menu
verzorgd door Ilse Beurskens-van den Bosch

Asperges met olijvenboter

De lentekoning met een smeltende troon

Melkvet bevat geconjugeerd linolzuur. Een vetzuur dat door maagbacteriën van de koe werd gefermenteerd. Dit specifieke vetzuur blijkt van grote waarde voor onze gezondheid. Het heeft een beschermende werking tegen hart- en vaatziekten.

In de melk van koeien die gras en kruiden eten, is dit vetzuur meer vertegenwoordigd. Veel gangbare melkveehouders zijn weer terug naar een meer oorspronkelijk menu voor hun koeien. Biologische en biologisch-dynamische koeien waren het grote voorbeeld.

Voor- of bijgerecht voor 4 personen

  • 20 asperges
  • 125 gram zachte roomboter
  • 12 olijven
  • verse bieslook en/of bieslookbloemen
  • verse citroenmelisse
  • verse tijm

asperges

Olijven in dunne ringetjes snijden en daarna fijn hakken. Tijmblaadjes van de steeltjes plukken. Bieslook klein knippen. Bieslookbloemen in kleine bloemetjes uit elkaar trekken. Citroenmelisse fijn hakken. Olijven en kruiden door de boter prakken of kneden. Eventueel op smaak brengen met zout. Laat de olijvenboter een uurtje staan zodat de verschillende smaken goed mengen met de boter.

Kontje van de asperges snijden. Asperges schillen met een dunschiller, van onder het kopje naar beneden en in ongeveer 10 minuten gaar koken.

Asperges op 4 borden verdelen. Schep boven op de warme asperges een klont olijvenboter.

Je kunt van het kookvocht een lekkere bouillon maken door wat zout en peper toe te voegen.

Week 1 van juni