menu

Verdieping

Antroposofie in woord en beeld

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Verdieping nieuws

Adventstijd 

onker wordt de aarde,
Duister overal.
Maar ons hart bewaarde
Licht dat blijven zal.

Dat het helder brande,
Lichten mag heel ver,
Dan zal eens de aarde
Worden tot een ster!

Adventspreuk van Lena Struik...

Madonna en Pentagram

Speciaal voor de adventstijd: Madonna en Pentagram, de therapeutische slideshow naar Rudolf Steiner. Ook als app te installeren!

start Madonna en Pentagram

voeg een reactie toe...


Dodenherdenking 

Bij de oude Kelten begon het nieuwe jaar op 1 november. Op de vooravond daarvan beleefden ze de aanwezigheid van de gestorvenen van het afgelopen jaar en offerden hen voedsel. Dit gebruik is de oorsprong van het huidige Halloween, dat vooral in de Engelstalige landen wordt gevierd.

Gedenkstonden

In de rooms-christelijke kerk wordt vanaf de 10de eeuw op 2 november Allerzielen gevierd, waarbij eveneens de doden worden herdacht.

Ook in antroposofische kringen is dit gebruikelijk. In de eerste week van november vindt op vele locaties een Gedenkstonde voor de gestorvenen plaats, zie de agenda:

/agenda?q=gedenkstonde

Meditaties

In de spreukenapp vindt u 27 meditaties voor de overledenen:

spreuken voor de overledenen, klik hier...

voeg een reactie toe...


Sleipnir bij Café Weltschmerz 

Bij Café Weltschmerz ging Olaf Weller in gesprek met Reinoud van Bemmelen en Manon Wolfert, beide actief bij de coöperatie Sleipnir.

Sleipnir is gericht op het neutraliseren van bedrijfskapitaal en het zorgdragen voor continuïteit in de gehele ondernemingsketen, van producent tot consument.

voeg een reactie toe...


Natuur, jouw moederlijke wezen
draag ik in de aard van mijn willen;
En de vuurmacht van mijn wil
staalt de drijfkracht van mijn geest,
opdat zij zelfgevoel voortbrengt,
om innerlijk mijzelf te dragen.

Michaël-stemming uit de weekspreukenkalender

https://weekspreuken.antrovista.com

voeg een reactie toe...


Actueel uit Oekraïne 

Nieuwsbrieven en achtergrondinformatie van Hulpkring Oekraïne vindt u op de speciale Oekraïne-pagina.

Update 25/26 september: nieuwe nieuwsbrief en de powerpoint-presentatie The battle for humanity in times of global warfare van Narine Maltseva.

www.antrovista.com/oekraine.html

Tekening van Hannusya, 10 jaar:
De aartsengel Michaël beschermt Oekraïne

voeg een reactie toe...


Het Driekoningenspel uit Oberufer 

Toegegeven, het is wat vroeg. Maar de schoolvakanties zijn voorbij en langzamerhand formeren zich overal in het land spelersgroepen die straks de kerstspelen gaan opvoeren. Om die een handje te helpen, hebben we in Tineke's DoeHoek alles bij elkaar gebracht wat daarbij van pas komt.

Dit jaar is het derde en laatste spel toegevoegd, het Driekoningenspel. Behalve teksten en achtergrondinformatie, zijn er ook prachtige nieuwe arrangementen voor de begeleiding van de liederen. Ze zijn gemaakt door de Groningse componist en musicus Wil van Eekeren.

Wil heeft bovendien de liederen zelf inge­zongen en op de piano begeleid. Daarmee wordt het heel eenvoudig om de muziek in te studeren. U kunt de opnames natuurlijk ook gebruiken om alvast in de stemming te komen.

voeg een reactie toe...


Nieuwe ritmen 

11 jaar geleden componeerde Ivar Römer muziek bij elk van de 7 ritmen van de grondsteenspreuk van Rudolf Steiner. Deze muziek heeft hij nu opnieuw gearran­geerd. Ook zijn er akkoord­symbolen voor begeleiding op gitaar of ander instrument toegevoegd.

Het tweede ritme kunt u beluisteren door op de afspeler hierboven te klikken. Alle 7 ritmen vindt u hier:

kaarten/ivar_romer_grondsteen

U kunt ze bovendien versturen als e-card en de bladmuziek kunt u kosteloos downloaden.

De volledige grondsteenspreuk met vertaling vindt u hier:

1 reactie, lezen/reageren...


Professor Dr. Hermann Pies 

Paul Heldens deed twee jaar lang onderzoek naar het werk van de Kaspar-Hauser-onderzoeker Hermann Pies (1888-1983).

Naar aanleiding van de Kaspar Hauser Festspiele, die a.s. zondag 31 juli in Ansbach weer van start gaan, schreef hij een beknopte levensbeschrijving, waarin de beslissende rol die Hermann Pies heeft gespeeld voor een waarheidsgetrouwe beeldvorming rond Kaspar Hauser naar voren komt.

In het artikel vindt u ook links naar de Ansbacher Festspiele en meer.

Hermann-Pies-1888-1993-beknopte-biografie.pdf

Alle essay van Paul Heldens vindt u op deze pagina:

www.antrovista.com/verdieping/essays-van-paul-heldens.html

voeg een reactie toe...


Gezonde veehouderij 

"Gezonde landbouw kan niet zonder gezonde veehouderij", aldus BD-boer Tom Saat van de Stadsboerderij in Almere in een nieuw opininiestuk in De Volkskrant.

2 reacties, lezen/reageren...


Recente uitgaven

Nieuwe en nieuw vertaalde antroposofische boeken


Kleur, licht en beweging 

Ontdek de wereld van oliepastelkrijt

Baukje Exler

In Ontdek de wereld van oliepastelkrijt neemt kunstenares Baukje Exler je stap voor stap mee om je het schilderen met oliepastelkrijt eigen te maken. Oliepastelkrijt is een heerlijk materiaal waarmee je tot prachtige resultaten kunt komen.

Dit boek biedt praktische informatie over het materiaal en geeft oefeningen om je de techniek van het werken met oliepastelkrijt eigen te maken. Vervolgens wordt een aantal abstracte en figuratieve opdrachten beschreven, die je veel plezier zullen bieden en die helpen om je eigen stijl te ontwikkelen.

Dit boek is voor iedereen die zich wil laten inspireren door deze techniek en gevoed wil worden door kleur, licht en beweging.

Hardcover, genaaid, met vele afb. in kleur, 205p,

€ 32,50

25 november 2022

ISBN: 9789492326836

Nearchus CV


Faustagenda 

Frederiek Nelissen

De agenda bevat beelden uit het boek Goethe's Faust in schilderijen en interviews waarvoor Frederiek Nelissen 85 beelden schilderde, waarvan er een aantal zijn opgenomen in de agenda. De agenda is voorzien van feestdagen, maanstanden en quotes uit Goethe's Faust.

Achterin is een verhaallijn opgenomen van Faust II (voor de verhaallijn van Faust I zie de vorige editie van 2021) en vertalingen van de quotes die steeds op de woensdagen zijn vermeld.

Het formaat is 12x17 cm en biedt veel ruimte voor aantekeningen.

Prijs: € 19,50

Te verkrijgen bij de antroposofische boekhandels of te bestellen bij pvpanhuys@hotmail.nl

25 november 2022


Taal, ja natuurlijk! 

Over het taalonderwijs in de vrijeschool

Frank de Kiefte

Taal, ja natuurlijk! richt zich op iedereen die zich bezighoudt met taalonderwijs in de vrijeschool, en voor iedereen die keuzen maakt voor de invulling van oefenuren in relatie tot het periodeonderwijs en het gebruik van methoden. Bij deze keuzen kunnen we met een andere blik kijken naar cyclisch en projectmatig taalonderwijs in het kader van taal in andere vakken.

Het boek is het resultaat van een zoektocht naar de essentie van taal, om vervolgens de didactiek te verbinden met het wezen van taal. De taaldidactiek wordt van alle kanten belicht, met gezichtspunten en concrete voorbeelden. Alle domeinen van de taal komen daarbij aan bod met een uitwerking per leeftijdsfase. Uiteindelijk gaat het om het ontwerpen van veelzijdig taalonderwijs, om taallessen waarin alle domeinen geïntegreerd worden. In het boek zijn voorbeelden opgenomen van een periodeontwerp voor taal en van een reeks taallessen.

€ 19.95

18 november 2022

ISBN: 9789060389478

Christofoor


De toekomst van de aarde 

Bastiaan Baan met bijdragen van Jesse Mulder

Door alle eeuwen en culturen heen hebben mensen zich - op verschillende manieren - met de toekomst bezig gehouden. In onze tijd, waarin de toekomst van de aarde (en dus ook van de mensheid) meer dan ooit op het spel staat, is het dringend nodig om tussen illusie en wanhoop wegen te vinden naar een realistisch perspectief, dat hoop geeft op de toekomst - zelfs al is die uit de moed der wanhoop geboren. Dit boek is een zoektocht naar deze middenweg tussen doemdenken en illusie.

€ 24.95

18 november 2022

ISBN: 9789060387627

Christofoor


Zaaikalender 2023 

Maria Thun

De originele biodynamische zaaikalender, gebaseerd optientallen jaren onderzoek door biodynamische pionier Maria Thun, wordt al vele jaren gebruikt en gewaardeerd door boeren en tuinders.

Deze handige gids geeft per twee weken gedetailleerde adviezen over de optimale data en tijden voor het zaaien, planten, verzorgen en oogsten om je te helpen gezondere planten te kweken en hogere opbrengsten te krijgen. De informatie is in één oogopslag te zien en elke pagina is voorzien van duidelijke symbolen en uitleg in full colour.

Met meer unieke details dan welke andere maankalender dan ook, biedt deze gids tevens informatie over:

  • Werken met bijen
  • Ongediertebestrijding
  • Biodynamische preparaten

Het gebruiksvriendelijke ontwerp bevat nieuwe informatiekaders om sneller iets op te zoeken, plus een gedetailleerde uitleg van anbevolen activiteiten waardoor het gemakkelijker wordt om te weten wat je moet doen en wanneer. Meegeleverd wordt een uitvouwbare poster die opgehangen kan worden op de werkplek om snel te kunnen raadplegen.

€ 15.00

18 november 2022

ISBN: 9789060387542

Christofoor


De vrouw die engelen maakte 

Marianne Carolus

"Soms werkt de engel via een boom, of via een mens. Onze appelboom had mooi gebloeid, en ik zag haar elke dag. Nadat haar bloesems waren verwaaid begonnen er om de uiteinden van haar takken grijze spinsels te komen, als een spookachtige tweede bloei, met zwarte stipjes erin. Bezorgd zag ik hoe de stipjes wormpjes werden, die snel groeiden en druk bewogen. Ze kronkelden door het spinsel naar buiten.

Toen kwam Pinksteren en verwonderd voelde ik hoe de appelboom zich opende en mij liet delen in haar eigen beleven: niets geen ziekte, alleen maar zaligheid. Ze reikte door haar takken heen tot de sterren, en was er één mee. Op aarde bewaarde ze tegelijk het dragende, voedende en beschermende leven. Ze voedde talloze wezens als insectjes en vogeltjes, en ze vormde appels. Dit alles schonk haar totale vervulling. De volgende dag zag ik weer gewoon de spinsels met erin doodgaande blaadjes. Ik vertelde mijn zoon van dit vreemde contrast.

'Mam, dat is de natuur. De appelboom als natuurlijk wezen is niet hetzelfde als de producent van appels.' Já! Opeens besefte ik, dat mijn zien van een ziekte alleen de appelboom betrof als producent. Holistisch bezien was de appelboom rijk en gezond. Een paar weken later vormde ze frisse nieuwe takjes, vanuit de dode spinsels. Haar ware wezen was het rijke dragen, voeden en beschermen van een hele gemeenschap."

De goede weg vinden voor de transformatie van onze aarde, in een tijd vol conflicten en crises, op weg naar vrede, een leefbaar klimaat en een gezonde natuur, zal ons alleen lukken als we nieuw leren kijken. Ooit bestonden er engelen om ons dat te leren, maar daar geloven we niet meer in... Toch - Hoe zouden zij kijken? Een boek vol vragen en vol zoeken naar het nieuwe kijken, denken, beleven en doen.

€ 24.50

Uitgeverij Elikser

7 november 2022

ISBN: 9789463654616


Kalender voor de ziel 

Met beschouwingen van Mieke Mosmuller

Rudolf Steiner

De onbewuste ervaring van het verloop van het jaar in zomer en winter kan bewust worden gemaakt. In de zomer leven we meer in toewijding aan de natuur, in de winter trekken we ons sterk in onszelf terug.

In 1912 en 1913 bracht Rudolf Steiner deze metamorfose, dit ritme, tot uitdrukking in wekelijkse spreuken. Wie er gevoelig op mediteert, ervaart hoe een diep verlangen naar zelfkennis wordt vervuld.

Mieke Mosmuller schreef kleine verbindende teksten die bij elke spreuk staan.

€ 19.95

7 november 2022

ISBN: 9789075240641

Uitgeverij Occident


Wetenschap & wereldbeeld 

Het spirituele perspectief

Rudolf Steiner

Is de mens niet meer dan een complex, zichzelf kopiërend biochemisch apparaat - en al het leven op aarde het product van blind toeval en heel veel tijd? De toekomstvisie van dit wereldbeeld toont uiteindelijk de zon opgebrand en de aarde vergaan, zodat alles eindig in het grote niets.

Maar is dit onomstotelijke wetenschap? Volgens Rudolf Steiner is een spiritueel wereldbeeld mogelijk dat steunt op onderzoeksmethodes die een niet minder strenge scholing vereisen dan de gangbare natuurwetenschap. Dit methodisch onderzoek, dat Steiner antroposofie noemde, toont aan dat de ontwikkeling van de aarde en de mensheid een geestelijke oorsprong en een geestelijk doel heeft.

Studenten in Duitsland, Zwitserland en Nederland vroegen Rudolf Steiner begin twintigste eeuw zijn onorthodoxe visie op wetenschap nader toe te lichten. Ook hoogleraren mengen zich in de discussie. Dit boek brengt, naast een keuze uit deze academische voordrachten, enkele wetenschappelijke artikelen en indringende fragmenten uit lezingen.

In een uitvoerige inleiding gaat filosoof Jesse Mulder in op het thema, wetenschap, spiritualiteit en antroposofie.

€ 24.50

7 november 2022

ISBN: 9789083179322

Stichting Rudolf Steiner Vertalingen


12 Zintuigen, 13 Deugden 

Hans Hoogerdijk

Heb je er weleens over nagedacht wat geuren te maken hebben met corruptie? Of wat je evenwicht betekent voor tolerantie? Wat je oren met gastvrijheid te maken hebben? En wist je dat je zintuigen hebt voor duurzaamheid en gezondheid?

Je zintuigen vertellen je over jezelf en de wereld. Maar ze zijn ook de instrumenten waarmee je jezelf kunt ontwikkelen tot het beste wat je kunt zijn. En waarmee je je leven vormgeeft zoals je dat zou willen. De mens is nooit af en is in staat zich te ontwikkelen om het beste en mooiste uit zichzelf te halen. En mee te bouwen aan een wereld waarin hij dit terug vindt.

Dit boek beschrijft twaalf wegen tot kennis van onszelf en de wereld; twaalf dialecten waarmee we in gesprek zijn met het bestaan. Tegelijkertijd biedt het ook twaalf inzichten in enkele urgente fysieke, sociale, spirituele en ecologische dilemma's waarmee we geconfronteerd worden. Met herkenbare, alledaagse en soms indringende voorbeelden en beschrijvingen wordt het verband gelegd tussen ons eigen leven en deze grote existentiële vraagstukken. En tenslotte laat het zien hoe onze eigen kwetsbaarheid de belangrijkste innerlijke kracht kan zijn voor een deugdelijke sociale, spirituele en duurzame toekomst.

€ 47.50

7 november 2022

ISBN: 9789492326775

Nearchus CV / Kolisko


24 Lullabies 

Muziekboek + audio

Klankstreling

Muziekboek met 24 slaapliedjes uit 11 landen, puur en eenvoudig getoonzet. Elk lied heeft lyrics in 6 talen.

Met noten, akkoorden en audio, 52 blz, full colour, geïllustreerd.

Vanaf € 15,90 + porto. Online te bestellen:

4 november 2022


Persoonlijk-onpersoonlijks 

Ontstaansgeschiedenis en uitgebreide inhoudsopgave van Het Woord in de zeven rijken van de menswording.

Judith von Halle

Een Rozenkruismeditatie. Deel I tot en met V

Door een bijzondere lotsgebeurtenis (stigmatisatie) is Judith von Halle bij veel mensen bekend geworden. Maar in haar achtendertigste levensjaar vond er nog een machtige lotsgebeurtenis plaats. Ze kreeg een dringende oproep uit de geestelijke wereld om een boek uit te brengen dat het werk waaraan ze reeds was begonnen (de bijdragen tot inzicht in het Christusmysterie) op een nieuwe manier zou verdiepen en rijker zou maken. Tegen veel weerstanden in lukte het tenslotte om aan deze oproep te voldoen en het werk, dat uit vijf delen bestaat, af te ronden. Dit zal nu verschijnen: Het Woord in de zeven rijken van de menswording – een Rozenkruismeditatie.

Om u de mogelijkheid te geven tot een inzage vooraf wordt hierbij de uitgebreide inhoudsopgave gepresenteerd. Hieruit kan men de volheid en de diepte van het werk vermoeden. Veel vragen die behoren tot de meest dringende van onze tijd en aan de beantwoording waarvan tot nu toe bijna uitsluitend is gewerkt vanuit de natuurwetenschappelijke kant, worden beantwoord vanuit het perspectief van bovenzinnelijk inzicht.

De uitgebreide inhoudsopgave die in dit ‘boek bij het totale werk’ wordt gepubliceerd wordt voorafgegaan door een openhartige beschrijving van de ontstaansgeschiedenis van het werk.

Judith von Halle heeft zich, tegen de huidige wijdverbreide scepsis ten aanzien van nieuwe antroposofische kennisinhouden in, er niet van laten weerhouden om zulks te publiceren. Maar dat niet alleen, ze heeft zich ook uitgesproken waarover het daarbij gaat: over openbaringen. Bij geesteswetenschappelijk onderzoek in de zin van de antroposofie gaat het in werkelijkheid altijd om ‘openbaringen’ die zich aan het ‘helderziende’, namelijk bovenzinnelijke, niet-zintuiglijke bewustzijn voordoen.

Het werk dat uit vijf delen bestaat, onderscheidt zich in zoverre van de andere boeken van de schrijfster dat de inhoud hiervan wel door haar geesteswetenschappelijke inspanning aan het licht is gebracht, maar dat de grondslag daarvan de wil van de hogere werelden is van waaruit in het jaar 2009 de roep aan haar klonk om dit werk te schrijven.

Paperback, 90 blz., € 12,00

3 november 2022

ISBN: 978 90 832755 1 2

Uitgeverij Cichorei


Mediteren voor je gezondheid 

Jaap van de Weg

Door te mediteren krijg je niet alleen zelf meer toegang tot het geestelijke, maar krijgt het geestelijke ook meer toegang tot jou. Het gevolg daarvan is dat de geestelijke krachten die altijd werken aan het gezond houden van het lichaam ook een betere toegang kunnen krijgen.

In deze brochure gaat antroposofisch arts Jaap van Weg hierop in. Hij beschrijft welke mogelijkheden er zijn om te mediteren voor je gezondheid.

Gezichtspunten 77 - € 3.00

1 november 2022

Centrum Sociale Gezondheidszorg


Actueel

Het citaat van de dag

Meditatie van de maand

Beheersing wordt waarheidsgevoel

De meditatie van december

Weekspreuk

In de diepten van mijn wezen spreekt,
tot openbaring voerend,
vol geheimenis het wereldwoord:
Vervul het doel van je werken
met het licht van mijn geest,
om zo jezelf door mij te offeren.

Week 36 uit de weekspreukenkalender

Archief Vrije Opvoedkunst
VOK

In het archief van het tijdschrift Vrije Opvoedkunst vindt u een schat aan informatie.

Hieronder ziet u enkele artikelen voor deze tijd van het jaar.

Archief Vrije Opvoedkunst