menu

Verdieping

Antroposofie in woord en beeld

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Verdieping nieuws

Info over orgaandonatie 

Op 1 juli wordt de nieuwe wetgeving over orgaan­donatie van kracht en wordt u daardoor automatisch orgaandonor, tenzij u anders aangeeft.

Paul Heldens schreef een essay met alle informatie die nodig is om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Paul-Heldens-informatie-over-orgaandonatie.pdf

voeg een reactie toe...


Johannes-stemming 

De schoonheidsglans der wereld,
dwingt mij om uit zielendiepten
de godskrachten van het persoonlijke leven
vrij te maken voor een wereldvlucht;
Mezelf te verlaten,
slechts in vertrouwen mezelf te zoeken
in wereldlicht en wereldwarmte.

uit de weekspreukenkalender

voeg een reactie toe...


Coronatips van Plegan

Plegan Opleidingen verzorgt cursussen en opleidingen voor het verplegen van mensen, geïnspireerd vanuit antroposofie.

De docenten hebben een informatieblad samengesteld met gezichtspunten en handvatten voor deze tijd. U kunt het kosteloos downloaden.

corona-en-nu.pdf

voeg een reactie toe...


Corona en de samenleving 

Op de website van de Belgische Antroposofische Vereniging vindt u een keur van artikelen over het coronavirus en de gevolgen ervan voor de samenleving.

voeg een reactie toe...


Dornach in coronatijd 

Christine Gruwez was er en geeft haar impressies.

voeg een reactie toe...


Recente uitgaven

Nieuwe en nieuw vertaalde antroposofische boeken


De Corona-epidemie 

De strategie van de angst, de boodschap en de gevolgen

Harrie Salman

De Corona-epidemie bracht ziekte en sterfgevallen maar leidde ook tot een golf van angst die nagenoeg wereldwijd de basis werd voor het beleid van regeringen. Angst is ook overheersend in de algemene visie op vragen van ziekte en gezondheid of leven en dood.

Op basis van vertrouwen zouden we tot een heel andere benadering van de Corona-epidemie kunnen komen. Wij zouden dan ook de vraag kunnen stellen wat wij van de Corona-epidemie kunnen leren. In dit boekje gaat Harrie Salman op basis van feiten en spirituele gezichtspunten nader in op de boodschap van het Coronavirus en de betekenis daarvan voor onze toekomst.

Paperback, 64 pagina's, € 12,50

6 juli 2020

ISBN: 9789492326492

Nearchus CV


Feest 

Jubileumuitgave van de Dordtse Vrijeschool

Anne Nies Keur

De Dordtse Vrijeschool viert feest: het vrijeschoolonderwijs bestaat honderd jaar, de school in Dordrecht veertig. Ter gelegenheid daarvan geeft de school dit boekje uit.

Het gaat over een bijzonder schoolvak: handwerken, en over het waarom daarvan. Voor iedere klas (ja zo heet dat nog steeds in de vrijeschool) is een werkstuk beschreven om zelf te maken.

Zes mooie dingen om een feestje mee te bouwen.

Formaat: 145x145 mm, 48 pagina’s

Uitgever: Dordtse Vrijeschool

Het boekje is geschreven door Anne Nies Keur, vrijeschool vakdocent handwerken en staat vol met prachtige foto’s en mooie illustraties.

Bij verschillende Dordtse winkeliers te koop, kan ook besteld worden via administratie@dordtsevrijeschool.nl.

Prijs: € 6,50

27 juni 2020


Sint-Jan 

De gescherpte Johannesblik

Rudolf Steiner

Sint-Janstijd: de aardeziel is volledig uitgeademd. De ingewijden van vroeger voelden dit, samen met de krachten van de sterren en de zon, bijzonder intensief.

Voor ons betekenen de seizoenen vooral afwisseling van warmte en kou. Maar - te midden van de ontspruitende planten, de kleurenpracht van de bloemen, de levendige dieren en dergelijke - moeten wij de intieme stemmingen en het meebeleven van de kosmos ontwikkelen.

Steiner geeft daarvoor grandioze handvatten. Zo kan onze verstoorde relatie met de ons omringende wereld weer gezond worden.

Een voordracht uit GA 224 en drie fragmenten uit verschillende GA's.

Paperback, 50 pagina's, € 12,50

22 juni 2020

ISBN: 9789492462558

Uitgeverij Pentagon


Ziekte, een weg naar bewustwording 

Wilma Bos-ter Mull

In dit boek beschrijft Wilma ter Mull de visie op kanker die zij en haar man Maarten Bos, werkzaam als antroposofisch arts, in de loop van tientallen jaren hebben ontwikkeld. Wilma ter Mull maakt daarbij gebruik van een door haar ontwikkelde methode om de geboortehoroscoop van de betreffende persoon te analyseren. Haar man kwam erachter dat bij een kankerpatiënt de onbewuste wil autonoom is geworden en niet bewust ingezet kan worden. Vanaf het begin van hun samenwerking zag Ter Mull dat zijn visie overeenkomt met wat zij zelf tegenkwam in haar biografisch onderzoek. In dit boek deelt ze de ervaringen die ze samen met hem opdeed

Ze heeft dit boek geschreven omdat in een tijd dat de ziekte kanker alsmaar vaker voorkomt en de paniek daarover steeds maar groeit, een andere blikrichting belangrijk is. Met dit boek wil ze meer aandacht vragen voor de psychische gevolgen van de ziekte.

Ten tijde van het schrijven van dit boek brak de coronapandemie uit. In een afsluitend hoofdstuk geeft zij haar visie op deze ziekte. Wellicht wordt haar oorspronkelijke verhaal over de ziekte kanker dan nog duidelijker. Ook sluit haar visie aan bij het boek Dementie, de ziekte van het verleden. Ze hoopt oprecht met dit boek mensen een andere zienswijze mee te kunnen geven voor de rest van hun leven: dat ze een groot geschenk hebben ontvangen, om een nieuw leven in een oud leven te leven, en dat ze daarvoor niet hebben hoeven sterven. En voor hen die wel aan de ziekte overlijden: dat er een nieuw leven wacht, waarop oude opgedane wijsheid op een nieuwe manier gebruikt mag worden; de ware transformatie van de wil.

235 pagina's, € 22,50

Uitgeverij Elikser

12 juni 2020

ISBN: 978-94-6365-230-8


Het is hoog tijd 

Wolfgang Wünsch

Vertaling door Willemijn Soer van de Duitse uitgave Es ist an der Zeit - Eine junge Generation sucht nach einem neuen Verhältnis zur Schöpfung.

Wolfgang Wünch overleed op 17 april dit jaar, hij was vanaf de 60er jaren actief als muziekdocent binnen het vrijeschool-onderwijs. Sinds de jaren 80 is hij steeds intensiever over de hele wereld cursussen gaan geven over muziekpedagogie. Hij was ook geregeld gastdocent op Helicon, later Hogeschool Leiden.

€ 9,50.

Te bestellen via:

9 juni 2020


Vormtekenen 

Dick Bruin

Vormtekenen: als je er eenmaal aan begint is het een heerlijke activiteit waarin je je creativiteit steeds verder kunt ontwikkelen. Ontdek een nieuwe wereld van vorm, kleur en beweging!

In deze uitgave vind je korte instructies en heel veel inspirerende voorbeelden om direct aan de slag te gaan.

Paperback, oblongformaat, 134 pagina's, € 22,50

8 juni 2020

ISBN: 9789492326447

Nearchus CV


Oogafwijkingen 

Wat kun je er zelf aan doen?

Johan Hoet

Veel mensen krijgen in hun leven te maken met slechtziendheid. De een heeft problemen met ver zien de ander met dichtbij. We zijn gewend om in zo’n situatie naar een opticien te gaan en ons een bril te laten aanmeten. Toch is dat niet altijd noodzakelijk.

In deze brochure gaat Johan Hoet in op de achtergronden van kijken en zien en wat daarbij komt kijken aan persoonlijke inzet en aan gebruik van spieren. Meer inzicht in kijken en zien geeft ook handvatten voor oefeningen die mogelijk zijn om problemen te verminderen of zelfs te overwinnen. Een inkijkje in een wereld van mogelijkheden.

Gezichtspunten nr. 68, € 5.00

5 juni 2020

Centrum Sociale Gezondheidszorg


De coronaviruspandemie 

Antroposofische gezichtspunten

Judith von Halle

Wat ligt ten grondslag aan het Sars-CoV-2-virus en de daardoor ontstane pandemie? – Allemaal alleen maar hysterie?

In het streven om een antwoord te geven op deze vraag met behulp van de antroposofische geesteswetenschap gaat Judith von Halle in twee brieven grondig in op talrijke aspecten:

 • Waardoor is het virus ontstaan?
 • Waarom en hoe werkt het op mensen?
 • Wat zijn de symptomen en karakteristieke pathogenetische verschijnselen van COVID-19?
 • Waarom treden deze op?
 • Wat zijn de spirituele oorzaken voor het ontstaan van de coronaviruspandemie?
 • Welke maatregelen kunnen worden genomen ter preventie en als therapie?
 • Wat betekent de crisis voor de mens op zielengebied en welke spirituele mogelijkheden kunnen daaruit voor de ziel ontstaan?

In dit onderzoek wordt zichtbaar dat alleen al uit spirituele gronden de coronaviruspandemie een gebeuren is dat heel serieus genomen moet worden. De tweede brief gaat in op de sociale consequenties van de pandemie.

Paperback, 146 blz., € 12,00

1 juni 2020

ISBN: 978 94 91748 98 1

Uitgeverij Cichorei


Images and Concepts of the human being and its creations 

The IMO Methodology developed by Adriaan Bekman

Adriaan Bekman

The images and concepts you find in this book can be seen as basic images that can lead us in how we develop and change ourselves and our organizations and how we understand dynamics of situations we find ourselves in. They can help us to sharpen our observation of the phenomena in situations, to see the steering principles that direct human behavior, to come to good judgements and perform adequate actions.

These images and concepts can be studied and used by leaders and professionals. They are IMO concepts.

In this book we will very shortly indicate the history of each concept development, the concept itself and the way one can work with this concept in the client practice.

Paperback, 140 blz., € 18,50

1 juni 2020

ISBN: 978 94 91748 97 4

Uitgeverij Cichorei


Toekomst scheppen 

In tijden van corona

John Hogervorst

De coronacrisis is geen natuurverschijnsel maar is 'mensenwerk'..

De ontwrichting van het dagelijks leven, met onmeetbare maar ontzaglijke schade voor het individuele welbevinden van miljoenen, voor het sociale leven en voor de economie zijn het gevolg van menselijk handelen. Mensenwerk dus… - 'Maar niet míjn werk', denkt u misschien.

De weg úit de crisis zou echter wel ons werk kunnen zijn - en daarom is het zo belangrijk dat wij tot een helder zicht op de situatie komen. Zonder helder zicht is het onmogelijk om een zodanige draai aan de crisis te geven dat deze, naast angst, ziekte, dood en ontwrichting, ook nog tot positieve gevolgen leidt.

In dit boekje geeft John Hogervorst aanknopingspunten om mee te bouwen aan een gezonde toekomst.

Paperback, 73 pagina's, € 12,50

25 mei 2020

ISBN: 978-94-92326-47-8

Nearchus CV


Jaarplanner 2020 -2021 

Leven met de seizoenen

Manon Berendse

Veel gebruikers kijken weer uit naar onze praktische jaarplanner boordevol inhoud: voor iedereen die houdt van overzicht en van de seizoenen. Zo ontdek je veel manieren waarop je elkaar kunt vinden in het leven van alledag. Laat je van week tot week inspireren - met verhalen. prikkelende citaten en sfeervolle beelden.

 • loopt van zomervakantie 2020 t/m zomervakantie 2021
 • volgt het ritme van de seizoenen
 • met lekker veel schrijfruimte
 • vol tips & moois
 • over opvoeden, creativiteit, buiten & binnen zijn
 • en natuurlijk de jaarfeesten!

Nieuw: op veler verzoek verschijnt de Jaarplanner al in mei, zodat fans en gebruikers hun zomerplannetjes bijtijds kunnen smeden.

Gebonden | 240 x 200 mm | € 17,95

22 mei 2020

ISBN: 9789060389096

Christofoor


De tuinavonturen van Gijsbert 

Daniela Drescher

Op een dag, terwijl het pijpenstelen regent, verschijnt Gijsbert plotseling in de tuin. Hij vindt al snel een geschikt onderkomen in een oude regenton en gaat op pad om kennis te maken met zijn nieuwe buren.

In korte, rijk geïllustreerde verhalen vertelt Daniela Drescher uit het leven van haar tuinkabouter Gijsbert, die het leven in zijn nieuwe omgeving behoorlijk op zijn kop zet. Hij organiseert een slakkenrace, ergert Munz de kater en wordt verliefd op de elf Gisela.

Heerlijk voor te lezen vanaf 5 jaar en om daarna zelf te lezen.

gebonden | 180 x 225 mm | 111 blz | € 18,00

22 mei 2020

ISBN: 9789060389065

Christofoor


Actueel

Het citaat van de dag

Meditatie van de maand

Onzelfzuchtigheid wordt tot catharsis

De meditatie van juli

Weekspreuk

In overgave aan de openbaring der zinnen,
verloor ik de drijfkracht van mijn eigen wezen,
Een gedachtedroom scheen
mij te verdoven om mij het zelf te ontnemen.
Maar reeds nadert mij wekkend
het werelddenken door de schijn der zinnen...

Week 14 uit de weekspreukenkalender

Archief Vrije Opvoedkunst

VOK

Alle tijdschriften van het kleine A5-formaat zijn inmiddels in het archief geplaatst.

Het laatste (juninummer 1991) heeft als thema Het leerplan geschiedenis en bevat o.a. de volgende artikelen:

Wim Veltman
Het Oude Testament als oerbeeld van de geschiedenis

Floris Klinkenberg
Het geschiedenisoverwijs in de Vrije School

Edithe Boeke-De Clerq Zubli
Vanwaar, waarom, waartoe?

Karel Post Uiterweer
De mensheid heeft een Janus-kop

Jan La Poutré
De levenskiem van de mens

Frans Lutters
De Vrije School-beweging in het licht van de negende eeuw

Archief VOK