menu

Verdieping

Antroposofie in woord en beeld

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Verdieping nieuws

Vaccineren, update 

De discussie over vaccinatie begint langzamerhand vormen aan te nemen.

Dagblad Trouw publiceerde een artikel getiteld: "RIVM moet in dialoog met tegenstanders van inenten, zegt adviescommissie". De roep vanuit politiek en zorgsector om vaccinatie te verplichten komt volgens de betreffende commissie veel te vroeg. Probeer het eerst met luisteren en praten, luidt het advies.

Ook in Gelderland maken instanties zich zorgen over 'een zorgelijk lage vaccinatiegraad' onder antroposofen. Medewerkers van consulatiebureaus worden getraind om met ouders hierover te communiceren:

Dagblad Trouw publiceerde eerder al de opinie van antroposofisch arts Joost Laceulle: Een debat over vaccineren is zinloos, voer liever een dialoog.

Centrum Sociale Gezondheidszorg heeft over dit onderwerp kosteloos een brochure beschikbaar als download: Inenten, Waarom wel? Waarom niet?, geschreven door Madeleen Winkler en Pieter Meester.

voeg een reactie toe...


Karel Schmidt 

Er is lang aan gewerkt, maar nu is de website www.karelschmidt.nl online.

In dit uitgebreide en kleurrijke project wordt het leven en werk van kunstenaar Karel Albert Schmidt (1880-1920) belicht, en daarmee voor een breed publiek toegankelijk gemaakt.

1 reactie, lezen/reageren...


De schoonheidsglans der wereld,
dwingt mij om uit zielendiepten
de godskrachten van het persoonlijke leven
vrij te maken voor een wereldvlucht;
Mezelf te verlaten,
slechts in vertrouwen mezelf te zoeken
in wereldlicht en wereldwarmte.

uit de weekspreukenkalender

Componist Ivar Römer heeft de Johannesspreuk uit de Seelenkalender getoonzet.

Versie voor zangstem en harp

Uitgebreide versie: instrumentaal en in canon

De bladmuziek kunt u gratis downloaden:

12 der welten schonheitsglanz rudolf steiner muziek ivar romer.pdf

voeg een reactie toe...


Inwijdingsweg als download 

Walter de Zeeuw van De Innerlijke Werkplaats geeft cursussen en workshops over innerlijke ontwikkeling, die u met regelmaat in de agenda aantreft.

Daarnaast schrijft hij boeken en artikelen over dit onderwerp. Deze lectuur wordt aangeboden in gedrukte vorm, maar is ten dele ook gratis te downloaden.

voeg een reactie toe...


Waldorfchalk 

De website van Omroep Brabant besteedt aandacht aan de prachtige bordtekeningen die leerkracht Hilde Sprangers maakt in vrijeschool De Driestroom in Den Bosch.

Op Instagram is een grote collectie van haar werk te bewonderen.

voeg een reactie toe...


Recente uitgaven

Nieuwe en nieuw vertaalde antroposofische boeken


De andere kant van euthanasie 

Maakt het uit hoe je sterft?

Diverse schrijvers, samengesteld door Thom Kloes

Maakt het uit hoe je sterft?

Een vraag, een indringende vraag. Sterven is iets wat ons allemaal eens zal overkomen, vroeg of laat, hoe dan ook. Over de manier waarop hebben de meeste mensen maar weinig invloed. Je kunt bang zijn voor het levenseinde, maar je kunt ook bang zijn voor de periode die aan het levenseinde vooraf gaat.

Angst is vaak een belangrijk motief achter een vraag naar euthanasie. Dat wil dan niet zeggen, dat die angst altijd direct zichtbaar is achter de wens om ‘zelf uit te maken wanneer ik sterf’. Waardig te willen sterven, zonder lijden kan voortkomen uit angst voor het lijden. Wil iemand die om euthanasie vraagt echt dood? Of wordt de doodswens ingefluisterd door de vrees voor het (verwachte) lijden?

We zijn eraan gewend geraakt om lijden te zien als iets nutteloos, iets om te vermijden. Maar als je terugkijkt op je leven, dan zijn het vaak de momenten van lijden waarin je het meest hebt geleerd, waarin je jezelf het meest hebt ontwikkeld. We staan als mensen van deze tijd voor de opgave ook de betekenis, de zin van lijden, verlies en aftakeling voor het levenseinde te leren kennen en te onderzoeken.

Dit boekje neemt ons mee op onderzoek.

€ 7.50

Bestellen:

22 september 2018

Centrum Sociale Gezondheidszorg


Roven, ruilen, basisinkomen 

Over waarde-vorming

Jan J.C. Saal

Onze huidige economie is niet van de ene op de andere dag ontstaan. Wanneer we in de geschiedenis terugkijken, blijkt dat er een periode is geweest dat roven min of meer normaal was.

Sindsdien zijn we als mensheid tot de conclusie gekomen dat roven een misdaad is en dat rovers gestraft moeten worden.

Dat is niet alleen een morele zaak, maar ook een economische. Het roven zorgt er namelijk voor dat het proces van waarde-vorming niet goed kan verlopen. Dat wil zeggen dat we het proces van waarde-vorming kunnen verbeteren, wanneer we alle vormen van roverij kunnen voorkomen. Wanneer we zoeken, kunnen we in de huidige economische werkelijkheid nog veel soorten van roven ontdekken. Een tegendeel van roven is het zorgen voor een basisinkomen van iedereen. Zoals roven bij het verleden hoort, zo zal een basisinkomen bij de toekomst horen. Ruilen is dan echt iets van deze tijd. Bij ruilen is de waarde-vorming echt een vraagstuk. Hoe kunnen we tot een goed waardeoordeel komen?

Deze brochure gaat daarover.

€ 2.50

Bestellen:

21 september 2018

Centrum Sociale Gezondheidszorg


Sociale en antisociale impulsen in de mens 

Rudolf Steiner

Zodra twee mensen elkaar ontmoeten, betekent dat eenvoudig dat er een bepaalde kracht werkzaam wordt van mens tot mens. Als we in ons leven in contact komen met iemand anders, kunnen we niet onverschillig tegenover elkaar staan, zelfs niet in ons gedachten- en gevoelsleven en ook niet wanneer we ruimtelijk ver van elkaar zijn verwijderd. Als we de zorg voor iemand op ons hebben genomen, als er op de een of andere manier een contact tot stand moet komen, dan werkt er een kracht van de ene mens op de andere.

Dat is wat aan het sociale leven ten grondslag ligt: deze krachten, die zich in alle richtingen uitbreiden en die door elkaar heen weven, vormen in feite de grondslag voor de sociale structuur van de samenleving.

Met een nawoord van John Hogervorst

Paperback, 55 pagina's, € 10,00

19 september 2018

ISBN: 978-94-92326-26-3

Nearchus CV


Licht uit het Paradijs 

Lidwien van Geffen

In een sprookjesachtige stemming wordt hier een wereldbeeld geschetst, dat harmonie laat beleven en de betekenis van goed en kwaad in een nieuw licht plaatst. Dit verhaal is ook opgenomen in: Wording en wereldbeeld, van de auteur.

Formaat: 15 x 21 / hard cover / 24 pag / 9,59 euro exclusief portokosten

te bestellen op:

5 september 2018

Aunya leer- en werkplaats


Doortje 

Lidwien van Geffen

Een realistisch boek over pesten in een sprookjesachtige sfeer geschreven. Het vertelt het verhaal van Doortje die in de vijftiger jaren tijdens de lagere schooltijd gepest wordt en hoe ze daarmee omgaat. Ze ontwikkelt manieren om het te doorstaan en komt als overwinnaar uit de bus.

Een B boek met illustraties in zwart/wit

Formaat: 15 x 21 / hard cover / 150 pag / 14,50 euro.

Te bestellen bij Aunya leer-en werkplaats via: lidwien-aunya@kpnmail.nl

Zie ook:

4 september 2018

Aunya leer- en werkplaats


Kat ziet meer 

Lidwien van Geffen

Katrien is 8 jaar en net als de meeste kinderen gelooft ze niet meer in kabouters. Op een keer gebeurt er iets waardoor ze heel erg boos wordt. In haar woede doet ze iets waar ze later spijt van heeft. Maar die gebeurtenis is aanleiding tot een strijd tegen het zwerfafval waar eerst haar vriend aan meedoet en tot slot de hele klas.

Een B Boek. illustraties in zwart/wit

Formaat: 15 x 21 / soft cover / 130 pag / 14,50 euro

Te bestellen bij Aunya leer-en werkplaats via email: lidwien-aunya@kpnmail.nl

Zie ook:

3 september 2018

Aunya leer- en werkplaats


Klaproos en zaaddoos 

Lidwien van Geffen

Een boekje met tekeningen en korte teksten over een kind, dat een plantje waarneemt. Het ziet hoe het plantje ontkiemt, groeit en bloeit en tot slot nieuw zaad maakt, wat in het zaaddoosje rijpt. Dan komt de wind om de zaadjes te verstrooien.

Formaat: 14 x 14 / hard cover / 24 pag / 8,36 euro exclusief portokosten

Te bestellen op:

2 september 2018

Aunya leer- en werkplaats


Dwergen van Aa tot Zet 

Lidwien van Geffen

In dit boekje heeft elk dwergje een naam met een andere letter uit het alfabet, wat in een kort versje tot uitdrukking komt. Voor het kleine kind zijn de wonderen van de natuur, levende wezenlijke krachten. De aandacht daarvoor voedt op tot respect en eerbied.

Formaat: 14 x 14 / hard cover / 28 pag / 9,29 euro exclusief portokosten

Te bestellen op:

1 september 2018

Aunya leer- en werkplaats


Familie Pluis gaat verhuizen 

Lidwien van Geffen

Het huis wordt te klein en de poppenfamilie gaat verhuizen. Dan weer is vader de hamer kwijt of moeder de botervloot. Het is echt even wennen, maar 's nachts komen de kabouters helpen. Een boekje met versjes en foto's.

Formaat: 21 x 15 / hard cover / 24 pag / 9,59 euro exclusief portokosten

Te bestellen op:

31 augustus 2018

Aunya leer- en werkplaats


Egel Prikkedeprik 

Ines Dirks, geïllustreerd door Lidwien van Geffen

De egel neemt genoegen met elk plaatsje, maar de koe, de kip en het konijn wijzen hem af vanwege zijn stekels. Uiteindelijk kruipt hij weg onder het warme herfstblad.

Formaat: 21 x 15 / hard cover / 24 pag / 9,59 euro exclusief portokosten

Te bestellen op:

30 augustus 2018

Aunya leer- en werkplaats


Licht voor Elian 

Tiny Muris, geïllustreerd door Lidwien van Geffen

Elian is blind geboren en betast de dingen met zijn handen. Zijn oren staan wijd open en geuren wijzen hem de weg. Op Paasochtend ondergaat Elian de schoonheid van de wereld. Niet met zijn ogen, maar met zijn hart ziet hij het licht.

Formaat: 21 x 15 / hard cover / 24 pag / 9,59 euro exclusief portokosten

Te bestellen op:

29 augustus 2018

Aunya leer- en werkplaats


De Zonnebloem 

Margreet Voorhoeve, geïllustreerd door Lidwien van Geffen

Nadat Danycka een zaadje geplant heeft, is ze benieuwd hoe het zal groeien. Elke dag gaat ze kijken. Als een slak van het jonge plantje wil eten moet ze in actie komen. Rond het feest van Michaël, in de herfst, zit de bloem vol nieuwe zaadjes.

Formaat: 21 x 15 / hard cover / 26 pag / 10,23 euro exclusief portokosten

Te bestellen op:

28 augustus 2018

Aunya leer- en werkplaats


Actueel

Het citaat van de dag

Meditatie van de maand

Tevredenheid wordt gelatenheid

De meditatie van oktober

Weekspreuk

Ik mag mijzelf nu toebehoren
en stralend innerlijk licht verbreiden
in de duisternis van ruimte en van tijd.
De natuur van mijn wezen dwingt tot slapen,
de zielendiepten moeten waken,
en wakend de gloed van de zon
in het koude rijzen van de winter dragen.

Week 25 uit de weekspreukenkalender