menu
verzorgd door Ilse Beurskens-van den Bosch

Herfstbootjes

Gebakken knoflookandijvie met gegratineerde knolvenkel en druiven

Een spannend voorgerecht dat de zintuigen prikkelt. De geur van knoflook en wortelpeterselie verwennen de neus. De bittere andijvie, de pittige kaas en zoete druiven, warm en koud, knapperig en zacht verrassen mond en tong.

Voor- of bijgerecht voor 4 personen

  • 1 krop andijvie
  • 2 à 4 teentjes knoflook
  • 1 wortelpeterselie
  • 2 knollen venkel
  • 150 gram (geiten)brie of camembert
  • 8 (witte) druiven
  • olijfolie

venkelvenkel

Heteluchtoven voorverwarmen op 175 °C. Kontjes en de droge delen van de stengels van de venkelknollen snijden. Venkel in 8 'bootjes'uit elkaar halen. Dunne reepjes van de bolle kant van de venkelbootjes snijden zodat ze kunnen blijven staan. Ovenschaal invetten. Venkel in de ovenschaal leggen en 15 minuten in de oven beetgaar laten worden.

andijvie

Andijviebladeren los van de stronk snijden, wassen en uit laten lekken. Wortelpeterselie schillen met een dunschiller en in kleine stukjes hakken.

Druiven in de lengte halveren en de pitjes verwijderen.

wortelpeterselie

Hapjespan met dikke bodem verwarmen op een laag vuur. Knoflook pellen en fijn hakken. Olie, knoflook en wortelpeterselie in de niet te hete pan doen. Knoflook en wortelpeterselie fruiten.

geitenkaas

Kaas in 8 plakken snijden. In elk bootje een plak kaas leggen. Venkel-kaas-bootjes nog een minuut of 5 terug in de oven zetten.

Andijvie in smalle reepjes snijden en toevoegen aan de knoflook en wortelpeterselie. Andijvie al roerende een paar minuten meebakken totdat ze beetgaar is.

knofknof

Andijvie over 4 platte borden verdelen. Op elk bord 2 venkel-kaas-bootjes boven op de andijvie serveren. Druiven als passagiers in de bootjes leggen.

Week 2 van oktober