsziel. - Hoe kun je als leerkracht die weg gaan?

Dat wordt in 10 hoofdstukken vanuit verschillende aspecten beschreven.

Met 7 bijlagen waar ook praktisch mee gewerkt kan worden.

Paperback, groot formaat, met afbeeldingen in kleur, 116 pagina's

€ 25.50

6 februari 2024

Vereniging voor Vrije Opvoedkunst (VOK)


Pleidooi voor een genereus Europa 

Wilbert Lambrechts

Dit boek bevat in tijden van onzekerheid en verkramping drie voordrachten van Wilbert Lambrechts, die hij in Basel, Londen en Den Haag gehouden heeft tussen 2018 en 2023:

  • Volkeren bevrijden? (Basel, oktober 2018)
  • Het wezen Europa (Londen, augustus 2023)
  • De werkelijkheid waarin wij leven (Den Haag, november 2023)

Daaraan is toegevoegd een - vergeten, maar inspirerende - voordracht uit 1980 van Hans Peter van Manen over het Europese lot van België.

€ 15.00

19 januari 2024

ISBN: 9789077611456

Via Libra


Tempeliers 

Een gouden draad in de geschiedenis van Europa

Alice Woutersen-van Weerden

De zucht naar goud, die Filips de Schone in zijn greep had, luidde in 1307 het dramatische einde van de Orde van de Tempeliers in. De folteringen waaraan veel Tempeliers vervolgens blootstonden, hun afgedwongen bekentenissen en de dood op de brandstapel van Jacques de Molay, de laatste Grootmeester van de Orde, roepen nog steeds ontzetting op. Waarom moest het de Tempeliers zó vergaan?

In deze uitgave beschrijft Alice Woutersen-van Weerden een weefwerk van stromingen en ontwikkelingen die de geschiedenis van Europa kleurden, soms op de voorgrond, soms in het verborgene. In dit weefwerk licht het streven van de Tempeliers op als een gouden draad. Hun bezielde verbinding met de essentie van het christendom had niet alleen een diepe innerlijke kern maar wilde ook in de ontwikkeling van de Europese cultuur een gouden licht brengen.

Hardcover, genaaid, 285 pagina's, met afbeeldingen in kleur

€ 28,50

19 januari 2024

ISBN: 9789083325675

Nearchus CV / Adventum


Herders en koningen 

Rudolf Steiner

Vanuit een spiritueel gezichtspunt kan de mens gezien worden als behorend tot de zogenoemde herdersstroom en de koningenstroom. Rudolf Steiner beschrijft in deze voordracht hoe de oude wijsheidsleer uitdooft en nieuwe kenvermogens optreden.

De herders op het veld bezaten een imaginatief schouwen. De koningen werden geïnspireerd door de sterrenwijsheid. De herderswijsheid en de koningenwijsheid hebben zich gemetamorfoseerd. Helder wordt beschreven waar wij deze nu in onze kultuur terug kunnen vinden. Verder komen ter sprake o.a. Jahweh, de kerstsymbolen, Sint Nikolaas, Adam en Eva en de paradijsboom.

Paperback, 48 pagina's, € 15,00

2 januari 2024

ISBN: 9789493362048

Uitgeverij Pentagon


Bitterzoete smart 

De verschijning van Christus in de etherische wereld

Mieke Mosmuller

“Zeker, liefde is zo bitterzoet, en zolang we in deze wereld zijn, heeft ze nooit een volkomen zoete zoetheid, omdat ze niet volmaakt en ook nooit puur verzadigd en tevreden is, en toch blijft ze zeer aangenaam, terwijl haar bitterheid de zoetheid van haar zoetheid zuivert, zoals haar zoetheid de gratie van haar bitterheid aanscherpt.” (François de Sales, Traité de l'amour de Dieu)

“Als kind kennen we het verdriet dat grenst aan de gelukzaligheid. Als volwassene ben je daarvoor te hard geworden. Het tot tranen toe geroerd worden is een herinnering aan hoe het hart verzacht wordt door het leed.”

€ 26.50

18 december 2023

ISBN: 9789075240696

Uitgeverij Occident


De temperamenten 

Loïs Eijgenraam

In dit boek beschrijft Loïs Eijgenraam hoe bij kinderen tussen zeven en veertien jaar temperamenten zichtbaar worden. Door waar te nemen, beelden te vormen en door ons in te leven, kunnen we antwoorden vinden op de raadsels waar kinderen ons voor plaatsen. Dit boek helpt ons niet alleen onze kinderen (en alle andere mensen) om ons heen beter te begrijpen, maar ook licht te schijnen op ons eigen leven en de keuzes die wij maken.

Loïs Eijgenraam is vanaf 1985 werkzaam geweest als kleuterleerkracht en vakleerkracht (6-12 jaar). Daarnaast werkt(e) zij als gastdocent op verschillende (heil)pedagogische opleidingen in binnen en buitenland. Ze is vertegenwoordiger bij de IASWECE (Internationale Vereniging voor Waldorf/ Steiner/Vrijeschool pedagogie) voor het werkveld 0-7 jaar.

€ 15.00

18 december 2023

ISBN: 9789060389911

Christofoor


Hoe engelen in ons werken 

Michaela Glöckler

Een tocht door de engelenwereld - Inzicht krijgen in wat de mensenwereld en de engelenwereld elkaar te zeggen hebben, is het streven van deze verhelderende voordracht.

Engelenonderzoek is vandaag de dag in het westen een steeds meer voorkomende zaak; je wordt niet meer met een scheve blik aangekeken als je het over engelen hebt. Wel wordt er vaak vaag en zweverig over gesproken.

Rudolf Steiner spreekt openhartig en met grote exactheid over de engelenwerelden. De arts Michaela Glöckler spreekt, op basis van haar onderzoek ook met haar patiënten, over de hogere werelden van de engelen. Aan de basis daarvan ligt het – al even exacte – spirituele mensbeeld van de antroposofie.

Een warm en deels kunstzinnig document over dit thema.

Paperback, 61 pagina's, € 18,00

15 december 2023

ISBN: 9789493362031

Uitgeverij Pentagon


Leven met Persephone 

En de toekomst van de plantenwereld

Edith Lammerts van Bueren

Het is crisis in de landbouw. Het hele plantenrijk en ook ons dagelijks voedsel staan onder zware druk. Hoe kunnen wij ons daartoe verhouden?

Dit is het recht-uit-hart-verslag van een wetenschapper die vele jaren lang strijdt voor duurzame landbouw, veredeling van gewassen en gezonde voeding. Zij is o.a. geïnspireerd door spirituele beelden uit de Griekse godenwereld: Persephone en Hades. Die blijken een centrale rol te spelen zowel in haar biografie als in de plantenwereld.

Een fascinerend en inspirerend verhaal op de weg naar een duurzame toekomst.

Hardcover, 195 pagina's, met afbeeldingen in kleur

€ 30,00

5 december 2023

ISBN: 9789072052001

Uitgeverij Pentagon


Dichter bij de vogel 

Door fenomenologie

Wolter Bos

Op basis van jarenlange ervaringen als excursieleider met groepen die de fenomenen van de natuur respecteren, kwam dit boek tot stand. Het overbrugt de kloof die ontstaan is tussen de mens en de natuur om zich heen. Zo kan de vogel zijn wezen aan ons gaan uitspreken. De op Goethes fenomenologie gebaseerde methode is daarbij van cruciaal belang.

Goethes manier van kijken, die soms als goetheanisme, maar in dit boek als fenomenologie wordt aangeduid, is een avontuur.

Want er is nog een andere wijze van waarnemen en denken dan de gebruikelijke manier. Je kunt beleven dat je het wezen van de wereld gaat leren kennen! De vreugde van deze activiteit en het intens tevreden gevoel achteraf maakt dat je 'meer wilt'. Alleen gaat het niet zonder moeite. Je werkt ervoor, maar je krijgt er veel voor terug. Innerlijk.

€ 26.00

25 november 2023

ISBN: 9789492462367

Uitgeverij Pentagon


Stef & Lotje een BIJzonder verhaal 

Klas 2

Tessie Strijdonk & Heidi Hillebrand

Stef en Lotje zijn een tweeling en krijgen les op een vrijeschool. De tweeling maakt een heel BIJzonder jaar mee, want meester Pim heeft een nieuwe hobby ontdekt... Imkerij!

Stef en Lotje gaan samen met de meester en de klas, de wereld van de bijen ontdekken. En de meester zou de meester niet zijn, als hij dit niet overal zou laten terugkomen.

Dit boek is gevuld met herkenbare situaties die passen bij de tweede klas. In klas 2 krijgen de leerlingen les over de bijen tijdens een bijenperiode, leren ze wie Franciscus van Assisi is, maken ze al een beetje kennis met andere culturen en gaan ze natuurlijk weer op schoolreis!

Een feest van herkenning voor kinderen in de tweede klas!

€ 18.99

25 november 2023

ISBN: 9789464859423


Actueel

Het citaat van de dag

Meditatie van de maand

Grootmoedigheid wordt liefde

De meditatie van maart

Weekspreuk

Ontstaan wil uit de wereldschoot
de vreugde aan het worden,
de schijn der zinnen verkwikkend.
Zij moge de kracht van mijn denken
toegerust vinden met de goddelijke krachten,
die krachtig in mijn innerlijk leven.

Week 47 uit de weekspreukenkalender

Archief Vrije Opvoedkunst
VOK

In het archief van het tijdschrift Vrije Opvoedkunst vindt u een schat aan informatie.

Hieronder ziet u enkele artikelen voor deze tijd van het jaar.

Archief Vrije Opvoedkunst