menu

Verdieping

Antroposofie in woord en beeld

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Verdieping nieuws

160 jaar geleden 

Op 27 februari 1861 om kwart over elf ’s avonds werd Rudolf Steiner geboren.

Zijn geboortehuis in Kraljevic -toentertijd in Oostenrijk, nu deel uitmakend van Kroatië- is tegenwoordig een museum.

Deze datum is niet onomstreden; ook 25 februari wordt wel als mogelijke geboortedatum genoemd. Een diepgravend onderzoek door Günther Aschoff lijkt dat echter uit te sluiten.

https://web.archive.org/~Forschung_Aschoff.pdf

1 reactie, lezen/reageren...


GA uit Rusland 

Het is velen al bekend, maar het wellicht beste en overzichtelijkste overzicht van het werk van Rudolf Steiner vindt u tegenwoordig op een Russische website.

Alle titels uit de Gesamt Ausgabe vindt u er ordelijk gerangschikt. U kunt de Duitstalige bestanden downloaden als pdf en ze daardoor gebruiken op iedere pc, mobile device of e-reader.

Daarnaast kunt u er vele Beiträge zur Rudolf Steiner Gesamtausgabe downloaden:

2 reacties, lezen/reageren...


Complotvirus 

Niet alleen het coronavirus zelf is besmettelijk. Sinds de uitbraak ervan doen velerlei absurde en duistere complot­theorieën de ronde, die in de zielenwereld uiterst infectueus blijken te zijn en die zich razendsnel verspreiden.

Juist mensen met aanleg voor het spirituele lijken er gevoelig voor te zijn; ook in antroposofische kringen vallen slachtoffers.

Filosofe en schrijfster Désanne van Brederode schreef er een essay over met de titel: Ook antroposofen vatbaar voor het complotvirus.

Haar essay is een aanvulling op een eerdere analyse van Marie Meeusen met de titel: De nieuwe samenzweving: de opkomst van 'conspirituality' in Nederland en België.

Update 27 februari

Ook dagblad Trouw heeft het artikel van Désanne van Brederode geplaats, onder de titel "Corona drijft antroposofen in extreemrechtse armen"

2 reacties, lezen/reageren...


Oloïde, de verlenging 

Martin van der Meulen laat mensen kennis maken met de bijzondere geometrische vorm van de oloïde. Hij maakt en verkoopt deze vorm in vele houtsoorten en geeft lezingen en demonstraties.

Vorig jaar al maakte hij een filmpje over het ontstaan en de eigenschappen van de oloïde. Deze week kreeg dit een vervolg onder de titel De oloide de Verlenging.

voeg een reactie toe...


Oriënteren op vaccinatie 

Op internet is maar weinig specifiek antroposofische informatie te vinden over de coronavaccinatie. We geven hier een overzichtje, waarmee u wellicht uit kunt zoeken wat waar is en wat niet.

Wat u daarna met die wijsheid doet, is vanzelf­sprekend uw eigen zaak. Iedereen draagt immers de verantwoording voor zijn eigen handelen en iedere situatie is anders.

De International Federation of Anthroposophic Medical Associations bracht samen met de Medische Sectie van het Goetheanum een (Engelstalige) verklaring uit:

Bij Motief vindt u een vertaling van een artikel van de antroposofische artsen Georg Soldner en David Martin:

Het Gezondheidscentrum Therapeuticum Haarlem publiceerde een beschouwing met de titel Laat ik me vaccineren tegen covid-19 of niet?

Overwegingen van antroposofisch arts/filosoof Mieke Mosmuller op YouTube:

Kristin Juliette knutselde op Facebook uit verschillende citaten van Steiner een verontrustend stukje in elkaar, dat natuurlijk grif gedeeld werd:

Het betreffende stukje werd vervolgens door de redactie van Rudolf Steiner Vertalingen grondig gefileerd:

Bij de Antroposofische Vereniging in België vindt u een mogelijk meer betrouwbare verzameling citaten van Rudolf Steiner over vaccinatie:

Wordt vervolgd...


Everyday Mommyday 

Met plezier maken we u attent op het omvangrijke werk dat vrijeschooljuf, maar nu bewust fulltime moeder Eveline Clignett de afgelopen twee jaar op internet heeft verricht. In haar blog vindt u een bron van inspiratie over bewust ouderschap met de antroposofie en vrijeschool.

Ook heeft zij een podcast genaamd Antroposofie voor Beginners, dat te beluisteren is via een podcastapp, Spotify of YouTube.

En op haar YouTube-kanaal vindt u niet minder dan 500 vrijeschoolliederen, tutorials en onlinelesjes.

voeg een reactie toe...


Mandarijnen wel/niet bio 

Sinds 2017 doet Roelant de Vletter fenomenologisch onderzoek naar de kwaliteit van voedingsmiddelen. Hij maakt hierbij gebruik van stijgbeelden, chroma's en kristallisatieproeven.

Dat leidt vaak tot bijzondere resultaten. Klik op de afbeelding hierboven om het verschil te zien tussen biologische mandarijnen en niet-biologische.

U kunt zich op zijn blog aanmelden als Stijgbeeld Onderzoek Volger en wordt dan wekelijks op de hoogte gehouden van zijn onderzoek.

voeg een reactie toe...


Driekoningenschimmenspel 

Door de lockdown kon er ook op de Johannesschool in Tiel geen driekoningenspel worden opgevoerd.

Onderwijzers, ouders en spelers bedachten als alternatief een schimmenspel, dat met eenvoudige middelen en zichtbaar enthousiasme werd gerealiseerd. Het is nu te zien op YouTube en geschikt voor oudere kinderen.

3 reacties, lezen/reageren...


Lezen in Groningen 

Het jaar begint goed voor antroposofen in Groningen e.o. Enkele jaren geleden is de plaatselijke Antroposofische Bibliotheek verhuisd van de Vrije School Widar aan de Merwedestraat naar Zuidwolde, en was daar min of meer onbereikbaar.

Bibliothecaris Pieter Mellema heeft echter de bibliotheek per 1 januari onderkomen gegeven op zijn huisadres De Genestetstraat 50 in de stad. Hemelsbreed is dat op maar 1 km afstand van de Vrije School, zodat ouders en andere belangstellenden weer eenvoudig hun boeken kunnen lenen.

De bibliotheek maakt gebruik van hetzelfde beheersysteem dat in 2017/2018 is ontwikkeld door Wilfried Nauta, ter vervanging van het vastgelopen systeem van de Haagse bibliotheek. Ook de antroposofische bibliotheken van Rotterdam en Zutphen maken er inmiddels gebruik van. De catalogi zijn door iedereen online te raadplegen.

De gebruiksvriendelijkheid van dit systeem is bijzonder. Niet alleen voor de gebruikers, maar ook voor de bibliothecarissen. Ook ongeschoolde vrijwilligers kunnen er snel mee werken. Het is bovendien geoptimaliseerd voor antroposofische literatuur.

Dit professionele catalogus- en uitleensysteem wordt door Wilfried Nauta kosteloos ter beschikking gesteld. Antroposofische bibliotheken met interesse kunnen met hem contact opnemen: info@wilfriednauta.nl

voeg een reactie toe...


Recente uitgaven

Nieuwe en nieuw vertaalde antroposofische boeken


Jubileumuitgave Motief 

AViN

In maart 2021 presenteert de Antroposofische Vereniging in Nederland (AViN) de 250e editie van het ledenblad Motief. Om dit te vieren brengt de vereniging bovendien een special uit, Motief Extra.

Deze jubileumuitgave geeft een mooi overzicht van antroposofie in Nederland en biedt inspiratie en diepgang voor iedereen die geïnteresseerd is in de antroposofie.

De uitgave is los te bestellen voor €7,50, inclusief verzendkosten:

1 maart 2021


Opvoeden in menskundig perspectief 

Jan J.C. Saal

Veel mensen leven met vragen over het opvoeden van kinderen in de huidige tijd. Rudolf Steiner heeft ons een aantal aanwijzingen gegeven, die bij het opvoeden behulpzaam kunnen zijn. Het is voor de opvoeding essentieel dat we kunnen zien dat als een mens geboren wordt alleen het jonge lichaam fysiek zichtbaar wordt. Daarachter is echter een geestelijke realiteit aanwezig van een mens in wording.

Pas later in het leven zullen de mogelijkheden van het fysieke lichaam samenvallen met een volwassen persoonlijkheid. In deze brochure wordt nader ingegaan op de consequenties daarvan. Door rekening te houden met wat in elke levensfase mogelijk en onmogelijk is, kunnen we onze kinderen zo goed mogelijk opvoeden.

Belangrijk en interessant voor ouders en toekomstige ouders.

Gezichtpunten 72, € 3.00

24 februari 2021

Centrum Sociale Gezondheidszorg


De Grote Reset 

Het plan voor de wereld na Corona

Harrie Salman

Om een virus te bestrijden dat niet dodelijker dan andere griepvirussen is, werd de democratie in maart 2020 door noodwetten gedeeltelijk buiten werking gezet en werden de media de spreekbuis van de overheid. Er werd een bijna wereldwijde gezondheidsdictatuur ingesteld.

Op de achtergrond hiervan staat de Grote Reset, het plan van het World Economic Forum om met behulp van technologische innovaties de wereld fundamenteel te veranderen. Op alle terreinen van de maatschappij zijn processen aan de gang die tot een totalitaire wereldregering kunnen leiden. Als vrije mensen worden we daarom uitgedaagd de samenleving naar onze eigen idealen in te richten.

Paperback, 104 pagina's, € 15,00

17 februari 2021

ISBN: 9789492326591

Nearchus CV


Gezonde economie 

Rudolf Steiner

Een voordracht en een artikel waarin de 'gezonde samenleving', in het bijzonder de economie centraal staat. In een gezonde economie wordt niet geconcurreerd maar samen gewerkt: consumenten-handelaren-producenten hebben een gemeenschappelijk belang, namelijk dat de behoeften van de consument vervuld worden en dat degenen die in de economie werkzaam zijn een menswaardig bestaan kunnen leiden.

Paperback, 50 pagina's, € 12,50

16 februari 2021

ISBN: 9789492462640

Uitgeverij Pentagon


5G - Zegen of vloek? 

Jan van Gils

5G. Zegen of vloek? geeft een overzicht van het onderzoek naar de gevaren van zenderstraling en analyseert waarom de Nederlandse overheid, in tegenstelling tot veel andere landen, geen voorzorg toepast.

Met advies om zo zorgvuldig mogelijk om te gaan met straling. De auteur is docent wiskunde, natuurkunde en filosofie op de Rotterdamse bovenbouw.

Paperback met flappen, 92 pagina's, € 14,99

15 februari 2021

ISBN: 9789047712909

Uitgeverij Lemniscaat


Sam en de rode kaboutermuts 

Admar Kwant

Sam woont aan de rand van het bos waar varens en mossen groeien. In dat bos leven zijn vriendjes het roodborstje, het hertje en zijn beste vriend: de kabouter. Altijd als zijn beste vriend niet thuis is, laat Sam iets bijzonders achter: een zoete braam, een glanzende steen of een kleurrijke veer.

Na een nachtelijke storm vindt Sam de gescheurde kaboutermuts van zijn vriend in een bramenstruik. Misschien kan Sam een heel speciaal cadeautje voor hem maken?

Dit charmante verhaal over attent zijn voor anderen en vrijgevigheid wordt prachtig uitgebeeld door middel van pasteltekeningen.

Gebonden | 230 x 276 mm | € 14,95

12 februari 2021

ISBN: 9789060389249

Christofoor


De coronacrisis vanuit medisch oogpunt 

Michaela Glöckler

Dit boekje geeft antwoord op vele medische vragen rondom het corona virus en de vraag hoe daar mee om te gaan. De schrijfster heeft lange ervaring als antroposofisch arts en geeft vele inzichten en gezichtspunten die behulpzaam zijn om met rust en objectiviteit naar corona te kijken.

Paperback, 105 pagina's, € 20,00

5 februari 2021

ISBN: 978-94-92462-65-7

Uitgeverij Pentagon


Kopzorg 

Folkert Brugman

Een handreiking voor beperkingen in de zelfregulatie van bewustzijn bij hersenletsel, in de acute, subacute en chronische behandelfase

Deze uitgave is in eerste instantie bedoeld voor degenen die werkzaam zijn in de zorg voor patiënten met een neurologische aandoening. Op basis van zijn langdurige ervaringen en permanente verdieping van zijn vak, beschrijft de auteur het Hersengedragmodel en verbindt dit met inzichten uit de antroposofie. Zo biedt hij een kader om te kunnen waarnemen en begrijpen wat de patiënt ervaart en geeft hij bovendien allerlei handelingsperspectieven om de patiënt op de juiste manier tegemoet te kunnen treden. - Mede daarom is dit boek ook van belang voor mantelzorgers.

“Door intense vasthoudendheid en investering gedurende een lange periode is Folkert erin geslaagd om het Hersengedragmodel te beschrijven en toegankelijk te maken. Dit legt een basis voor een intensief en boeiend gedeelte van de neuroverpleegkundige zorg, waarop verdere ontwikkelingen geënt kunnen worden. Dit boek is geschreven vanuit passie voor het vakgebied neuroverpleegkunde en vanuit de overtuiging dat neuroverpleegkundigen een verschil kunnen maken in het leven van patiënten met een neurologische aandoening. Bovenal is het een boek dat in hoge mate bijdraagt aan het begrijpen van een diversiteit aan gedragsvormen van mensen die in het diepst van hun bestaan getroffen zijn.”

Uit het nawoord van Paul van Keeken (MScN Gezondheidswetenschappen)

Paperback, genaaid, met afbeeldingen, 139 pagina's, € 30,00

5 februari 2021

ISBN: 978-94-92326-57-7

Nearchus CV / Kolisko


Cultus 

Oorsprong en wezen van oude en nieuwe cultusvormen

Rudolf Steiner

In het beleven van de cultus zoekt de mens naar een vorm van verbinding met de wereld van het goddelijke. In deze voordracht spreekt Rudolf Steiner over de oorsprong en de essentie van de cultus, waarbij hij ook verschillende voor-christelijke vormen van cultus bespreekt.

Ook de cultus van de Christengemeenschap komt aan bod en in een extra fragment ook de zogenaamde omgekeerde cultus.

Paperback, 52 pagina's, € 13,50

22 januari 2021

ISBN: 978-94-92462-63-3

Uitgeverij Pentagon


De Dame met de eenhoorn 

De loutering van de menselijke ziel op de weg naar het hogere

Béatrice Arki

In Parijs hangt een reeks van zes middeleeuwse wandtapijten die samen 'het verhaal' van de Dame met de eenhoorn verbeelden. Over wat de beelden op de tapijten werkelijk vertellen leven verschillende opvattingen.

De schrijfster, die zich tientallen jaren met dit thema heeft beziggehouden, verklaart de symbolische betekenis van de beelden. Zij brengt de beelden in verbinding met het werk van grote kunstenaars en verdiept hun betekenis met behulp van de antroposofie.

De beelden vertellen het verhaal van een innerlijke weg van loutering - om de ziel voor te bereiden op de ontmoeting met het hogere.

Hardcover, genaaid, met vele afbeeldingen in kleur, € 25,00

22 januari 2021

ISBN: 9789492326553

Nearchus CV


Vertrouwen 

Daniella Hutter

We leven in een tijd waarin veel angst leeft en mensen van elkaar vervreemden door tegenstellingen en wantrouwen. Ons vertrouwen wordt beproefd. – Vertrouwen ontspringt uit een bron in ons innerlijk en brengt ons naar het midden: in onze verhouding tot het hogere in ons én in onze verhouding tot de medemens en de wereld. Deze bijzondere uitgave kan ons de kracht van een nieuw vertrouwen schenken.

“We zochten een weg om te leven met het verlies van vertrouwen en om het vertrouwen weer te vinden. Van gedragen worden, naar zelf dragend worden. Er werden wegen geopend om werkelijke interesse te ontwikkelen in het wezen van de ander, de mens te zien als een wezen van het midden.”

Deze uitgave bevat een weergave van vier werkbijeenkomsten over het thema 'vertrouwen' met Christine Gruwez, opgetekend door Daniella Hutter.

Paperback, 124 pagnia's, met afbeeldingen in kleur, € 16,50

29 december 2020

ISBN: 978-94-92326-56-0

Nearchus CV


Wie niest daar? 

Margreet Meijer, geïllustreerd door Kaly Cotteleer

Een vrolijk verhaal voor jonge kinderen, dat zijn oorsprong vindt in de coronatijd.

In het dierenbos is een zieke en op gezag van Uil moeten alle dieren thuisblijven, op hun tak of in hun hol. De stilte en afzondering vallen niet mee, maar de dieren overwinnen het. En ze ontdekken hun eigen talent, zoals Muis die merkt dat ze prachtig zingen kan en het hele bos moed in zingt. Als de zieke Das tenslotte beter is, is het groot feest.

Het verhaal sluit aan bij de kinderlijke belevingswereld. Doordat gevoelens van eenzaamheid en angst worden benoemd, biedt het een opening om met de kinderen te spreken over hun ervaringen tijdens de quarantaine in de recente coronacrisis.

Graviant Publishers, Doetinchem

Uitgeverij Graviant BV

Hardcover | 40 pagina's | € 14,95

18 december 2020

ISBN: 9789492593498


Actueel

Het citaat van de dag

Meditatie van de maand

Grootmoedigheid wordt liefde

De meditatie van maart

Weekspreuk

In het licht dat vanuit wereldhoogten
de ziel machtig toe wil stromen,
verschijne de zekerheid van het werelddenken,
zielenraadselen oplossend,
de macht van zijn stralen concentrerend,
liefde wekkend in het mensenhart.

Week 48 uit de weekspreukenkalender

Archief Vrije Opvoedkunst

Het archief wordt de komende tijd aangevuld met de oudste nummers van het tijdschrift (1933-1935). Deze week is de uitgave van 27 maart 1935 toegevoegd.

Artikelen uit dit nummer:

Rudolf Steiner
Mr. M.L. Stibbe (Max)

Scheikunde IV
F.H. Julius (Frits)

Lotsbepaling en opvoeding I
Mr. M.L. Stibbe (Max)

Archief Vrije Opvoedkunst