menu

Verdieping

Antroposofie in woord en beeld

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Verdieping nieuws

BD-impulsen en klimaatontwrichting 

Het nieuwste nummer van Dynamisch Perspectief, het ledenblad van de BD-Vereniging, heeft als thema: BD-impulsen in tijden van klimaatontwrichting.

U kunt het hier online lezen:

https://bdvereniging.nl/wp-content/uploads/2021/10/BD-impulsen-in-tijden-van-klimaatontwrichting.pdf

1 reactie, lezen/reageren...


Plaatsmaken voor vernieuwers

In het nieuwe magazine van Stichting Demeter leest u er alles over. U kunt het hier gratis downloaden:

voeg een reactie toe...


Zegevolle geest,
doorvlam de onmacht
van angstvallige zielen.
Verbrand de zelfzucht,
ontsteek het medelijden,
zodat de onbaatzuchtigheid,
de levenstroom van de mensheid,
als bron gaat stromen
voor de geestelijke wedergeboorte.

Rudolf Steiner - Sieghafter Geist
Meditationsworte, die den Willen ergreifen

1 reactie, lezen/reageren...


De waarde van biodynamisch 

Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. Maar wat houdt het keurmerk in en wat is de waarde van biodynamische landbouw eigenlijk?

Foodcoop Odin publiceerde een zeer uitgebreid en informatief interview van Mari den Hartog met Bert van Ruitenbeek, directeur van Stichting Demeter.

voeg een reactie toe...


Michaëlische liederen 

Op 29 september is het weer Michaëlfeest. In Tineke's DoeHoek vindt u er een keur aan liedjes voor, waarvan u de bladmuziek kosteloos en zonder inloggen kunt downloaden.

Klik op de afspeler hierboven om een prachtig voorbeeld te horen.

voeg een reactie toe...


Bizarre claims 

Onlangs verscheen een nieuw boek van Hans Stolp, met de titel: De mysteriën van Christus voor wie het geheim begrijpen wil.

Dr. Sjoerd Mulder (Tilburgse Universiteit, School of Catholic Theology) las het en was er niet blij mee. Dagblad Trouw publiceerde zijn recensie:

5 reacties, lezen/reageren...


Toekomst scheppen in Den Haag 

Rolf van Velthoven uit Zutphen was zozeer te spreken over het recent verschenen boekje Toekomst scheppen in tijden van corona van auteur/uitgever John Hogervorst, dat hij besloot om het cadeau te doen aan alle leden van de Eerste en de Tweede Kamer.

Eind augustus moeten de 225 exemplaren in Den Haag overhandigd worden, voorzien van een begeleidende brief.

U kunt deze actie ondersteunen door in de webwinkel ABC Antroposofie een exemplaar voor de helft van de prijs te bestellen. U krijgt het dan niet zelf; Rolf neemt het voor u mee naar Den Haag.

1 reactie, lezen/reageren...


Zonnejaar vernieuwd 

De Zonnejaargroep droeg tussen 1990 en 2002 de gedachten van de Vereniging voor Vrije Opvoedkunst door via intensieve cursussen over het vieren van de jaarfeesten.

De inhoud voor deze cursussen werd vastgelegd in de zogeheten jaarfeestenboekjes, die in 2008 door AntroVista ook op internet werden gepubliceerd.

De website van Het Zonnejaar heeft nu een grote upgrade gekregen. U vindt daardoor nog eenvoudiger wat u zoekt en kunt alle artikelen kosteloos lezen, printen en downloaden als pdf.

2 reacties, lezen/reageren...


Vitale gewassen, vitale voeding 

Paul Doesburg onderzoekt in het Crystal Lab in Basel de vitaliteit van levensmiddelen. Hij gebruikt daarvoor de kristallisatiemethode, waarbij de levenskrachten zichtbaar gemaakt worden.

Foodcoop Odin publiceerde een interview met hem:

voeg een reactie toe...


Recente uitgaven

Nieuwe en nieuw vertaalde antroposofische boeken


Kattenkasteel 

Annick Bardijn

Ontdek het geheim van het Kattenkasteel... Een uitdaging gaan Liz, Ulrik en Max nooit uit de weg! Inbreken in het griezelige, verlaten Kattenkasteel… Een koud kunstje! Of niet? In de kelder vindt Liz een kistje met de afbeelding van een zwarte kat. Een onheilspellend gevoel bekruipt haar. Maar dan worden de drie jongeren ontdek ... Raakt het drietal weg uit het Kattenkasteel? En wat haalt Liz zich op de hals door het kistje mee te nemen?

Kattenkasteel. Een avontuurlijk, mysterieus jeugdverhaal voor jongeren vanaf 10 jaar.

Annick Bardyn woont in Ternat, is gelukkig getrouwd, mama van een 17-jarige dochter en plusmama van een 30-jarige zoon. Ze werkt als interne pedagogische begeleider op een steinerschool. Annick houdt van skiën, lezen en schrijven. En, niet onbelangrijk, van Vivaldi, haar kat. Als kind zat Annick meestal met haar neus in de boeken. Haar grote droom was om ooit zelf een boek te publiceren.

Paperback, € 16.50

Uitgeverij Phoenix Books

25 oktober 2021

ISBN: 9789083140452


Op zoek naar sterren en hun verhalen 

Willem Beekman

Aan de hand van sterrenkaarten en duidelijke beschrijvingen neemt Willem Beekman ons mee op excursie naar de nachtelijke hemel. Naast de gewone sterrenbeelden als Grote Beer, Orion en de Zwaan krijgt ook de dierenriem uitgebreid aandacht.

Het boek beschrijft wat we met eigen ogen kunnen zien aan de hemel. Daarbij verweeft de auteur de waarneming van de hemel met zijn eigen ervaringen en met de manier waarop mensen duizenden jaren lang met de hemel verbonden zijn geweest. Al lezend voel je je steeds meer betrokken bij de sterrenkoepel. Het boek is door de auteur voorzien van mooie en verhelderende illustraties.

Een mooi en handzaam boek voor iedereen met belangstelling voor de sterrenhemel. Na het lezen voel je je meer betrokken bij de wat er aan de nachtelijke hemel gebeurt.

Gebonden, 156 blz., € 22,95

22 oktober 2021

ISBN: 9789060389430

Christofoor


Dat goed worde... 

Verslag van een meditatie

Mario Domen

Toen Rudolf Steiner in 1923 de Antroposofische Vereniging opnieuw oprichtte, sprak hij de hoop uit dat er een nieuwe positief werkzame opdracht geformuleerd zou worden die ook respect zou oproepen in de wereld buiten de Antroposofische Vereniging.

Hij bracht die verwachting als volgt onder woorden: Dan kan hier nu iets groots gebeuren, wanneer er niet alleen toegehoord wordt… maar wanneer er uit de gehele vereniging een gemeenschappelijk willen voortkomt.

Nu, bijna honderd jaar later, is het moeilijk een andere conclusie te trekken dan dat gemeenschappelijk willen en het respect bij mensen buiten de vereniging, op zijn zachts gezegd, minimaal zijn. Weliswaar bloeit een enkel deelaspect van de antroposofie zoals de Vrije Schoolbeweging, maar de antroposofie als geheel ─ als ‘een weg van inzicht die het geestelijke in het mensenwezen naar het geestelijke in het wereldal wil voeren’, leidt een moeizaam bestaan.

Bij de heroprichting van de Antroposofische Beweging legde Rudolf Steiner via de Grondsteenspreuk de antroposofie in de harten van de (lees alle) aanwezigen. Dit boek wil een oproep zijn om zich daar opnieuw op te bezinnen. Inmiddels beperkt de noodzaak daarvoor zich niet alleen tot de Antroposofische Vereniging, maar is het algemeen maatschappelijke uitdaging geworden: Waar vinden we de vernieuwende kracht om de problemen waar de 21ste eeuw ons voor stelt, de baas te kunnen worden?

Paperback, 156 pagina's, € 17,50

Print on demand:

18 oktober 2021

ISBN: 9789464430431


Motief belicht... De filosofie van de vrijheid 

Diverse auteurs

De coronacrisis heeft niet alleen een grote invloed gehad op onze samenleving, maar ook een indringend beroep gedaan op ons oordeelsvermogen. Tegengestelde visies staan hierin soms fel tegenover elkaar. Wat is nu waarheid? Hoe kun je je een gedegen oordeel vormen?

Rudolf Steiner wist als geen ander hoe daar een handvat voor te bieden. Met De filosofie van de vrijheid schreef hij een boek op het snijvlak van wetenschap, filosofie en spiritualiteit. Als handreiking bij het bestuderen van dit standaardwerk publiceert de AViN nu Motief belicht... De filosofie van de vrijheid; een boekje dat enerzijds bedoeld is als introductie voor nieuwe lezers, en anderzijds verdieping wil bieden voor wie al bekend is met dit werk. Interviews en verdiepende artikelen laten vanuit verschillende invalshoeken zien welke waarde Steiners standaardwerk in deze crisistijd te bieden heeft.

Zo zet Steinervertaler Pim Blomaard, tevens voorzitter van de Antroposofische Vereniging, het boek in een historische context. legt universitair docent filosofie Jesse Mulder een link met het opkomende complotdenken en gaat auteur Christine Gruwez in op gradaties van vrijheid. Ook leggen verschillende professionals uit hoe De filosofie van de vrijheid hen inspireert in hun dagelijks werk en vertellen filmmakers Joris Zee en Arne Verbrugh over de documentaire die zij over dit boek maakten. Désanne van Brederode schreef een prachtig gedicht en Hans-Dieter Appenrodt verzorgde de smaakvolle illustraties.

U kunt het boekje bestellen bij de Antroposofische Vereniging in Nederland, tegen de kostprijs van €10,- inclusief verzendkosten. Bestellen kan via:

13 oktober 2021


Leren van je leven 

Kees Locher, Jos van der Brug, Vera G Klein

Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Wat heb ik gewild? Wat ga ik doen? Waar ga ik naartoe?

Leren van je leven gaat over het leven met vragen. Door je leven te bevragen, creëer je de mogelijkheid om voortdurend nieuwe ontdekkingen te doen over jezelf en je omgeving.

Dit boek is een introductie in de biografiek, een term die komt van biografie, de beschrijving van het leven van een mens. Biografiek gaat over het zicht krijgen op het eigen leven en werkt als een pijler of anker. Door vragen te stellen aan het verleden komen levensthema’s, rode draden en ontwikkelingen in de levensloop aan het licht. Dit opent de blik naar de toekomst.

Leren van je leven is voor iedereen die wil weten waarom het ertoe doet het eigen leven te onderzoeken. Voor de mens die het leven ziet als ontwikkelingsweg. Die in gesprek is met zijn leven en zich afvraagt: hoe moet ik het doen? Voor iedereen die de behoefte heeft om te zien welke richting hij zelf geeft aan het leven. Die wil weten: hoe heb ik tot dusver in mijn leven gestuurd? Kortom, voor de mens die ontdekkingen wil doen over zichzelf en de wereld waarin wij leven.

‘Wat ons leven vormgeeft zijn de vragen die we ons stellen, weigeren te stellen of nooit aan denken om te stellen’. -Sam Keen, filosoof-

Uitgever: Instituut voor Biografiek

https://boeken.biografiek.nl/book/9789083182001-leren-van-je-leven.html

8 oktober 2021

ISBN: 9789083182001


Sternen- und Planetenkalender 2022 

Der Mond und sein Weg entlang den Sternen des Tierkreises

Liesbeth Bisterbosch

De nieuwe Sterren- en planetenkalender voor 2022 heeft als thema: 'De maan, haar gang langs de sterren van de dierenriem'. In de komende jaren zal de maan elke maand meerdere nachten verrassend hoog aan de hemel staan. Wanneer de maan door de sterrenbeelden Stier en Tweelingen trekt, klimt ze aanzienlijk langer en hoger dan de junizon!

Ze komt maandelijks relatief dicht bij Pollux en Castor, de sterren die de hoofden van de Tweelingen markeren. In de sterrenbeelden Schorpioen en Boogschutter beschrijft de maan daarentegen nog lagere en kortere hemelbogen dan de decemberzon. Ze trekt in 2022 aan Saturnus, in het sterrenbeeld Steenbok, ver onderlangs voorbij.

Het snelle maandelijkse stijgen en dalen van de maan is een opvallend gebeuren. De grote hemelkaarten, de kleurrijke maandafbeeldingen en de teksten tonen verschillende aspecten van de gang van de maan langs de helderste dierenriemsterren. De veelzijdige toelichting maakt het mogelijk dat elke sterrenvriend de gang van de maan langs de de helderste sterren van de dierenriem zelf kan waarnemen. De volgende nacht ziet de maan er zo anders uit!

Geschiedkundige afbeeldingen van de Soemerische maangod, de Griekse en Romeinse maangodin Artemis, de Griekse indeling van de 12 dierenriemtekens en de vier trigonen, een tekening van Johannes Kepler en de Middeleeuwse afbeelding "Het Christuskind als nieuwe ster" verrijken het geheel.

(Sinds 2018 wordt alleen de Duitse versie uitgegeven).

28 bladzijden, € 22,00

18 september 2021

ISBN: 978 90 831586 1 7

Uitgeverij Cichorei


Lot & de draak 

Monique van der Zanden

Op een dag wordt het stadje waar Lot woont aangevallen door een draak! De mensen verschuilen zich angstig binnen de stadsmuren. Het beest zwerft brullend rond en zet de heuvels in brand met zijn vurige adem. Hoe raken ze hem weer kwijt!

Gelukkig logeert de dappere ridder Michael in hun midden. Hij wil de draak wel verslaan. Als Michael met getrokken zwaard de draak tegemoet rijdt, zit Lot verstopt achterop zijn zadel. Zij is iets heel anders van plan ... iets wat nog veel dapperder is!

Lot en de draak is een verhaal over hoe je jouw wereld kunt veranderen - als je moedig bent en verder kijkt dan je neus lang is. Een spannend verhaal met een stoer meisje in de hoofdrol.

Gebonden | 225 x 290 mm | 32 blz | € 15,95

17 september 2021

ISBN: 9789060389263

Christofoor


Wat beweegt jou? 

Maartje van der Wees

Euritmie gaat over beweging in de mens en over de mens in beweging. Beweging betekent verandering. Wat beweegt jou?

‘Kun je even in twee woorden uitleggen wat euritmie nu precies inhoudt?’

Deze vraag kreeg ik keer op keer in al die jaren dat ik met euritmie werkte. En ondanks mijn ervaring en enthousiasme merkte ik tot mijn verbazing dat ik een goed antwoord op die vraag niet makkelijk vond. Uiteraard kon ik erover vertellen, als mensen ernaar vroegen. Soms enthousiast en bevlogen, soms haast stotterend en zoekend naar woorden.

Al die vragen en het zoeken naar antwoorden hebben uiteindelijk tot dit boekje geleid. Ik neem je mee in de veelzijdigheid van de euritmie en doe dat op mijn eigen manier en vanuit mijn directe ervaringsgebieden. Het resultaat is een waaier van doorkijkjes op het wonder dat euritmie heet.

Paperback, 70 pagina's, in kleur geillustreerd door Mariëtte van Est, € 16,00

17 september 2021

ISBN: 9789492326652

Nearchus CV


De techniek - onheilspellend of een zegen? 

Rudolf Steiner

Nog nooit was de moderne mens zo diep ondergedompeld in techniek als nu. We reizen, we staan elektronisch in verbinding met allerlei mensen en plaatsen, we gebruiken de zogeheten ‘social media’, internet, tablet, radio, tv. En geen huishouden zonder huishoudapparaten.

De mens heerst over de techniek, maar wordt evenzeer door de techniek beheerst. Hij raakt in de ban ervan. Ons lot wordt meer en meer door de techniek bepaald. Oorlogen zonder moderne techniek zijn ondenkbaar.

Wat zijn de gevolgen? Wat doet dit met ons denken, en ons gevoel? Hoe kunnen we tegenwicht scheppen, leren bewust ermee om te gaan?

Een boekje dat verrassende inzichten geeft over ons dagelijks leven.

Paperback, 90 pagina's, € 15,00

15 september 2021

ISBN: 978-94-92462-74-9

Uitgeverij Pentagon


De Hermes-ervaring 

Wat zeg je, eekhoorn...? Spelen als levenskunst...?

Henk Kranenborg

Dit boek doet een appél aan ons bewustzijn, dat het anders moet. Dat de woekerende economie, voedselindustrie en bureaucratie ons voortbestaan bedreigt en dat er een ander soort houding en vaardigheid nodig is voor de 21ste eeuw.

In het onderwijs leidde het maatschappelijk gesprek over waar leerlingen voor de 21ste eeuw op voorbereid moeten worden tot ‘een nieuwsgierige, zelf onderzoekende, ontwerpende en samenwerkende houding met overeenkomstige vaardigheden’. Ik kan dat alleen maar onderschrijven. Scholen wordt opgeroepen om dat in hun onderwijsopzet vorm te geven. Niets mis mee. Maar de titel waaronder deze innovatie moet plaatsvinden is dan weer verrassend. Deze wordt verwoord met “Wetenschap & Techniek”, wat suggereert dat daar onze toekomst in zit.

Door de nadruk op de huidige wetenschapsopvatting en techniek worstelen Vrijescholen om deze insteek een plek te geven in hun curriculum, terwijl het Vrijeschool-onderwijs zelf van oorsprong juist bedoeld is voor de toekomst. Om de leerlingen voor te bereiden op de 21ste eeuw kunnen wij beter onze kernwaarden weer naar boven halen en toespitsen op het zelflerend vermogen en de reflectie daarop van kinderen.

Wat van het Vrijeschool-onderwijs wekt vooral die toekomstkrachten? Zaken als verbeeldingskracht, situationeel handelen, intuïtief vermogen, vertrouwen op jezelf, gebruik maken van de nachtwerking, eigen verbinding maken e.d. En hoe leef je die toekomstkrachten als leerkracht voor, met behulp van bijvoorbeeld intervisie?!

Gebonden A4, 156 pagina’s, € 24,50 (excl. verzendkosten).

Te bestellen bij: info@vrijeopvoedkunst.nl

28 augustus 2021


Het raadsel van het menselijke Ik 

Een antroposofische beschouwing

Sergej O. Prokofieff

In ons bewustzijn ervaren we onszelf als een dagelijkse werkelijkheid. De huidige wetenschap ontkent echter vaak het bestaan van het ik als een unieke geestelijke wezenskern. Vormt deze miskenning van het ik niet een grote hindernis voor een gezonde ontwikkeling? Sergej Prokofieff verdedigt het principe van het ik op basis van de antroposofie van Rudolf Steiner. Hij maakt daarbij onderscheid tussen het niveau van het gewone, het hogere en het ware ik van de mens.

Behalve het gewone ik blijkt het namelijk zinvol om ook het bestaan van een hoger Ik te erkennen, waarmee we innig, maar doorgaans goeddeels onbewust zijn verbonden. De antroposofie wijst op het grotere perspectief van karma en reïncarnatie. Onze motieven in dit leven houden verband met voorgaande levens: we zijn geen onbeschreven blad.

Vanuit een nog hoger standpunt kan het ik in samenhang worden gezien met het wezen van Christus dat – boven alle religies verheven – kan worden opgevat als principe van universele mensenliefde en zelfs als het Ik van de mensheid. Vanuit dit hoogste niveau is ieder mens verwant met Christus. Deze verwantschap vormt de kern van het ware Ik.

Uitgeverij Kitesj, € 12.00

29 juli 2021

ISBN: 9789083170602


De mysteriën van Christus 

Voor wie het begrijpen wil

Hans Stolp

In De mysteriën van Christus vertelt Hans Stolp op geheel eigen wijze over het esoterisch christendom, dat zo anders kijkt naar de geheimen die zijn verbonden met Jezus Christus dan dat de kerkelijke traditie dit doet. Wonderschone materie voor de liefhebbers, zoals alleen Hans Stolp die aanreiken kan.

Waarom, vroeg Hans Stolp zich als kind al af, kreeg hij wel drie verschillende namen: Jezus, Christus en Jezus Christus? Met die verschillende namen zijn grote geheimen verbonden. Na jarenlang onderzoek naar de vraag “Wie is Jezus?” vertelt hij in dit boek over de mysteriën van de kosmische Christus, van Jezus van Nazareth, van Jezus Christus en van de Christus.

Maar, zo schrijft Hans Stolp: “U hoeft overigens wat mij betreft niets te geloven van wat er in dit boek staat: de tijd van geloven op gezag van een ander is definitief voorbij. Maar misschien zijn er inzichten of thema's die u raken en waarvan uw ziel zegt: ja, ik voel dat het zo moet zijn. Neem die inzichten dan mee en laat ze uw leven verrijken.”

“Hoe waar is het dat zelfs het diepste donker geschenken in zich draagt. Hoe waar is het dat het donker de geboortegrond van een nieuw en hoger inzicht en van een hoger bewustzijn is. Hoe waar dat Christus ons dan zo nabij komt.” – Hans Stolp

AnkhHermes - € 18.50

29 juli 2021

ISBN: 9789020217490


Actueel

Het citaat van de dag

Meditatie van de maand

Geduld wordt inzicht

De meditatie van november

Weekspreuk

In het zielenzonnelicht ontluiken in mij
de rijpe vruchten van het denken;
In de zekerheid van het zelfbewustzijn
transformeert zich alle voelen.
Vreugdevol kan ik beleven
het geestelijk ontwaken van de herfst:
de winter zal in mij
de zielenzomer wekken.

Week 30 uit de weekspreukenkalender

Archief Vrije Opvoedkunst

Het archief wordt de komende tijd aangevuld met de oudste nummers van het tijdschrift (1933-1935). Deze week is de uitgave van 11 december 1935 toegevoegd.

Artikelen uit dit nummer:

Heilpedagogie
Prof. dr. B.C.J. Lievegoed (Bernard)

Iets over het ritme in het instituutsleven
H. Struik (Lena)

Muziek en euritmie in de heilpedagogie
M. Potter

Houtbewerking in de heilpedagogie
A.J. Miedaner

Over spraaklessen aan achterlijke kinderen
Diverse auteurs

Archief Vrije Opvoedkunst