menu
verzorgd door Ilse Beurskens-van den Bosch

Pompoensoep met bruine bonen

Lekker pittig met mierikswortel

Af en toe, meestal in de winter, zijn mierikswortelen vers verkrijgbaar. De smaak is uiterst scherp. Dat merk je al in de keuken. Eenmaal in een gerecht proef je nog meer, subtielere smaken. Gebruik daarom niet veel andere kruiden naast mierikswortel. Dan komen alle smaaknuances van deze bijzondere inheemse wortel tot zijn recht.

Mierikswortel werkt desinfecterend en stimuleert de spijsvertering. Zeer geschikt om te eten bij peulvruchten, die voor velen moeilijker te verteren zijn.

Recept voor 4 personen

  • 1 grote pompoen
  • 300 gram gedroogde bruine bonen
  • stukje verse mierikswortel
    (gebruik net zo veel of iets minder mierikswortel als verse gember)
  • bosje verse peterselie
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • zeezout naar smaak

Bruine bonen een nacht laten weken. Geweekte bonen koken zoals op de verpakking vermeld staat of nog iets langer zodat ze helemaal zacht zijn en goed gaar. Kook eventueel een stukje kombu mee.

Pompoen halveren. Met een lepel de zaden uit de pompoenhelften scheppen. Pompoen in stukjes snijden en in de gewenste hoeveelheid water goed gaar koken. Pompoen pureren tot een gladde soep. Bruine bonen toevoegen en het vuur uitzetten.

Mierikswortel schillen met een dunschiller en raspen op een fijne rasp. Meteen in de soep doen want er vervliegen een hoop smaakstoffen. Deze voel je prikken in je ogen. Peterselie fijn hakken en toevoegen aan de soep. Soep op smaak brengen met crème fraîche en zout.

Week 3 van februari