menu

Goedemorgen, welkom bij AntroVista

Op zaterdag 30 mei

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Nieuws

In tijd van ziekte 

Schilderes Mieke Fielmich stuurde actueel nieuw werk in en schreef erbij: "Zonder me te fixeren op een bepaalde voorstelling van mijn voorgenomen thema, verschenen al schilderend deze beelden, omgeven door het coronavirus."

De schilderingen vormen een voortgaand proces. U kunt ze bekijken in de online expo en versturen als e-card.

klik hier voor de online expo...

voeg een reactie toe...


Grond voor Boer Brunia 

Stichting BD Grondbeheer heeft 28 hectare grond aangekocht en deze in erfpacht gegeven aan biodynamisch melkveehouder Jaring Brunia in het Friese dorp Raerd. Hiermee kan dit natuurinclusieve kringloopbedrijf sociaal-economische stabiel worden.

Het land is gekocht van een gangbaar werkende buurman en wordt door Brunia de komende jaren omgewerkt naar biodynamisch.

Stichting Grondbeheer maakt landbouwgrond vrij uit het economische verkeer en stelt deze beschikbaar voor biodynamische landbouw.

voeg een reactie toe...


Geen octrooi op planten 

Het Europees Octrooibureau ziet definitief af van patenten op planten die via klassieke veredeling tot stand zijn gekomen. Hierdoor wordt voorkomen dat bedrijven een monopolie krijgen op bepaalde plantenrassen.

De kwestie speelde vanaf 2015 en had speciaal ook voor bio(dynamische) telers tot grote problemen kunnen leiden.

voeg een reactie toe...


Dornach in coronatijd 

Christine Gruwez was er en geeft haar impressies.

voeg een reactie toe...


Ruimte voor nieuwe scholen 

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen. Door deze wet moet het scholenaanbod beter gaan aansluiten bij de wensen en behoeften van ouders en leerlingen.

Onder de nieuwe wet moet er bovendien rekening worden gehouden met de al bestaande scholen, en moeten de schoolbesturen, samenwerkings­verbanden en gemeentes vooraf tot een gesprek worden uitgenodigd.

Voor het oprichten van een nieuwe vrijeschool biedt de nieuwe wet zowel kansen als uitdagingen.

De Vereniging voor Openbaar Onderwijs is vanzelfsprekend geen voorstander van de nieuwe wet, en vreest meer scheiding van bevolkingsgroepen.

https://www.vosabb.nl/wp-content//uploads/2020/01/Position-paper-EK-MRVNS.pdf

voeg een reactie toe...


BD-kruiden op tv 

Het tv-programma Binnenste Buiten was afgelopen vrijdag op bezoek bij het BD-kruidenteeltbedrijf BelleMarie in Ruinerwold (Dr). Teler André Dijkgraaf vertelt over zijn passie voor zijn kruiden en over het geurige theekruid verveine, één van de veertig soorten kruiden die hij teelt.

U kunt de aflevering terugkijken bij KRO-NCRV, het interview begin op 5 minuten en 15 seconden.

voeg een reactie toe...


Juffie Margo voor peuters en kleuters 

De pas gepensioneerd Vrije School kleuterjuffie Margo van Schie heeft speciaal voor de coronatijd een YouTube-kanaal geopend voor alle thuiszittende kinderen.

Iedere dag plaatst zij daarin een filmpje met een liedje of versje, die vaak betrekking hebben op het komende jaarfeest of met de bezigheden van de dag te maken hebben.

voeg een reactie toe...


Help het IHF helpen 

Het Internationaal Hulpfonds (IHF) steunt vrijescholen over de hele wereld.

Vanwege de coronacrisis vragen zij uw aandacht voor scholen in de armste landen, zoals Zuid-Afrika, Kenia, Nepal, Guatemala, Ecuador en Haïti.

Net als bij ons zijn de scholen dicht en voor de arme gezinnen is het niet mogelijk om online lessen te volgen. Veel ouders hebben door de crisis geen werk meer, en daardoor vaak geen eten, met honger en angst als gevolg.

U kunt echt helpen met een grote of een kleine gift.

voeg een reactie toe...


Niets aan te merken op Rudolf Steiner 

Naar aanleiding van zijn onlangs verschenen boek 'Rudolf Steiner. Stichter van een nieuwe cultuur' publiceerde dagblad Trouw een interview met auteur/theoloog Hans Stolp, onder de titel: 'Op Rudolf Steiner valt niets aan te merken: ‘Hij is de grote meester die we nu nodig hebben.'

3 reacties, lezen/reageren...


Gratis Gezichtspunten 

In de webwinkel van de Gezichtspunten vindt u brochures over de gezondheid van lichaam, ziel en geest. De site is vernieuwd en heeft nu ook een afdeling waar u diverse uitgaven gratis kunt downloaden.

voeg een reactie toe...


Oloïde 

Martin van der Meulen ziet het als zijn opdracht om mensen kennis te laten maken met de bijzondere geometrische vorm van de oloïde. Hij vervaardigt deze vorm in vele houtsoorten en biedt ze te koop aan via zijn website en op markten. Daarnaast geeft hij lezingen en demonstraties.

De pauze die de coronacrisis hem verschafte, heeft hij gebruikt om een aardig filmpje te maken over het ontstaan en de eigenschappen van de oloïde.

2 reacties, lezen/reageren...


Corona-Journaal 

Theoloog/antroposoof Hans Stolp houdt al enige tijd een journaal bij op zijn website, waarin hij beschouwingen geeft over de achtergronden van de coronacrisis. Er zijn inmiddels zes afleveringen te vinden.

voeg een reactie toe...


Terughoudende kippen 

Nu de ophokplicht voor pluimvee deze week is opgeheven, mogen ook de 2940 kippen en 60 hanen van De Dennenhoeve in Hooghalen (Dr) weer naar buiten.

Boer Kees Sijbenga: "Kippen die voor het eerst weer naar buiten gaan, zijn niet te vergelijken met wat ze bij de koeien de koeiendans noemen, hoor. Ze zijn juist heel terughoudend."

2 reacties, lezen/reageren...


Tuinder Giuseppe Secchi nam vorig jaar het BD-bedrijf De Zonnehorst in het Overijsselse Punthorst over van Henk en Hillie Bunskoek.

Groothandel Odin nam hem een interview af, waarin hij vertelt over zijn achtergronden en idealen.

voeg een reactie toe...


Officier Sijmons 

Ook Jaap Sijmons, de vorige voorzitter van de Antroposofische Vereniging, viel dit jaar in de prijzen en mag zich nu Officier in de Orde van Oranje – Nassau noemen.

Als advocaat en publicist is hij gespecialiceerd in het gezondheidsrecht en was betrokken bij baanbrekende uitspraken, zoals de rechtszaak Tuitjenhorn. Ook is hij lid van de Gezondheidsraad, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Gezondheidsrecht en zet zich bovendien in voor andere gezondheids- en zorgorganisaties.

1 reactie, lezen/reageren...


Ridder Staal 

Patiënten in Tilburg e.o. kunnen zich vanaf nu laten behandelen door een echte ridder. Het heeft de majesteit namelijk behaagd om antroposofisch huisarts Peter Staal te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Peter Staal ontving deze onderscheiding vanwege zijn werk voor Stichting Antroposofische Gezondheids­zorg Therapeuticum De Linde Tilburg (SAGTT) en het gelijknamige gezondheidscentrum. Ook is hij al vele jaren lang bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Antroposofisch Artsen, werkt hij mee aan het blad Weleda Medisch Nieuws, de huisartsengroep ‘De Parkgroep’, de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders en aan zorgorganisatie De Seizoenen.

voeg een reactie toe...


Zeeridder 

Dit jaar gaat in Bergen op Zoom een nieuwe vrijeschool van start met drie klassen, nadat vorig jaar al met een kleuterklas was begonnen.

De school heeft nu ook een echte naam gekregen en is vernoemd naar een plaatselijke mythologische figuur: De Zeeridder. Op het YouTube-filmpje kunt u de bekendmaking ervan bekijken.

voeg een reactie toe...


Kunst en cultuur in tijden van corona 

Organisch architect Yaike Dunselman maakt zich zorgen over de problemen waarin kunst en cultuur door de coronacrisis gekomen zijn. Om het niet bij woorden alleen te laten, krijgen de medewerkers van zijn burau negen graden architectuur een bonus om de komende tijd te besteden in de kunst en cultuursector.

voeg een reactie toe...


De antroposofische agenda

8 afgelastingen vanwege het coronavirus, overzicht klik hier

de volledige agenda, klik hier

(Nog) niet afgelaste activiteiten :

Maandag 1 juni

Pinksteren - Begin van het hemelse Gods Rijk op Aarde

Amsterdam

Digitale lezing door Robert Jan Kelder.

lees verder

Dinsdag 2 juni

Een weg tot inzicht door middel van beelden

Zutphen

Aan de hand van schilderijen en teksten van Gerhard Reisch zullen we een weg gaan van toeschouwer naar deelnemer om weer een toegang tot de geestelijk wereld te vinden.

lees verder

Woensdag 3 juni

Burnout, krijg je vuurtje weer brandend!

Haarlem

Workshop o.l.v. Inger van der Werf.

lees verder

Vanaf donderdag 4 juni

Adem en stemtraining

Bergen

Cursus o.l.v. Véronique Delattre.

lees verder

Vrijdag 5 juni

Spelen met kleur en wol

Haarlem

Viltworkshop o.l.v. Marijke de Vries.

lees verder

Vrijdag 5 juni

NatuurKlankCirkel 's-Gravenzande

's-Gravenzande

Zingen in verbinding met de natuur, voor de natuur, vanuit je eigen natuur, o.l.v. Brigitte van Bourgonje.

lees verder

Vanaf zaterdag 6 juni

Basiscursus BD- Imkeren

Driebergen-Rijsenburg

In samenwerking met Odin- imker Jos Willemse organiseert Kraaybeekerhof Academie voor de 7e keer de basiscursus BD- imkeren.

lees verder

Donderdag 11 juni

Meeloopdag mbo biodynamische landbouw

Dronten

Boeren van de toekomst Deze dag gaat ONLINE door!

lees verder

Vrijdag 12 juni

Menskunde, pedagogie en cultuur

Antwerpen

Voordracht door Frans Lutters in reeks: De levende pedagogie van Rudolf Steiner.

lees verder

Vanaf zaterdag 13 juni

Begeleiding in Vogelvlucht

Driebergen- Rijsenburg

Cursus van de Kraaybeekerhof Academie.

lees verder

Zaterdag 13 juni

Natuurwezens, kunnen we leren samenleven met hen

De Bilt

Workshop met Johan Vaatstra en Inge Swen.

lees verder

Zaterdag 13 juni

Open Huis

Driebergen

Bij Instituut voor Biografiek.

lees verder


de volledige agenda, klik hier

Exposities

Werk van kunstenaars die door de antroposofie geïnspireerd worden.


de volledige agenda, klik hier

AntroVista als startpagina

Maak AntroVista tot uw startpagina, klik hier...

AntroVista wordt iedere dag bijgewerkt en is daardoor altijd actueel.

Actueel

In de week
Column van Kees Verhage over de weekspreuken

DoeHoek
Van Pasen tot Pinksteren in de DoeHoek

Zonnejaar
Hemelvaart en Pinksteren bij Het Zonnejaar


Voor deze week:

Ecards

De nieuwste ecards

Mieke Fielmich
Mieke Fielmich
In tijd van ziekte

Leo Klein
Leo Klein
Plastieken

Meer nieuwe ecards

Van Pasen tot Pinksteren

Matthias Grünewald
Matthias Grünewald
Isenheimer Altar

Annelies Rhebergen
Annelies Rhebergen
Muziek voor de Paastijd

Eeke Bodegom
Eeke Bodegom
Schilderijen

Meer ecards voor deze tijd

Recent verschenen

Toekomst scheppen 

In tijden van corona

John Hogervorst

De coronacrisis is geen natuurverschijnsel maar is 'mensenwerk'..

De ontwrichting van het dagelijks leven, met onmeetbare maar ontzaglijke schade voor het individuele welbevinden van miljoenen, voor het sociale leven en voor de economie zijn het gevolg van menselijk handelen. Mensenwerk dus… - 'Maar niet míjn werk', denkt u misschien.

De weg úit de crisis zou echter wel ons werk kunnen zijn - en daarom is het zo belangrijk dat wij tot een helder zicht op de situatie komen. Zonder helder zicht is het onmogelijk om een zodanige draai aan de crisis te geven dat deze, naast angst, ziekte, dood en ontwrichting, ook nog tot positieve gevolgen leidt.

In dit boekje geeft John Hogervorst aanknopingspunten om mee te bouwen aan een gezonde toekomst.

Paperback, 73 pagina's, € 12,50

25 mei 2020

ISBN: 978-94-92326-47-8

Nearchus CV


Jaarplanner 2020 -2021 

Leven met de seizoenen

Manon Berendse

Veel gebruikers kijken weer uit naar onze praktische jaarplanner boordevol inhoud: voor iedereen die houdt van overzicht en van de seizoenen. Zo ontdek je veel manieren waarop je elkaar kunt vinden in het leven van alledag. Laat je van week tot week inspireren - met verhalen. prikkelende citaten en sfeervolle beelden.

  • loopt van zomervakantie 2020 t/m zomervakantie 2021
  • volgt het ritme van de seizoenen
  • met lekker veel schrijfruimte
  • vol tips & moois
  • over opvoeden, creativiteit, buiten & binnen zijn
  • en natuurlijk de jaarfeesten!

Nieuw: op veler verzoek verschijnt de Jaarplanner al in mei, zodat fans en gebruikers hun zomerplannetjes bijtijds kunnen smeden.

Gebonden | 240 x 200 mm | € 17,95

22 mei 2020

ISBN: 9789060389096

Christofoor


De tuinavonturen van Gijsbert 

Daniela Drescher

Op een dag, terwijl het pijpenstelen regent, verschijnt Gijsbert plotseling in de tuin. Hij vindt al snel een geschikt onderkomen in een oude regenton en gaat op pad om kennis te maken met zijn nieuwe buren.

In korte, rijk geïllustreerde verhalen vertelt Daniela Drescher uit het leven van haar tuinkabouter Gijsbert, die het leven in zijn nieuwe omgeving behoorlijk op zijn kop zet. Hij organiseert een slakkenrace, ergert Munz de kater en wordt verliefd op de elf Gisela.

Heerlijk voor te lezen vanaf 5 jaar en om daarna zelf te lezen.

gebonden | 180 x 225 mm | 111 blz | € 18,00

22 mei 2020

ISBN: 9789060389065

Christofoor


Meditatie en beproevingen van de ziel 

In de antroposofie en in de evangeliën

Judith von Halle

Deel I: de vlindermeditatie

De vlindermeditatie, een wilsmeditatie, werd door Rudolf Steiner in 1923 gegeven in een kritieke historische situatie; ook voor ons is dit nu heel actueel. Uiteraard moet een meditatie worden gedaan en niet worden uitgelegd; maar een beschouwing als deze in het eerste deel, waarin motieven in het blauwe venster van het eerste Goetheanum alsook het verhaal van de tempellegende erbij worden betrokken om tot begrip te komen, kan een hulp zijn om deze moeilijk toegankelijke meditatie ook uit te voeren. Deel II: beproevingen van de ziel aan de afgrond

Het tweede deel wordt misschien pas bij nader inzien herkenbaar als een actueel heel belangrijke meditatie-inhoud. Hij biedt allereerst een hulp om de evangelietaal op de juiste manier te begrijpen. Hoe essentieel dit is, zie je vooral wanneer ze verkeerd wordt geïnterpreteerd, zoals bij de grondlegging van het institutionele christendom. Andere evangeliewoorden openbaren hun occulte betekenis überhaupt alleen aan diegene die de imaginatieve mysterietaal begrijpt. Dit wordt ontstellend duidelijk aan het voorbeeld van de drievoudige verloochening van de apostel Petrus. Zijn zielsbeproevingen en inwijdingsbelevenissen worden ook met de Grondsteenspreuk en de vlindermeditatie belicht. Paperback, 124 blz. , € 13,00

15 mei 2020

ISBN: 978 94 91748 91 2

Uitgeverij Cichorei


Coronamaatregelen en de Offerhandeling 

Van ­Rudolf Steiner

Als gevolg van de lockdownmaatregelen is het voor geloofsgemeenschappen veelal niet mogelijk om bij elkaar te komen. Weliswaar is er de mogelijkheid om via een internetverbinding een zondagsviering te volgen, maar de omstandigheden maken het onmogelijk om gezamenlijk de avondmaalsviering te houden of om ter communie te gaan.

Daarom is besloten om de tekst van de Offerhandeling, die Rudolf Steiner oorspronkelijk aan de vrijescholen heeft gegeven, nu aan eenieder beschikbaar te stellen. Hierbij is namelijk sprake van een communie via het woord, niet via substanties.

15 mei 2020

ISBN: 9789491748967

Uitgeverij Cichorei


meer nieuwe boeken