menu

Verdieping

Antroposofie in woord en beeld

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Verdieping nieuws

Sleipnir bij Café Weltschmerz 

Bij Café Weltschmerz ging Olaf Weller in gesprek met Reinoud van Bemmelen en Manon Wolfert, beide actief bij de coöperatie Sleipnir.

Sleipnir is gericht op het neutraliseren van bedrijfskapitaal en het zorgdragen voor continuïteit in de gehele ondernemingsketen, van producent tot consument.

voeg een reactie toe...


Natuur, jouw moederlijke wezen
draag ik in de aard van mijn willen;
En de vuurmacht van mijn wil
staalt de drijfkracht van mijn geest,
opdat zij zelfgevoel voortbrengt,
om innerlijk mijzelf te dragen.

Michaël-stemming uit de weekspreukenkalender

https://weekspreuken.antrovista.com

voeg een reactie toe...


Actueel uit Oekraïne 

Nieuwsbrieven en achtergrondinformatie van Hulpkring Oekraïne vindt u op de speciale Oekraïne-pagina.

Update 25/26 september: nieuwe nieuwsbrief en de powerpoint-presentatie The battle for humanity in times of global warfare van Narine Maltseva.

www.antrovista.com/oekraine.html

Tekening van Hannusya, 10 jaar:
De aartsengel Michaël beschermt Oekraïne

voeg een reactie toe...


Het Driekoningenspel uit Oberufer 

Toegegeven, het is wat vroeg. Maar de schoolvakanties zijn voorbij en langzamerhand formeren zich overal in het land spelersgroepen die straks de kerstspelen gaan opvoeren. Om die een handje te helpen, hebben we in Tineke's DoeHoek alles bij elkaar gebracht wat daarbij van pas komt.

Dit jaar is het derde en laatste spel toegevoegd, het Driekoningenspel. Behalve teksten en achtergrondinformatie, zijn er ook prachtige nieuwe arrangementen voor de begeleiding van de liederen. Ze zijn gemaakt door de Groningse componist en musicus Wil van Eekeren.

Wil heeft bovendien de liederen zelf inge­zongen en op de piano begeleid. Daarmee wordt het heel eenvoudig om de muziek in te studeren. U kunt de opnames natuurlijk ook gebruiken om alvast in de stemming te komen.

voeg een reactie toe...


Nieuwe ritmen 

11 jaar geleden componeerde Ivar Römer muziek bij elk van de 7 ritmen van de grondsteenspreuk van Rudolf Steiner. Deze muziek heeft hij nu opnieuw gearran­geerd. Ook zijn er akkoord­symbolen voor begeleiding op gitaar of ander instrument toegevoegd.

Het tweede ritme kunt u beluisteren door op de afspeler hierboven te klikken. Alle 7 ritmen vindt u hier:

kaarten/ivar_romer_grondsteen

U kunt ze bovendien versturen als e-card en de bladmuziek kunt u kosteloos downloaden.

De volledige grondsteenspreuk met vertaling vindt u hier:

voeg een reactie toe...


Professor Dr. Hermann Pies 

Paul Heldens deed twee jaar lang onderzoek naar het werk van de Kaspar-Hauser-onderzoeker Hermann Pies (1888-1983).

Naar aanleiding van de Kaspar Hauser Festspiele, die a.s. zondag 31 juli in Ansbach weer van start gaan, schreef hij een beknopte levensbeschrijving, waarin de beslissende rol die Hermann Pies heeft gespeeld voor een waarheidsgetrouwe beeldvorming rond Kaspar Hauser naar voren komt.

In het artikel vindt u ook links naar de Ansbacher Festspiele en meer.

Hermann-Pies-1888-1993-beknopte-biografie.pdf

Alle essay van Paul Heldens vindt u op deze pagina:

www.antrovista.com/verdieping/essays-van-paul-heldens.html

voeg een reactie toe...


Gezonde veehouderij 

"Gezonde landbouw kan niet zonder gezonde veehouderij", aldus BD-boer Tom Saat van de Stadsboerderij in Almere in een nieuw opininiestuk in De Volkskrant.

2 reacties, lezen/reageren...


De schoonheidsglans der wereld,
dwingt mij om uit zielendiepten
de godskrachten van het persoonlijke leven
vrij te maken voor een wereldvlucht;
Mezelf te verlaten,
slechts in vertrouwen mezelf te zoeken
in wereldlicht en wereldwarmte.

uit de weekspreukenkalender

voeg een reactie toe...


Pinksteren, Trees Zwetsloot

Pinksteren, Trees Zwetsloot

voeg een reactie toe...


Recente uitgaven

Nieuwe en nieuw vertaalde antroposofische boeken


Het slimme herdersmeisje en Het levenswater 

Sprookjes

Deze brochure bevat twee weinig bekende sprookjes uit Tsjechië.

Het slimme herdersmeisje helpt haar vader met een moeilijk raadsel en trekt daarmee de aandacht van de rechter, die haar wil trouwen. Als de rechter later een grote vergissing begaat, is er gelukkig nog zijn slimme vrouw.

In Het levenswater trekken drie broers er om beurten op uit om voor hun vader, de oude koning, het levenswater te zoeken.

28 pagina's, extra zwaar papier, € 3.00

6 oktober 2022

Nearchus CV


Sternen- und Planetenkalender 2023 

Das Zusammenspiel von Venus und Mars am Abendhimmel

Liesbeth Bisterbosch

De 'Sternen- und Planetenkalender 2023' heeft als thema: Het samenspel van Venus en Mars aan de avondhemel. 2023 wordt een heel mooi Venusjaar! In de winter en het voorjaar schijnt de helderste planeet 's avonds intensief. Tot mei verschijnt ze elke avond iets hoger aan de westelijke hemel. Ze gaat, net als de stijgende zon, steeds later en noordelijker onder. Haar glans neemt toe, ze nadert de roodachtige Mars met kleine stapjes.

Mars is tot maart een opvallend getint licht in het sterrenbeeld de Stier. Vanaf december 2022 (opkomst 's avonds in het noordoosten, in grootste glans de hele nacht zichtbaar) nadert hij Venus met grote stappen. Ondertussen neemt de helderheid snel af, zijn tempo eveneens.

Vanaf april is de lichtzwakke Mars alleen nog dalend te zien. Hij trekt door Tweelingen en Kreeft en gaat steeds korter na Venus onder. Eind juni vervaagt hij in de avondgloed, terwijl hij hoger aan de westelijke hemel staat dan de pronkende Venus.

Venus is bij het afscheid van Mars in grootste glans; binnen een maand verdwijnt zij ook! Vanaf december 2022 stonden ze 's avonds steeds dichter bij elkaar, hun samenstand zal echter aan de ochtendhemel, op 22-2-2024, plaatsvinden. Beide planeten vertrekken van de avondhemel voordat ze in conjunctie komen.

Elke maand biedt extra kaarten van de mooiste gebeurtenissen en een toelichting.

De kalender toont de stand van de sterrenbeelden boven de horizon zoals deze daadwerkelijk verschijnt. De dynamiek van de planeten aan de avond-, middernacht- en ochtendhemel kan ervaren worden.

Beelden uit de Babylonische, Egyptische en Griekse cultuur en ontdekkingen van Tycho Brahe en Johannes Kepler verrijken de kalender.

  • Kleurrijke en praktische gids voor vrienden van de sterrenhemel
  • Verrassende en fascinerende waarnemingen van het planetensamenspel.

(Sinds 2018 wordt alleen de Duitse versie uitgegeven).

Prijs: € 24,00

23 september 2022

ISBN: 978 90 832755 0 5


Slot Sofenstein 

Herfst (2)

­Tijdschrift

Slot Sofenstein is het ambachtelijk gemaakte antwoord op alle snelle gooimaarweg-boekjes en hapsnap-filmpjes. Het allereerste sofische kindertijdschrift van Nederland. 'Ambachtelijk' klinkt misschien wat ouderwetsig belegen, maar voor ons betekent het dat we de tijd nemen om iets écht moois te maken.

In deze gehaaste tijd is dat bijna een statement, en zo voelt het ook wel een beetje. We werken met schrijvers, fotografen en illustratoren die hun vak verstaan. Hun liefde en kunde voor taal, beeld en tekeningen spat van elke pagina af. Dat vóel je. Dat voelt je kind.

Een tijdschrift voor dromers, doeners en denkers tussen de 4 en 12 jaar. Met liefde en aandacht gemaakt. Liefde voor elkaar en de wereld in al haar allemachtige diverse pracht. Voor de natuur en haar seizoenen.

De hofhouding van Slot Sofenstein is niet van de dikerbovenop-lesjes, we geloven in de kracht van verhalen en vertrouwen erop dat kinderen een aangeboren motivatie hebben om de wereld te verkennen. Nieuwsgierig en vol be- en verwondering over alles om hen heen.

€ 12.95

21 september 2022


Het juiste moment 2023 

Werkagenda voor het land en de tuin

Geïnspireerd door Guurtje Kieft

In de agenda 2022 vindt u wederom de 52 weekoverzichten met de gunstige tijden in groen en de ongunstige in rood gedrukt. Met elke week zo veel mogelijk adviezen voor zaaien, planten, grondbewerkingen, snoeien, en nog veel meer. De tijden in de agenda zijn gebaseerd op astronomische gegevens.

€ 19.50

20 september 2022


Ode aan de zon 

Willem Beekman

Voor de een is de zon de bron van ons bestaan, voor de ander een bescheiden ster tussen ontelbare andere sterren. Duizenden jaren lang was de zon een godheid die werd aanbeden. Rituelen en cultische handelingen met de zon als centrum vind je over de hele wereld, tot op de dag van vandaag.

Wat of wie is de zon? Dat is de rode draad door dit boek: de samen- hang tussen de uiterlijke verschijnselen in de natuur en de innerlijke betekenis ervan. Zo lees je over de invloed van de zon op de jaarringen van bomen, over de indrukwekkende halo om de zon, over het ritme van de zonsverduisteringen en het mysterieuze noorderlicht. Mythologische verhalen die verwijzen naar de zon komen uitgebreid aan bod, van de Egyptische zonnecultus en de rol van de scarabee tot de Scandinavische zonnegod Balder

Het boek is rijk geïllustreerd met tekeningen van de auteur en brengt de zon zo dicht mogelijk bij de dagelijkse ervaring.

€ 22,95

9 september 2022

ISBN: 9789060387528

Christofoor


Mijn ontmoeting met Rudolf Steiner 

Friedrich Rittelmeyer

Friedrich Rittelmeyer was een predikant van aanzien toen hij in 1911 Rudolf Steiner ontmoette. Deze ontmoeting zou tot een grote levenswending leiden.

In dit boek beschrijft Friedrich Rittelmeyer de door hem omzichtig betreden weg die van de ene naar de andere ontmoeting met Rudolf Steiner voerde. Met grote zorgvuldigheid onderzocht Rittelmeyer het gedachtengoed dat Rudolf Steiner bracht, juist ook in relatie met Rudolf Steiners persoonlijke optreden en menszijn. Het tot elkaar komen van deze twee levensopgaven zou uiteindelijk leiden tot de oprichting van de Christengemeenschap.

Deze herinneringen aan de veertien jaren dat Friedrich Rittelmeyer hem meemaakte, geven ons de gelegenheid Rudolf Steiner op een unieke wijze te ontmoeten.

Paperback, 164 pagina's, € 17,50

1 september 2022

ISBN: 9789492326812

Nearchus CV


Antroposofie voor het leven 

Rudolf Steiner

Antroposofie - wetenschap van de geest: die staat ver van ons dagelijks leven, zo denken sommigen.

Steiner toont met deze lezingen aan dat ware geesteswetenschap juist over feiten en gebeurtenissen gaat die te maken hebben met ons gewone leven. Zeer uiteenlopend: van de namen van de dagen van de week, de rol van de man en de vrouw, zoeken naar het ouderpaar, epilepsie en idiotie, en dromen en slapen tot en met de ontmoeting en het leren omgaan met het kwaad, en de rol van het karma in een volgend leven.

Tegenwoordigheid van geest is nu meer dan ooit nodig. Hoe werken de geestelijke krachten in op ons leven? Zijn die ook al vóór de geboorte actief? Wat voor gevolgen heeft dat voor de opvoeding en voor het leven? En voor een volgende incarnatie?

Een boek vol verrassende wijsheden en bruikbare inzichten voor ons leven.

Veertien voordrachten, Stuttgart augustus/september 1906

Hardcover, 244 pagina's, € 28,00

1 september 2022

ISBN: 9789492462848

Uitgeverij Pentagon


Wij vieren feest 

Herfst en winter

Susannah van Asch-Yasuda, illustraties Annefleur Beekman

Wat is er veel te vieren in de herfst en winter!

Vier met de magische wolschilderijen van Annefleur en de mooie gedichtjes van Susannah alle feesten van de herfst en de winter. Geniet tijdens het Michaël oogstfeest samen met jonge kinderen van al het moois van de nazomer. Breng het licht met Sint Maarten, verheug je op Sinterklaas, zing mee met Lucia, steek vol verwachting een kaars aan met Advent, laat het wonder van Kerstmis je omhullen en ga mee op reis met de Drie Koningen.

Het boek is van stevig karton en lekker groot, zodat je zowel heerlijk in kan lezen met je kindje en het boek prachtig op de jaartafel gezet kan worden.

Inhoud:

  • Michaël
  • Sint Maarten
  • Sinterklaas
  • Sint Lucia
  • Advent
  • Kerst
  • Driekoningen

€ 16,95

31 augustus 2022

ISBN: 9789060387320

Christofoor


De tien geboden 

Rudolf Steiner

Terwijl het gordijn van de spirituele werelden steeds meer werd dicht getrokken, werd het volk van Mozes uitverkoren om een openbaring van de spirituele werelden te ontvangen. De missie van Mozes: de mens moet zich de godheid naar het beeld van het Ik voorstellen.

Hebben de tien geboden die de mens via Mozes gegeven werden voor ons nog betekenis? Ze omvatten, zo blijkt, veel meer dan simpele leefregels. Hoe kunnen we een dieper inzicht krijgen in die geheimzinnige geboden?

Geesteswetenschappelijk onderzoek toont aan dat de tien geboden effect hebben op de diverse soorten gezondheid van de mens. De diepere visie van Steiner op de tien geboden blijkt verrassend modern te zijn. Eveneens laat hij zien wat de betekenis van de beeldloze verering bij het Joodse volk is.

Paperback, 63 pagina's, € 14,50

17 augustus 2022

ISBN: 9789492462893

Uitgeverij Pentagon


Euritmie 

Rudolf Steiner

Wat is euritmie? In oorsprong heeft euritmie verwantschap met de traditionele danskunst. Toch hebben we hier te maken met een geheel nieuwe kunstvorm. Euritmische vormen en bewegingen zijn niet willekeurig, niet abstract, maar maken de klinkende wereld van gesproken taal en van muziek op een wetmatige manier zichtbaar. De toeschouwer ervaart: wat je ziet hoor je, en wat je hoort zie je, weergegeven in vormen, kleuren en bewegingen.

Met deze nieuwe kunst heeft Rudolf Steiner een nieuwe impuls in de wereld gezet. In de pedagogie van de talrijke Waldorfscholen wereldwijd heeft de euritmie al een onmisbare plaats ingenomen.

Paperback, 62pagina's, € 18,00

1 augustus 2022

ISBN: 9789492462909

Uitgeverij Pentagon


De dynamische tuin 

Guurtje Kieft

Biologisch-dynamisch leven en werken op het land, in de moestuin en de boomgaard is een ontwikkelingsweg: een weg waarop je je al werkende van bewust wordt dat alle vormen van leven hier op aarde bestaan dankzij de Krachten die werken in de elementen van aarde, lucht en vuur; dat er Geestelijke Krachten zijn die vanuit de planetensferen, de sterrenwerelden van de dierenriem en de universele ruimte inwerken op alles wat hier leeft.

Guurtje Kieft begeeft zich reeds dertig jaar op deze weg en heeft in dit boek haar ervaringen en inzichten beschreven. Ze legt uit hoe wij opnieuw verbinding tot stand kunnen brengen tussen de Geestelijke Krachten en het leven in de bodem, onze voedingsgewassen, bomen en planten. Door aandacht, respect, een toegewijde en liefdevolle houding, en de bereidheid om de 'taal van de kosmos' te leren verstaan kunnen wij uiteindelijk weer gewassen verbouwen die wezenlijke voedingsstoffen bevatten. Ook geeft ze haar visie op de siertuin en hoe we deze kunnen omvormen tot een natuurlijk geheel, waarvan ook alle 'beestjes' deel uitmaken.

Een boek vol inspiratie voor ieder die in zijn of haar tuin het evenwicht tussen aarde en kosmos wil herstellen.

Hardcover, 143 pagina's, met afbeeldingen in kleur € 27,50

1 augustus 2022

ISBN: 9789492326805

Nearchus CV / Kolisko


De ziel 

Een filosofisch standpunt omtrent de ziel en haar bestaan

Adriaan Bekman

Reeds meer dan drieduizend jaar vraagt de mens zich af of er een ziel bestaat en hoe het met de menselijke ziel gesteld is. Filosofen en vele anderen reflecteerden op deze vraag en dat deden zij in een onderzoekende dialoog met anderen. Als rode draad door al deze reflecties loopt de gedachte dat de vraag naar de ziel de vraag naar de zin van het leven, ons leven is.

In dit boek verken ik hoe de ziel verschijnt en hoe wij onze aandacht op het wezen van de ziel en haar werking in ons georganiseerde bestaan met bewustzijn kunnen richten en bewuster kunnen duiden. Dit boek creëert een reflectieve ruimte, een ruimte van bezinning en dialoog, die je kan bemoedigen in jouw leven de aandacht voor de ziel een centrale plek te geven.

Paperback, 154 blz., € 19,50

28 juli 2022

ISBN: 978 90 831586 7 9

Uitgeverij Cichorei


Actueel

Het citaat van de dag

Meditatie van de maand

Tevredenheid wordt gelatenheid

De meditatie van oktober

Weekspreuk

Het doordringen van mijn wezensdiepten
verwekt een verwachtingsvol verlangen,
dat ik door zelfbeschouwing mezelf mag vinden
als zomerzonnegave, die als kiem
in de herfststemming verwarmend leeft
als de krachtbron van mijn ziel.

Week 27 uit de weekspreukenkalender

Archief Vrije Opvoedkunst
VOK

In het archief van het tijdschrift Vrije Opvoedkunst vindt u een schat aan informatie.

Hieronder ziet u enkele artikelen voor deze tijd van het jaar.

Archief Vrije Opvoedkunst