menu
verzorgd door Ilse Beurskens-van den Bosch

Kerstkleuren

Gebakken grie met cranberry-dadel-chutney op een bedje van winterpostelein

De zure cranberry's lenen zich uitstekend om een verse chutney te maken. De bessen zijn zo zuur dat je geen azijn nodig hebt. Bovendien geleren ze bijzonder goed. De rode kleur staat mooi op de Kersttafel.

Voorgerecht voor 4 personen

  • 1 blok grie à 200 gram (Hollandse feta)
  • 15 gram hazelnoten
  • 1 volkoren beschuitje
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 1 ei
  • 50 gram winterpostelein
  • 100 gram verse cranberry's
  • 3 medjouldadels

dadels

Een bodempje water aan de kook brengen. Dadels in hele kleine stukjes snijden en overgieten met een scheut kokend water. Dadels 20 à 30 minuten laten wellen.

Postelein wassen en uit laten lekken.

cranberriescranberries

Cranberry's in een bodempje water al roerende 5 minuten laten koken, tot een dikke brei. Dadels met het vocht pureren. Cranberry- en dadelmoes door elkaar roeren.

hzelnotenhzelnoten

Hazelnoten fijn hakken of malen in een raspmolen. Beschuitje raspen langs een fijne rasp. Hazelnoten, beschuit en tijm door elkaar mengen. Ei klutsen en in een soepbord gieten.

ei

Olie in een grote koekenpan goed warm laten worden, maar niet zo heet dat de olie gaat walmen.

grie

Grie in de breedte halveren. Beide helften rechtop zetten en elke plak in twee dunne plakken snijden. Deze 4 plakken nog eens halveren zodat er uiteindelijk 8 platte stukjes zijn. Ieder stukje grie eerst door het ei halen en daarna door het notenmengsel. Bak de gepaneerde grie, op een iets hoger dan laag vuur, zo'n vijf minuten aan elke zijde totdat ze lichtbruin kleurt.

postelein

Winterpostelein over 4 kleine bordjes verdelen. Per persoon 2 plakjes grie op de winterpostelein leggen. Cranberry-dadel-chutney erbij serveren.

De chutney die overblijft smaakt lekker bij oude kaas. Op de boterham of zo uit het vuistje bij een lekker drankje. In de koelkast is de chutney een paar dagen houdbaar.

tijm

Week 2 van december