menu
verzorgd door Ilse Beurskens-van den Bosch

Spruitjes

Met een wafel van kaas en sesamzaad

Spruitjes nemen, zoals alle koolsoorten, veel zwavel op uit de aarde. Door het koken komen deze zwavelverbindingen vrij en dat ruik je. Deze bekende geur maakt de spruitjes niet geliefd. Kook de spruitjes daarom maar kort, zodat ze beetgaar zijn en nog een frisse groene kleur hebben. Zo blijft de vervelende geur beperkt en worden veel voedzame stoffen behouden waardoor de spruitjes lichter verteerbaar zijn.

Recept voor 4 personen

  • 800 gram spruitjes
  • 6 eetlepels sesamzaad
  • 150 gram oude kaas

Spruitjes schoonmaken. Laat zoveel mogelijk donker groene blaadjes zitten. Spruitjes in een bodempje water in 5 à 10 minuten gaar koken.

Sesamzaad enkele minuten roosteren in een droge koekenpan, op een middelhoog vuur, tot ze lichstbruin kleuren en lekker geuren. Af en toe schudden. Kaas in dunne plakjes schaven. Vuur laag zetten. Sesamzaad over de hele bodem van de koekenpan verdelen en met een laagje kaas bedekken.

Met een deksel op de pan, de kaas laten smelten. Halverwege dit smeltproces vuur uitzetten. De kaaswafel kun je nu in z’n geheel uit de pan scheppen. Breek de wafel in stukken om hem te kunnen verdelen. Serveer de spruitjes met een stukje kaaswafel.

Lekker met de frisse zuurkool-wortelsalade van het recept van 22 februari.

Week 2 van maart