menu

Verdieping

Antroposofie in woord en beeld

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Verdieping nieuws

Stijgbeelden van brood 

klik om te vergroten

Imke Jelle van Dam geeft niet alleen publiciteit aan de euritmie in Nederland, in zijn vrije tijd bakt hij ook menig BD-broodje. Daarbij maakt hij gebruik van gebruik van bakferment dat volgens dezelfde principes is ontwikkeld.

Om vergelijkend onderzoek te kunnen doen heeft hij drie verschillende broden gebakken waarvan Roelant de Vletter stijgbeelden heeft gemaakt. Deze beelden maken op fenomenologische wijze het verschil in kwaliteit waarneembaar.

voeg een reactie toe...


157 jaar 

klik om te vergroten

Op 27 februari 1861 om kwart over elf ’s avonds werd Rudolf Steiner geboren.

Zijn geboortehuis in Kraljevic -toentertijd in Oostenrijk, nu deel uitmakend van Kroatië- is tegenwoordig een museum. In het filmpje vertelt de bewoner/beheerder hoe hij de aanwezigheid van Steiner beleeft.

1 reactie, lezen/reageren...


Renée Zeylmans overleden 

klik om te vergroten

Op 16 februari is Renée Zeylmans door de poort van de dood gegaan. Zij is 82 jaar oud geworden. Renée is vooral bekend geworden door haar vele boeken over rouw en rouwverwerking, stervensbegeleiding en de omgang met gestorvenen.

renee zeylmans van emmichoven rouwkaart pdf

Ze was zelf op jonge leeftijd al weduwe geworden en daardoor op dit gebied ervaringsdeskundige. In haar praktijk voor levensvragen en rouwverwerking heeft zij hierdoor veel mensen kunnen begeleiden.

Haar laatste boek 'Nabij zijn, handreikingen voor levensvragen' verscheen in juni 2017. Zij verzamelde daarin bijdragen van 23 verschillende auteurs. Informatie over haar werk vindt u op haar website, die voorlopig gewoon online zal blijven.

Renée was ook medewerker van AntroVista. Haar rubriek 'Citaat van de dag' vindt u in de afdeling 'Verdieping'.

/verdieping/citaat-van-de-dag.html

1 reactie, lezen/reageren...


Bibliotheek heropend 

klik om te vergroten

De antroposofische bibliotheek in Den Haag is inmiddels heropend en beschikt nu over een nieuw, speciaal voor deze bibliotheek ontworpen beheersysteem.

Een groot deel van de collectie is weliswaar naar het magazijn verhuisd, maar via de eveneens nieuwe website kunt u in de gehele collectie zoeken.

Bovendien kunt u na inloggen boeken reserveren en thuis laten sturen, en van geleende boeken kunt u online de leentermijn verlengen.

2 reacties, lezen/reageren...


klik om te vergroten

De beproeving van de ziel

Al vierentwintig jaar verzorgt het Drempeltheater o.l.v. Corrie Hendriks opvoeringen van de vier mysteriedrama's van Rudolf Steiner. In deze toneelstukken wordt zichtbaar hoe karma en ontwikkeling werkt in het leven van mensen.

Dit jaar wordt op 15 april in Rotterdam het tweede mysteriedrama De beproeving van de ziel opgevoerd.

/agenda/45456-de-beproeving-van-de-ziel-zondag-15-april-2018.html

In opmaat daartoe vindt op 11 februari een themadag plaats in Zeist, met opvoering van de vier middeleeuwse taferelen uit het spel.

/agenda/45400-de-middeleeuwen-zondag-11-februari-2018.html

En op 22 maart houdt Jutte Brandt Buys een voordracht in Zoetermeer; leden van het Drempeltheater voeren daarbij het sprookje van de bron op.

/agenda/45310-de-beproeving-van-de-ziel-steiners-2e-mysteriedrama-donderdag-22-maart-2018.html

klik om te vergroten

voeg een reactie toe...


Recente uitgaven

Nieuwe en nieuw vertaalde antroposofische boeken


Op ontdekkingstocht door de mysteriedrama's van Rudolf Steiner 

De weg van Felix en Felicia Balde

Marc Nauwelaerts

Is het toeval dat de laatste twee vertolkers van de rol van Felix Balde in de Mysteriedrama’s van Rudolf Steiner, Marc Nauwelaerts en Rob Tuk op het lumineuze idee gekomen zijn om een boek over Felix Balde uit te geven? (Marc als schrijver en Rob als praktisch ondersteuner).

Het is een unieke uitgave en is nu het tweede boek van het Drempeltheater in de Nederlandse taal geworden. Het gaat over de kruidenzoeker én leraar van Rudolf Steiner: Felix Koguzki en zijn op hem geïnspireerde figuur van Felix Balde in de Mysteriedrama’s.

Om dit boek ook financieel te kunnen dragen, hebben we uw hulp nodig. Er zijn verschillende mogelijkheden:

U kunt ons uw vertrouwen schenken door een schenking of een lening voor de eerste 250 boeken die wij willen laten drukken. Elk bedrag is welkom.

Wanneer u vóór 18 maart a.s. één of meer boeken bestelt en betaalt, kost dit interessante en hoogst actuele boek slechts €15,- Na deze datum is de prijs €19,50. U kunt uw boek dan tijdens de voorstelling op 15 april in ontvangst nemen. En als u daar niet bij kunt zijn, sturen we het boek naar u op (met verzendkosten).

U kunt het totaalbedrag overmaken naar rekeningnummer:

NL33 TRIO 0784 9539 02 t.n.v. Drempeltheater De Lier, onder vermelding van: ‘Boek Felix en Felicia Balde’, het aantal boeken en/of de vermelding leen- of schenkgeld. Wij zien uw bijdragen (onder dankzegging) graag tegemoet!

14 maart 2018


Praktische ontwikkeling van het denken 

Rudolf Steiner

Het 'praktische' van dit boekje is dat het een beeld geeft van wat denken eigenlijk is en tegelijkertijd ook een aantal kleine oefeningen geeft om ons denken tot een praktisch denken te maken.

Dat deze oefeningen ook de aanzet kunnen geven tot een veel verderstrekkende innerlijk weg, dat wordt vanzelf wel duidelijk. Het aantrekkelijke is dat ze een begin kunnen vinden in ons dagelijks leven.

Minibrochure, 26 pagina's, € 3,00

12 maart 2018

Nearchus CV


Vruchtbare landbouw op biologisch-dynamische grondslag 

Rudolf Steiner

De bekende ‘landbouwcursus’ uit 1924: een spirituele benadering van de natuur, van kosmische ritmen tot en met de chemie van de plant.

Met een nawoord van Albert de Vries. (GA 327) Nu in een herziene druk.

3e druk | gebonden | 310 blz | € 32,50

16 februari 2018

ISBN: 9789060385814

Stichting Rudolf Steiner Vertalingen


Menswaardige voeding 

Rudolf Steiner

Voeding is de basale levensbehoefte die het meest direct aan onze gezondheid is gerelateerd. Opmerkelijk genoeg heerst juist op dit gebied in onze moderne tijd een grote onzekerheid. Wetenschappelijke inzichten over wat gezond is en wat niet wisselen bijna met de dag. We tobben over koolhydraten, vetten en grammen en worstelen met ons gewicht.

Rudolf Steiner heeft geen systematische voedingsleer nagelaten. Wel zijn in zijn verzameld werk enkele fundamentele beschouwingen over het voedingsproces te vinden, naast tal van verspreide opmerkingen over aspecten van voeding en over afzonderlijke voedingsmiddelen.

Menswaardige voeding brengt in negen voordrachten een selectie van Steiners belangrijkste uitspraken over voeding. Deze worden gekleurd door het publiek waarvoor hij sprak. Zo komt het onderwerp voeding in vier gradaties ter sprake: inleidend, met concrete adviezen, in relatie tot spirituele ontwikkeling en in kosmisch perspectief.

Het nawoord is van Petra Essink, journalist, gespecialiseerd in voeding en gezondheid.

1e druk | gebonden | 220 blz | € 27,50

16 februari 2018

ISBN: 9789060385821

Stichting Rudolf Steiner Vertalingen


Pippa & Pelle in de lentetuin 

Daniela Drescher

Het is lente, de zon schijnt. Pippa en Pelle spitten, zaaien en sproeien in hun tuin en kijken hun ogen uit. Ze zien een rups, een slakje, een bij en nog veel meer. Hoe zal alles groeien?

De illustrator schildert de eenvoudige maar kleurrijke beelden zo, dat je blijft kijken, dat je van alles aan kunt wijzen en met je kind over de plaatjes kunt speken.

Het boekje is geschikt voor kleine handjes.

1e druk | karton | 153 x 180 mm | 12 blz | € 7,50

14 februari 2018

ISBN: 9789060388372


Kabouter Thijm gaat slapen 

Admar Kwant

Kabouter Thijm en zijn vriendjes zien hoe de zon zakt en gaat slapen. De lucht kleurt rood en hun ogen vallen bijna dicht. Thijm wenst al zijn vriendjes goedenacht in een laatste ronde door het bos.

Alle holletjes, nesten en dekentjes zijn mooi geschilderd door Admar Kwant. Een boekje, geschikt voor kinderhandjes en geschikt om voor te lezen en te bekijken voor het slapengaan. Slaap lekker allemaal, slaap goed Kabouter Thijm!

1e druk | karton | 12 blz | € 7,50

14 februari 2018

ISBN: 9789060388402

Uitgeverij Christofoor


Het zelfgenezend vermogen 

Basis van onze gezondheid

Jan J.C. Saal

Het zelfgenezend vermogen van een mens vormt de basis van onze gezondheid.

Het is een wonder hoe ons lichaam zichzelf kan herstellen bijvoorbeeld na een verwonding of operatie. Maar het is ook wonderbaarlijk hoe het dat soms niet doet, bijvoorbeeld in geval van chronische ziekte of handicap.

Het is daarom de moeite waard om ons wat meer in dit vermogen te verdiepen. Zo kunnen we op het spoor komen van wat we kunnen doen of laten om meer gebruik te maken van dit fantastische vermogen om gezond te blijven.

In deze brochure kunt u daarvoor aanknopingspunten vinden.

€ 3.00

10 februari 2018

Centrum Sociale Gezondheidszorg


Bakersprookjes 

Loïs Eijgenraam

Sprookjes om voor te lezen of te vertellen aan peuters en kleuters. Achtergrond informatie over het belang van deze sprookjes.

Peuters en kleuters genieten van herhalen en herhaling. Alles nóg een keer doen, nóg een keer horen, beleven. Bakersprookjes bevat bekende en onbekende verhalen waarin herhaling centraal staat. Herhaling waar een jong kind zo’n behoefte aan heeft. In het tweede deel van het boek schrijft Loïs Eijgenraam voor ouders, opvoeders, vakkrachten en vertellers over de waarde van de herhaalverhaaltjes. Ze legt uit hoe je er naar wens een spel van kunt maken, op schoot of op tafel, en ze komt met suggesties hoe bakersprookjes voor taalzwakke kinderen of NT2 ( kinderen met Nederlands als tweede taal) ingezet kunnen worden om de woordenschat uit te breiden.

Alle kinderen kunnen ‘taalplezier’ beleven bij het luisteren naar bakersprookjes door het klankenspel, het voorlezen of het vertellen. Ze bewegen mee met het verhaal en de ritmes. Jong en oud beleeft samen plezier aan deze leescultuur. En zoals Albert Einstein zei: ‘Als u wilt dat kinderen intelligent worden, lees ze dan sprookjes voor. En als u wilt dat ze intelligenter worden, lees dan nog meer sprookjes voor.’

1e druk | gebonden | 17 x 24 cm | € 19,90

30 januari 2018

ISBN: 9789060388280

Uitgeverij Christofoor


Sociale driegeleding 

Wat, hoe & waarom

John Hogervorst

Sociale driegeleding behelst het vormgeven van de samenleving op basis van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Deze idealen zouden elk in een eigen werkingssfeer, naast elkaar, tot hun volle betekenis kunnen uitgroeien.

Daarmee worden de voorwaarden geschapen die de mens in staat stellen zich in vrijheid te ontwikkelen, in gelijkwaardigheid democratisch mee te bestemmen, in broederschap samen te werken, en te delen, in de economie.

Deze uitgave bevat 62 merendeels eerder verschenen artikelen waarin de sociale driegeleding vanuit een veelheid aan gezichtspunten wordt belicht of die illustreren hoe allerlei actuele maatschappelijke vraagstukken vanuit het perspectief van de sociale driegeleding begrepen kunnen worden.

Paperback, 243 p, € 15,00

18 januari 2018

ISBN: 978-94-92326-19-5

Nearchus CV


De anthroposofische beweging 

Mieke Mosmuller

'U zult wel weten dat, zoals ik het zie, de anthroposofische beweging iets is dat van de Anthroposofische Vereniging geheel verschillend is en dat wij in onze tijd niet meer kunnen zeggen dat die twee verenigd zijn. En ik zal trachten dit vandaag te onderbouwen, maar eigenlijk vooral te beschrijven wat voor mij in de loop van de tijd duidelijk is geworden: Dat is anthroposofische beweging.'

(Mieke Mosmuller)

Hardcover, linnen band met stofomslag, genaaid, 64 p, € 25,00

17 januari 2018

ISBN: 9789075240580

Uitgeverij Occident


Samen leven 

Monique Wortelboer

Het samen leven staat in de moderne tijd onder druk, door technologie, door economische macht, door allerlei structuren en patronen die verhinderen dat de mens het samen leven vormgeeft vanuit een ander, hoger perspectief.

Deze uitgave beschrijft in korte hoofdstukken wat er op allerlei gebieden wringt - en waar het heen moet.

Paperback, 94 p, € 20,00

17 januari 2018

ISBN: 9789082207149


De Johannes-individualiteit 

Judith van Halle

Nog niet eerder ontsloten aspecten over de spirituele missie en de persoonlijke ontwikkelingsweg.

Een onderzoekende beschouwing naar de eenmalige vereniging van de Kaïn- en de Abelstroom in de evangelist Johannes - en de missie van een toekomstige bewuste nieuwe vereniging van deze twee stromen.

Hardcover, 172 p, € 17,50

17 januari 2018

ISBN: 9789491748707

Uitgeverij Cichorei


Actueel

Het citaat van de dag

Meditatie van de maand

Grootmoedigheid wordt liefde

De meditatie van maart

Weekspreuk

Het spreekt tot het mensen-ik,
met macht zich openbarend
en de krachten van zijn wezen bevrijdend,
het vreugdevolle worden van het wereldbestaan:
Door in jou mijn leven te dragen
vanuit zijn toverban,
bereik ik mijn ware doel.

Week 50 uit de weekspreukenkalender