menu

Verdieping

Antroposofie in woord en beeld

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Verdieping nieuws

Sint op afstand 

De maan schijnt weer door de bomen, maar de goede Sint blijft dit jaar vanwege de corona bedachtzaam op afstand.

Gelukkig worden de schoentjes evengoed gevuld en valt er veel te zingen, te vertellen en te spelen in de DoeHoek en bij het Zonnejaar:

En voor cadeautjes hoeft u ook de deur niet uit. U vindt ze te kunst en te keur op het prikbord van AntroVista. Boeken, speelgoed, muziek­instru­menten, kleding en nog veel meer:

https://www.antrovista.com/prikbord

1 reactie, lezen/reageren...


Over den ernst van het kinderspel 

In het archief van Vrije Opvoedkunst worden nu, behalve de eerste drie jaargangen op krantformaat, ook de laatste paar ontbrekende kleine boekjes toegevoegd. Daaronder is ook het augustusnummer van 1937, dat geheel gevuld is met een groot artikel van Herbert Hahn, getititeld: Over den ernst van het kinderspel.

Dit belangrijke artikel is daarmee voor het eerst weer beschikbaar.

voeg een reactie toe...


Gratis Gezichtspunten 

In de webwinkel Gezichtspunten van Centrum Sociale Gezondheidszorg vindt u brochures over de gezondheid van lichaam, ziel en geest. De site heeft ook een afdeling waar u diverse uitgaven gratis kunt downloaden.

Twee nieuwe gratis downloads zijn toegevoegd:

voeg een reactie toe...


Nieuw oud nieuws 

In het archief van het tijdschrift Vrije Opvoedkunst vindt u alle uitgaves van 1935 tot 1991. De boekjes kunt u in de originele vorm doorbladeren. Ze bevatten een schat aan informatie, geschreven door bekende auteurs van het eerste uur.

De eerste drie jaargangen (1933-1935) werden echter in de vorm van een wekelijks krantje uitgegeven. Door dit afwijkende formaat waren ze niet geschikt voor de blader-app van de site. Maar vanaf vandaag worden ze alsnog toegevoegd en kunt u ze downloaden en bekijken als pdf-bestand.

De eerste drie nummers staan er al in; iedere week zal aanvulling plaatsvinden.

Met artikelen van o.a. Bernard Lievegoed, Willem Zeylmans, Max Stibbe, Arnold Henny en Daan van Bemmelen.

Update 15 oktober: nrs. 4 t/m 6 zijn ook toegevoegd.

1 reactie, lezen/reageren...


De eerste Vrije School in Nederland 

De laatste jaren nemen steeds meer ouders en leerkrachten zelf het initiatief voor een nieuwe vrijeschool. Ze treden daarmee in de voetsporen van het groepje enthousiaste ouders en onderwijzers dat in 1923 in Den Haag de eerste Vrije School van Nederland begon.

Deze groep gaf ook een boekje uit met de grondbeginselen en het leerplan. Dit boekje is een uniek tijdsdocument en geeft een goed beeld van de achtergronden van de Vrije School.

AntroVista heeft het gedigitaliseerd en u kunt het hier online lezen. Klik of swipe door de bladzijdes!

https://www.antrovista.com/extra/vs_denhaag

Meer over het boekje zelf leest u hier:

https://www.antrovista.com/boekje-vrije-school-den-haag-1927.html

voeg een reactie toe...


Het Paradijsspel, nu al 

Nu al formeren zich overal in het land spelersgroepen die straks de kerstspelen uit Oberufer gaan opvoeren. Om die een handje te helpen, hebben we in Tineke's DoeHoek alles bij elkaar gebracht wat daarbij van pas komt.

Dit jaar is ook het Paradijsspel toegevoegd. Behalve teksten en achtergrondinformatie, zijn er ook prachtige nieuwe arrangementen voor de begeleiding van de liederen. Ze zijn gemaakt door de Groningse componist en musicus Wil van Eekeren.

Wil heeft bovendien de liederen zelf inge­zongen en op de piano begeleid. Daarmee wordt het heel eenvoudig om de muziek in te studeren. (U kunt de opnames natuurlijk ook gebruiken om alvast in de stemming te komen )

1 reactie, lezen/reageren...


Coronavaccin en het Levenswater 

Johan Mink zond een artikel in, waarin hij een paralel trekt tussen Grimm's sprookje van het Levenswater en de huidige wereldwijde zoektocht naar een levensreddend vaccin tegen het coronavirus.

U kunt het artikel hier downloaden:

De-coronacrisis-en-het-sprookje-van-het-levenswater.pdf

[Disclaimer: artikelen vertegenwoordigen de persoonlijke mening van de auteur en zijn gepubliceerd onder diens eigen verantwoording. AntroVista neemt zelf geen standpunt in.]

voeg een reactie toe...


Voor de repetities van het Driekoningenspel 

Ook voor het Driekonginspel beginnen binnenkort de repetities. Loek Nagels stuurde daarvoor belangrijke bijdragen in: aanwijzingen voor de regie, de kleding, schminck en de belichting. U kunt ze kosteloos downloaden in Tineke's DoeHoek.

Bovendien kunt u de liederen van het spel beluisteren, door de opnames die hij in huiselijke kring maakte.

2 reacties, lezen/reageren...


Info over orgaandonatie 

Op 1 juli wordt de nieuwe wetgeving over orgaan­donatie van kracht en wordt u daardoor automatisch orgaandonor, tenzij u anders aangeeft.

Paul Heldens schreef een essay met alle informatie die nodig is om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Paul Heldens-informatie-over-orgaandonatie.pdf

voeg een reactie toe...


Recente uitgaven

Nieuwe en nieuw vertaalde antroposofische boeken


Faust-agenda 2021 

Frederiek Nelissen

Doordat 2 tentoonstellingen dit jaar geen doorgang konden vinden brengt Frederiek Nelissen op ludieke manier haar werk onder de aandacht.

Voor € 14,95 kunt u zich een Faust-agenda 2021 aanschaffen. Hierin is iedere maand een schilderij van haar hand opgenomen en elke week een quote uit Goethe's Faust. Als appetizer is een stuk verhaallijn opgenomen uit het boek dat zij samen met Wil Uitgeest en Paul van Panhuys uitbracht. Verder zijn maanstanden en feestdagen in de agenda opgenomen.

Te bestellen via info@frederieknelissen.nl

26 november 2020


Ole Langbaard 

Daniela Drescher

Het is winter in het bos en Ole Langbaard komt tevoorschijn. Hij stapt door de sneeuw om de dieren eten te geven. Een kleine ree, een muis en een haas, ze krijgen allemaal wat lekkers van deze lieve oude kabouter. En als iedereen wat gehad heeft, keert Ole weer terug naar zijn gezellige huisje om uit te rusten van de lange dag.

Een nieuw en toch tijdloos kabouterverhaal om samen met kleine kinderen te lezen. Geniet samen van dit prachtige winterverhaal gedrukt op stevig karton.

Gebonden | 170 x 200 mm | € 7,95

25 november 2020

ISBN: 9789060389126

Christofoor


Het Christusbewustzijn 

Een moderne inwijdingsweg

Danielle van Dijk

Derde, geheel herziene druk

In dit inspirerende boek vertelt Danielle van Dijk hoe wij kunnen bijdragen aan een wereld waar de liefde regeert. Namelijk door bij onszelf te beginnen. Zij beschrijft hoe wij een universeel, kosmisch georiënteerd bewustzijn kunnen ontwikkelen om aan deze nieuwe wereld bij te dragen. Dit bewustzijn noemt zij het Christusbewustzijn.

Zij verbindt de inzichten van Rudolf Steiner met de Nag Hammadi Geschriften en de evangeliën van Maria Magdalena, Filippus, Thomas en Judas om tot een veelomvattend beeld van Christus te komen. Stap voor stap en door middel van oefeningen wordt uitgelegd hoe wij tot het Christusbewustzijn kunnen komen.

Paperback, 248 blz., € 20,00

24 november 2020

ISBN: 978 90 830811 4 4

Uitgeverij Cichorei


Wegen naar westerse meditatie 

Bastiaan Baan

Wegen naar westerse meditatie is een neerslag van ruim 50 jaar oefening en praktijk van dit thema. De auteur doceerde aan verschillende jaargangen studenten theologie in Amerika de praktijk van 'Inner Life', waarbij de wisselwerking met vragen, twijfels en ervaringen van studenten steeds weer nieuwe perspectieven opende.

In dit boek worden de centrale thema's van meditatie in verbinding gebracht met klassieke westerse methoden, zoals die onder meer in de stroming van het johanneïsche christendom en de Rozenkruisers werden beoefent. Daarnaast vormen veel praktische aanwijzingen van Rudolf Steiner een leidraad door het thema westerse meditatie.

Gebonden | 170 x 240 mm | € 22,95

18 november 2020

ISBN: 9789060389188

Christofoor


In gesprek met de kosmos 

Mensen en planeten

Rudolf Steiner

De activiteiten van de planeten en hun verbinding met ons op aarde kunnen we leren begrijpen en beleven. Ook de relatie tot ziektes en geneesmiddelen. Wat is het mysteriekarakter van vraag en antwoord? – Steiner is ook hier onze trouwe wegwijzer.

Planeten zijn niet de dode lichamen zoals de wetenschap die beschouwt. – Hoe kunnen we de activiteiten van de planeten leren inzien en beleven, en hun verbinding met ons op aarde? Daar hangt ongelooflijk veel van af. Zelfs tot ziektes en geneesmiddelen aan toe.

In zeven voordrachten over de relatie mensen – planeten krijgen we helder wat deze planeten voor ons betekenen. En wij voor hen. Zo blijkt elk metaal met een planeet samen te hangen. Steiner beschrijft de invloed die de planeten hebben op dieren, planten en stenen. En over de verbinding planeten, zonnevlekken en het weer.

Steiner is als wetenschapper van de geest ook hier onze trouwe wegwijzer.

€ 27.50

17 november 2020

ISBN: 978-94-92462-60-2

Uitgeverij Pentagon


Jaarkalender 100 jaar Antroposofische Gezondheidszorg 

Patiëntenvereniging Antroposana regio Eindhoven

Dit jaar staat in het teken van 100 jaar Antroposofische Gezondheidszorg. Vanuit de vraag van patiëntenvereniging Antroposana in de regio Eindhoven hebben we met een kalender creatie team daarom een bijzondere jaarkalender voor 2021 ontwikkeld. Met deze kalender willen we u de werkgebieden van de Antroposofische Gezondheidszorg met al haar zorgverleners in de regio Eindhoven voorstellen. De kalender is kunstzinnig vormgegeven, bevat een schat aan inhoudelijke achtergrondinformatie en is heel representatief.

Kijk voor een indruk van de kalender naar de preview van de kalender op https://antroposofie-eindhoven.nl/13-november-lancering-van-kalender-100-jaar-antroposofische-gezondheidszorg/.

Heeft u interesse in deze kalender en wilt u hem graag kopen voor uzelf of aan iemand cadeau doen? Dan kunt u terecht bij een van de genoemde verkooppunten op bijgesloten flyer.

Inmiddels hebben ook diverse andere regio’s kenbaar gemaakt belangstelling te hebben voor deze jaarkalender en wordt een format voorbereid met algemene inhoud die ook elders gebruikt kan worden. Alle rechten blijven voorbehouden aan het Kalender Creatieteam. Bij interesse om dit format in uw regio te gebruiken, kunt u Henk Verboom contacteren: henkwillemverboom@gmail.com

flyer.pdf

11 november 2020


Zonnekindpoppen 

Kind & pop - Alle technieken van het poppenmaken in één handleiding

Marjolein van Leeuwen, Conny Dekker en Janneke Rosenbrand

Dit prachtig vormgegeven werkboek is geschreven door Marjolein van Leeuwen en Conny Dekker. Het bevat niet alleen poppen voor alle leeftijden, achtergronden, alle patronen en beschrijvingen, maar ook de zeer fraaie illustraties van Janneke Rosenbrand.

Er is gekozen voor een groot formaat boek dat gebonden is zodat het op elke pagina mooi plat open kan liggen. De belangrijkste maakdetails staan kort in de binnenkaft. De verschillende hoofdstukken zijn op een speelse manier opgemaakt, elk in een andere kleur, waardoor je gemakkelijk per onderwerp kunt bladeren.

Scholen en winkels kunnen dit boek en de benodigde materialen bestellen via Mercurius:

Particulieren kunnen dit boek en de benodigde materialen bestellen via Waldorf Toys:

7 november 2020

ISBN: 9789081291477


Kinderziekten 

Oorzaak & behandeling

Michaela Glöckler | Wolfgang Goebel | Karin Michael

Kinderziekten is het eerste gedeelte uit het reeds uitverkochte boek Kinderspreekuur. Het behandelt zowel de lichamelijke als geestelijke toestand van je kind tijdens ziekte en helpt je bij een passende omgang met vele duidelijk gerangschikte kinderziektes.

Je staat vaak voor praktische vragen en ook voor belangrijke en moeilijke beslissingen bij het bed van een ziek kind. Tientallen jaren helpen de medisch ervaren schrijvers van dit boek al, om je ouderschapstaken verstandig en met goed gevoel ter hand te nemen. Hun aanwijzingen, tips en overdenkingen worden reeds vele jaren in gezinnen gebruikt, op kinderopvangcentra en op scholen.

Het motto is dat een gezonde opvoeding diep doorwerkt in de lichamelijke ontwikkeling van het kind.

Gebonden | 304 blz | € 27,95

6 november 2020

ISBN: 9789060388624

Christofoor


De Nearchus Sleutel 

Een verloren gewaand document

Frans Lutters

Dit boek beschrijft op een bijzondere wijze een onvoltooide geschiedenis. In dit versleutelde autobiografische verhaal zijn twee levens met elkaar verbonden, ondanks een tussenruimte van ruim tweeduizend jaar: dat van Nearchus van Kreta (360-312 v.Chr.) - admiraal van de vloot van Alexander de Grote en tevens zijn vriend - en van Walter Johannes Stein (1891-1957), pionier vrijeschoolleraar en vriend van Rudolf Steiner.

Het boek is een verloren gewaand document van Walter Johannes Stein in fictieve vorm teruggevonden en herschreven door Frans Lutters.

Dit boek vraagt de lezer te zoeken naar het ontbrekende. Het is een avontuur, waarbij een nieuw begripsvermogen kan ontwaken dat meer dan één enkel leven omvat.

€ 16.50

5 november 2020

ISBN: 9789076156057

Vereniging voor Vrije Opvoedkunst (VOK)


Het aardeleven als spiegeling van het kosmische leven 

Rudolf Steiner

Voordracht van 2 februari 1915 uit GA 161

We dalen af uit de geestelijke wereld en worden op aarde geboren. Vóór de geboorte werken krachten die tussen de zon en haar planeten spelen. Wat gebeurt er precies bij de conceptie als spiegelproces van een kosmisch wereldproces? Wat werkt er tijdens de kinderjaren en in de vroege jeugd? Grandioos schetst Steiner hoe de mens samenhangt met de kosmos, met planeten en sterren. En met vroegere fasen van de ontwikkeling van mens en aarde.

Een juweeltje voor het ontwikkelen van inzicht in je eigen wezen.

€ 12.50

29 oktober 2020

ISBN: 9789492462596

Uitgeverij Pentagon


Verborgen geschiedenis, open toekomst 

Evolutie, Karma, Maatschappij, Reïncarnatie

Rudolf Steiner

Is geschiedenis nog iets anders dan het verhaal van elkaar afwisselende culturen, van strijd en overheersing? En van mensen die intussen natuurlijk ook steeds slimmer werden? Ja, zegt Rudolf Steiner, want er is een verborgen geschiedenis, die wordt gedragen door de wil van de ‘goden’. Lees maar hoe geestelijke machten bijvoorbeeld door de Babylonische koning Gilgamesj en zijn vriend Enkidoe heen werkten.

Steiners onderzoek laat zien hoe deze en andere historische personen in hun latere incarnaties de bezieling door de goden verliezen en steeds meer als aardse individuen denken en handelen. Maar dit verdwijnen van de geestelijke leiding had een duidelijk doel: de mens tot een bewustzijn te laten rijpen waarmee hij in staat zou zijn de wereld nuchter te onderzoeken en eigen waarden te ontwikkelen. Daarmee zijn we in onze tegenwoordige tijd beland.

Aan de oude verborgen geschiedenis is een eind gekomen. De mensheid staat op eigen benen. Wij dragen zelf de verantwoordelijkheid voor ons leven en dat van de aarde. Deze open toekomst daagt ons uit om innerlijke en uiterlijke stappen te zetten vanuit een persoonlijke verbinding met de geestelijke wereld.

Uit GA 126, GA 148, GA 157, GA 222, samenstelling: Frans Lutters

Paperback. 256 pagina's, €27,50

Interview met Frans Lutters over dit boek:

16 oktober 2020

ISBN: 9789083052076

Stichting Rudolf Steiner Vertalingen


Ribbeltje 

Lidwien van Geffen

In de breikamer van Aafje Averechts wonen veel poppen. Ook Ribbeltje woont daar en beleeft van alles met Prutske, Lette en Saartje, met Ollie, kabouter Pim, Appie, Jan Klaasen en de kleine muis Mijke.

Formaat: 21x 15 / hard cover / 26 pag / € 10.24 exclusief portokosten

Te bestellen op:

15 oktober 2020

Aunya leer- en werkplaats


Actueel

Het citaat van de dag

Meditatie van de maand

Beheersing wordt waarheidsgevoel

De meditatie van december

Weekspreuk

Vol geheimenis het bewaarde oude
met het nieuw ontstane eigenzijn
innerlijk tot leven voelen komen:
Opwekkend moet het wereldkrachten
in mijn uiterlijke levenswerk laten stromen
en een afdruk van mij maken in het bestaan.

Week 34 uit de weekspreukenkalender

Archief Vrije Opvoedkunst

Het archief wordt de komende tijd aangevuld met de oudste nummers van het tijdschrift (1933-1935). Deze week is de uitgave van 5 juli 1933 toegevoegd.

Artikelen uit dit nummer:

Amerika, Europa en Azië I
S. von Gleich (Sigismund)

Wiskunde - vorm en beweging II
Ir. J. van Wettum (Jan)

Archief Vrije Opvoedkunst