menu
verzorgd door Ilse Beurskens-van den Bosch

Herfstchutney

Gebakken ui en wortelpeterselie met rauwe pompoen

Rauw heeft pompoen niet zo veel smaak. De zachtzoete smaak die bij het koken tevoorschijn komt, blijft verborgen. Pompoen bevat veel vitamine C. Wanneer je de pompoen rauw eet, kun je daar het best van profiteren.

In dit bijgerecht zorgt de geraspte pompoen voor een verrassende stevige bite. Je kunt ook door andere warme gerechten of salades een stukje rauwe pompoen raspen. Zo zorg je voor vitamine C en voeg je vruchtkwaliteit aan het gerecht toe.

Bijgerecht voor meerdere dagen

  • 2 uien
  • 2 peterseliewortels
  • een stuk pompoen (1/3 tot ½ kleine pompoen)
  • verse gember
  • abrikozenjam
  • 1 citroen
  • olijfolie

pompoen

Pompoen raspen op een grove rasp. Gember raspen op een fijne rasp. Citroenschil raspen op een fijne rasp. Rasp alleen het gele schilletje. Het witte velletje eronder is erg bitter. Citroen uitpersen.

gember

Pompoen, gember, citroenrasp en -sap mengen en een tijdje laten intrekken.

uiui

Uien schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Helften met de lijnen van de ui mee, in smalle partjes snijden. Ui fruiten in olie.

Wortelpeterselie schoon boenen met een groenteborstel, in dunne plakken snijden en daarna in kleine blokjes. Wortelpeterselie toevoegen aan de uien en ongeveer 5 minuten meefruiten.

peterseliewortel peterseliewortel

Ui met wortelpeterselie toevoegen aan de pompoen met gember en citroen. Chutney op smaak brengen met jam.

citroen

Lekker bij een graangerecht, gekookte spruitjes en/of gebakken tempé. Wanneer je met z'n vieren eet, blijft er zo ongeveer de helft van dit bijgerecht over. Je kunt deze chutney een paar dagen in de koelkast bewaren. Ook heel lekker bij de lunch, op een boterham met kaas of vlees.

Week 1 van november