menu

Hulpkring Oekraïne 

Middeleeuws feest met 6e klassers van vrijeschool Divosvid in Kharkiv

Behalve meditatief kunt u ook concreet hulp bieden in Oost-Europa. Carla van Dijk, Cornelis Boogerd en Louise Kelder richtten direct na begin van de oorlog op 24-2-2022 de Hulpkring Oekraïne in Nederland op. De Hulpkring ondersteunt vrijescholen en andere initiatieven in Oekraïne en werkt nauw samen met de Stichting Sophia aldaar. Ook ondersteunt de Hulpkring leraren, ouders en kinderen van vrijescholen die als vluchteling naar Europa en Nederland kwamen.

Om dit te kunnen realiseren is natuurlijk geld nodig. Daarvoor is een hulpfonds ingericht, waar u een donatie naar kunt overmaken. In de Nieuwsbrieven die de Hulpkring uitgeeft leest u meer daarover.

De laatste nieuwsbrief:

juni-2024-hulpkring-oekraine-18.pdf

april-2024-hulpkring-oekraine-17.pdf

februari-2024-Hulpkring-Oekraine-16.pdf

december-2023-Hulpkring-Oekraine-15.pdf

november-2023-Hulpkring-Oekraine-14-.pdf

september-2023-Hulpkring-Oekraine-13-.pdf

Juni-2023-Hulpkring-Oekraine-12.pdf

mei 2023-Hulpkring-Oekraine-11.pdf

24-februari-2003-Hulpkring-Oekraine-10.pdf

In de onderstaande pdf vindt u een oproep van Stichting Sophia uit Oekraïne, waarin zij zich voorstellen en u vragen om steun voor het aanschaffen van generatoren voor vrijescholen.

Generatoren.pdf

Ook in de 9e Nieuwsbrief staat de Kerstactie t.b.v. generatoren centraal:

12 december-Hulpkring-Oekraine-9.pdf

25 september-Hulpkring-Oekraine-8-.pdf

21 juli-Hulpkring-Oekraine-7-.pdf

24 juni Hulpkring-Oekraine-6-.pdf

14 mei Hulpkring-Oekraine-5-.pdf

18-april-Hulpkring-Oekraine-4-.pdf

3-april-Hulpkring-Oekraine-3.pdf

19-maart-Hulpkring-Oekraine-2.pdf

9-maart-Hulpkring-Oekraine-1.pdf

Vragenformulier voor mensen die opvang willen aanbieden:

Aanmelden-opvang.pdf

Nieuws en achtergrondinformatie over deze actie zullen hier de komende tijd met regelmaat worden gepubliceerd.

Achtergronden

De artikelen in dit kader, vallen onder de verantwoording van de auteurs zelf.

7. Interview met Maksim Kryvtsov – Daryna Holovan

Dit interview verscheen eind 2023 in het culturele uitgeversplatform Chytomo. De dichter Maksim Kryvtsov stierf op 7-1-2024 aan het front.

Interview-Maksim-Kryvtsov.pdf


6. Oekraïne, een zoektocht naar identiteit

Deze publicatie is de Nederlandse bewerking van een online lezing door Cornelis Boogerd op 27 mei 2023 voor een internationaal Forum: "Paths of Spiritual Development and Society" in Kyiv. De tekst is in de Oekraïense taal gepubliceerd in het vrijeschool magazine "Dytyna".

Oekraine-een-zoektocht-naar-identiteit.pdf


5. Endspel Europa

Boekbespreking door Cornelis Boogerd over "Endspiel Europa" van Ulrike Guérot en Fritz Hauke. Zij kijken naar het conflict in Oekraïne vanuit de rol die Europa hierin speelt in samenhang met de VS. Ook geven zij enkele principiële richtlijnen naar een mogelijke toekomstige uitweg, die alleen mogelijk is wanneer Europa terugkeert naar zijn kernwaarden.

endspiel_europa.pdf


4. The battle for humannity in times of global warefare

Deze powerpoint-presentatie geeft impressies weer van een land in oorlog. Het geeft een beeld weer van mensen die met een voortdurende oorlog om moeten gaan en hoe die menselijk wordt verwerkt.

Deze powerpoint-presentatie werd speciaal gemaakt door Narine Maltseva (psychotherapeut, Nairi uitgeverij) voor een onlangs wereldwijde psycho­therapeuten­conferentie in Dornach, waar velen uit Oekraïne niet aan deel konden nemen.

2022-9-15-1-Ukraine-The-battle-for-humannity-in-times-of-global-warefare.pdf


3. Kunstkring 1919 - Wat heeft Oekraïne aan Europa bij te dragen?

Verslag van een werkgroep door Louise Kelder

Een eeuw na de korte turbulente periode van onafhankelijkjeid vond in Kyjiv de conferentie "Soul of Europe" plaats, waarbij ik aanwezig kon zijn. Dankzij een toegewijde vertaalster kon ik daarin een werkgroep meemaken over geestelijk reveil in de tijd na de WO 1 en na de revolutie in Rusland, toen ook het Goetheanum tot stand kwam. Deze periode zou helemaal in de vergetelheid zijn geraakt onder het Sovjetbewind, ware het niet dat één man in staat was, na zijn terugkeer in 1991 naar Oekraïne, de betrokken kunstenaars weer tot leven te wekken en hun gedachtengoed in de aandacht te brengen. En daardoor de antroposofie te ontdekken!

2022-6-20-Louise-Kelder-Kunstkring-1919-Antrovista.pdf


2. : Stalins koeien - Poetins tinnen soldaten

Tweede artikel van Yaroslava Black

Yaroslava Black-Terletska is geboren in West-Oekraïne, nu werkzaam als geestelijke in de christengemeenschap in Keulen. Zij beschrijft op aangrijpende en zeer persoonlijke wijze hoe de politiek van Rusland het leven van haar en haar familie heeft belast. Haar perspectief is: Oorlogen over territorium horen niet meer in deze tijd thuis. Het gaat niet om het veroveren van grondgebied, maar om een strijd over waarden.

2022-6-20-Stalins-koeien-Yaroslava-Black-vert-Antrovista.pdf


1. Een gesprek met Yaroslava Black-Terletska over de oorlog in haar land.

Zij is afkomstig uit Oekraïne en geestelijke van de Christengemeenschap in Keulen. Het interview werd afgenomen door Wolfgang Held.

2022-2-28-Een-gesprek-met-Yaroslava-Black-Terletska.pdf