menu

Verdieping

Antroposofie in woord en beeld

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Verdieping nieuws

100 jaar biodynamisch 

Honderd jaar geleden werd door Rudolf Steiner in het Poolse Koberwitz bij Breslau de z.g. Landwirtschaftlicher Kursus gegeven, voordrachten over vernieuwing van de landbouw, die in het Nederlands vertaald zijn onder de titel Vruchtbare landbouw op biologisch-dynamische grondslag (GA 327).

Foodcoop Odin publiceerde in verband met het 100-jarig bestaan van de biodynamische landbouw een interview met Helmy Abouleish, voorzitter van de Internationale Biodynamische Demeter Federatie.

Het nieuwe tijdschrift van Stichting Demeter besteedt vanzelfsprekend ook uitgebreid aandacht aan het jubileum. U kunt Demeter Magazine hier gratis downloaden:

voeg een reactie toe...


Overgang en huidverzorging 

Wat heeft de antroposofie vrouwen in de overgang te bieden?

Actrice en presentatrice Tanja Jess heeft in haar podcast een gesprek met Hauschka-therapeut Miranda de Jong en ervaringsdeskundige Alexandra.

voeg een reactie toe...


Trees Zwetsloot geresampled 

Rozen

Schilderes Trees Zwetsloot (1927-2023) was ruim twintig jaar geleden een van de eersten die e-cards van haar werk lieten maken. Zelf had ze weinig op met computers, maar ze vond het toch heel leuk dat haar werk in AntroVista verscheen.

Haar schilderijen waren direct ongekend populair en zijn tienduizenden keren als e-card verstuurd. Zes van haar schilderijen staan in de top 10 van meest verstuurde e-cards. Er zijn in de loop der jaren vijf series met haar werk verschenen.

De digitale fototechniek was in die tijd nog niet zo ver ontwikkeld en de foto's van haar werk waren daarom vaak van slechte kwaliteit. Ze zijn indertijd weliswaar zo goed mogelijk in overeenstemming gebracht met de originelen, maar tegenwoordig kunnen we dat veel beter dan vroeger.

Daarom hebben we nu al haar schilderijen opnieuw geresampeld vanaf de originele foto's. Het verschil is in de meeste gevallen verbluffend.

voeg een reactie toe...


Het jaar rond in 52 weekspreuken 

De weekspreukenkalender van Rudolf Steiner begint ieder jaar op Pasen met de eerste spreuk. Als u nog niet eerder de reis van de ziel door het jaar hebt meegemaakt, is dit dus het juiste moment om in te stappen.

Lente Paas-stemming

Dáár is de Zon.
Blij kijken mijn ogen in het stralende licht.
De winter is voorbij,
en ik kom uit mijn winterhol.
De Zón, zij schijnt voor mij.

Dit jaar kunt u ook gebruikmaken van een heel speciale, nieuwe versie. Als een echte mysticus liet Abel Drent de originele teksten van Rudolf Steiner op zich inwerken, en noteerde de gevoelens en gedachten die daardoor bij hem opkwamen. Het resultaat kan voor velen de inhoud van de weekspreuken toegankelijker maken.

De originele Duitse versie, de Nederlandse en de Friese vertaling, de versie met schilderijen van Mieke Fielmich en de beschouwingen van Kees Verhage vindt u hier:

1 reactie, lezen/reageren...


99 jaar geleden 

99 jaar geleden overleed Rudolf Steiner, op 30 maart 1925.

voeg een reactie toe...


De Paasdatum 

Alle Christelijke feestdagen hebben een vaste datum in het jaar, behalve Pasen en de daaraan gekoppelde Hemelvaartsdag en Pinksteren. In de loop van de geschiedenis is er veel gesteggel geweest over het bepalen van de exacte paasdatum.

Op de astronomische website van Liesbeth Bisterbosch leest u alles over de verschillende opvattingen:

De westelijke christelijke kerk hanteert sinds het jaar 325 de z.g. paasregel, waardoor Pasen op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente valt. Dit weerspiegelt de astronomische situatie van de allereerste Pasen in het jaar 33: het is voorjaar, de zon neemt toe in kracht, de maan neemt af.

Maandag 25 maart is de eerste volle maan; Pasen valt daardoor dit jaar op 31 maart.

Lees meer en bereken zelf de paasdata voor ieder jaar:

/extra/paasdatum.html

voeg een reactie toe...


Antroposofische zorg, wat is dat eigenlijk? 

Zorgorganisaties Rapaëlstichting, De Seizoenen en Urtica De Vijfsprong lieten gezamenlijk een promotiefilmpje maken over antroposofische zorg. U kunt het bekijken op YouTube.

voeg een reactie toe...


Inenten of niet 

In alle media is het momenteel te lezen of te horen: sinds corona is de bereidheid tot vaccineren tegen kinderziektes sterk afgenomen. Dat kan leiden tot uitbraak van b.v. mazelen of kinkhoest, want om dat te voorkomen moeten minimaal negen van de tien kinderen zijn ingeënt.

Bij Centrum Sociale Gezondheidszorg kunt u kosteloos een brochure downloaden: Inenten, Waarom wel? Waarom niet?, geschreven door Madeleen Winkler en Pieter Meester.

Ook bij de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken vindt u stof tot nadenken:

voeg een reactie toe...


163 jaar geleden 

Op 27 februari 1861 om kwart over elf ’s avonds werd Rudolf Steiner geboren.

Zijn geboortehuis in Kraljevic - toentertijd in Oostenrijk, nu deel uitmakend van Kroatië - is tegenwoordig een museum.

De datum is niet onomstreden; ook 25 februari wordt wel als mogelijke geboortedatum genoemd. Een diepgravend onderzoek door Günther Aschoff lijkt dat echter uit te sluiten.

https://web.archive.org/~Forschung_Aschoff.pdf

1 reactie, lezen/reageren...


Gratis Gezichtspunt over voeding 

In de webwinkel Gezichtspunten van Centrum Sociale Gezondheidszorg vindt u brochures over de gezondheid van lichaam, ziel en geest. De site heeft ook een afdeling waarin u diverse uitgaven gratis kunt downloaden.

Vandaag is daar het boekje Mens en voeding - Een dynamische visie van Machteld Huber aan toegevoegd.

voeg een reactie toe...


Recente uitgaven

Nieuwe en nieuw vertaalde antroposofische boeken


Het jaar rond in 52 weekspreuken 

Abel Drent

De weekspreuken van Rudolf Steiner opnieuw verwoord door Abel Drent.

"... Zo kwam ik op de gedachte, een poging te wagen om in plaats van te vertalen, in eenvoudige taal uit te drukken wat ik persoonlijk beleef aan elk van deze spreuken.

...Gedurende een jaar bezon ik mij iedere zondag, in gedachten verbonden met de cliëntengroep, op de komende ochtendopening en de bijbehorende weekspreuk.

De teksten sloegen aan en waren regelmatig aanleiding tot bijzondere opmerkingen en gesprekken. Voorzichtig stem ik nu in met de vraag om deze teksten in boekvorm uit te geven. Zij zijn immers op geen enkele manier een vertaling van Steiners weekspreuken. Zij zijn niet anders dan mijn persoonlijke uitdrukking van wat ik op dat moment en onder die omstandigheden beleefde aan de Duitse tekst. Niet meer, en ook niet minder."

Het flip-over-boekje is voorzien van een ringbinding, en kan rechtopstaand op tafel geplaatst worden.

Het is voor € 15,- + verzendkosten via e-mail te bestellen bij de auteur:

31 maart 2024


Aarde roeren 

Nieuwe verhalen van tuinman Jan Graafland

Over tuinieren in turbulente tijden, het doorgronden van planten en de kunst van het composteren

De aarde gaat rond. Gedachten komen op. De tuinman vertelt. In een veertigtal verhalen deelt hij observaties, overdenkingen en inzichten uit zijn unieke tuin. Over de maretak en de kracht van de bolvorm, over de hoge vluchten en diepe dalen van de engelwortel en over Atropa belladonna, die hem door dagen van duisternis loodste.

Bij alles wat tuinman Jan Graafland doet laat hij zich leiden door de natuur. Bij twijfel vindt hij er antwoorden, bij tegenslagen troost en hoop. Met dit bijzondere boek vol anekdotes, inzichten en gedichten, maakt Graafland ons deelgenoot van wat hem in zijn werk als tuinman beroert en inspireert hij ons anders te kijken naar de natuur om ons heen. De tekeningen van illustrator en beeldend kunstenaar Mieke de Haan voegen een extra laag toe aan zijn rijke verhalen.

Jan Graafland is landelijk bekend als schrijver, columnist en tuinman/kruidenteler. Hij schrijft onder andere voor Natuurmonumenten. Dagblad Trouw noemde hem de filosoferende tuinman. Radioprogramma Vroege vogels noemde zijn eerdere boek Groene Genade

290 pagina's, € 26,95

30 maart 2024

ISBN: 9789060385937

Christofoor


Als het leven grote vragen stelt 

Begrijpen en begeleiden van kinderen met angst, pijn en trauma

Loïs Eijgenraam

Een boek dat je helpt bij het helpen

In dit boek gaat Loïs Eijgenraam in op grote vragen waar kinderen in hun leven mee geconfronteerd kunnen worden. Vragen over angst, pijn en belastende ervaringen. Ervaringen die zij moeilijk op eigen kracht kunnen verwerken. Dit boek biedt achtergrondinformatie en praktische handvatten voor ouders en beroepsopvoeders.

Loïs Eijgenraam is vanaf 1985 werkzaam geweest als kleuterleerkracht en vakleerkracht (6-12 jaar). Daarnaast werkt(e) zij als gastdocent op verschillende (heil)pedagogische opleidingen in binnen- en buitenland.

€ 16.00

18 maart 2024

ISBN: 9789060389928

Christofoor


De hele mensheid, je familie 

Rudolf Steiner

 • Het gezond verstand is voldoende om de inhoud van de geesteswetenschap te kunnen begrijpen
 • Zonder dat we het beseffen leven we steeds in de geestelijke wereld; onze zintuigen verbergen dat voor ons
 • De grote sociale problemen kunnen alleen met behulp van een spiritueel denken opgelost worden
 • De liefde zoals die van een moeder voor haar kind is de basis voor een sociaal gezond denken en handelen
 • Als spirituele wezens vormen alle mensen samen één familie

Een voordracht die tot nadenken stemt en oproept tot handelen.

[Vertaling: Frans Wuijts]

Brochure, 30 pagina's, € 3,00

15 maart 2024

Nearchus CV


Ondernemend de toekomst in 

Anne van Ginkel

In dit boekje vind je zes interviews met ondernemers die laten zien dat je als ondernemer niet gedwongen bent je op eigenbelang te richten. En dat de grootste voldoening van het ondernemen ligt in het werken aan iets waaraan anderen behoefte hebben en waaraan je je vaardigheden oefent en ontwikkelt. Hun ondernemingen zijn zó georganiseerd dat ze 'van zichzelf' zijn. Ze kunnen niet (meer) verkocht worden en daarin ligt de sleutel voor toekomstgericht ondernemen.

Interviews met:

 • Hans van den Broek (The Shore)
 • Lieuwe Top (De Tovertuin)
 • Reinoud van Bemmelen (De Beeldhouwwinkel)
 • Mia Stockman en Luuk Humblet (De Blauwe Bloem)
 • Frank Dekker (Vanadis)
 • Koos Bakker en Famke Hogervorst (Sleipnir Support en Nearchus CV)

(Deze interviews verschenen eerder in Driegonaal)

Pocket, 75 pagina's, € 10,00

15 maart 2024

ISBN: 9789492326911

Nearchus CV


Mens worden 

Rudolf Steiner

Mens zijn we, maar spiritueel gezien kunnen we ons meer als wordende mens beschouwen. We kunnen daarvoor inspiratie vinden in esoterische teksten. Vooral het Johannes-evangelie is een rijke geestelijke bron. Daar komt het oefenaspect onvermijdelijk bij.

In deze vroege voordrachtenreeks, gehouden in Kassel 1909, beschrijft Rudolf Steiner onze wordingsgeschiedenis en geeft een vooruitblik op onze toekomst. Hoe kunnen we ons een reële voorstelling van de toekomst vormen? We zullen ons steeds meer richting de zon ontwikkelen. In Johannes vinden we beelden die krachten vormen waar we tot in de verre toekomst profijt van hebben.

Een voordrachtenreeks die in de eenentwintigste eeuw nog steeds een grote bron van inspiratie voor ons is.

[GA 112] Vertaling: Bart Muijres


Hardcover, 185 pagina's, € 28,00

15 maart 2024

ISBN: 9789493362000

Uitgeverij Pentagon


Biografisch coachen in de breedte 

Een boekje met aanbevelingen

Gabriël Prinsenberg

De schrijver is een van de pioniers van het biografisch werken. Dit boek is geschreven voor degenen die als coach, biografisch begeleider, loopbaanadviseur e.d. werkzaam zijn en beschrijft het doel van dit werk en datgene wat daaraan dienstbaar is. Met aandacht voor het hanteren van het biografisch gesprek, verschillende 'soorten' van biografieën, bezieling en zingeving en inspiratiebronnen voor het biografisch werken.

Paperback, 93 pagina's, € 21.90

4 maart 2024

ISBN: 9789085603405


Karlik 

Ontmoetingen met een natuurwezen

Ursula Burkhard

“Het 'invoelend waarnemen' zouden we dagelijks moeten oefenen. Het roept een kracht in ons op die als het ware iets levends is, iets dat groeit. Die kracht is verwant aan de onzichtbare krachten in de natuur en kan daarom leiden tot een ontmoeting met de verborgen wezens.”

In dit bijzondere boekje geeft Ursula Burkhard een beeld van haar langdurige verbinding met Karlik, een natuurwezen. De zorgvuldigheid waarmee zij haar woorden kiest, brengt licht in de verbondenheid tussen de wereld van de mens, die van de natuurwezens en de toekomst van de aarde.

Hardcover, genaaid, 67 pagina's, € 16,00

4 maart 2024

ISBN: 9789083325699

Nearchus CV / Winde


Euritmietherapie bij gebitsafwijkingen 

Kennismaken met euritmietherapie

Ingrid Verschoor

Euritmietherapie is een manier van werken die nog niet zo bekend is. Toch worden er soms opmerkelijke resultaten mee behaald. In deze brochure neemt Ingrid Verschoor ons mee bij de gebitsbehandeling van een jong meisje.

Omdat deze behandeling al een aantal jaren geleden is gebeurd, is het mogelijk om het verloop en het resultaat te kunnen laten zien. Tegelijkertijd krijgen we hiermee een inkijkje in de manier van werken, waardoor we meer met deze vorm van therapie vertrouwd kunnen raken.

Gezichtpunten nr. 83, € 3.00

18 februari 2024

Centrum Sociale Gezondheidszorg


Waldorf- Vrijeschool- Steineronderwijs in praktijk 

Een onderzoek hoe kinderen leren in de lagere klassen

Els Göttgens

Een bevlogen en leerrijk werkboek voor leraren! De schrijfster heeft vele jaren ervaring als vrijeschooljuf (in Nederland en in de VS). In deze uitgave beschrijft ze levendig en enthousiasmerend over het concrete werken met de kinderen in de klas (de eerste drie leerjaren), o.a. over het lezen, vertellen, spelling, hoofdonderwijs, rekenen, toneelspelen, vreemde talen en meer.

A4-formaat, ringband, 73 pagina's

€ 25.50

6 februari 2024

Vereniging voor Vrije Opvoedkunst (VOK)


De Vrijeschooluitdaging 

Op weg naar de bewustzijnsziel

Henk Kranenborg

Een ervaren Vrijeschool-leerkracht beschrijft een zoektocht die naar de kern van het Vrijeschoolonderwijs voert. Die kern ligt in het wekken en ontwikkelen van de bewustzijnsziel. - Hoe kun je als leerkracht die weg gaan?

Dat wordt in 10 hoofdstukken vanuit verschillende aspecten beschreven.

Met 7 bijlagen waar ook praktisch mee gewerkt kan worden.

Paperback, groot formaat, met afbeeldingen in kleur, 116 pagina's

€ 25.50

6 februari 2024

Vereniging voor Vrije Opvoedkunst (VOK)


Pleidooi voor een genereus Europa 

Wilbert Lambrechts

Dit boek bevat in tijden van onzekerheid en verkramping drie voordrachten van Wilbert Lambrechts, die hij in Basel, Londen en Den Haag gehouden heeft tussen 2018 en 2023:

 • Volkeren bevrijden? (Basel, oktober 2018)
 • Het wezen Europa (Londen, augustus 2023)
 • De werkelijkheid waarin wij leven (Den Haag, november 2023)

Daaraan is toegevoegd een - vergeten, maar inspirerende - voordracht uit 1980 van Hans Peter van Manen over het Europese lot van België.

€ 15.00

19 januari 2024

ISBN: 9789077611456

Via Libra


Actueel

Het citaat van de dag

Meditatie van de maand

Evenwicht wordt vooruitgang

De meditatie van mei

Weekspreuk

Ik doorvoel het wezen van mijn wezen:
zo spreekt de beleving
die zich in de zon-doorlichte wereld
met stromend licht verenigt;
Omwille van de helderheid
wil zij het denken warmte schenken
en mens en wereld
in eenheid hecht verbinden.

Week 4 uit de weekspreukenkalender

Archief Vrije Opvoedkunst
VOK

In het archief van het tijdschrift Vrije Opvoedkunst vindt u een schat aan informatie.

Hieronder ziet u enkele artikelen voor deze tijd van het jaar.

Archief Vrije Opvoedkunst