menu

Hulpkring Oekraïne 

Behalve meditatief kunt u ook concreet hulp bieden in Oost-Europa. Carla van Dijk, Cornelis Boogerd en Louise Kelder coördineren een actie in Oekraïne, Slowakije, Tsjechië en Nederland om leraren, ouders en kinderen van vrijescholen in Oekraïne op te vangen in de kring van vrijescholen aldaar.

Om dit te kunnen realiseren is natuurlijk geld nodig. Daarvoor is een hulpfonds ingericht, waar u een donatie naar kunt overmaken. U leest daarover in de eerste en tweede nieuwsbrief van de Hulpkring.

25 september-Hulpkring-Oekraine-8-.pdf

21 juli-Hulpkring-Oekraine-7-.pdf

24 juni Hulpkring-Oekraine-6-.pdf

14 mei Hulpkring-Oekraine-5-.pdf

18-april-Hulpkring-Oekraine-4-.pdf

3-april-Hulpkring-Oekraine-3.pdf

19-maart-Hulpkring-Oekraine-2.pdf

9-maart-Hulpkring-Oekraine-1.pdf

Vragenformulier voor mensen die opvang willen aanbieden:

Aanmelden-opvang.pdf

Nieuws en achtergrondinformatie over deze actie zullen hier de komende tijd met regelmaat worden gepubliceerd.

Achtergronden

De artikelen die in dit kader gepubliceerd zijn, vallen onder de verantwoording van de auteurs zelf.

1. Een gesprek met Yaroslava Black-Terletska over de oorlog in haar land.

Zij is afkomstig uit Oekraïne en geestelijke van de Christengemeenschap in Keulen. Het interview werd afgenomen door Wolfgang Held.

2022-2-28-Een-gesprek-met-Yaroslava-Black-Terletska.pdf

2. : Stalins koeien - Poetins tinnen soldaten

Tweede artikel van Yaroslava Black

Yaroslava Black-Terletska is geboren in West-Oekraïne, nu werkzaam als geestelijke in de christengemeenschap in Keulen. Zij beschrijft op aangrijpende en zeer persoonlijke wijze hoe de politiek van Rusland het leven van haar en haar familie heeft belast. Haar perspectief is: Oorlogen over territorium horen niet meer in deze tijd thuis. Het gaat niet om het veroveren van grondgebied, maar om een strijd over waarden.

2022-6-20-Stalins-koeien-Yaroslava-Black-vert-Antrovista.pdf

3. Kunstkring 1919 - Wat heeft Oekraïne aan Europa bij te dragen?

Verslag van een werkgroep door Louise Kelder

Een eeuw na de korte turbulente periode van onafhankelijkjeid vond in Kyjiv de conferentie "Soul of Europe" plaats, waarbij ik aanwezig kon zijn. Dankzij een toegewijde vertaalster kon ik daarin een werkgroep meemaken over geestelijk reveil in de tijd na de WO 1 en na de revolutie in Rusland, toen ook het Goetheanum tot stand kwam. Deze periode zou helemaal in de vergetelheid zijn geraakt onder het Sovjetbewind, ware het niet dat één man in staat was, na zijn terugkeer in 1991 naar Oekraïne, de betrokken kunstenaars weer tot leven te wekken en hun gedachtengoed in de aandacht te brengen. En daardoor de antroposofie te ontdekken!

2022-6-20-Louise-Kelder-Kunstkring-1919-Antrovista.pdf

4. The battle for humannity in times of global warefare

Deze powerpoint-presentatie geeft impressies weer van een land in oorlog. Het geeft een beeld weer van mensen die met een voortdurende oorlog om moeten gaan en hoe die menselijk wordt verwerkt.

Deze powerpoint-presentatie werd speciaal gemaakt door Narine Maltseva (psychotherapeut, Nairi uitgeverij) voor een onlangs wereldwijde psycho­therapeuten­conferentie in Dornach, waar velen uit Oekraïne niet aan deel konden nemen.

2022-9-15-1-Ukraine-The-battle-for-humannity-in-times-of-global-warefare.pdf