menu

Verdieping

Antroposofie in woord en beeld

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Verdieping nieuws

Karel Schmidt 

klik om te vergroten

Er is lang aan gewerkt, maar nu is de website www.karelschmidt.nl online.

In dit uitgebreide en kleurrijke project wordt het leven en werk van kunstenaar Karel Albert Schmidt (1880-1920) belicht, en daarmee voor een breed publiek toegankelijk gemaakt.

voeg een reactie toe...


klik om te vergroten

De schoonheidsglans der wereld,
dwingt mij om uit zielendiepten
de godskrachten van het persoonlijke leven
vrij te maken voor een wereldvlucht;
Mezelf te verlaten,
slechts in vertrouwen mezelf te zoeken
in wereldlicht en wereldwarmte.

uit de weekspreukenkalender

Componist Ivar Römer heeft de Johannesspreuk uit de Seelenkalender getoonzet.

Versie voor zangstem en harp

Uitgebreide versie: instrumentaal en in canon

De bladmuziek kunt u gratis downloaden:

12 der welten schonheitsglanz rudolf steiner muziek ivar romer.pdf

voeg een reactie toe...


Inwijdingsweg als download 

klik om te vergroten

Walter de Zeeuw van De Innerlijke Werkplaats geeft cursussen en workshops over innerlijke ontwikkeling, die u met regelmaat in de agenda aantreft.

Daarnaast schrijft hij boeken en artikelen over dit onderwerp. Deze lectuur wordt aangeboden in gedrukte vorm, maar is ten dele ook gratis te downloaden.

voeg een reactie toe...


Waldorfchalk 

klik om te vergroten

De website van Omroep Brabant besteedt aandacht aan de prachtige bordtekeningen die leerkracht Hilde Sprangers maakt in vrijeschool De Driestroom in Den Bosch.

Op Instagram is een grote collectie van haar werk te bewonderen.

voeg een reactie toe...


Inenten voor niets 

klik om te vergroten

De brochurereeks Gezichtspunten wordt uitgegeven door de stichting Centrum Sociale Gezondheidszorg. De reeks geeft een antroposofische visie op gezondheid en opvoeding.

U kunt ze kopen via de website van de stichting, de wachtkamers van antroposofisch werkende artsen, een aantal boekwinkels en de Belgische Vereniging voor Antroposofische Gezondheidszorg.

Met ingang van deze week stelt de stichting brochures ook beschikbaar als kosteloze download. De eerste is Inenten, Waarom wel? Waarom niet?, geschreven door Madeleen Winkler en Pieter Meester.

1 reactie, lezen/reageren...


Recente uitgaven

Nieuwe en nieuw vertaalde antroposofische boeken


Jaarplanner 2018 - 2019 

Manon Berendse, samensteller

Met tips & moois over opvoeden, creativiteit, buiten & binnen zijn en natuurlijk de jaarfeesten!

Thuis, school, werk, vrienden, familie en de dingen die je zelf graag doet - in het spitsuur van je leven is het soms goochelen met de tijd. De Jaarplanner helpt je op een simpele manier meer in lijn te leven met de seizoenen. Een musthave voor iedereen die wil leven met het jaar!

  • week calendarium van augustus t/m augustus
  • twee weken tegelijk in beeld + maandkalendertje
  • elke maand opent met een inspirerende bewaarpagina
  • per dag veel schrijfruimte (ochtend, middag, avond, notities)
  • extra notitiepagina's
  • veel tips & moois over opvoeden, buiten en binnen zijn
  • prikkelende quotes
  • en natuurlijk veel aandacht voor de jaarfeesten en de seizoenen!

"Leven met het jaar is wat veel mensen onbewust al doen. De Jaarplanner helpt je op een simpele manier die levenskunst door te laten klinken in elke dag. Door aandacht te schenken aan je omgeving en elkaar raak je dieper verbonden. Ik wens je een jaar toe met een harteklop!"

1e druk | kalender | 240 x 200 mm | 72 blz | € 14,95

2 juli 2018

ISBN: 9789060388471

Uitgeverij Christofoor


Meditaties op de Grote Arcana van de Tarot II 

Hermetisme en Christendom, een verkenningstocht

Valentin Tomberg

De Meditaties op de Grote Arcana van de Tarot zijn brieven gericht aan een onbekende vriend. Deze onbekende vriend is een ieder die bereid is de brieven te lezen en daarmee, vanuit de zekerheid van de innerlijke ervaring die het meditatieve lezen met zich meebrengt, zal gaan begrijpen wat Christelijk Hermetisme is.

De 22 brieven zijn eigenlijk 22 geestelijke oefeningen die de lezer in staat stellen zich mee te laten voeren in de stroom van de levende Traditie. In de verkenning van de symboliek van de 22 grote Arcana (geheimen) van de Tarot openbaren zich gaandeweg de in de Arcana verborgen kosmische principes en goddelijke wijsheid.

De uitzonderlijke eruditie van Valentin Tomberg, zijn associatieve denkstijl en zijn beeldende manier van schrijven zorgen voor een stimulerende gelaagdheid. Dat maakt dit werk essentieel, interessant en toegankelijk voor de zoeker op het gebied van religie en spiritualiteit.

Dit deel bevat de 9e tot en met de 15e brief.

Paperback met flappen, gelijmd, 359 pagina's, € 25,00

30 juni 2018

ISBN: 978-94-92326-23-2

Nearchus CV / Adventum


De zeven ontwikkelingsfasen van mens, relatie en organisatie 

Margarete van den Brink

Individuen, relaties (groepen) en organisaties bevinden zich in een proces van voortdurende verandering, omvorming en groei. Dit boek laat zien dat op al die gebieden in wezen sprake is van één en hetzelfde ontwikkelingsproces. Dat proces doorloopt zeven fasen.

Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk wordt beschreven hoe deze zeven fasen op het gebied van de individuele ontwikkeling, de ontwikkeling van relaties en groepen én op dat van commerciële en ideële organisaties te herkennen zijn. Op die wijze kan men nagaan in welke van de zeven fasen men zich persoonlijk of als team en organisatie hoofdzakelijk bevindt en wat daarin de opgaven en de valkuilen zijn.

Naast de uiterlijke kant van deze processen bestaat er een innerlijke kant. Het groeiproces door de zeven fasen is namelijk in essentie een spiritueel ontwikkelingsproces.

Uiteindelijk gaat het om het geestelijke dat zich in mensen wil manifesteren. Dat bepaalt de zin en richting van het leven en geeft de impuls tot koerswijzigingen en veranderingen.

Ook op groeps-, relatie- en organisatieniveau zijn die geestelijke impulsen werkzaam.

Daarmee krijgen zowel individuele opgaven als vraagstukken op het gebied van samenwerking, organisatieontwikkeling, visie en missie, een totaal andere dimensie dan gebruikelijk.

Margarete van den Brink werkte als trainer en organisatie-adviseur. Tegenwoordig schrijft zij artikelen en boeken over diverse sociale en spirituele thema’s. Meer daarover op haar website: www.margaretevandenbrink.nl

Eerste druk 2018, paperback, 171 blz., € 16,95

25 juni 2018

ISBN: 978 94 91748 74 5

Uitgeverij Cichorei


Waarin islam en christendom verschillen 

Een stap naar dieper inzicht

Hans Stolp

Om de tegenstellingen tussen islam en christendom te overwinnen zal een serieus gesprek gevoerd moeten worden - en terwille van dat gesprek is het ook van belang dat er inzicht is in wederzijdse verschillen.

In zijn nieuwste boek gaat Hans Stolp in op de oorsprong van christendom en islam, en laat zien dat het vraagstuk van de menselijke vrijheid het belangrijkste verschilpunt is: het christendom wijst de weg naar vrijheid, de islam verwacht gehoorzaamheid aan Allah. Maar ook laat hij zien wat christenen en moslims van elkaar kunnen leren.

Hardcover, 144 pagina's, € 15,00

1 juni 2018

ISBN: 9789020214468


De tempeliers 

Rudolf Steiner

Wie zijn die geheimzinnige tempeliers, met al hun goud en bezittingen?

De tragische geschiedenis van de Orde van de Tempeliers met zijn martelingen en afgedwongen bekentenissen had grote gevolgen. Steiner geeft ons een blik in de spirituele kant van leven en werken van de tempeliers.

Drie voordrachten en een voordrachtsfragment (uit GA 171 en GA 93)

Paperback, 112 pagina's, € 13,50

1 juni 2018

ISBN: 9789492462213

Uitgeverij Pentagon


Muzikale Verhalen 

Ephraïm van IJzerlooij en Imke Jelle van Dam

Meestal worden muzikale composities gekoppeld aan afzonderlijke componisten. Ephraïm van IJzerlooij en Imke Jelle van Dam hebben sinds drie jaar ontdekt dat het mogelijk is gezamenlijk te componeren, waarbij één plus één meer dan drie is.

Dit leidde tot het verschijnen van de cd Muzikale Verhalen, die meer dan een uur muziek van beide componisten bevat. De cd is in eigen beheer uitgegeven. Via onderstaande link vindt u achtergrondinformatie, kunt u verschillende muziekfragmenten beluisteren en de cd bestellen.

20 mei 2018


Van Pasen naar Hemelvaart en Pinksteren 

Zonnejaargroep

Wat gebeurt er eigenlijk na Pasen? Hemelvaart en Pinksteren zijn onlosmakelijk verbonden met Pasen, toch zijn deze jaarfeesten minder bekend. In deze brochure worden de achtergronden en tradities van Hemelvaart en Pinksteren beschreven.

Natuurlijk vindt u ook een keuze aan liedjes, recepten en knutselideeën, om onvergetelijke herinneringen te laten ontstaan!

brochure, 36 pagina's, € 6,75

30 april 2018

ISBN: 9789492326218

Nearchus CV


Karmisch mengelwerk 

Rob Gruben

Karma en reïncarnatie vormen de basis voor het moderne geesteswetenschappelijke onderzoek. Het is dus van groot belang inzicht te hebben in de thema's van de eigen levensloop. Hoewel die thema's in hoge mate persoonlijk zijn, volgen ze spirituele wetmatigheden en staan ze altijd in het licht van een groter doel. Daardoor is het mogelijk ook over zo'n persoonlijk onderwerp als karma toch enkele algemene of veel voorkomende tendensen te beschrijven.

Het accepteren en bewust doorleven van het eigen karma leidt uiteindelijk altijd tot spirituele kennis. Kennis die alleen op aarde en door de mens kan worden opgedaan. Zodoende is de mens de kroon van de schepping en zien de hogere engelmachten met oneindig vertrouwen neer op wat alleen de mens hen kan brengen: liefde en vrijheid. Dit boek probeert met name dat aspect vanuit verschillende kanten te belichten.

Paperback, 208p, € 18,50

20 april 2018

ISBN: 9789492326201

Nearchus CV / Adventum


Slaap, slapen en slaapproblemen bij jonge kinderen 

Gezichtpunten nummer 62

Loïs Eijgenraam

Het is bekend dat een klein kindje veel moet slapen. Dat is belangrijk voor de groei en ontwikkeling. Dat blijkt echter toch niet zo eenvoudig te zijn. Slapen en slaapproblemen bij jonge kinderen bezorgen vele ouders slapeloze nachten.

In de kinderopvang blijken steeds meer kinderen te komen die niet meer op eigen kracht in slaap vallen maar waar altijd een volwassene naast het bed moet zitten om het kind gerust te stellen dat het veilig is en zich over kan geven aan de slaap.

In deze brochure gaan we op zoek naar het belang van slaap, de oorzaken van slaapproblemen en mogelijke oplossingen.

Prijs € 5,-

10 april 2018

Centrum Sociale Gezondheidszorg


Zonnestraaltjes 

Hennie de Gans-Wiggermans

Een boek met herhaal-verhaaltjes die zich afspelen in de buiten-omgeving van kinderen. Een waardig vervolg op ‘Nog een keer!’ Allemaal bedacht en geschreven door Hennie de Gans-Wiggermans. Met suggesties voor tafelspelletjes, het uitspelen met kleuters en tips hoe zelf zo’n klein verhaaltje te maken.

Het ‘Vertelrecept’ leert je om het verhaal ‘by heart’ te vertellen. Verhaaltjes om te plezieren, maar ook om te helpen bij de taal- en fantasieontwikkeling van jonge kinderen.

€ 17,00, te bestellen via de website.

9 april 2018

Hennie de Gans-Wiggermans


Kijk eens 

Hennie de Gans Wiggermans

Hoe kijken kinderen en wat zien ze?Hoe kijken wij naar wat kinderen zien?Hoe kijken zij naar wat wij zien? Wat zien kinderen als ze buiten zijn? Zien we alles waarnaar we kijken? Kijken en zien is niet vanzelfsprekend. Kinderen kunnen niet anders. Als wij leren te kijken zoals jonge kinderen, gaat er een wereld van verwondering open.

Een verwondering die versterkt wordt door met liedjes en verhaaltjes de aandacht te vestigen op wat buiten te zien en te beleven is. Dit boek geeft achtergronden in zestien thema’s en kan de praktijk ondersteunen met de 27 liedjes, 53 versjes en 17 verhaaltjes.

De liedjes zijn zonder muziekbegeleiding ingezongen en staan op de bijbehorende CD.

€ 22,00, te bestellen via de website.

9 april 2018

Hennie de Gans-Wiggermans


Spel, spelen en speelgoed 

Voor kinderen van 0 tot 18 jaar

Loïs Eijgenraam

Spelen, hutten bouwen, sjouwen, knutselen, kliederen, gamen, vervelen, speelgoed, speelmateriaal, klimmen, opruimen, jongens en meisjes, binnen en buiten: veel aspecten van het spelen komen in dit speelse boek aan bod. Spelen is van zeer groot belang voor de gezondheid van kinderen, van alle mensen. Alle kinderen spelen als ze zich gezond en wel voelen, ieder speelt zijn eigen spel, maar wereldwijd is er toch een herkenbare spelontwikkeling te bespeuren. Die is in dit boek beschreven.

Het ene kind houdt het meest van knutselen en plakken, de ander rent en klimt liever, beiden hebben tijd en ruimte nodig om tot eigen spel en samenspel te komen. De auteur doet voor iedere leeftijd suggesties over speelgoed en de rol van de opvoeder.

1e druk | paperback | 14 x 20 cm | 96 blz | € 12,50

20 maart 2018

ISBN: 9789060388303

Uitgeverij Christofoor


Actueel

Het citaat van de dag

Meditatie van de maand

Medelijden wordt vrijheid

De meditatie van augustus

Weekspreuk

Innerlijk het geestgeschenk te ontvangen
beleef ik als een ernstig gebod,
Opdat al rijpend Godes gaven
werkzaam in de grond van de ziel
aan de eigenheid vruchten brengen.

Week 16 uit de weekspreukenkalender