menu
verzorgd door Ilse Beurskens-van den Bosch

Schorseneren met een romige waterkerssaus

Voor als de lente op zich laat wachten

Zodra het ijs op de beek gesmolten is, groeit de waterkers totdat het weer gaat vriezen. Een plantje vol vitamines en mineralen. Ze is familie van de kolen. Dat proef je aan de scherpe smaak.

Deze scherpe smaak zijn zwavelhoudende stoffen: de glucosinolaten. Dit zijn anti-oxidanten die goed zijn voor onze weerstand en de lever helpen ontgiften. Samen met het hoge gehalte aan vitamine C, een uitstekend plantje voor deze tijd met wisselend weer en waarin het verse groen op zich laat wachten.

Recept voor 4 personen

  • 1 kilo schorseneren
  • 200 gram waterkers
  • 2 uien
  • 4 eieren
  • 3 à 4 volle eetlepels crème fraîche
  • olijfolie
  • kristalzout naar smaak

schorseneerschorseneerschorseneer

Uien pellen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Ui met de lijnen mee in smalle partjes snijden. Ui fruiten in olijfolie.

uiui

Schorseneren schillen in een bak met water, halveren en in een flinke bodem water, in ongeveer 20 minuten gaar koken. Zet het vuur wat hoog zodat de onderste schorseneren koken in het water en bovenste worden gestoomd.

Eieren koken totdat ze hard zijn, af laten koelen, pellen en in kleine stukjes snijden.

eieieiei

Waterkers fijn hakken en met een klein scheutje water aan de uien toevoegen. Even koken en dan het vuur uit. Eieren aan de saus toevoegen. Saus op smaak brengen met crème fraîche en zout.

waterkers

Schorseneren afgieten indien nodig. Schorseneren over vier borden verdelen. Saus over de schorseneren scheppen.

abrikozen droog

Lekker met een gekookt graan, zoals gerst, haver of rijst. Zoet op smaak gemaakt met meegekookte gedroogde abrikoosjes en geroosterde zonnebloempitjes.

Week 2 van maart