menu
verzorgd door Ilse Beurskens-van den Bosch

Knolvenkelbootjes

Met wortel en een melksaus met bloemen

Biologisch-dynamische melkveehouderijen houden koeien met hoorns. Koeien hebben hoorns om een duidelijke rangorde in de kudde te kunnen bepalen. Met voldoende ruimte voor de koeien geeft dat rust in de groep. Daarnaast hebben hoorns een functie bij de spijsvertering en zijn er aanwijzingen dat ook de neus van de koe in contact staat met de hoorns. Koeien die hun eigenheid mogen behouden, geven volwaardige melk met een groot eigen karakter.

Voor- of bijgerecht voor 4 personen

  • 4 venkelknollen
  • 4 wortels
  • 6 dl volle melk
  • 40 gram bloem
  • 30 gram boter
  • verse bieslook en bieslookbloemen
  • 2 goudsbloemen
  • zeezout naar smaak
  • 1 scherm bloemen van een dilleplant

venkel venkelvenkelvenkel

Indien je niet in de gelegenheid bent om deze bloemen in een moestuin te plukken, kun je meer bieslook gebruiken, karwijzaad en nog iets dat je hier lekker bij vindt.

wortelwortel wortelwortel

Wortels schoon boenen en elk in 6 stukjes snijden. Wortelen in weinig water, in ongeveer 10 minuten goed gaar koken. Bovenkantjes en kontjes van de knolvenkel snijden en de stevige bladen voorzichtig in bootjes uit elkaar trekken. Bewaar het hart van de knolvenkel voor door een salade. Venkelbladen in weinig water, in ongeveer 5 minuten beetgaar koken. Indien nodig beide groenten afgieten.

bieslook

Boter smelten in een kleine pan met dikke bodem. Bloem toevoegen en al roerende 2 minuten laten garen op een zacht vuur. Daarna laten afkoelen. Melk verwarmen maar niet laten koken. Melk van het vuur halen en toevoegen aan het meelbotermengsel en roeren totdat de saus glad is. Al roerende 5 minuten laten doorkoken.

gouedsbloemgouedsbloem

Dille bloemetjes van de scherm plukken. Bieslookbloemetjes uit het trosje los trekken. Goudsbloemblaadjes los trekken. Bieslook fijn knippen. Bloemen, bieslook en zout toevoegen aan de melksaus.

bieslookobloem

Op ieders bord knolvenkelbladen in een mooie cirkelvorm leggen. Wanneer de venkelbladen niet goed blijven liggen, kun je een klein plakje van de bolle kant snijden. In ieder venkelbootje een stukje wortel leggen. Melksaus over de venkelbloem schenken.

Week 2 van augustus