menu

Verdieping

Antroposofie in woord en beeld

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Verdieping nieuws

Voor de repetities van het Driekoningenspel 

Ook voor het Driekonginspel beginnen binnenkort de repetities. Loek Nagels stuurde daarvoor belangrijke bijdragen in: aanwijzingen voor de regie, de kleding, schminck en de belichting. U kunt ze kosteloos downloaden in Tineke's DoeHoek.

Bovendien kunt u de liederen van het spel beluisteren, door de opnames die hij in huiselijke kring maakte.

1 reactie, lezen/reageren...


De eerste Vrije School in Nederland 

De laatste jaren nemen steeds meer ouders en leerkrachten zelf het initiatief voor een nieuwe vrijeschool. Ze treden daarmee in de voetsporen van het groepje enthousiaste ouders en onderwijzers dat in 1923 in Den Haag de eerste Vrije School van Nederland begon.

Deze groep gaf ook een boekje uit met de grondbeginselen en het leerplan. Dit boekje is een uniek tijdsdocument en geeft een goed beeld van de achtergronden van de Vrije School.

AntroVista heeft het gedigitaliseerd en u kunt het hier online lezen. Klik of swipe door de bladzijdes!

https://www.antrovista.com/extra/vs_denhaag

Meer over het boekje zelf leest u hier:

https://www.antrovista.com/boekje-vrije-school-den-haag-1927.html

voeg een reactie toe...


Het Paradijsspel, nu al 

Nu al formeren zich overal in het land spelersgroepen die straks de kerstspelen uit Oberufer gaan opvoeren. Om die een handje te helpen, hebben we in Tineke's DoeHoek alles bij elkaar gebracht wat daarbij van pas komt.

Dit jaar is ook het Paradijsspel toegevoegd. Behalve teksten en achtergrondinformatie, zijn er ook prachtige nieuwe arrangementen voor de begeleiding van de liederen. Ze zijn gemaakt door de Groningse componist en musicus Wil van Eekeren.

Wil heeft bovendien de liederen zelf inge­zongen en op de piano begeleid. Daarmee wordt het heel eenvoudig om de muziek in te studeren. (U kunt de opnames natuurlijk ook gebruiken om alvast in de stemming te komen )

1 reactie, lezen/reageren...


Info over orgaandonatie 

Op 1 juli wordt de nieuwe wetgeving over orgaan­donatie van kracht en wordt u daardoor automatisch orgaandonor, tenzij u anders aangeeft.

Paul Heldens schreef een essay met alle informatie die nodig is om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Paul Heldens-informatie-over-orgaandonatie.pdf

voeg een reactie toe...


Johannes-stemming 

De schoonheidsglans der wereld,
dwingt mij om uit zielendiepten
de godskrachten van het persoonlijke leven
vrij te maken voor een wereldvlucht;
Mezelf te verlaten,
slechts in vertrouwen mezelf te zoeken
in wereldlicht en wereldwarmte.

uit de weekspreukenkalender

voeg een reactie toe...


Recente uitgaven

Nieuwe en nieuw vertaalde antroposofische boeken


Ole Langbaard 

Daniela Drescher

Het is winter in het bos en Ole Langbaard komt tevoorschijn. Hij stapt door de sneeuw om de dieren eten te geven. Een kleine ree, een muis en een haas, ze krijgen allemaal wat lekkers van deze lieve oude kabouter. En als iedereen wat gehad heeft, keert Ole weer terug naar zijn gezellige huisje om uit te rusten van de lange dag.

Een nieuw en toch tijdloos kabouterverhaal om samen met kleine kinderen te lezen. Geniet samen van dit prachtige winterverhaal gedrukt op stevig karton.

Gebonden | 170 x 200 mm | € 7,95

25 september 2020

ISBN: 9789060389126

Christofoor


Openbaar geheim 

Willem Beekman

Wie goed kijkt ziet overal in de natuur samenhang. Begenadigd verteller Willem Beekman gidst je door de plantenwereld en het dierenrijk. Hij vertelt op aanstekelijke wijze over samenwerking tussen dieren, de ontwikkeling van organismen en dat wat ons als levende wezens met elkaar verbindt.

Als veel gevraagd spreker raakte Willem Beekman reeds talloze mensen met zijn enthousiasme en kennis van de natuur. De wijsheid, schoonheid en soms genialiteit van planten en dieren zijn voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie. Zijn enorme kennis, vlotte schrijfstijl en illustraties van eigen hand maken Openbaar Geheim tot een fascinerend en tegelijkertijd toegankelijk boek over wat wij kunnen leren van de natuur.

Gebonden | 154 blz | € 22,95

25 september 2020

ISBN: ISBN: 9789060389232

Christofoor


Verhalen uit de Smidse 

Erik Lemmens

Al langere tijd leef ik op mijn eigen manier als het ware náást de wereld van ‘te veel, te snel, te luid’. Want ik oefen een vak uit van vóór die wereld: ik smeed. En ik draag dat graag over aan anderen, aan volwassenen en vooral aan kinderen.

Toen ik een jaar of wat geleden in ernst begon te zeggen: het wordt tijd dat ik langzaamaan wat stapjes terug doe, kreeg ik meermaals het commentaar: het wordt tijd dat jij je verhaal in de wereld zet! Ik heb dat ter harte genomen en ben mijn verhaal gaan schrijven.

Het is een verhaal geworden over ambacht, over pedagogie, over mijn liefde voor het raakvlak van die twee en voor al die kinderen en jongelui die komen en blijven komen om van het ambacht te leren. Het is ook het verhaal geworden van een initiatief, over hoe het ontstaan is, over het ideaal dat erachter zit, over hoe het in het klein voorbeeld van iets groots wil zijn.

Paperback, genaaid, oblong, 83 pagina's, € 20,00

22 september 2020

ISBN: 9789492326508

Nearchus CV


Sternen- und Planetenkalender 2021 

Venus und Merkur - Gemeinsamkeiten und Unterschiede

Liesbeth Bisterbosch

  • Deze praktische kalender geeft de stand van het sterrenbeeld ten opzichte van de horizon natuurgetrouw weer.
  • Maanfasen van dag tot dag
  • De wassende en de afnemende maan zijn op de horizontale sterrenkaarten ingetekend zoals ze op de aangegeven tijden aan de hemel verschijnen.
  • Twee pagina's per maand
  • Met behulp van de grote horizontale avondkaart en de kleine middernacht- en ochtendkaart is de gang van een sterrenbeeld goed te volgen.
  • Van de mooiste hemelverschijnselen zijn er extra afbeeldingen.
  • Deze kaarten tonen het samenspel van de planeten.
  • De combinatie van de kaarten maakt het mogelijk met de beweging van elke planeet vertrouwd te raken.
  • Uitstekend geschikt voor het oplossen van vragen en het lesgeven.

Kalender, 28 blz., € 22,00

(Er wordt geen Nederlandse versie uitgegeven)

16 september 2020

ISBN: 978 90 830811 1 3

Uitgeverij Cichorei


Waarden in het onderwijs 

Ondersteuning van een lesontwerp

Hans Passenier

Goed onderwijs houdt rekening met persoonsvorming, socialisatie en kwalificatie. Maar wat betekent dat in de praktijk? In dit boek gaat de auteur op zoek naar de waarden achter deze domeinen en legt een relatie met de vermogens die worden aangesproken. Zijn stelling is dat uitgangspunten niet tijdloos zijn en dat de onderliggende waarden de mogelijkheid geven steeds opnieuw te kijken naar nieuwe manieren van lesgeven.

Naast de vorm van de les gebruikt de auteur ook de kennis van de ontwikkeling van de vermogens denken, voelen en willen om suggesties te geven voor een lesontwerp. want dat je in een eigen lesontwerp de beste overdracht van waarden hebt, staat wat hem betreft als een paal boven water.

Dit boek is een gezamenlijk initiatief van BVS-schooladvies en uitgeverij Christofoor en zal de eerste titel zijn een nieuwe onderwijsreeks.

Paperback | 140 x 200 mm | 94 blz | € 17,95

4 september 2020

ISBN: 9789060389201

Christofoor


Color and the Human Being 

Inspired by Johann W. von Goethe, Rudolf Steiner and Liane Collot d’Herbois

Chantal Bernard & Janny Mager

Why do we propose a new book on colour when there are already so many? Colour has intrigued humanity since the beginning of times; it seems that nothing remains to be discovered, added, or explored in this domain. However three personalities, each con- tinuing the research of the former, each in his own time and manner discovered fun- damental elements of colour and its laws of manifestation and movement. All three have experienced the inner conviction of the intimate relationship of colour with the human being. All three were the bearer of a vision of the world and of the human being in which the three great domains of research – science, art, and religion – found again the unity of their common origin.

They are Johann Wolfgang von Goethe, Rudolf Steiner, and Liane Collot d’Herbois. Johann Wolfgang von Goethe: Above the sum of all his experiences in his theory of color, Goethe proposes a revolutionary method of approaching the colored pheno- menas which integrate the observer in the experience. What many scientists refuse to do in general, to consider the observer as subjective – so subject to the error – he makes a formidable tool of knowledge out of it.

Rudolf Steiner: Finding in the Goethean method the founding elements of a new theory of knowledge Rudolf Steiner will “… seek strictly in the world of the senses the unique object of science.”

Among his many fields of investigation, he gives a privileged place to the search for the sensible-supersensible nature of color and of the human being, revealing thus a large part of the mysteries linking these two entities.

Alongside their work as scientists, Johann Wolfgang von Goethe and Rudolf Steiner have also developed a significant body of artistic work. Both have painted, drawn, writ- ten poems and theatre plays.

Liane Collot d’Herbois: As a painter, but also as a researcher, Liane Collot d’Herbois adds a new dimension to the search of these brilliant predecessors. Her intimate know- ledge of the laws acting in the background of the appearance of color allows her to create a new way of painting. Her intimate knowledge of these same laws acting in the background of our constitution allows her to create a new way to heal with color. Liane Collot d’Herbois collects in a decisive way and a remarkable unity the different simila- rities existing between the being of color and the human being. She shows in a mas- terly and marvellous way how, during his whole evolution, the human being is accom- panied by color. She will also extend this knowledge into the field of therapeutics.

352 bladzijdes, 369 afbeeldingen, gebonden, €78,00

SchneiderEditionen

14 augustus 2020

ISBN: 978-3-943305-57-9


Innerlijk gesprek met een Corona wezen 

Een imaginatieve reis naar heling

Ivar Römer

Een opmerkelijke uitgave: de schrijver kampte in het voorjaar met een coronabesmetting, terwijl tegelijkertijd de hele wereld in de greep van de angst voor dit virus was. Na enkele weken kwam hij ertoe om in gesprek te gaan met het corona wezen - een gesprek dat zich in de dagen rond Pasen afspeelde.

Deze uitgave bevat een poëtische weergave van dit gesprek en een uitgebreid voorwoord waarin de schrijver zijn ervaringen en werkwijze toelicht.

Paperback, 75 pagina's,

13 augustus 2020

ISBN: 9789492326515

Nearchus CV / Adventum


Wonderen van ontwikkeling 

Jan Diek van Mansvelt

Dit boek is een essay over wonderen van ontwikkeling die zich openbaar voltrekken maar toch kans zien onopgemerkt te blijven. Afname van biodiversiteit, klimaatverandering, armoede, honger, gezondheidsproblemen: ze houden ons een spiegel voor. Hoe gaan we om met de natuur? We maken gebruik van haar, zónder haar te eren.

Dit boek presenteert een respectvolle blik op natuur als dienende partner van mensen. Het wezensaspect van de plant vertegenwoordigt hier de natuur. Nauwkeurige waarneming van het groeiproces bij planten levert een verrassende ontdekking op: je kunt zo ook kijken naar ontwikkelingen bij de mens én in zijn plannen en initiatieven. De knoop blijkt daarbij een centraal gegeven te zijn en metamorfose aan te kondigen.

Metamorfose is de ultieme kunstgreep van het wezen om aan stilstand te ontkomen en ontwikkeling te bewerken. Dit boek is een poging het Wezen aan het Werk te leren zien.

Uitgeverij Van Warven, € 19.95

22 juli 2020

ISBN: 9789493175112


Behandeling met Viscum of Maretak 

Aanvullende therapie voor kankerpatiënten

Casper Post Uiterweer

Bij een ernstige ziekte, zoals kanker, ben je erg afhankelijk van de informatie die je krijgt en de alternatieve behandelingen die worden aangeraden. Het valt het niet mee om daarbij een eigen richting vast te houden of in te brengen.

Deze brochure is bedoeld om patiënten, hun naasten en hun behandelaars te informeren over de mogelijkheid om een behandeling met Viscum of Maretak te ondergaan naast alle andere behandelingen die worden aangeraden. Deze behandeling, die voortkomt uit de antroposofische geneeskunst, zal de gezondmakende krachten in het lichaam ondersteunen en kan samen met andere noodzakelijke behandelingen worden toegepast.

Gezichtspunten nr. 69, € 3.00

20 juli 2020

Centrum Sociale Gezondheidszorg


Verhalen van moed in spannende tijden 

Paul van Meurs, Elard van Pijnaken en Annechien Wijnbergh

In een moeilijke tijd is het belangrijk om verhalen te blijven vertellen aan kinderen. Om hun angsten te erkennen en de kinderen hoop te geven. Om woorden aan gebeurtenissen te geven en er zo over te kunnen spreken. Om zin te geven aan wat zinloos lijkt.

Daarom ontwikkelen onze deskundigen tijdens de eerste drie maanden van de coronacrisis verhalen die voorgelezen kunnen worden. Verhalen die symbool staan voor het doormaken van een crisis. Verhalen die troost bieden. Verhalen die spreken tot de verbeelding van kinderen. We plaatsten deze verhalen eerder op onze website.

We hopen met deze verhalen opvoeders te inspireren om zelf verhalen te maken voor hun kinderen als zich in hun leven verdrietige of onverwachte gebeurtenissen voordoen. Gebonden, 61 blz., € 15,00

15 juli 2020

ISBN: 978 94 91748 99 8

Uitgeverij Cichorei


De Corona-epidemie 

De strategie van de angst, de boodschap en de gevolgen

Harrie Salman

De Corona-epidemie bracht ziekte en sterfgevallen maar leidde ook tot een golf van angst die nagenoeg wereldwijd de basis werd voor het beleid van regeringen. Angst is ook overheersend in de algemene visie op vragen van ziekte en gezondheid of leven en dood.

Op basis van vertrouwen zouden we tot een heel andere benadering van de Corona-epidemie kunnen komen. Wij zouden dan ook de vraag kunnen stellen wat wij van de Corona-epidemie kunnen leren. In dit boekje gaat Harrie Salman op basis van feiten en spirituele gezichtspunten nader in op de boodschap van het Coronavirus en de betekenis daarvan voor onze toekomst.

Paperback, 64 pagina's, € 12,50

6 juli 2020

ISBN: 9789492326492

Nearchus CV


Feest 

Jubileumuitgave van de Dordtse Vrijeschool

Anne Nies Keur

De Dordtse Vrijeschool viert feest: het vrijeschoolonderwijs bestaat honderd jaar, de school in Dordrecht veertig. Ter gelegenheid daarvan geeft de school dit boekje uit.

Het gaat over een bijzonder schoolvak: handwerken, en over het waarom daarvan. Voor iedere klas (ja zo heet dat nog steeds in de vrijeschool) is een werkstuk beschreven om zelf te maken.

Zes mooie dingen om een feestje mee te bouwen.

Formaat: 145x145 mm, 48 pagina’s

Uitgever: Dordtse Vrijeschool

Het boekje is geschreven door Anne Nies Keur, vrijeschool vakdocent handwerken en staat vol met prachtige foto’s en mooie illustraties.

Bij verschillende Dordtse winkeliers te koop, kan ook besteld worden via administratie@dordtsevrijeschool.nl.

Prijs: € 6,50

27 juni 2020


Actueel

Het citaat van de dag

Meditatie van de maand

Tevredenheid wordt gelatenheid

De meditatie van oktober

Weekspreuk

Natuur, jouw moederlijke wezen
draag ik in de aard van mijn willen;
En de vuurmacht van mijn wil
staalt de drijfkracht van mijn geest,
opdat hij zelfgevoel voortbrengt,
om innerlijk mijzelf te dragen.

Week 26 uit de weekspreukenkalender

Archief Vrije Opvoedkunst

VOK

Alle tijdschriften van het kleine A5-formaat zijn inmiddels in het archief geplaatst.

Het laatste (juninummer 1991) heeft als thema Het leerplan geschiedenis en bevat o.a. de volgende artikelen:

Wim Veltman
Het Oude Testament als oerbeeld van de geschiedenis

Floris Klinkenberg
Het geschiedenisoverwijs in de Vrije School

Edithe Boeke-De Clerq Zubli
Vanwaar, waarom, waartoe?

Karel Post Uiterweer
De mensheid heeft een Janus-kop

Jan La Poutré
De levenskiem van de mens

Frans Lutters
De Vrije School-beweging in het licht van de negende eeuw

Archief VOK