menu
verzorgd door Ilse Beurskens-van den Bosch

Gegratineerde schorseneren

Gouden winterasperges

Schorseneren worden ook wel 'keukenmeidenverdriet' of 'asperge voor de armen' genoemd. Waarschijnlijk omdat het schillen een bewerkelijke klus is, waarbij een kleverig sap vrij komt. Houdt ze daarom tijdens het schillen onder water.

Schorseneren hebben echter een fijne smaak, een heerlijk zachte consistentie en een hoog fosfor- en ijzergehalte. Deze vergeten groente zie je nu volop in natuurvoedingswinkels. Misschien doet de naam winterasperge deze rijke wortel meer eer aan.

Recept voor 4 personen

  • 1 kilo schorseneren
  • een bosje peterselie
  • 8 gedroogde tomaatjes op olie
  • 8 eetlepels zonnebloempitjes
  • 200 gram pittig belegen kaas
  • olijfolie

schorseneerschorseneer

Schorseneren onder een lopende kraan schillen met een dunschiller, in stukjes van 2 à 3 cm snijden en meteen in een pan met water leggen. Schorseneren in ongeveer 10 minuten gaar koken.

zonnenbloempitjes

Zonnebloempitjes roosteren in een droge koekenpan op een laag vuur, totdat de zaadjes licht bruin kleuren en lekker geuren. Tomaatjes klein snijden. Peterselie fijn hakken. Kaas raspen.

tomaat droogtomaat droog

Een ovenschaal invetten met olie. Schorseneren afgieten en in de schaal leggen. Peterselie, tomaatjes en zonnebloempitjes over de schorseneren verdelen. Afdekken met kaas.

oude kaas

Schorseneren ongeveer 5 minuten laten grillen, totdat de kaas een krokant korstje heeft.

peterselie

Lekker met veldsla of winterpostelein met gedroogde pruimen en een mosterddressing.

Week 2 van januari