menu
verzorgd door Ilse Beurskens-van den Bosch

Schorseneren

In tomaten-kaassaus

In de volksmond worden schorseneren ook wel 'keukenmeidenverdriet' of 'asperge voor de armen' genoemd. Waarschijnlijk omdat het schillen een bewerkelijke klus is, waarbij een kleverig sap vrij komt. Schorseneren hebben echter een fijne smaak en een hoog fosfor- en ijzergehalte. Tegenwoordig zie je deze vergeten groente steeds vaker op het menu in luxe restaurants staan. Misschien doet de naam winterasperge deze rijke wortel meer eer aan.

Recept voor 4 personen

  • 300 à 400 gram pasta
  • 800 gram schorseneren
  • 2 uien
  • 400 gram blauwschimmelkaas
  • 6 eetlepels tomatenpuree
  • ongeveer 4 dl rijstdrank of water met een scheutje melk
  • milde olijfolie

Schorseneren onder water schillen met een dunschiller, in stukjes van 4 à 5 cm snijden, meteen in een laagje rijstdrank leggen en in ongeveer 10 minuten gaar koken. Pasta gaar koken zoals op de verpakking beschreven staat.

      

Ui schillen, klein snijden en fruiten in olie. Kaas in kleine stukjes snijden of brokkelen. Tomatenpuree en kaas aan de uien toevoegen. Saus op gewenste dikte brengen met kookvocht. Pasta op borden scheppen. Schorseneren over de pasta verdelen. Kaassaus erover schenken.

Lekker met veldsla of winterpostelein.

Tip: Rijstdrank is van nature lekker zoet en kookt niet over zoals melk. Daarom is deze drank erg geschikt om schorseneren in te koken. Het kookvocht is een basis voor een heerlijke saus. De rijstdrank voorkomt net als melk dat de schorseneren verkleuren.

Van de in het pak overgebleven rijstdrank kun je lekkere chocomel maken: rijstdrank aan de kook brengen en mengen met cacao en eventueel een klein beetje honing of oersuiker.

Week 4 van december