menu

Verdieping

Antroposofie in woord en beeld

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Verdieping nieuws

Biologisch-dynamisch is groot kijken 

In de video-rubriek College Boer van agrarisch platform Nieuwe Oogst is een aflevering gepubliceerd waarin gesproken wordt met studenten van Aeres MBO Dronten Warmonderhof.

Het regulier agrarisch onderwijs en de hele melkveehouderij worden daarin opgeroepen om de blik te verruimen: "Kijk eens niet altijd weer in diezelfde banen. Maak het groter en dan zie je de oplossingen."

voeg een reactie toe...


Eigendomsrecht op de schop 

Wouter Kamphuis van BD-boerderij 't Leeuweriksveld in Emmen geeft op het agrarisch platform Nieuwe Oogst zijn opinie over eigendomsrecht van landbouwgrond: "Als we willen dat de landbouw weer gezond wordt, dan moeten we de handel in grond afschaffen."

Wouter is ook verbonden aan Mensen voor de Aarde, een stichting die de Sociale Driegeleding in de praktijk wil brengen.

voeg een reactie toe...


Supersnelle boekzoeker 

Bezig met een studie, scriptie of essay en op zoek naar dat ene antroposofische boek of artikel dat nergens meer te krijgen is?

Wellicht vindt u het in het Bibliotheken Netwerk van AntroVista.

Om het u makkelijk te maken, hebben we een speciale zoekpagina gemaakt, waarmee u rechtstreeks en supersnel zoekt in de collecties van alle deelnemende bibliotheken:

www.antrovista.com/zoekboek

1 reactie, lezen/reageren...


Sint-Janstijd 

De schoonheidsglans van de wereld,
dwingt mij om uit zielendiepten
de godskrachten van het persoonlijke leven
vrij te maken voor een wereldvlucht;
Mezelf te verlaten,
slechts in vertrouwen mezelf te zoeken
in wereldlicht en wereldwarmte.

uit de weekspreukenkalender

Klik op de afspeler voor het lied In het midden van de Zomertijd.

voeg een reactie toe...


Actueel uit Oekraïne 

Middeleeuws feest met 6e klassers van vrijeschool Divosvid in Kharkiv

Nieuw, de 18de Nieuwsbrief van de Hulpkring Oekraïne.

Juni-2024-hulpkring-oekraine-18.pdf

Meer achtergrondinformatie en nieuwsbrieven van Hulpkring Oekraïne vindt u op de speciale Oekraïne-pagina:

https://www.antrovista.com/oekraine.html

voeg een reactie toe...


Eurythmie online 

Logos Eurythmie verzorgt eurythmiecursussen en -optredens. Bovendien heeft het initiatief ook een grote serie video's online geplaatst, waarin o.a. alle vocalen en consonanten euritmisch worden gedemonstreerd.

En hier kunt u zich op hun YouTube-kanaal abonneren:

voeg een reactie toe...


Moedermelk fenomenologisch onderzocht 

Roelant de Vletter en Marien Goedhart gaan namens de Vör-foundation een uitgebreid fenomenologisch onderzoek naar moedermelk uitvoeren. Ze doen dit met stijgbeelden, chroma's en kristallisaties, waarmee de vitaliteit van de melk zichtbaar wordt gemaakt. Therapeuticum het Van Dam Huis in Haarlem levert samples van 25 vrouwen op drie tijdstippen.

Dit onderzoek is bedoeld om moeders die borstvoeding geven een hart onder de riem te steken. Daarnaast moet zo duidelijk worden welke verschillen er optreden door voedingspatroon, de leeftijd van baby en moeder, en andere uiterlijke factoren. Ook moeten de verschillen zichtbaar worden tussen verschillende soorten babymelkpoeder.

Voor de financiering van dit onderzoek is een bedrag van € 16.000 nodig. Daarvoor wordt een subsidie aangevraagd bij de Iona Stichting, maar u kunt zelf ook een bijdrage leveren. Als u minimaal € 50 doneert, ontvangt u na afloop een verslag van het onderzoek. U kunt hiervoor contact opnemen met info@stijgbeeld.nl

Vrouwen die mee willen werken aan het onderzoek kunnen contact opnemen met Rineke Boerwinkel van het Van Dam Huis:

voeg een reactie toe...


De vrije individualiteit 

Dit alleen geneest,
wanneer in de spiegel van de mensenziel
de hele gemeenschap zich vormt
en in de gemeenschap
de kracht leeft van de enkele ziel.

Écht nieuwe gemeenschappen kunnen uitsluitend ontstaan uit de samenwerking van volwassen, vrije en autonome mensengeesten. Pinksteren, het feest van de vrije individualiteit!

De muziek die u hoort als u op de afspeler klikt, is het pinksterlied 'Das Lied der Gralsritter' van Aloïs Künstler en afkomstig van Tineke's DoeHoek.

Behalve liederen vindt u in Tineke's DoeHoek ook volop knutselideeën en verhalen voor Pinksteren.

voeg een reactie toe...


Stapelrijmen 

Als kind ook zo'n plezier beleefd aan het verhaal van het varken dat niet wou lopen? In Tineke's DoeHoek is aan de database met spreuken, oefeningen en gedichten een nieuwe rubriek toegevoegd met maar liefst twaalf oude en nieuwe stapelrijmen, waaronder die van het varken.

En in de uitgebreide toelichting leest u alles over de achtergrond en (heil)pedagogische toepassing van deze bijzondere rijmvorm.

2 reacties, lezen/reageren...


100 jaar biodynamisch 

Honderd jaar geleden werd door Rudolf Steiner in het Poolse Koberwitz bij Breslau de z.g. Landwirtschaftlicher Kursus gegeven, voordrachten over vernieuwing van de landbouw, die in het Nederlands vertaald zijn onder de titel Vruchtbare landbouw op biologisch-dynamische grondslag (GA 327).

Foodcoop Odin publiceerde in verband met het 100-jarig bestaan van de biodynamische landbouw een interview met Helmy Abouleish, voorzitter van de Internationale Biodynamische Demeter Federatie.

Het nieuwe tijdschrift van Stichting Demeter besteedt vanzelfsprekend ook uitgebreid aandacht aan het jubileum. U kunt Demeter Magazine hier gratis downloaden:

voeg een reactie toe...


Recente uitgaven

Nieuwe en nieuw vertaalde antroposofische boeken


Kind van negen 

Wakker worden voor de wereld om je heen

Loïs Eijgenraam

Leer alles over de fascinerende reis van het kind van negen jaar.

Rond deze leeftijd verlaat het de onschuldige fantasiewereld en begint steeds meer de realistische en complexe werkelijkheid te zien. Dit kan leiden tot een stille crisis.

Geïnspireerd door zowel antroposofische inzichten als universele observaties, beschrijft pedagoog, coach en onderwijsadviseur Loïs Eijgenraam hoe we kinderen op dit scharnierpunt in hun ontwikkeling kunnen helpen zichzelf te ontdekken en hun plaats in de wereld te vinden.

Loïs Eijgenraam is vanaf 1985 werkzaam geweest als kleuterleerkracht en vakleerkracht (6-12 jaar). Daarnaast werkt(e) zij als gastdocent op verschillende (heil)pedagogische opleidingen in binnen en buitenland.

€ 16.00

2 juli 2024

ISBN: 9789060385951

Christofoor


God - in het licht van de geesteswetenschap 

Rudolf Steiner

God is dood', horen we al vele tientallen jaren.

Geen enkele wetenschap kan een verklaring geven over de taalkundige en spirituele oorsprong van het woord 'God'. Eigenaardig.

De vraag is: heeft God de mens naar zijn beeld geschapen, of hebben de mensen God naar hun evenbeeld geschapen?

Is het waar wat een geniale dichter ooit beweerde?:

'Zoals iemand is, zo is zijn God; daarom werd God zo vaak bespot.'

Rudolf Steiner leidt ons met helder inzicht op de weg naar God.

Paperback, 55 pagina's, € 15,00

1 juli 2024

ISBN: 9789493362062

Uitgeverij Pentagon


Buiten de lijntjes 

Verhalend tekenen in het basisonderwijs

Jet Nijhuis

Buiten de lijntjes is een goudmijn voor de tekenles in het basisonderwijs. Het is geschreven voor leerkrachten en voor ieder die graag met kinderen werkt. Het geeft niet alleen een levendige beschrijving van het belang van het tekenen voor een brede ontwikkeling van het kind, maar biedt ook 135 voorbeeldlessen (voor de groepen 3 tot en met 8).

Met een heldere lesopbouw, vooroefeningen voor de leerkracht, een beschrijving van verschillende tekentechnieken en een duidelijke instructie biedt dit boek de leerkracht een inspirerende en solide basis om eigen tekenlessen te maken.

Buiten de lijntjes geeft naast een heldere leerlijn ook praktische aanwijzingen voor de sociaal-emotionele ontwikkeling in de tekenles. Daarbij gaat het om "het voeden en ontwikkelen van het gevoelsleven; het wekken van hartenkrachten. Het hart geeft licht aan onze gedachten en maakt onze daden warm."

Om dit praktisch te maken is in de tekenles het vertellen van verhalen en het voeren van gesprekjes opgenomen. Het zijn werkvormen die gecombineerd met het tekenen een diepe invloed hebben op het gevoelsleven.

De rijke ervaring van de schrijfster en haar aanstekelijk enthousiasme maken dit boek tot een verrijking voor het onderwijs. Nog nooit is de sociaal-emotionele opvoeding zo helder uitgewerkt in een tekenwerkboek.

Jet Nijhuis (1948) heeft zich na een veelzijdige loopbaan in en buiten het vrijeschoolonderwijs gespecialiseerd in de beeldende vakken. Zij is de auteur van het boek: Kleur in de klas, een leerlijn nat-in-nat schilderen.

Hardcover, genaaid, groot formaat, 381 pagina's, € 62,50

1 juli 2024

ISBN: 9789492326966

Nearchus CV / Kolisko


Van voedingsmiddelen naar levensmiddelen 

Verdieping in het voedingsproces van de mens

René Groenen

Wanneer we over voeding denken, zitten we meestal vanzelfsprekend vast in een materialistisch wereldbeeld. Daardoor veronderstellen we al te gemakkelijk dat we voedingsstoffen als een soort brandstof opnemen. Daarnaast denken we dat voedingsstoffen bouwstenen voor ons lichaam aandragen.

René Groenen laat ons zien dat we geneigd zijn om ‘de geest’ te vergeten die uiteindelijk ons lichaam tot leven brengt. Hij neemt ons mee langs uitspraken van Rudolf Steiner die daarmee samenhangen.

Gezichtspunten 84 - € 3.00

28 juni 2024

Centrum Sociale Gezondheidszorg


Voeten op de grond, idealen in het hart 

Wouter en Kathinka Kamphuis

Het is een bijzonder beroep, dat van boer. Het is het oerbeeld van de mens die werkt in en met de wereld van de materie. De boer staat 'met beide benen op de grond'. Maar de boer werkt ook met de krachten van het levende én, als BD-boer, met de krachten van de kosmos.

Deze uitgave bevat een keuze uit de stukjes die Wouter en Kathinka Kamphuis over hun dagelijks werk op BD-tuinderij 't Leeuweriksveld schreven. Twintig jaar hard werken – met het ideaal van een gezonde aarde en een gezonde mensengemeenschap in het hart.

Dat wat zij tot bloei hebben gebracht biedt hoop en perspectief voor de toekomst.

€ 15.00

17 juni 2024

ISBN: 9789492326973

Nearchus CV


Mens zijn in de huidige tijd 

Gesprek met de ziel van mijn zus Ajra

Ana Pogacnik

Mijn zus Ajra was niet alleen als moeder, zus en vrouw een groot mens, ook als spirituele lerares, schrijfster en geweldige natuurgenezeres was zij onvervangbaar. Zij heeft haar hele leven gewijd aan genezen op vele vlakken. Een zware ziekte heeft haar, van ons standpunt uit, veel te vroeg uit het leven getrokken. Voor heel onze familie was het een troost te weten dat zij als hoogontwikkelde ziel ons allen in deze belangrijke tijd vanuit 'de andere kant' kan bijstaan.

Sinds haar overgang in 2011 heb ik haar aanwezigheid gevoeld, soms intensief, soms minder actief. (...)

Ik kan rechtstreeks Aijra's aanwezigheid voelen en innerlijk met haar communiceren. Ik hoor haar stem niet, ik zie geen woorden, maar ik kan haar boodschap als mij snel toevloeiende gedachten opschrijven. Tijdens het schrijven - wanneer ik in de stroom ben - voelt het voor mij als mijn eigen weten aan. Alleen weet ik dat het niet mijn eigen gedachten zijn, omdat ook voor mij het één of ander soms nieuw en verrassend is.

€ 16.00

4 juni 2024

ISBN: 9789492326942

Nearchus CV / Winde


Loop maar ver en lang 

Op zoek naar houten kerkjes in het noorden van Rusland

Lyanne Korf

'Willen jullie dáár naartoe?' De kapitein begint ongelovig te lachen. 'Maar daar is helemaal niets!' Van verre zien we echter twee kerkjes op de oever staan, een houten en een stenen. Nergens verder een teken van leven, een huis of een dorpje. Toch heeft dit plaatsje een naam, Permogorje. Hier gaat onze reis echt beginnen.

Dit boek is een verslag van twee grote reizen langs twee brede rivieren in het noorden van Rusland, op zoek naar houten kerkjes. Ver weg van het moderne leven is hier niets dan de eindeloze en machtige natuur. Ontdek een ander Rusland, waar mensen die leven in eenvoud met je delen wat zij hebben. Een onbekend land, vol schoonheid en diepte.

€ 19.50

4 juni 2024

ISBN: 9789492326928

Nearchus CV


De wonde en het recht op kwetsbaarheid 

Meditaties bij deze tijd

Christine Gruwez

Wat is een wonde? Een wonde betekent dat een levende samenhang vernietigd wordt, uiteenvalt. Het is de pijn die ons vertelt dat we verwond zijn. Een wonde kan echter ook een wonder zijn. Want ze wekt genezende krachten. Zijn wij als mensen misschien daarom principieel kwetsbaar opdat deze genezende krachten zouden kunnen werken, ook als de wonde open blijft?

Christine Gruwez schetst op een indringende manier dat we pas werkelijk tijdgenoten worden als we de in het menselijke wezen gegronde kwetsbaarheid in onszelf en in de medemens erkennen, zodat kracht voor verlossing kan voortkomen uit genezing.

Prijs: 25,00 euro

3 juni 2024

ISBN: 978 90 77611 49 4

Via Libra


Wat na de steinerschool? 

12 interviews met oud-leerlingen

Enya Cornelis & Sietske Van Poelgeest

Twaalf oud-leerlingen van de steinerscholen van Antwerpen, Berchem, Brugge, Leuven en Lier vertellen over hoe het hen vergaan is met de overgang van middelbaar naar hoger onderwijs (en daarna). Deze oud-leerlingen zijn tussen 2010 en 2018 afgestudeerd van de middelbare steinerschool.

Hun verhalen vertellen zoveel méér dan gelijk welke cijfers zouden kunnen. Er staan prachtige getuigenissen in, oneliners die klaar zijn om in te lijsten, bloedeerlijke verhalen over hoe het vroeger in de klas was, welke herinneringen ze nog aan hun schooltijd hebben, hoe ze daar nu naar terugkijken, wat ze hebben meegekregen van de steinerschool, maar ook waar ze last van hebben gehad, wat hen heeft geërgerd of verontrust, enz.

Eén enkele conclusie: de vaak voor waar aangenomen overtuiging dat je na de steinerschool onvoldoende bent voorbereid voor hoger onderwijs of universiteit, klopt niet.

Prijs: 20,00 euro

1 juni 2024

ISBN: 978 90 77611 47 0

Via Libra


Schier 

Gedichten

Paul Buyck

Paul Buyck was jarenlang directeur van MSV en is nu coördinator van OKO, het overlegplatform van de kleine onderwijsverstrekkers, waarvan de Federatie Steinerscholen er één is.

In Schier gaat Paul Buyck in gesprek met het eiland Schiermonnikoog over wat tijdens overtochten, wandelingen, fietstochten, … opvalt bij mekaar. Over hun grenzen die ze twintig jaar lang zijn blijven aftasten in een wereld die het steeds moeilijker heeft met begrenzingen. En over de vraag of ze zo sterk op mekaar zijn gaan lijken.

Het zijn poëtische verkenningen, waarnemingen, opzoekingen, herinneringen, verbeeldingen, confrontaties maar ook ervaringen van hoe de taal haar eigen weg kan gaan met het eiland, met de auteur en met zichzelf.

Schier is alles bij mekaar een ode aan het eiland Lytje Pole dat hem jaarlijks de levensnoodzakelijke verademing en waddenrust brengt. Het is een verslag van wat waddenkoorts teweegbrengt. Daar is geen medicijn tegen opgewassen, behalve terugkeren.

Prijs: 15,00 euro

30 mei 2024

ISBN: 978 90 77611 48 7

Via Libra


Van agro-industrie naar landbouwkunst 

Karaktertrekken van de biologisch-dynamische landbouw

Manfred Klett

De positie van de landbouw wordt overschaduwd door dringende ecologische, sociale en economische vragen. De kapitaalsintensieve inzet van moderne technologie, bureaucratisering en commerciële belangen snijden de toekomst van de landbouw af en vervreemden de mens van de natuur om zich heen.

De biologisch-dynamische landbouw bezit kenmerken die een rijk toekomstpotentieel in zich dragen. Het werk in de landbouw kan concreet bijdragen aan een nieuwe verbinding met onze natuurlijke omgeving en met degenen met wie wij samenwerken.

Manfred Klett (1933) schreef dit boek op basis van zijn levenslange verbondenheid met de biodynamische landbouw. Vanuit deze ervaring, en zijn helder onderzoekende geest, komen alle aspecten van deze landbouw aan bod en wijst hij de weg naar een landbouw van en voor de toekomst.

Dat is een landbouw die niet alleen zorg draagt voor de aarde en voor volwaardig voedsel maar die verbindend en cultuurverrijkend werkt.

Vertaald door Elke Bussler

Hardcover, genaaid, 406 pagina's, € 55,00

19 mei 2024

ISBN: 9789492326935

Nearchus CV / Kolisko


Euritmie als christelijke kunst 

Sergej O. Prokofieff

Sergej O. Prokofieff getuigt in deze korte beschouwing van zijn diepgaande inzichten in de herkomst en ontstaansgeschiedenis van de euritmie. Zij is afkomstig uit de geestelijke wereld, maar ook haar voortbestaan vereist een blijvende verbondenheid met haar goddelijke oorsprong. De visie van Prokofieff vormt een verfrissend en tegelijk ook ernstig appel ter wille van de toekomst van de euritmie.

Vertaald door Jelle van der Schuit

€ 10.00

7 mei 2024

ISBN: 9789083170626

Kitesj


Actueel

Het citaat van de dag

Meditatie van de maand

Onzelfzuchtigheid wordt tot catharsis

De meditatie van juli

Weekspreuk

Ik voel, als ware het betoverd,
het geestesweven in de schijn der wereld:
In de verdoving van de zinnen
verhulde het de eigenheid van mijn wezen,
om mij de kracht te schenken:
die mijn ik in zijn beperktheid
zichzelf niet vermag te geven.

Week 15 uit de weekspreukenkalender

Archief Vrije Opvoedkunst
VOK

In het archief van het tijdschrift Vrije Opvoedkunst vindt u een schat aan informatie.

Hieronder ziet u enkele artikelen voor deze tijd van het jaar.

Archief Vrije Opvoedkunst