menu

Verdieping

Antroposofie in woord en beeld

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Verdieping nieuws

Juffie Margo voor peuters en kleuters 

De pas gepensioneerd Vrije School kleuterjuffie Margo van Schie heeft speciaal voor de coronatijd een YouTube-kanaal geopend voor alle thuiszittende kinderen.

Iedere dag plaatst zij daarin een filmpje met een liedje of versje, die vaak betrekking hebben op het komende jaarfeest of met de bezigheden van de dag te maken hebben.

voeg een reactie toe...


Niets aan te merken op Rudolf Steiner 

Naar aanleiding van zijn onlangs verschenen boek 'Rudolf Steiner. Stichter van een nieuwe cultuur' publiceerde dagblad Trouw een interview met auteur/theoloog Hans Stolp, onder de titel: 'Op Rudolf Steiner valt niets aan te merken: ‘Hij is de grote meester die we nu nodig hebben.'

3 reacties, lezen/reageren...


Gratis Gezichtspunten 

In de webwinkel van de Gezichtspunten vindt u brochures over de gezondheid van lichaam, ziel en geest. De site is vernieuwd en heeft nu ook een afdeling waar u diverse uitgaven gratis kunt downloaden.

voeg een reactie toe...


Oloïde 

Martin van der Meulen ziet het als zijn opdracht om mensen kennis te laten maken met de bijzondere geometrische vorm van de oloïde. Hij vervaardigt deze vorm in vele houtsoorten en biedt ze te koop aan via zijn website en op markten. Daarnaast geeft hij lezingen en demonstraties.

De pauze die de coronacrisis hem verschafte, heeft hij gebruikt om een aardig filmpje te maken over het ontstaan en de eigenschappen van de oloïde.

2 reacties, lezen/reageren...


Corona-Journaal 

Theoloog/antroposoof Hans Stolp houdt al enige tijd een journaal bij op zijn website, waarin hij beschouwingen geeft over de achtergronden van de coronacrisis. Er zijn inmiddels zes afleveringen te vinden.

voeg een reactie toe...


Recente uitgaven

Nieuwe en nieuw vertaalde antroposofische boeken


Toekomst scheppen 

In tijden van corona

John Hogervorst

De coronacrisis is geen natuurverschijnsel maar is 'mensenwerk'..

De ontwrichting van het dagelijks leven, met onmeetbare maar ontzaglijke schade voor het individuele welbevinden van miljoenen, voor het sociale leven en voor de economie zijn het gevolg van menselijk handelen. Mensenwerk dus… - 'Maar niet míjn werk', denkt u misschien.

De weg úit de crisis zou echter wel ons werk kunnen zijn - en daarom is het zo belangrijk dat wij tot een helder zicht op de situatie komen. Zonder helder zicht is het onmogelijk om een zodanige draai aan de crisis te geven dat deze, naast angst, ziekte, dood en ontwrichting, ook nog tot positieve gevolgen leidt.

In dit boekje geeft John Hogervorst aanknopingspunten om mee te bouwen aan een gezonde toekomst.

Paperback, 73 pagina's, € 12,50

25 mei 2020

ISBN: 978-94-92326-47-8

Nearchus CV


Jaarplanner 2020 -2021 

Leven met de seizoenen

Manon Berendse

Veel gebruikers kijken weer uit naar onze praktische jaarplanner boordevol inhoud: voor iedereen die houdt van overzicht en van de seizoenen. Zo ontdek je veel manieren waarop je elkaar kunt vinden in het leven van alledag. Laat je van week tot week inspireren - met verhalen. prikkelende citaten en sfeervolle beelden.

  • loopt van zomervakantie 2020 t/m zomervakantie 2021
  • volgt het ritme van de seizoenen
  • met lekker veel schrijfruimte
  • vol tips & moois
  • over opvoeden, creativiteit, buiten & binnen zijn
  • en natuurlijk de jaarfeesten!

Nieuw: op veler verzoek verschijnt de Jaarplanner al in mei, zodat fans en gebruikers hun zomerplannetjes bijtijds kunnen smeden.

Gebonden | 240 x 200 mm | € 17,95

22 mei 2020

ISBN: 9789060389096

Christofoor


De tuinavonturen van Gijsbert 

Daniela Drescher

Op een dag, terwijl het pijpenstelen regent, verschijnt Gijsbert plotseling in de tuin. Hij vindt al snel een geschikt onderkomen in een oude regenton en gaat op pad om kennis te maken met zijn nieuwe buren.

In korte, rijk geïllustreerde verhalen vertelt Daniela Drescher uit het leven van haar tuinkabouter Gijsbert, die het leven in zijn nieuwe omgeving behoorlijk op zijn kop zet. Hij organiseert een slakkenrace, ergert Munz de kater en wordt verliefd op de elf Gisela.

Heerlijk voor te lezen vanaf 5 jaar en om daarna zelf te lezen.

gebonden | 180 x 225 mm | 111 blz | € 18,00

22 mei 2020

ISBN: 9789060389065

Christofoor


Meditatie en beproevingen van de ziel 

In de antroposofie en in de evangeliën

Judith von Halle

Deel I: de vlindermeditatie

De vlindermeditatie, een wilsmeditatie, werd door Rudolf Steiner in 1923 gegeven in een kritieke historische situatie; ook voor ons is dit nu heel actueel. Uiteraard moet een meditatie worden gedaan en niet worden uitgelegd; maar een beschouwing als deze in het eerste deel, waarin motieven in het blauwe venster van het eerste Goetheanum alsook het verhaal van de tempellegende erbij worden betrokken om tot begrip te komen, kan een hulp zijn om deze moeilijk toegankelijke meditatie ook uit te voeren. Deel II: beproevingen van de ziel aan de afgrond

Het tweede deel wordt misschien pas bij nader inzien herkenbaar als een actueel heel belangrijke meditatie-inhoud. Hij biedt allereerst een hulp om de evangelietaal op de juiste manier te begrijpen. Hoe essentieel dit is, zie je vooral wanneer ze verkeerd wordt geïnterpreteerd, zoals bij de grondlegging van het institutionele christendom. Andere evangeliewoorden openbaren hun occulte betekenis überhaupt alleen aan diegene die de imaginatieve mysterietaal begrijpt. Dit wordt ontstellend duidelijk aan het voorbeeld van de drievoudige verloochening van de apostel Petrus. Zijn zielsbeproevingen en inwijdingsbelevenissen worden ook met de Grondsteenspreuk en de vlindermeditatie belicht. Paperback, 124 blz. , € 13,00

15 mei 2020

ISBN: 978 94 91748 91 2

Uitgeverij Cichorei


Coronamaatregelen en de Offerhandeling 

Van ­Rudolf Steiner

Als gevolg van de lockdownmaatregelen is het voor geloofsgemeenschappen veelal niet mogelijk om bij elkaar te komen. Weliswaar is er de mogelijkheid om via een internetverbinding een zondagsviering te volgen, maar de omstandigheden maken het onmogelijk om gezamenlijk de avondmaalsviering te houden of om ter communie te gaan.

Daarom is besloten om de tekst van de Offerhandeling, die Rudolf Steiner oorspronkelijk aan de vrijescholen heeft gegeven, nu aan eenieder beschikbaar te stellen. Hierbij is namelijk sprake van een communie via het woord, niet via substanties.

15 mei 2020

ISBN: 9789491748967

Uitgeverij Cichorei


Dikkie, dikkie, duim! 

Hennie de Gans-Wiggermans

Een boek over het belang en het doen van handgebaar- en vingerspelletjes! Belangrijk voor de hersen-, taal-, reken-, zintuig-, motorische, muzikale en sociale ontwikkeling! Hoe je ze kunt doen en waar je op let bij het doen. Met acht speciale handgebarenspelen van prof. dr. Wilma Ellersiek

Vinger- en gebarenspelletjes kunnen we nooit genoeg hebben. Spelletjes met beweging geven kinderen en onszelf veel plezier. De aandacht die we hebben bij het doen ervan merken kinderen meteen en schenkt hen vertrouwen. Dit vertrouwen sterkt hun zelfvertrouwen en dat hebben ze hard nodig in een wereld met zoveel wisselende en soms heftige gebeurtenissen. Kleine kinderen zijn nog met hun fysieke ontwikkeling bezig en moeten daar de tijd en aandacht voor krijgen. Ze leggen in de eerste zeven jaar een basis voor het verdere leren en leven. Vooral het zingen, opzeggen en doen voor en met de kinderen is belangrijk. En wat is er leuker dan het zelf doen en merken hoe enthousiast kinderen er van worden.

Maar het is niet alleen leuk, er wordt door het spelen van deze spelletjes heel veel geleerd.

In deze uitgave vindt u 85 spelletjes, waaronder een aantal bijzondere spelen van Prof. Dr. Wilma Ellersiek en veel achtergronden over waarom en hoe ze gedaan kunnen worden.

Uitgave: DGNP, educatieve uitgaven

Prijs: € 20,-

Bestellen via www.henniedegans.nl

13 mei 2020


Tijdgenoot in ernstige omstandigheden 

Rudolf Steiner

Vanaf het uitbreken van de eerste wereldoorlog in 1914 tot in het begin van de jaren ’20, hield Rudolf Steiner honderden voordrachten waarin hij de grote actuele vraagstukken van die tijd besprak. Daarbij keek hij door de waan van de dag heen, legde onderliggende ontwikkelingen bloot, beschreef het werken van hogere machten in de gebeurtenissen en wees op de richting waarin nieuwe, vruchtbare wegen naar de toekomst konden worden gezocht.

Onze actualiteit is een andere dan die van 100 jaar terug. Maar wanneer wij vandaag door de waan van de dag heen zouden kunnen kijken, zouden wij zien dat veel ontwikkelingen die Rudolf Steiner beschreef, nu nog spelen, vele zelfs nog versterkt. Wij zien ook ontwikkelingen die in Rudolf Steiners tijd nog niet speelden - maar die hij toch aanduidde.

In deze kleine bloemlezing vindt u een aantal fragmenten uit de voordrachten waarin Rudolf Steiner besprak wat er in zijn tijd leefde. Kijkend naar wat er in onze tijd leeft, wordt hij daarmee herkenbaar als tijdgenoot in ernstige omstandigheden.

Paperback, 65 pagina's, € 12,50

5 mei 2020

ISBN: 9789492326485

Nearchus CV


Waardering en geld 

Waarde als werkelijkheid

Jan J.C. Saal

Waardering beschouwen we meestal als iets strikt persoonlijks. Toch blijkt onze persoonlijke waardering invloed uit te oefenen op wat er in de wereld gebeurt. Wanneer maar genoeg mensen een bepaald product waarderen en willen hebben, komt er ogenschijnlijk vanzelf een productiestroom op gang die dit product in grote aantallen tevoorschijn brengt.

Deze brochure gaat over hoe waardering een eigen werkelijkheid heeft en hoe het geld onze waardering volgt. Hij is aanvullend op de twee eerder verschenen brochures 'Sociale driegeleding, wat is dat?’ en 'Roven-ruilen-basisinkomen'.

De brochure kost € 3,- (excl. portokosten) en is te bestellen via www.gezichtspunten.nl

4 mei 2020

Centrum Sociale Gezondheidszorg


Ziele echo van het wereldwoord 

De weekspreuken van Rudolf Steiner

Vertaling door Michiel Rietveld

De eigen vertaling van de 52 weekspreuken die als oertekst door Rudolf Steiner in 1912 geformuleerd zijn hebben we zelf vertaald. Wij werden getroffen door de vaak exacte relatie tussen wat zich in de natuur afspeelt en de roerselen die in de eigen ziel waarneembaar zijn.

Uitgangspunt bij de vertaling was dat we de “dans” van Steiners Duitse woordgebruik zoveel mogelijk in het Nederlands wilden volgen. Wij hebben er vele jaren aan en mee gewerkt en konden zo toegroeien naar dit eindresultaat.

De foto's, die zacht op de achtergrond staan bij elke week zijn zorgvuldig verzameld en passend gemaakt bij de in de spreuk opgeroepen stemming.

In de oorspronkelijke Duitse tekst begint de nummering van de weken altijd met Pasen. Die nummering staat hier tussen haakjes rechts bovenin. Wij volgen hier de weeknummers zoals ze in de samenleving gebruikt worden. Die staan links bovenin.

Het boekje is gemaakt op formaat A5 verticaal en voorzien van een handige ringband. Het boekje is Lesmateriaal voor ieder die ermee wil werken. Het is niet te koop in de boekwinkel. Het kost 20 euro exclusief verzendkosten vanuit NL en is te bestellen bij

1 mei 2020


Gedachten, kansen & perspectieven 

In tijden van corona

John Hogervorst

De coronacrisis houdt de wereld in zijn greep. Angst en onzekerheid bloeien op, de samenleving en het dagelijks leven staan op hun kop. Vormt de crisis een dreigend noodlot of een oproep om tot onszelf te komen?

John Hogervorst ziet de crisis als een dringende oproep tot bezinning en verandering. De crisis daagt ons uit antwoorden te zoeken op wezenlijke vragen die wij lang onbeantwoord hebben gelaten. Wanneer wij daar de noodzaak van inzien, dienen zich kansen en nieuwe perspectieven aan.

Paperback, 72 pagina's, € 12,50

21 april 2020

ISBN: 9789492326461

Nearchus CV


Rudolf Steiner 

Stichter van een nieuwe cultuur

Hans Stolp

Hans Stolp biedt een nieuw, onverwachts perspectief op de enorme invloed en levensfilosofie van Rudolf Steiner

Rudolf Steiner, stichter van een nieuwe cultuur van Hans Stolp biedt een vernieuwende kijk op de filosofie van deze beroemde grondlegger van de antroposofie. Hoewel we de naam Rudolf Steiner steeds vaker horen, er in rap tempo vrije scholen worden geopend en biologisch-dynamische landbouw volop in de belangstelling staat, weten weinig mensen écht iets af van de persoon en zijn idealen.

Hans Stolp laat met zijn unieke insteek en voorbij de clichés de enorme invloed en levensfilosofie van Steiner zien. Een inspirerend kleinood voor iedereen die nieuwsgierig is geworden.

AnkhHermes, hardcover, 259 pagina;s, € 16.50

20 april 2020

ISBN: 9789020216509


Posthumanisme 

Over de toekomst van de mens

Mieke Mosmuller

In de vorm van gesprekken gaat de schrijfster in op de essentiële vraag die in onze tijd in en door allerlei (technologische) ontwikkelingen gesteld wordt, namelijk de vraag naar de toekomst van de mens. Enerzijds tendeert die ontwikkeling in de richting van een komende 'machinemens', een versmelting van mens, technologie en algoritmes. Daarmee wordt een appel gedaan een andere ontwikkeling aan te gaan: die naar de vrije mens.

Paperback met flappen, 261 pagina's, € 24,90

20 april 2020

ISBN: 9789075240795

Uitgeverij Occident


Actueel

Het citaat van de dag

Meditatie van de maand

Volharding wordt trouw

De meditatie van juni

Weekspreuk

Mijn zelf dreigt me te ontvluchten,
machtig aangetrokken door het wereldlicht.
Voorgevoel, kom jij nu
krachtig voor je rechten op,
vervang in mij de macht van het denken,
die in de schijn der zinnen
zichzelf verliezen wil.

Week 7 uit de weekspreukenkalender

Archief Vrije Opvoedkunst

VOK

Alle tijdschriften van het kleine A5-formaat zijn inmiddels in het archief geplaatst.

Het laatste (juninummer 1991) heeft als thema Het leerplan geschiedenis en bevat o.a. de volgende artikelen:

Wim Veltman
Het Oude Testament als oerbeeld van de geschiedenis

Floris Klinkenberg
Het geschiedenisoverwijs in de Vrije School

Edithe Boeke-De Clerq Zubli
Vanwaar, waarom, waartoe?

Karel Post Uiterweer
De mensheid heeft een Janus-kop

Jan La Poutré
De levenskiem van de mens

Frans Lutters
De Vrije School-beweging in het licht van de negende eeuw

Archief VOK