menu

Verdieping

Antroposofie in woord en beeld

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Verdieping nieuws

Antroposofie lezen in Amsterdam 

De Amsterdamse Rudolf Steiner Bibliotheek is niet alleen een van de grootste, maar ook een van de oudste antroposofische bibliotheken van ons land. De omvangrijke collectie werd nog helemaal met een authentiek kaartenbak­systeem beheerd.

De bibliotheek is nu echter gedigitaliseerd en aangesloten bij het netwerk van antroposofische bibliotheken van Stichting AntroVista. Met een bijdrage van de Iona Stichting werd daarvoor een computer aangeschaft en een kracht ingehuurd, die alle gegevens met de hand heeft overgezet in het nieuwe systeem.

U kunt zich online inschrijven als lid. Bestaande leden wordt verzocht zich opnieuw aan te melden.

De antroposofische bibliotheken in Den Haag, Rotterdam, Zutphen en Groningen maken al langer gebruik van dit bibliotheeksysteem.

De gebruiksvriendelijkheid van het systeem is groot. Niet alleen voor de gebruikers, maar ook voor de bibliothecarissen. Ook ongeschoolde vrijwilligers kunnen er snel mee werken. Het is bovendien geoptimaliseerd voor antroposofische literatuur.

Dit professionele catalogus- en uitleensysteem wordt door Stichting AntroVista kosteloos ter beschikking gesteld en onderhouden. Antroposofische bibliotheken met interesse kunnen opnemen met onze beheerder: webmaster@antrovista.com

voeg een reactie toe...


Planeetzegels in mozaïek 

mercurius

Hubert Rooimans maakte deze fraaie mozaïeken van de zeven planeetzegels van Rudolf Steiner. Ze zijn uitgevoerd in smalti (glas) en natuursteen, en zijn ca. 60 x 60 cm groot. U kunt ze in het groot bekijken door op de foto's te klikken.

Hij geeft u graag meer informatie per e-mail: hr@sipl.nl

meer over de planeetzegels...

voeg een reactie toe...


Schoolbordspel Driekoningen 

Omdat het in coronatijd niet mogelijk was om het Driekoningenspel lijfelijk op te voeren, hebben leerkrachten en (oud-)ouders van de Johannes­school Tiel en de Vrijeschool­leerroute Culemborg dit jaar een spel met schoolbord­tekeningen gemaakt.

Het is op YouTube te bekijken:

voeg een reactie toe...


Kerstnachtstemming 

k voel, als ware het onttoverd,
het geesteskind in de schoot der ziel;
In de helderheid van het hart
heeft het heilige wereldwoord
de hemelse vrucht van de hoop verwekt,
die jubelend groeit naar wereldverten
vanuit de godsgrond van mijn wezen.

Kerstspreuk uit de Seelenkalender.

Kerst-ecards Trees Zwetsloot

voeg een reactie toe...


Waardering 

In de webwinkel Gezichtspunten van Centrum Sociale Gezondheidszorg vindt u brochures over de gezondheid van lichaam, ziel en geest. De site heeft ook een afdeling waar u diverse uitgaven gratis kunt downloaden.

Vandaag is ook het boekje Waardering maakt een mens schepper op aarde van Jan Saal daaraan toegevoegd.

voeg een reactie toe...


Adventstijd 

onker wordt de aarde,
Duister overal.
Maar ons hart bewaarde
Licht dat blijven zal.

Dat het helder brande,
Lichten mag heel ver,
Dan zal eens de aarde
Worden tot een ster!

Adventspreuk van Lena Struik...

Madonna en Pentagram

Speciaal voor de adventstijd: Madonna en Pentagram, de therapeutische slideshow naar Rudolf Steiner. Ook als app te installeren!

start Madonna en Pentagram

voeg een reactie toe...


Het Nieuwe Christendom op YouTube 

Op YouTube zijn opnames te zien van bijeenkomsten in het Elisabeth Vreedehuis, verzorgd door het Willehalm Instituut en de open Facebookgroep Het Nieuwe Christendom van Robert Jan Kelder.

voeg een reactie toe...


Nieuwe puntjes 

Gepensioneerd huisarts Johanna Priester uit Rotterdam verzorgde jaren geleden een website en nieuwsbrief met korte, inspirerende teksten. Inmiddels heeft zij dit initiatief nieuw leven ingeblazen en is een vernieuwde versie online.

U kunt zich kosteloos inschrijven voor de nieuwsbrief en krijgt dan bericht als er weer een Puntje, artikel of video is verschenen.

voeg een reactie toe...


Sinterklaaskaart voor nop 

Mirjam-Iris Crox maakt kaarten rond de jaarfeesten en de seizoenen.

Voor de opvang van haar kinderen maakte ze dit jaar een Sinterklaas-kaart en daarvan heeft ze er extra laten drukken om uit te delen. Gratis, zolang de voorraad strekt!

voeg een reactie toe...


Recente uitgaven

Nieuwe en nieuw vertaalde antroposofische boeken


Zichtlijnen 

Voor opvoeding en ouderschap

Edmond Schoorel en Ruth Keller

Voor iedere ouder/opvoeder die op zoek is naar ideeën over hoe je de opvoeding nog eens een draai kunt geven, wanneer je denkt dat het vastloopt.

De auteurs van dit boek hebben jaren ervaring en hielpen in hun loopbaan talloze kinderen en hun ouders. Allemaal mensen die het beste voor hebben met hun kind en toch verstrikt zijn geraakt in de uitdagingen van het ouderschap. De auteurs zijn onder de indruk geraakt, niet alleen van de veerkracht van kinderen, maar ook van het doorzettingsvermogen en de vindingrijkheid van ouders om er het beste van te maken.

Een praktisch en positief opvoedboek vol met voorbeelden en concrete handvatten voor iedere opvoeder. Afgewisseld met beschouwende teksten die de achtergrond vormen.

Leerkrachten, therapeuten en ouderbegeleiders zullen in dit boek veel kunnen herkennen, wat ze in de praktijk meemaken. Het kan ze helpen om de juiste attitude te vinden om mild en duidelijk met ouders om te gaan.

Dit boek onderscheidt zich van andere boeken over opvoeding, doordat het praktische adviezen en algemene gezichtspunten door elkaar weeft. Een buitengewoon nuttig naslagwerk voor heel gewone ouders.

€ 13.00

20 januari 2022

ISBN: 9789060389447

Christofoor


Wetenschapsmetamorfose 

De antroposofische onderzoeksmethode

Rudolf Steiner, Peter Selg en Wilbert Lambrechts

Dit boek gaat over de noodzaak tot metamorfose van onze samenleving in het belang van de toekomst op aarde. Daar onze Westerse samenleving en maatschappij het resultaat zijn van de op de materie en het materiële gefocuste wetenschap en techniek, zal de bedoelde metamorfose van de samenleving en maatschappij ook alleen kunnen gebeuren als dat fundament zelf een metamorfose ondergaat. Dat is voor velen nog onvoorstelbaar, maar lijkt toch onvermijdelijk.

Dit boek toont daartoe de weg.

€ 15.00

20 januari 2022

ISBN: 9789077611388

Via Libra


Leer Denken! 

Mieke Mosmuller

Nadenken kunnen we allemaal, maar nadenken is iets anders dan het denken dat ons het vermogen geeft onderscheid te maken tussen waarheid en onwaarheid.

Dit waarheidsdenken kun je leren, maar je moet er wel wat voor doen! In Leer Denken! wordt inzicht gegeven in ons huidige denken en door oefening getracht dit denken te ontwikkelen.

Voor iedereen die zich afvraagt waar de waarheid gevonden kan worden, is dit boek een uitstekend begin.

€ 14.95

20 januari 2022

ISBN: 9789075240610

Uitgeverij Occident


Het juiste moment 2022 

Werkagenda voor het land en de tuin

Geïnspireerd door Guurtje Kieft

Na het bericht van vorig jaar, dat “Het juiste moment – werkagenda voor tuin en land 2021” de laatste was die door Stichting de Zonnetuin zou worden uitgegeven, is er veel vraag geweest naar een vervolg. Ook toonden gebruikers van de agenda belangstelling voor het zelf leren maken van de agenda.

Deze uitgave zal eenmalig in A5-formaat verschijnen. Volgend jaar verschijnt hij weer in het vertrouwde formaat. In de agenda 2022 vind u wederom de 52 weekoverzichten met de gunstige tijden in groen en de ongunstige in rood gedrukt. Met elke week zo veel mogelijk adviezen voor zaaien, planten, grondbewerkingen, snoeien, en nog veel meer. De tijden in de agenda zijn gebaseerd op astronomische gegevens.

€ 19.50

20 januari 2022


Spirituele wetmatigheid en menselijke vrijheid 

Rob Gruben

Wie zich met geesteswetenschap bezighoudt stuit onvermijdelijk al vanaf het prilste begin op de begrippen vrijheid en liefde. Samen met waarheid zijn het de drie meest misbruikte woorden in onze samenleving. In dit boek wordt duidelijk gemaakt waarom de juiste ontwikkeling van vrijheid en liefde essentieel is voor zowel de mens als alle engelenhiërarchieën boven hem.

Getoond wordt hoe de wetmatigheden die in de geestelijke wereld heersen langzamerhand, door toedoen van de spiritueel strevende mens, worden vervangen door met individuele Ik-kracht doordrongen vrijheid en liefde. Alleen op die wijze kunnen mens en complete engelenhiërarchie zich opwerken tot de nagestreefde Godgelijkheid. De wetmatigheden die thans heersen in de geestelijke wereld en die ten dele ook het karma van de mens bestemmen, zijn dus niet eeuwigdurend.

Dit boek doet verslag van deze beide aspecten, van de wetmatigheden die thans heersen in de geestelijke wereld, én van de elementen van vrijheid en liefde die de mens daarin binnenbrengt. De diversiteit van de verschillende hoofdstukken laat zien dat dit proces zich over werkelijk alle aspecten van het aardse en geestelijke leven uitstrekt.

Paperback, 222 pagina's, € 18,50

17 december 2021

ISBN: 9789492326720

Nearchus CV / Adventum


Achter de coulissen van het leven 

De dubbele biografie

Rudolf Steiner

Behalve de 'gewone' levensloop kun je bij de mens spreken van een zogeheten dubbele biografie.

'Om het leven te kunnen begrijpen moeten we achter de coulissen van het leven kijken, niet alleen naar de menselijke biografie die zich voor de ogen en het verstand afspeelt, maar ook naar die andere biografie,' aldus Steiner.

Helder beschrijft hij de 'nachtkant' van het leven, en de noodzaak van communicatie met engelen en aartsengelen.

Belangrijk is een soort 'zintuig' te ontwikkelen om deze uiterst boeiende materie steeds meer en beter te gaan waarnemen.

Paperback, 56 pagina's, € 13,50

17 december 2021

ISBN: 9789492462794

Uitgeverij Pentagon


Als beweging gaat spreken 

100 jaar euritmietherapie in Nederland

Imke Jelle van Dam | Gertrud Mau | Johanna Priester

Het jaar 1921 was het geboortejaar van de euritmietherapie. Aan een klein maar bevlogen gezelschap gaf Rudolf Steiner een eerste cursus over de gezond makende kracht van de euritmische bewegingskunst. Nu, honderd jaar later, wordt de euritmietherapie ingezet bij een breed scala aan klachten en aandoeningen en is nog steeds vol in ontwikkeling.

Gertrud Mau, Imke Jelle van Dam en Johanna Priester spraken op twee symposia ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de euritmietherapie over onder meer het ontstaan van de therapie, de toepassing in de praktijk en de verdere beloften die de euritmietherapie nog in zich draagt. – Deze uitgave bevat een weergave van hun voordrachten en een bericht over een wetenschappelijk onderzoek naar de werking van de euritmietherapie bij kinderen door Erik Baars.

Paperback, 57 pagina's, € 10,00

17 december 2021

ISBN: 9789492326713

Nearchus CV / Kolisko


Zaaikalender 2022 

Maria Thun

De originele biodynamische zaaikalender, gebaseerd op tientallen jaren onderzoek door biodynamische pionier Maria Thun, viert zijn 60ste verjaardag met een nieuwe, gebruiksvriendelijke vormgeving. Deze handige gids geeft per twee weken gedetailleerde adviezen over de optimale data en tijden voor het zaaien, planten, verzorgen en oogsten om je te helpen gezondere planten te kweken en hogere opbrengsten te krijgen. De informatie is in één oogopslag te zien en elke pagina is voorzien van duidelijke symbolen en uitleg in full colour.

Met meer unieke details dan welke andere maankalender dan ook, biedt deze gids tevens informatie over:

 • werken met bijen
 • ongediertebestrijding
 • biodynamische preparaten

Het vernieuwde ontwerp bevat nieuwe informatiekaders om sneller iets op te zoeken, plus een gedetailleerde uitleg van aanbevolen activiteiten, waardoor het gemakkelijker wordt om te weten wat je moet doen en wanneer.

Meegeleverd wordt een uitvouwbare poster die opgehangen kan worden op de werkplek om snel te kunnen raadplegen.

€ 15.00

10 december 2021

ISBN: 9789060389454

Christofoor


Mens en organisatie 

Een gids voor de opdrachtgever en zijn adviseur

Adriaan Bekman

In dit boek beschrijven we essentiële dimensies van goed organiseren. We verkennen processen van organisatieontwikkeling en verandering. We geven aandachtspunten voor de adviseur en zijn/haar opdrachtgever.

Dit doen we vanuit 50 jaar praktijkervaring, onderzoek, reflectie en documentatie in artikelen en boeken.

We hebben in dit boek geprobeerd de wezenlijke elementen van goed organiseren, zoals we die zijn tegengekomen in vele jaren ervaring en praktijkonderzoek, op kernachtige wijze te verwoorden. Tevens hebben we voorbeelden beschreven die een en ander illustreren.

In dialoog met anderen deze inhouden te verwerken is een geëigende werkwijze. Door in de eigen praktijk met deze gezichtspunten te werken, kan het eigen repertoire versterkt en mogelijk uitgebreid worden. Dat geldt zowel voor de adviseur als voor zijn/haar klant.

Paperback, 96 blz., € 18,50

9 december 2021

ISBN: 978 90 831586 2 4

Uitgeverij Cichorei


Reïncarnatie en karma 

Judith von Halle

Een introductie
De zin van het bestaan
Van voorgeboortelijk levensplan tot individuele levenstaak
Voordrachten 4

Het is het kernpunt van ons bestaan: de vraag naar de zin van het leven, ze houdt ons niet alleen bezig in de individuele levensloop, ze bepaalt ook het leven in het sociale organisme.

Ook de vraag van de beroepskeuze hangt daarmee samen en daarna vaak de dramatisch opduikende vraag in het beroepsleven naar de zin van het werken (symptoom burn-out). Was het juist om te kiezen voor een ‘verdienstelijke’ baan en niet te luisteren naar de (misschien zachte) stem van een roeping?

Waar komt eigenlijk een ‘roeping’ vandaan? Waarvandaan komen ‘aangeboren’ talenten en vermogens: gevolg van een genenloterij of een voorgeboortelijk levensplan? Heeft ieder mens een individuele levenstaak?

De berichten van mensen die een bijna-doodervaring hadden, over een terugblik op het leven en een licht- of Christusverschijning, zijn als antwoorden te zien op zulke vragen. In het licht van de onherroepelijke dood krijgt de stervende ‘normaal gesproken’ geen tweede kans. In zo’n situatie zoekt men een troostend antwoord bij de religies. Meestal klinkt het dan: ‘eeuwig leven’ in de hemel of in de hel.

Het verlossende antwoord is alleen te vinden in de ontwikkelingsgedachte, in het inzicht in reïncarnatie als voorwaarde om het eigen karma te begrijpen.

Er ontstaat een bewustzijn voor de onsterfelijkheid van de zielenkern: vóór de geboorte en ná de dood. Na de dood begint meteen de verwerking van het afgelopen leven (terugblik, spijt, voornemens). En vóór de geboorte vindt de voorbereiding plaats van het levensplan met hulp van degene die Rudolf Steiner de ‘Heer van het karma’ heeft genoemd.

Paperback, 80 blz.,€ 13,00

9 december 2021

ISBN: 978 90 831586 3 1

Uitgeverij Cichorei


De coronaviruspandemie II 

Verdere antroposofische gezichtspunten

Judith von Halle

Het thema ‘coronavirus’ splijt de mensheid in twee grote controversiële kampen, vooral in de westerse wereld. Na anderhalf jaar pandemie zijn er zelfs binnen familie- en voormalige vriendenkringen kloven ontstaan die nauwelijks nog door dialogen zijn te overbruggen. In deze bijdrage wordt erop gewezen dat oorzaak en oplossing van het probleem boven meningen uitgaan. Wat kan, wat moet de antroposofische geesteswetenschap hier doen?

De inhoud van deze uitgave sluit aan bij het eerste deel over dit thema. In dit deel legt Judith von Halle het zwaartepunt op de geestelijke gezichtspunten van de volgende thema’s:

 • Sars-CoV-2 en het spirituele inzichtsprobleem van tegenwoordig.
 • Het geestelijk karakteristieke van het Sars-CoV-2-virus. Oorzaak en werking.
 • Het overbelaste wezensdelenorganisme van de mens.
 • De fysieke, psychische en geestelijke gevolgen van de covid-19-ziekte; long-covid en post-covid.
 • De scholingsweg naar ziel en geest en de werkingen daarvan.
 • De twee fundamentele wegen in de toekomst.
 • De zogeheten zwarte loges. De tweevoudige aanval op het Ik.
 • De inentingen tegen Sars-CoV-2 en het plan van de zwarte loges.
 • Een verrassend perspectief voor de geestesleerling.

In het addendum: de uitleg van een gelijkenis uit het Lucas-evangelie.

Paperback, 138 blz., € 12,00

9 december 2021

ISBN: 978 90 831586 4 8

Uitgeverij Cichorei


Beelden van gene zijde 

Ivar Römer

De overledenen zijn niet opgehouden er te zijn;
slechts onze ogen zijn opgehouden ze te zien.

(Rudolf Steiner)

Afstemmen op de gestorvenen kunnen we allemaal. Vaak doen we dat ook al door aan hen te denken. Natuurlijk is ons verdriet ook reëel, maar vasthouden eraan kan voor de overledenen een hindernis op hun weg vormen. Wanneer we echter in warme herinnering aan onze geliefden terugdenken, schenkt hen dat vleugelslag en draagkracht in het bovenzinnelijke leven.

Deze uitgave bevat zestien taferelen, dichterlijke vertellingen die op een kunstzinnige manier en in afstemming met een aantal overledenen tot stand zijn gekomen.

Paperback, 157 pagina's, € 16,00

28 november 2021

ISBN: 9789492326690

Nearchus CV / Adventum


Actueel

Het citaat van de dag

Meditatie van de maand

Zwijgzaamheid wordt meditatieve kracht

De meditatie van februari

Weekspreuk

Het is in deze donkere wintertijd
de sterke aandrang van de ziel
om de openbaring van de eigen kracht
tot in duisternissen te leiden
en door hartenwarmte wetend
de openbaring van de zinnen te voorvoelen.

Week 42 uit de weekspreukenkalender

Archief Vrije Opvoedkunst
VOK

In het archief van het tijdschrift Vrije Opvoedkunst vindt u een schat aan informatie.

Hieronder ziet u enkele artikelen voor deze tijd van het jaar.

Archief Vrije Opvoedkunst