menu

Verdieping

Antroposofie in woord en beeld

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Verdieping nieuws

Michaëlische liederen 

Op 29 september is het weer Michaëlfeest. In Tineke's DoeHoek vindt u er een keur aan liedjes voor, waarvan u de bladmuziek kosteloos en zonder inloggen kunt downloaden.

Klik op de afspeler hierboven om een prachtig voorbeeld te horen.

voeg een reactie toe...


Bizarre claims 

Onlangs verscheen een nieuw boek van Hans Stolp, met de titel: De mysteriën van Christus voor wie het geheim begrijpen wil.

Dr. Sjoerd Mulder (Tilburgse Universiteit, School of Catholic Theology) las het en was er niet blij mee. Dagblad Trouw publiceerde zijn recensie:

3 reacties, lezen/reageren...


Toekomst scheppen in Den Haag 

Rolf van Velthoven uit Zutphen was zozeer te spreken over het recent verschenen boekje Toekomst scheppen in tijden van corona van auteur/uitgever John Hogervorst, dat hij besloot om het cadeau te doen aan alle leden van de Eerste en de Tweede Kamer.

Eind augustus moeten de 225 exemplaren in Den Haag overhandigd worden, voorzien van een begeleidende brief.

U kunt deze actie ondersteunen door in de webwinkel ABC Antroposofie een exemplaar voor de helft van de prijs te bestellen. U krijgt het dan niet zelf; Rolf neemt het voor u mee naar Den Haag.

1 reactie, lezen/reageren...


Zonnejaar vernieuwd 

De Zonnejaargroep droeg tussen 1990 en 2002 de gedachten van de Vereniging voor Vrije Opvoedkunst door via intensieve cursussen over het vieren van de jaarfeesten.

De inhoud voor deze cursussen werd vastgelegd in de zogeheten jaarfeestenboekjes, die in 2008 door AntroVista ook op internet werden gepubliceerd.

De website van Het Zonnejaar heeft nu een grote upgrade gekregen. U vindt daardoor nog eenvoudiger wat u zoekt en kunt alle artikelen kosteloos lezen, printen en downloaden als pdf.

2 reacties, lezen/reageren...


Vitale gewassen, vitale voeding 

Paul Doesburg onderzoekt in het Crystal Lab in Basel de vitaliteit van levensmiddelen. Hij gebruikt daarvoor de kristallisatiemethode, waarbij de levenskrachten zichtbaar gemaakt worden.

Foodcoop Odin publiceerde een interview met hem:

voeg een reactie toe...


Esoterisch Christendom 

Met ingang van deze maand verzorgt AntroVista de website Esoterisch Christendom. In deze archiefsite vindt u vele artikelen van Hans Stolp, Margarete van den Brink en andere auteurs.

Die artikelen kunt u kosteloos lezen en downloaden als pdf. Ze zijn overzichtelijk gerubriceerd. Met de handige zoekfunctie vindt u snel wat u weten wilt.

In de komende tijd zullen er steeds nieuwe artikelen worden toegevoegd.

voeg een reactie toe...


Memorandum van Frankfurt 

In 2008 namen Ramon Brüll en dr. Jens Heisterkamp van Info3 stelling tegen de steeds weer in de pres opduikende beweringen dat Rudolf Steiner racistische opvattingen zou hebben gehad.

Dit zogeheten Memorandum van Frankfurt is nu ook in vertaling beschikbaar, o.a. in het Nederlands.

Info3 heeft in 2018 bovendien een boekje uitgegeven van beide auteurs, met de titel Rudolf Steiner und das Thema Rassismus. Het is via de webshop van de uitgever te bestellen.

voeg een reactie toe...


Sint Jan 

De schoonheidsglans der wereld,
dwingt mij om uit zielendiepten
de godskrachten van het persoonlijke leven
vrij te maken voor een wereldvlucht;
Mezelf te verlaten,
slechts in vertrouwen mezelf te zoeken
in wereldlicht en wereldwarmte.

uit de weekspreukenkalender

voeg een reactie toe...


Nieuwe aartsbewindsdrager 

De Christengemeenschap, beweging tot religieuze vernieuwing, heeft een nieuwe internationale aartsbewindsdrager. Dit ambt wordt nu vervuld door de Braziliaan João Torunsky.

Een interview met hem (in het Duits) is te beluisteren op:

Een in het Nederlands vertaald kennismakings­interview uit het maandblad Die Christengemeinschaft leest u hier:

voeg een reactie toe...


Recente uitgaven

Nieuwe en nieuw vertaalde antroposofische boeken


Sternen- und Planetenkalender 2022 

Der Mond und sein Weg entlang den Sternen des Tierkreises

Liesbeth Bisterbosch

De nieuwe Sterren- en planetenkalender voor 2022 heeft als thema: 'De maan, haar gang langs de sterren van de dierenriem'. In de komende jaren zal de maan elke maand meerdere nachten verrassend hoog aan de hemel staan. Wanneer de maan door de sterrenbeelden Stier en Tweelingen trekt, klimt ze aanzienlijk langer en hoger dan de junizon!

Ze komt maandelijks relatief dicht bij Pollux en Castor, de sterren die de hoofden van de Tweelingen markeren. In de sterrenbeelden Schorpioen en Boogschutter beschrijft de maan daarentegen nog lagere en kortere hemelbogen dan de decemberzon. Ze trekt in 2022 aan Saturnus, in het sterrenbeeld Steenbok, ver onderlangs voorbij.

Het snelle maandelijkse stijgen en dalen van de maan is een opvallend gebeuren. De grote hemelkaarten, de kleurrijke maandafbeeldingen en de teksten tonen verschillende aspecten van de gang van de maan langs de helderste dierenriemsterren. De veelzijdige toelichting maakt het mogelijk dat elke sterrenvriend de gang van de maan langs de de helderste sterren van de dierenriem zelf kan waarnemen. De volgende nacht ziet de maan er zo anders uit!

Geschiedkundige afbeeldingen van de Soemerische maangod, de Griekse en Romeinse maangodin Artemis, de Griekse indeling van de 12 dierenriemtekens en de vier trigonen, een tekening van Johannes Kepler en de Middeleeuwse afbeelding "Het Christuskind als nieuwe ster" verrijken het geheel.

(Sinds 2018 wordt alleen de Duitse versie uitgegeven).

28 bladzijden, € 22,00

18 september 2021

ISBN: 978 90 831586 1 7

Uitgeverij Cichorei


Lot & de draak 

Monique van der Zanden

Op een dag wordt het stadje waar Lot woont aangevallen door een draak! De mensen verschuilen zich angstig binnen de stadsmuren. Het beest zwerft brullend rond en zet de heuvels in brand met zijn vurige adem. Hoe raken ze hem weer kwijt!

Gelukkig logeert de dappere ridder Michael in hun midden. Hij wil de draak wel verslaan. Als Michael met getrokken zwaard de draak tegemoet rijdt, zit Lot verstopt achterop zijn zadel. Zij is iets heel anders van plan ... iets wat nog veel dapperder is!

Lot en de draak is een verhaal over hoe je jouw wereld kunt veranderen - als je moedig bent en verder kijkt dan je neus lang is. Een spannend verhaal met een stoer meisje in de hoofdrol.

Gebonden | 225 x 290 mm | 32 blz | € 15,95

17 september 2021

ISBN: 9789060389263

Christofoor


Wat beweegt jou? 

Maartje van der Wees

Euritmie gaat over beweging in de mens en over de mens in beweging. Beweging betekent verandering. Wat beweegt jou?

‘Kun je even in twee woorden uitleggen wat euritmie nu precies inhoudt?’

Deze vraag kreeg ik keer op keer in al die jaren dat ik met euritmie werkte. En ondanks mijn ervaring en enthousiasme merkte ik tot mijn verbazing dat ik een goed antwoord op die vraag niet makkelijk vond. Uiteraard kon ik erover vertellen, als mensen ernaar vroegen. Soms enthousiast en bevlogen, soms haast stotterend en zoekend naar woorden.

Al die vragen en het zoeken naar antwoorden hebben uiteindelijk tot dit boekje geleid. Ik neem je mee in de veelzijdigheid van de euritmie en doe dat op mijn eigen manier en vanuit mijn directe ervaringsgebieden. Het resultaat is een waaier van doorkijkjes op het wonder dat euritmie heet.

Paperback, 70 pagina's, in kleur geillustreerd door Mariëtte van Est, € 16,00

17 september 2021

ISBN: 9789492326652

Nearchus CV


De techniek - onheilspellend of een zegen? 

Rudolf Steiner

Nog nooit was de moderne mens zo diep ondergedompeld in techniek als nu. We reizen, we staan elektronisch in verbinding met allerlei mensen en plaatsen, we gebruiken de zogeheten ‘social media’, internet, tablet, radio, tv. En geen huishouden zonder huishoudapparaten.

De mens heerst over de techniek, maar wordt evenzeer door de techniek beheerst. Hij raakt in de ban ervan. Ons lot wordt meer en meer door de techniek bepaald. Oorlogen zonder moderne techniek zijn ondenkbaar.

Wat zijn de gevolgen? Wat doet dit met ons denken, en ons gevoel? Hoe kunnen we tegenwicht scheppen, leren bewust ermee om te gaan?

Een boekje dat verrassende inzichten geeft over ons dagelijks leven.

Paperback, 90 pagina's, € 15,00

15 september 2021

ISBN: 978-94-92462-74-9

Uitgeverij Pentagon


De Hermes-ervaring 

Wat zeg je, eekhoorn...? Spelen als levenskunst...?

Henk Kranenborg

Dit boek doet een appél aan ons bewustzijn, dat het anders moet. Dat de woekerende economie, voedselindustrie en bureaucratie ons voortbestaan bedreigt en dat er een ander soort houding en vaardigheid nodig is voor de 21ste eeuw.

In het onderwijs leidde het maatschappelijk gesprek over waar leerlingen voor de 21ste eeuw op voorbereid moeten worden tot ‘een nieuwsgierige, zelf onderzoekende, ontwerpende en samenwerkende houding met overeenkomstige vaardigheden’. Ik kan dat alleen maar onderschrijven. Scholen wordt opgeroepen om dat in hun onderwijsopzet vorm te geven. Niets mis mee. Maar de titel waaronder deze innovatie moet plaatsvinden is dan weer verrassend. Deze wordt verwoord met “Wetenschap & Techniek”, wat suggereert dat daar onze toekomst in zit.

Door de nadruk op de huidige wetenschapsopvatting en techniek worstelen Vrijescholen om deze insteek een plek te geven in hun curriculum, terwijl het Vrijeschool-onderwijs zelf van oorsprong juist bedoeld is voor de toekomst. Om de leerlingen voor te bereiden op de 21ste eeuw kunnen wij beter onze kernwaarden weer naar boven halen en toespitsen op het zelflerend vermogen en de reflectie daarop van kinderen.

Wat van het Vrijeschool-onderwijs wekt vooral die toekomstkrachten? Zaken als verbeeldingskracht, situationeel handelen, intuïtief vermogen, vertrouwen op jezelf, gebruik maken van de nachtwerking, eigen verbinding maken e.d. En hoe leef je die toekomstkrachten als leerkracht voor, met behulp van bijvoorbeeld intervisie?!

Gebonden A4, 156 pagina’s, € 24,50 (excl. verzendkosten).

Te bestellen bij: info@vrijeopvoedkunst.nl

28 augustus 2021


Het raadsel van het menselijke Ik 

Een antroposofische beschouwing

Sergej O. Prokofieff

In ons bewustzijn ervaren we onszelf als een dagelijkse werkelijkheid. De huidige wetenschap ontkent echter vaak het bestaan van het ik als een unieke geestelijke wezenskern. Vormt deze miskenning van het ik niet een grote hindernis voor een gezonde ontwikkeling? Sergej Prokofieff verdedigt het principe van het ik op basis van de antroposofie van Rudolf Steiner. Hij maakt daarbij onderscheid tussen het niveau van het gewone, het hogere en het ware ik van de mens.

Behalve het gewone ik blijkt het namelijk zinvol om ook het bestaan van een hoger Ik te erkennen, waarmee we innig, maar doorgaans goeddeels onbewust zijn verbonden. De antroposofie wijst op het grotere perspectief van karma en reïncarnatie. Onze motieven in dit leven houden verband met voorgaande levens: we zijn geen onbeschreven blad.

Vanuit een nog hoger standpunt kan het ik in samenhang worden gezien met het wezen van Christus dat – boven alle religies verheven – kan worden opgevat als principe van universele mensenliefde en zelfs als het Ik van de mensheid. Vanuit dit hoogste niveau is ieder mens verwant met Christus. Deze verwantschap vormt de kern van het ware Ik.

Uitgeverij Kitesj, € 12.00

29 juli 2021

ISBN: 9789083170602


De mysteriën van Christus 

Voor wie het begrijpen wil

Hans Stolp

In De mysteriën van Christus vertelt Hans Stolp op geheel eigen wijze over het esoterisch christendom, dat zo anders kijkt naar de geheimen die zijn verbonden met Jezus Christus dan dat de kerkelijke traditie dit doet. Wonderschone materie voor de liefhebbers, zoals alleen Hans Stolp die aanreiken kan.

Waarom, vroeg Hans Stolp zich als kind al af, kreeg hij wel drie verschillende namen: Jezus, Christus en Jezus Christus? Met die verschillende namen zijn grote geheimen verbonden. Na jarenlang onderzoek naar de vraag “Wie is Jezus?” vertelt hij in dit boek over de mysteriën van de kosmische Christus, van Jezus van Nazareth, van Jezus Christus en van de Christus.

Maar, zo schrijft Hans Stolp: “U hoeft overigens wat mij betreft niets te geloven van wat er in dit boek staat: de tijd van geloven op gezag van een ander is definitief voorbij. Maar misschien zijn er inzichten of thema's die u raken en waarvan uw ziel zegt: ja, ik voel dat het zo moet zijn. Neem die inzichten dan mee en laat ze uw leven verrijken.”

“Hoe waar is het dat zelfs het diepste donker geschenken in zich draagt. Hoe waar is het dat het donker de geboortegrond van een nieuw en hoger inzicht en van een hoger bewustzijn is. Hoe waar dat Christus ons dan zo nabij komt.” – Hans Stolp

AnkhHermes - € 18.50

29 juli 2021

ISBN: 9789020217490


Over de Hiërarchieën van de Engelen 

De eerste Hiërarchie

Mieke Mosmuller

'Wanneer je je op je kenvermogen van het Ik bezint, dan bevind je je direct in het gebied van de eerste Hiërarchie.'

'Wanneer we ons in het wezen van het Wereldwoord inleven, dan vinden we het daar, waar de Triniteit spreekt: In het begin was het Woord en het Woord was bij God, en het Woord was God, en God heeft het Woord in één keer gesproken.

Wij kunnen het echter niet in één keer begrijpen, wij hebben aeonen en aeonen nodig om ons daarin in te leven. En de wijze waarop wij ons in onze tijd in het Woord kunnen inleven, dat zijn de categorieën, waarvan Rudolf Steiner zegt dat hij de hele anthroposofie, dus ook de geheime wetenschap, met deze letters gelezen heeft'

€ 30.00

15 juli 2021

ISBN: 9789075240719

Uitgeverij Occident


Geheimen van de nacht 

Wat doet de mens tijdens de nacht?

Rudolf Steiner

Wat doet de mens tijdens de slaap? Waar bevinden we ons eigenlijk terwijl we slapen? 's Nachts hebben we totaal andere ervaringen dan overdag.

'Wanneer u in de slaaptoestand overgaat, wordt … het hart tot een 'harteoog'; dat neemt waar wat de mens daar beleeft,' aldus Rudolf Steiner.

Wat maken wij – onbewust - tijdens de slaap mee? We gaan 's nachts door verschillende sferen heen. Angsten spelen daarbij een rol. Dat wordt in deze voordrachten nauwkeurig beschreven. Vanuit de geestwereld wil er iets binnendringen in ons bestaan. Maar ook Ahriman heeft als verleider tot het kwaad tijdens de slaap toegang tot de mensenziel. - Twee lichtende voordrachten over het duistere gebied van de slaap.

(2 voordrachten, uit: GA 214 en GA 218]

€ 13.50

15 juli 2021

ISBN: 9789492462718

Uitgeverij Pentagon


Madam Petit poppenboek 

Stap-voor-stap patronen voor (on)ervaren poppenmakers

Doortje Bruin en Annelijn Steenbruggen

Voor de meeste mensen lijkt het zelf maken van een pop twee bruggen te ver. Dat is toch veel te moeilijk? Dat kost toch veel te veel tijd? Het antwoord van Madam Petit daarop is: ‘Je kunt alles totdat het tegendeel bewezen is.’ En om het tegendeel niet te veel uit te dagen, heeft Madam Petit dit patronenboek samengesteld.

Poppenmaken lijkt op koken. Vanuit ruwe en pure materialen maak je een totaal nieuwe creatie, die de zintuigen prikkelt. Daarom is dit patronenboek geschreven als een kookboek. Elke nieuwe pop begint met het inkopen en keurig klaarzetten van de benodigde ‘ingrediënten’. Daarna volg je gewoon stap voor- stap de instructies. Als je dat met zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen doet, heb je binnen één dag je knuffel- of babypop klaar. Echt waar!

Gebonden, 20 x 30 cm, 124 blz., € 19,95

28 juni 2021

ISBN: 9789060389300

Christofoor


Vitaal door Kunst 

Sociaal-kunstzinnige dagbehandeling in zorg en welzijn

Thea Giesen en Marijke de Mare

Vitaal door kunst biedt sociaal-kunstzinnige dagbehandeling voor volwassenen en ouderen met een verstandelijke beperking, met dementie en mensen met psychosociale problemen. De beschreven methodiek bevordert de kwaliteit van leven door mensen in hun eigen kracht te zetten. Het werkt als levenselixer, geeft plezier in het moment, versterkt de vitaliteit, verbetert de stemming en verhoogt de sfeer in een groep.

De methodiek ‘kracht in contact met kunst’ (KICK) biedt een kunstzinnig-sociaal jaar programma. Het bestaat uit verhalen, biografische gesprekken, kunstzinnige opdrachten en volgt de vier seizoenen. Het sluit aan op de leefwereld en de ontwikkelingsvraag van de deelnemers. Door met KICK te werken wordt de focus op zorg verbreed naar aandacht voor welzijn. De werkwijze is breed inzetbaar en beweegt zich op het grensvlak van begeleiding en behandeling. Het kan zowel individueel als voor groepen worden ingezet, gericht op veranderingsprocessen in verschillende levensfasen.

Vitaal door kunst is geschreven voor vaktherapeuten beeldend, coaches en activiteitenbegeleiders. hea Giesen, orthopedagoog, psycholoog en Marijke de Mare, vaktherapeut willen met dit boek inspiratie bieden om positieve gezondheid te bevorderen: mentaal en psychosociaal welbevinden.

Gekartonneerd, 240 blz., € 34,00

17 juni 2021

ISBN: 9789085601050


Puberen om mens te worden 

Jeanne Meijs

We weten allemaal wel wat puberen is. De meeste volwassenen hebben het zelf immers meegemaakt. Toch is het anders wanneer we in de rol van ouder of opvoeder geconfronteerd wordt met het gedrag van een puber. Dan blijkt vaak dat ons kind net anders reageert dan we hadden gedacht en weten we toch niet goed hoe we daarop moeten reageren.

In deze brochure neemt Jeanne Meijs ons mee in de wereld van pubers, op grond van haar jarenlange ervaring. Door haar benadering kunnen we onderscheid maken en zijn we veel beter in staat om te reageren. Dat zal zeker de verhouding tussen de pubers en ons als opvoeders verbeteren.

Gezichtspunten nr. 73, € 5.00

2 juni 2021

Centrum Sociale Gezondheidszorg


Actueel

Het citaat van de dag

Meditatie van de maand

Tevredenheid wordt gelatenheid

De meditatie van oktober

Weekspreuk

Ik mag mijzelf nu toebehoren
en stralend innerlijk licht verbreiden
in de duisternis van ruimte en van tijd.
De natuur van mijn wezen dwingt tot slapen,
de zielendiepten moeten waken,
en wakend de gloed van de zon
in het koude rijzen van de winter dragen.

Week 25 uit de weekspreukenkalender

Archief Vrije Opvoedkunst

Het archief wordt de komende tijd aangevuld met de oudste nummers van het tijdschrift (1933-1935). Deze week is de uitgave van 27 november 1935 toegevoegd.

Artikelen uit dit nummer:

Advent
Mr. A.C. Henny (Arnold)

Natuur en symbool
F.H. Julius (Frits)

Zaaier, zanger, arts I
Dr. H. Hahn (Herbert)

Van kleuter tot kind
H. Donker-van Hengel

Archief Vrije Opvoedkunst