menu

Verdieping

Antroposofie in woord en beeld

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Verdieping nieuws

Zegevolle geest,
doorvlam de onmacht
van angstvallige zielen.
Verbrand de zelfzucht,
ontsteek het medelijden,
zodat de onbaatzuchtigheid,
de levenstroom van de mensheid,
als bron gaat stromen
voor de geestelijke wedergeboorte.

Rudolf Steiner
Meditatiewoorden die de wil aangrijpen

https://spreuken.antrovista.com/zegevolle-geest.html

voeg een reactie toe...


100 jaar Vrije School in Nederland 

In 1923 begon een groepje enthousiaste ouders en onderwijzers in Den Haag de allereerste Vrije School van Nederland. Om dit 100-jarig bestaan te herdenken organiseert de school op 30 september een feestelijke reünie.

De school gaf 100 jaar geleden ook een boekje uit met de grondbeginselen en het leerplan. Dit boekje is een uniek tijdsdocument en geeft een goed beeld van de achtergronden van de Vrije School.

AntroVista heeft het gedigitaliseerd en u kunt het hier online lezen. Klik of swipe door de bladzijdes!

https://www.antrovista.com/extra/vs_denhaag

Meer over het boekje zelf leest u hier:

https://www.antrovista.com/boekje-vrije-school-den-haag-1927.html

voeg een reactie toe...


Dieter Brüll 

De befaamde belastinghoogleraar en antroposofisch driegeleder Dieter Brüll laat ook lang na zijn dood in 1996 zijn sporen na in het fiscale landschap.

In Utrecht was afgelopen week de uitreiking van de ‘FED Annotatie Award’, een prijs voor de meest creatieve, kritische en krachtige publicatie op fiscaal gebied. Daaraan voorafgaand vond het symposium Fiscale Mythologie plaats, dat geheel in het teken stond van het werk van Dieter Brüll.

Stichting Kritisch Commentaar Fiscale Wetgeving en Fiscaal Beleid heeft zelfs een Prof. dr. D. Brüll-prijs ingesteld, die het leveren van kritisch commentaar op de belastingwetgeving en de belastinginning moet stimuleren.

1 reactie, lezen/reageren...


Oekraïne, een zoektocht naar identiteit 

Op 27 mei 2023 hield Cornelis Boogerd een online lezing voor een internationaal forum in Kyiv : 'Paths of Spiritual Development and Society'.

Deze lezing is nu door hem bewerkt en in het Nederlands vertaald onder de titel 'Oekraïne, een zoektocht naar identiteit'.

Oekraine-een-zoektocht-naar-identiteit.pdf

Nieuwsbrief Hulpkring Oekraïne

In Nieuwsbrief nr 13 vindt u een speciale actie voor de vrijeschool Svitovid en de kleuterschool Sonyakh.

Schilderij: Oekraïne als de vogel Phoeniks - Inna Nikolajeva, Dnipro

1 reactie, lezen/reageren...


Antropodcast 

Huisarts Thomas Kelling uit Amsterdam vertelt in een podcast over het werk van een antroposofisch arts.

Ga er even voor zitten: het interview duurt drie kwartier.

voeg een reactie toe...


Triodos doet oproep aan politiek 

De Triodos Bank heeft een lijst met aanbevelingen opgesteld, die bij kunnen dragen aan een oplossing van de actuele maatschappelijke problemen met gezondheid, klimaat, stikstof, water, bodem en dierenwelzijn.

De 18 aanbevelingen zijn gedeeld met alle commissies van politieke partijen die de verkiezingsprogramma’s schrijven.

https://www.triodos.nl/artikelen/2023/oproep-aan-politieke-partijen-zo-gaan-we-naar-een-gezond-voedselsysteem

voeg een reactie toe...


Antroposofische Intelligentie

Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence, AI) is volop in het nieuws. Op internet kan ook de gewone mens kennismaken met de mogelijkheden die deze geavanceerde computertechniek biedt. Na enkele simpele vragen genereert de computer afbeeldingen en teksten die soms maar moeilijk van mensenwerk te onderscheiden zijn.

Ivar Römer probeerde de AI-chatbot ChatGpt, en stelde de machine vragen over de antroposofie. De antwoorden doen nauwelijks onder voor de teksten die op menige antroposofische website te vinden zijn.

Antroposofische_Intelligentie.pdf

Update

Gideon Verhulsdonck liet de Duitse versie van Google Bard een dialoog tussen Ahriman en Lucifer genereren. De vertaling naar het Nederlands is ook door AI gedaan.

Dialoog-Ahriman-en-Lucifer.pdf

voeg een reactie toe...


Wann lebte Jesus Christus? 

In de nieuwe publicatie van Paul Heldens vindt u een groot aantal citaten van Rudolf Steiner, die antwoord geven op de vraag hoe Steiner dacht over de duur van het leven van Jezus Christus op aarde, de verschillende stadia daarin en de geestelijke wetmatigheden die zich daarin uitdrukken.

U kunt het duitstalige werkstuk kosteloos downloaden via deze pagina:

(nieuwe, gecorrigeerde versie 1 oktober 2023)

voeg een reactie toe...


De waarde van bomen 

Het zomernummer van Dynamisch Perspectief, het ledenblad van de Biodynamische Vereniging, heeft als thema ‘Bomen in de BD’. In het blad vindt u inspirerende verhalen van kwekers en u leest erin hoe waardevol bomen zijn binnen de landbouw.

https://bdvereniging.nl/wp-content/uploads/3923_1-DP2023-2spreads.pdf

Het archief met alle verschenen nummers van het tijdschrift vindt u hier:

voeg een reactie toe...


Recente uitgaven

Nieuwe en nieuw vertaalde antroposofische boeken


Vrije Opvoedkunst 

Jubileumuitgave 2023

Diverse auteurs

Ter ere van de drie jubilea, het jaar dat de Vrijeschoolbeweging in Nederland 100 jaar bestaat (De Vrije School Den Haag startte in 1923) én het 95-jarig bestaan van de Vereniging voor Vrije Opvoedkunst (oprichting 9 november 1928) én het 90-jarig bestaan van het tijdschrift Vrije Opvoedkunst (Eerste editie 1 februari 1933), hebben Vrije Opvoedkunst een boekje uitgebracht dat de deelnemers op de VOK-Themadag gratis hebben ontvangen.

Het boekje bevat alle edities van de eerste jaargang (1933) Vrije Opvoedkunst, sociaal-pedagogogisch weekblad. Iets verkleind maar nog goed leesbaar (het was in 1933 een dubbelgevouwen A3 krant, model tabloid en verscheen wekelijks).

€ 10,- (excl. verzendkosten)

U kunt het boekje bestellen via: info@vrijeopvoedkunst.nl

25 september 2023

Vereniging voor Vrije Opvoedkunst (VOK)


Levenskunst - Ontmoetingskunst 

Rudolf Steiner

Dit boek verbindt levenskunst met het vermogen tot ontmoeten.

Elke ontmoeting vraagt om innerlijke actie. Of we nu een bloem, een dier, een landschap of een ander mens voor ons hebben, een ontmoeting komt pas tot stand als we het 'andere' in ons opnemen en de eigenheid ervan onderkennen.

Dat vergt wel een heel bepaalde instelling. Om de natuur te ontmoeten heb je bijvoorbeeld echt een stemming van verwondering en overgave nodig, anders houdt zij zich stom.

Maar geldt dit niet ook voor onze ontmoetingen met mensen? Hoe moeilijk kan het zijn om tot een echt open contact te komen van mens tot mens? Rudolf Steiner pleit ervoor de onvermogens van de ander, maar ook die van onszelf, vooral met geduld en interesse te bezien.

Daarnaast kan veel in onze levenshouding veranderen, als we onze blik op leven en dood verruimen. Is geboren worden en sterven toeval, of zijn dit overgangen van en naar een wijder bestaan?

Daarmee raken we aan het denkbeeld van reïncarnatie en karma. Ook hier gaat het om de verbinding van mens tot mens. Wat schuilt er achter onze banden met familieleden, vrienden en misschien ook collega's? Hoe kun je zonder te speculeren met zulke gedachten omgaan?

Deze spannende vragen rond leven en dood kunnen leiden tot een actieve, open levenshouding, kortom: tot levenskunst!

25 september 2023

ISBN: 9789083179353

Stichting Rudolf Steiner Vertalingen


Winter 

Spelen en ontdekken

Sophie Pluim

Spelen in de sneeuw, pret op het ijs en vogeltjesvoeren: voor kinderen is de natuur om hen heen één groot geschenk. Dit vrolijke kartonboekje draait helemaal om al het moois wat er in de winter ontdekken en te doen is: gewoon in je eigen omgeving. Voor kleine kinderen is het daarom een feest van herkenning om – samen – door de boekjes te bladeren.

De kleurrijke illustraties van Sophie Pluim maken de natuurschatten en speelmomenten nog bijzonderder. Een juweeltje voor kleine natuurliefhebbers die graag buiten zijn. Vanaf 1 jaar, daarna nog heel lang leuk.

€ 9.95

25 september 2023

ISBN: 9789060389829

Christofoor


Herfst 

Spelen en ontdekken

Sophie Pluim

Stampen in de plassen, kastanjes zoeken en genieten van de geur van het bos : voor kinderen is de natuur om hen heen één groot geschenk. Dit vrolijke kartonboekje draait helemaal om al het moois wat er in de herfstontdekken en te doen is: gewoon in je eigen omgeving. Voor kleine kinderen is het daarom een feest van herkenning om – samen – door de boekjes te bladeren.

De kleurrijke illustraties van Sophie Pluim maken de natuurschatten en speelmomenten nog bijzonderder. Een juweeltje voor kleine natuurliefhebbers die graag buiten zijn.

€ 9.95

25 september 2023

ISBN: 9789060389812

Christofoor


Apocalyptische visioenen in beeld 

Kees Zoeteman

Kees Zoeteman maakte in 1995 een reis van een maand naar het eiland Patmos waar hij zich verder in het werk van Johannes en de Apocalypse verdiepte. Het werd een thema dat hem de rest van zijn leven niet meer losliet.

Na zijn 65ste begon hij te beeldhouwen bij Henriëtte Horlings en intensiveerde hij zijn studie van de Apocalypse, getuige ook de website www.project-apocalypse.nl. Gaandeweg raakten de studie van de Apocalypse en zijn beeldhouwwerk steeds meer verweven.

Hij wil met de beelden de inhoud van de Apocalypse toegankelijker maken voor onze tijd. Niet alleen de ondergang van de Aarde staat op het spel, maar ook de toekomst van de mens als scheppend geestelijk wezen.

€ 20.00

25 september 2023

ISBN: 9789083324807


Het mysterie van Golgotha en de Russische graal 

Nikolai Belotsvetov

Meer dan tweeduizend jaar is verstreken nadat het mysterie op Golgotha heeft plaatsgevonden. Deze gebeurtenis heeft een stroom in gang gezet van de Graaltraditie. Vanaf de 9e eeuw werden de belangrijke koningshuizen in Europa geïnspireerd door het Graalchristendom, dat werd voortgezet door de Tempeliers, die het over heel Europa in uiterlijke manifestatie brachten in de kathedralen, kloosterbouw en de economische ontwikkeling. Na het einde van deze Orde vond de Graalstroming een nieuwe bedding in de Rozenkruiserstraditie en antroposofie, waar een grote openbaring van tot dan toe occulte kennis plaatsvond.

Aan het begin van de 20e eeuw heeft Rudolf Steiner belangrijke mysteries van het esoterische christendom benoemd. Maar Valentin Tomberg heeft deze in de volle breedte en diepte onthuld: de stadia van de Christelijke inwijdingsweg, de samenhang met de ontwikkeling van de chakra's en de strijd tussen de machten van licht en duister. Een goede vriend en de geestesverwant van Tomberg was Belotsvetov. Van oorsprong dichter, zet hij zijn imaginatieve kracht in om nieuwe, soms heel persoonlijke aspecten te belichten van het mysterie van Golgotha. Hij beschrijft hoe de stroom die daaruit is voortgekomen niet alleen West-Europa laaft, maar doorstroomt naar Rusland om daar de nieuwe Graalmysteriën te grondvesten.

Uitgeverij Boreas

€ 22.50

25 september 2023


Onderwijs in tijden van crisis 

De strijd van Michaël met de draak

Frans Lutters

De mensheid bevindt zich in een crisissituatie. Hoe meer we dat beseffen, hoe beter we ermee om kunnen gaan.

Frans Lutters neemt ons mee door het cultuurlandschap vroeger en nu. Hij belicht de urgente rol van opvoeding en onderwijs bij het 'managen' van - zowel persoonlijke als maatschappelijke - uitdagingen. Tevens schetst hij onze spirituele verbinding met Michaël, vooral bij onze opvoedkundige taken. En de drievoudige relatie met de bestrijder van het 'kwaad' in mens en wereld.

Hoe kan de jonge mens zo in het leven komen te staan dat hij of zij opgewassen is tegen de sociale eisen van de toekomst?

Een boek voor leraren en andere opvoeders die het spirituele in hun werk serieus nemen.

€ 18.00

25 september 2023

ISBN: 9789492462121

Uitgeverij Pentagon


In school we trust 

Philip Bakker

Onderwijsvernieuwingen volgen elkaar in snel tempo op, steeds vaker tot ongenoegen van degenen die in het onderwijs werkzaam zijn.

Wordt de kwaliteit van het onderwijs er ook beter van?

Waar richt het onderwijs zich eigenlijk op?

En wie bepaalt de koers?

De ontwikkelingen in het onderwijs worden steeds meer bepaald door krachten die zich onttrekken aan democratische controle. Ouders, leerlingen, leerkrachten en schoolbesturen hebben steeds minder invloed op wat er op school gebeurt.

Philip Bakker onderzocht 20.000 pagina's aan internationale literatuur over het onderwijs, onderwijsvernieuwingen en over de organisaties die daarbij betrokken zijn. Daaruit komt naar voren dat de richting waarin het onderwijs zich ontwikkelt niet wordt ingegeven door pedagogische opvattingen maar door de behartiging van economische en/of politieke belangen.

Deze uitgave is van belang voor ieder die het onderwijs en de vrije ontwikkeling van kinderen aan het hart gaan - en biedt uitvoerig materiaal voor verder onderzoek.

€ 24.50

13 september 2023

ISBN: 9789083325606

Nearchus CV / Kolisko


Sternen- und Planetenkalender 2024 

Der grosse Atemrhythmus des Mondes

Liesbeth Bisterbosch

Jaarthema: Het grote ademritme van de maan in ruim 18 jaar.

2024 wordt een dynamisch en helder maanjaar! De maan snelt van extreem hoge naar extreem lage hemelbogen. De maan kan veel hoger aan de hemel klimmen dan de zon in de helderste maanden van het jaar. Twee weken later staat ze in het zuiden nog lager dan de zon in de donkerste maanden van het jaar.

De maan beschrijft elke maand in de dierenriembeelden Stier en Tweelingen een veel hogere en langere hemelboog dan de junizon. Ze verschijnt heel dicht bij de Plejaden en Elnath of bedekt hen. Tijdens de donkere maanden van het jaar schijnt ze als (bijna) volle maan extra veel uren. Wanneer ze twee weken later in de Schorpioen en Boogschutter staat, is ze nauwelijks te zien. De opkomst is extra vertraagd, ze komt nog zuidelijker op dan de decemberzon. De maan beschrijft elke maand in de Schorpioen en Schutter een veel lagere en kortere boog dan de zon in de donkerste tijd van het jaar. In mei, juni en juli staat de (bijna) volle maan extreem laag, het maanlicht kan ´s nachts diep naar binnen schijnen. Deze jaren trekt de maan heel dicht aan de roodkleurige Antares voorbij of bedekt de helderste ster van de Schorpioen.

In 2024 en 2025 staan in de lente de avondsikkels met de horens omhoog gericht. De volgende avond staat de toenemende maan bij zonsondergang verrassend veel hoger. De lentesikkels blijven ´s avonds relatief lang zichtbaar.Daartegenover staan de herfstsikkels laag, de wassende maan gaat de volgende avond alweer vroeg onder.

De kenmerkende eigenschappen van de maan in het jaarverloop treden in 2024 en 2025 versterkt in verschijning. De kalender toont de stand van de sterrenbeelden boven de horizon zoals deze in Nederland verschijnen. Elke maand biedt extra kaarten van de mooiste gebeurtenissen en een toelichting.

De dynamiek van de planeten aan de avond-, middernacht- en ochtendhemel kan ervaren worden.

  • Kleurrijke en praktische gids voor vrienden van de sterrenhemel;
  • Verrassende en fascinerende waarnemingen van het planetensamenspel;
  • Afbeeldingen uit vroegere culturen.

Kalender, 28 blz., € 24,00

11 september 2023

ISBN: 978 90 832755 9 8

Uitgeverij Cichorei


Het geheim van de twee Jezuskinderen in de Renaissance 

Bij Rafaël Santi, Leonardo da Vinci, Ambrogio Borgognone en Michelangelo Buonarroti

Albèrt van Raaij

Een aantal kunstenaars uit de Italiaanse Renaissance, met name Rafaël Santi, Leonardo da Vinci, Ambrogio Borgognone en Michelangelo Buonarroti, tonen soms opmerkelijke details in hun werk. De interpretaties van deze kunstwerken en de vele publicaties die hierover zijn verschenen laten zien dat kunsthistorici, maar ook andere wetenschappers die hier onderzoek naar hebben gedaan, over de uitleg van deze voorstellingen over het algemeen sterk van mening verschillen, wat heeft geleid tot weinig consensus. Hieruit blijkt dat alleen empirisch wetenschappelijk onderzoek niet voldoende is om deze kunstwerken op waarheid te kunnen duiden.

Albèrt van Raaij heeft bij zijn onderzoek ontdekt dat er bij deze kunstwerken sprake is van een geheim dat niet alleen door de empirische wetenschap kan worden verklaard maar wel met behulp van de geesteswetenschap. Deze kunstenaars kenden dit geheim maar dit bleef verborgen tot het begin van de twintigste eeuw. De kunstwerken die in dit boek worden beschreven laten een totaal ander beeld zien dan de uitleg hiervan door de meeste kunsthistorici.

Paperback, 140 blz., € 19,50

11 september 2023

ISBN: 978 90 832755 6 7

Uitgeverij Cichorei


Ken jezelf 

Reizen tussen werelden. Een persoonlijke verwerking van de Esoterische Cyclus van Rudolf Steiner

Maarten Ploeger

Rudolf Steiner bracht ons de ‘Esoterische Cyclus’ spoedig na de Kerstconferentie van 1923/1924. Dit markeerde het begin van de Eerste Klas van de Vrije Hogeschool voor Geesteswetenschap. Het betreft negentien meditaties of mantra’s en de voordrachten die Rudolf Steiner hierover hield. Deze zijn onlangs door Roel Munniks voortreffelijk in het Nederlands vertaald.

Op een buitengewoon intieme manier leidt Steiner ons door de mantra’s die ons helpen bij onze innerlijke reis naar de geest. Zijn adviezen hoe deze te mediteren, zijn onmisbaar. Hetzelfde geldt voor zijn toelichtende bordtekeningen.

Dit boek wil op een poëtische manier bijdragen aan het gevoelsbegrip rond deze rijke inhouden. Op persoonlijke wijze verwoordt de auteur zo zijn reis door de mantra’s en de begeleidende woorden van Rudolf Steiner.

De personages in de tekst zijn een reiziger en diens al meer ervaren reisgezel, zijn alter ego. Ook treedt er een hoger wezen op, die hen beiden adviseert hoe de geestelijke wereld te betreden; hier benoemd als ‘de Stem van het Ik’. Dit wezen toont ons wie wij werkelijk zijn en staat hiermee voor het hogere of ware Ik van zowel reiziger als gezel.

De reisgesprekken gaan over de essentiële en zeker ook existentiële stappen, die de mens-op-weg moet durven zetten. Een tiental ‘overdenkingen’ is toegevoegd om aangedragen thema’s nader toe te lichten. Drie ‘liederen’, aan het begin, in het midden en aan het eind, illustreren weer op een andere manier de weg die we kunnen gaan in de zoektocht naar de geest.

Maarten Ploeger (1944) is fysisch geograaf en werkte als leraar aan de Geert Groote School/College Amsterdam.

Paperback, 217 blz., € 20,00

11 september 2023

ISBN: 978 90 832755 7 4

Uitgeverij Cichorei


Christendom 

De wereldreligies - Veelvoud en samenklank

Albert Schmelzer en Angelika Schmitt

Twee jaar geleden verscheen in Duitsland de zevendelige reeks Die Weltreligionen - Vielfalt und Zusammenklang van Albert Schmelzer en Angelika Schmitt. Met deze boeken beogen de auteurs te ontdekken welk potentieel er in de wereldreligies verborgen zit. Daarbij gaan ze actief op zoek naar een basis voor een globale ethiek van geweldloosheid, gerechtigheid, menselijke waardigheid en duurzaamheid en proberen ze een interreligieuze dialoog tot stand te brengen op basis van belangstelling en tolerantie.

De boeken zijn geschreven met een pedagogische doelstelling. In alle klasgroepen tref je een veelvoud van religieuze en culturele achtergronden aan, zodat het voor leraren noodzakelijk is om hierover geïnformeerd te zijn. Veel leraren zijn echter opgegroeid en opgeleid in een tijd waarin al het religieuze uit de onderwijswereld werd uitgebannen – zij vinden in deze boeken toegankelijk vertelde historische en actuele informatie over de behandelde religies.

De wereldreligies zijn natuurlijk ook leerstof voor de bovenbouwklassen (in het vak cultuurbeschouwing). Ook voor deze lessen vormen deze boeken een ideale basis, zowel voor leraren als voor lectuur door leerlingen.

Het zal wellicht onmogelijk zijn om de zeven delen allemaal te vertalen naar het Nederlands, maar we zijn alvast heel blij dat we het deel ‘christendom’ kunnen aanbieden. In dit boek vind je een korte biografie van Jezus, een aantal fragmenten en verhalen uit het Nieuw Testament, een overzicht van de geschiedenis van het christendom en de verschillende kerken en tot slot twee uitgewerkte biografieën (Martin Luther King en moeder Teresa) van mensen die heel hun leven en hun werk in het teken van hun christen zijn hebben geplaatst.

€ 18,00

8 september 2023

ISBN: 9789077611449

Via Libra


Actueel

Het citaat van de dag

Meditatie van de maand

Tevredenheid wordt gelatenheid

De meditatie van oktober

Weekspreuk

Het doordringen van mijn wezensdiepten
verwekt een verwachtingsvol verlangen,
dat ik door zelfbeschouwing mezelf mag vinden
als zomerzonnegave, die als kiem
in de herfststemming verwarmend leeft
als de krachtbron van mijn ziel.

Week 27 uit de weekspreukenkalender

Archief Vrije Opvoedkunst
VOK

In het archief van het tijdschrift Vrije Opvoedkunst vindt u een schat aan informatie.

Hieronder ziet u enkele artikelen voor deze tijd van het jaar.

Archief Vrije Opvoedkunst