menu

Goedemiddag, welkom bij AntroVista

Op dinsdag 23 april

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Nieuws

100 jaar biodynamisch 

Honderd jaar geleden werd door Rudolf Steiner in het Poolse Koberwitz bij Breslau de z.g. Landwirtschaftlicher Kursus gegeven, voordrachten over vernieuwing van de landbouw, die in het Nederlands vertaald zijn onder de titel Vruchtbare landbouw op biologisch-dynamische grondslag (GA 327).

Foodcoop Odin publiceerde in verband met het 100-jarig bestaan van de biodynamische landbouw een interview met Helmy Abouleish, voorzitter van de Internationale Biodynamische Demeter Federatie.

Het nieuwe tijdschrift van Stichting Demeter besteedt vanzelfsprekend ook uitgebreid aandacht aan het jubileum. U kunt Demeter Magazine hier gratis downloaden:

voeg een reactie toe...


Zorgboerderijen negatief in het nieuws 

Vorige maand sloot bd-boerderij De Zonnehoeve in Zeewolde de zorgafdeling, op last van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Het was niet de eerste zorgboerderij die hiertoe genoodzaakt was, en helaas ook niet de eerste bd-zorgboerderij. Vorig jaar gebeurde hetzelfde met Aurora Borealis in het Groningse Wedde.

In het tv-programma Hart van Nederland vertelde bewoner Dennis over zijn ervaringen.

voeg een reactie toe...


Overgang en huidverzorging 

Wat heeft de antroposofie vrouwen in de overgang te bieden?

Actrice en presentatrice Tanja Jess heeft in haar podcast een gesprek met Hauschka-therapeut Miranda de Jong en ervaringsdeskundige Alexandra.

voeg een reactie toe...


Trees Zwetsloot geresampled 

Rozen

Schilderes Trees Zwetsloot (1927-2023) was ruim twintig jaar geleden een van de eersten die e-cards van haar werk lieten maken. Zelf had ze weinig op met computers, maar ze vond het toch heel leuk dat haar werk in AntroVista verscheen.

Haar schilderijen waren direct ongekend populair en zijn tienduizenden keren als e-card verstuurd. Zes van haar schilderijen staan in de top 10 van meest verstuurde e-cards. Er zijn in de loop der jaren vijf series met haar werk verschenen.

De digitale fototechniek was in die tijd nog niet zo ver ontwikkeld en de foto's van haar werk waren daarom vaak van slechte kwaliteit. Ze zijn indertijd weliswaar zo goed mogelijk in overeenstemming gebracht met de originelen, maar tegenwoordig kunnen we dat veel beter dan vroeger.

Daarom hebben we nu al haar schilderijen opnieuw geresampeld vanaf de originele foto's. Het verschil is in de meeste gevallen verbluffend.

voeg een reactie toe...


Het jaar rond in 52 weekspreuken 

De weekspreukenkalender van Rudolf Steiner begint ieder jaar op Pasen met de eerste spreuk. Als u nog niet eerder de reis van de ziel door het jaar hebt meegemaakt, is dit dus het juiste moment om in te stappen.

Lente Paas-stemming

Dáár is de Zon.
Blij kijken mijn ogen in het stralende licht.
De winter is voorbij,
en ik kom uit mijn winterhol.
De Zón, zij schijnt voor mij.

Dit jaar kunt u ook gebruikmaken van een heel speciale, nieuwe versie. Als een echte mysticus liet Abel Drent de originele teksten van Rudolf Steiner op zich inwerken, en noteerde de gevoelens en gedachten die daardoor bij hem opkwamen. Het resultaat kan voor velen de inhoud van de weekspreuken toegankelijker maken.

De originele Duitse versie, de Nederlandse en de Friese vertaling, de versie met schilderijen van Mieke Fielmich en de beschouwingen van Kees Verhage vindt u hier:

1 reactie, lezen/reageren...


Zonnehoeve zoekt opvolgers 

Ruim 40 jaar geleden startte Piet van IJzendoorn in de Flevopolder met BD-boerderij Zonnehoeve. Sindsdien groeide zijn initiatief uit tot een multifunctioneel agrarisch bedrijf met akkerbouw, veeteelt, stoeterij, manege, bakkerij, tuinbouw en zorgboerderij.

De oprichter is inmiddels de 75 gepasseerd, het bedrijf bezint zich op de toekomst en heeft inmiddels de zorgfunctie afgebouwd. Er wordt nu gezocht naar opvolgers die het bedrijf willen voortzetten.

voeg een reactie toe...


Geen PFAS in BD-eieren 

Foodcoop Odin heeft het uitgezocht: in de eieren van hun leveranciers is tot op heden in geen enkel geval een detecteerbare waarde van PFAS aangetroffen.

voeg een reactie toe...


Ondernemende School Westland komt in De Lier 

De initiatiefnemers voor een nieuwe vrijeschool in de gemeente Westland (ZH) hebben een locatie gevonden. De Ondernemende School Westland zal worden gevestigd in De Lier en krijgt daar onderdak in het complex aan de Van Haemstedestraat 28, waar nu nog de Prins Willem-Alexanderschool is gehuisvest.

De school zal in augustus 2025 beginnen met kleutergroepen, klas 1 en 2 en mogelijk ook met een klas 3.

voeg een reactie toe...


Een onbelast tweede leven

De belastingdienst kijkt tegenwoordig mee als u iets verkoopt op websites voor tweedehands spullen, zoals Marktplaats, Vinted en Ebay. Deze online-platformen zijn namelijk sinds dit jaar verplicht om uw verkopen te rapporteren.

Het prikbord van AntroVista valt echter buiten deze regeling; hier geeft u gratis en onbelast uw gebruikte spulletjes een tweede leven.

https://www.antrovista.com/prikbord

voeg een reactie toe...


Inenten of niet 

In alle media is het momenteel te lezen of te horen: sinds corona is de bereidheid tot vaccineren tegen kinderziektes sterk afgenomen. Dat kan leiden tot uitbraak van b.v. mazelen of kinkhoest, want om dat te voorkomen moeten minimaal negen van de tien kinderen zijn ingeënt.

Bij Centrum Sociale Gezondheidszorg kunt u kosteloos een brochure downloaden: Inenten, Waarom wel? Waarom niet?, geschreven door Madeleen Winkler en Pieter Meester.

Ook bij de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken vindt u stof tot nadenken:

voeg een reactie toe...


Extra winst voor Triodos 

In 2023 heeft de Triodos Bank 55 procent (77,2 miljoen euro) meer winst geboekt dan een jaar eerder. Die extra winst ontstond voornamelijk doordat de bank de rentes op leningen sneller verhoogde dan de rentes voor spaartegoeden. In de tweede helft van 2023 werd dit enigszins bijgetrokken.

Ook is Triodos Bank van een opdracht tot verbeteren af die De Nederlandsche Bank in 2019 gaf om mogelijke tekortkomingen in de strijd tegen witwassen.

voeg een reactie toe...


Zorgen in Den Haag 

Twee jaar geleden maakte de antroposofische zorgorganisatie De Raphaëlstichting bekend de Rudolf Steiner Zorg in Den Haag te willen afstoten. Hieronder vielen zowel ouderenzorg als zorg voor verstandelijk gehandicapten.

https://www.antrovista.com/nieuws/rudolf-steiner-zorg-afgestoten-15505.html

Uiteindelijk toonde de Haagse woon- en wijkzorgorganisatie HWW zich bereid om de ouderenzorg voort te zetten, met behoud van de antroposofische signatuur.

Op 6 en 7 maart zijn de betreffende ouderen van het Raphaëlhuis en De Brug verhuisd naar HWW zorg locatie Houtwijk in Den Haag, die de afgelopen maanden is aangepast om antroposofische zorg te kunnen bieden.

Zorgorganisatie Lievegoed wil de zorg voor verstandelijk gehandicaptenzorg overnemen. Deze overname vindt waarschijnlijk plaats in april dit jaar.

Stichting Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek kwam met een plan om het befaamde Raphaëlhuis voor de antroposofie te behouden en te ontwikkelen tot een therapiehuis met sociaal-maatschappelijke functie.

1 reactie, lezen/reageren...


Zelf Schoolboeken schrijven 

Ketnet, het Belgische tv-kanaal voor kinderen, plaatste op YouTube een aardig filmpje over de Steinerschool in Leuvel / Wijgmaal, waar de kinderen zelf hun schoolboeken schrijven.

1 reactie, lezen/reageren...


Van boerenknecht tot voorvechter 

Henkjan Wissink studeerde biologisch-dynamische landbouw op de Warmonderhof en begon veertig jaar geleden als boerenknecht. Inmiddels drijven hij en zijn vrouw al dertig jaar een Ekoplazawinkel in Enschede.

De Levensmiddelenkrant publiceerde een interview met de betrokken jubilaris:

voeg een reactie toe...


Tweede school in Nijmegen start eerder 

De geplande nieuwe vrijeschool in Nijmegen-Noord kan een jaar eerder dan verwacht openen, namelijk in augustus dit jaar.

Ouders kunnen hun kinderen tot 1 april inschrijven voor het schooljaar 2024-2025.

De school valt onder Stichting Pallas, koepelorganisatie van vrijescholen in midden en zuid Nederland, en zal Waldorf aan de Waal gaan heten.

voeg een reactie toe...


Gratis Gezichtspunt over voeding 

In de webwinkel Gezichtspunten van Centrum Sociale Gezondheidszorg vindt u brochures over de gezondheid van lichaam, ziel en geest. De site heeft ook een afdeling waarin u diverse uitgaven gratis kunt downloaden.

Vandaag is daar het boekje Mens en voeding - Een dynamische visie van Machteld Huber aan toegevoegd.

voeg een reactie toe...


Kunstenaarscollectief 

Maar liefst twintig beeldend kunstenaars die zich geïnspireerd voelen door de antroposofie, hebben zich aaneengesloten onder de naam Schatkamers en presenteren op een gezamenlijke website hun werk.

U kunt hun werk daar bekijken en het kopen of lenen. Het aanbod is divers: beeldhouwwerken in vele materialen, schilderijen, grafisch werk en keramiek.

Het initiatief zal zich ook in de komende negen uitgaven van tijdschrift Motief met een column presenteren.

voeg een reactie toe...


(Geen) liefde in tijd van oorlog 

Op 7 januari stierf de Oekraïnse dichter Maksim Kryvtsov op 33-jarige leeftijd aan het front. Een maand eerder verscheen een interview met hem in het culturele uitgeversplatform Chytomo. Het interview is van Daryna Holovan; Cornelis Boogerd vertaalde het.

Interview-Maksim-Kry_3092.pdf

Nieuwsbrief Hulpkring Oekraïne - februari 2024

Meer achtergrondinformatie en nieuwsbrieven van Hulpkring Oekraïne vindt u op de speciale Oekraïne-pagina:

https://www.antrovista.com/oekraine.html

Gebed voor hen die stierven in de oorlog

Geesten van uw zielen, werkzame wachters,
Uw vleugels moge dragen
De smekende liefde van onze zielen
Naar de aardemensen, aan uw hoede toevertrouwd,
Dat, verenigd met uw macht,
Onze bede helpend moge stralen
Voor de zielen die zij in liefde zoekt.

Rudolf Steiner,

1 reactie, lezen/reageren...


Vooroplopen met vee 

Jan Wieringa is al een kwart eeuw boer. In een uitgebreid artikel in Nieuwe Oogst vertelt hij over zijn biologisch-dynamische boerderij Veld en Beek in Doorwerth (Gld) .

In zijn gemengde bedrijf houdt hij 150 blaarkopkoeien; de kalveren ervan blijven de eerste maanden bij hun moeder. De producten van het bedrijf, zuivel, vlees, groente en brood, gaan rechtstreeks naar een vaste klantenkring.

voeg een reactie toe...


De antroposofische agenda

de volledige agenda, klik hier

Vandaag

Biodynamische landbouw voor een gezonde samenleving

Den Haag

Voordracht door Bert van Ruitenbeek

lees verder

Woensdag 24 april

Lepel snijden

Driebergen

Twaalf ambachtelijke workshops van Kraaybeekrehof die aansluiten bij de seizoenen.

lees verder

Woensdag 24 april

Open dag euritmietherapie

Amsterdam Noord

Met José Vlaar

lees verder

Donderdag 25 april

Anders kijken naar vogels - de vogel als kunstwerk

Haarlem

Workshop door Wolter Bos

lees verder

Vrijdag 26 april

Gratis lunchconcert Paul de Roo jazz-trio

Den Haag

Elke laatste vrijdag van de maand geeft het trio van pianist Paul de Roo een lunchconcert.

lees verder

Vanaf vrijdag 26 april

Leer Denken!

Ulvenhout

Driedaags seminar m.m.v. Mieke Mosmuller

lees verder

Vanaf vrijdag 26 april

Dagreis naar de Externsteine

Apeldoorn

Op dit oude Germaanse centrale heiligdom komen invloeden uit het Christendom, de Germaanse cultuur en de Keltische cultuur samen.

lees verder

Zaterdag 27 april

Koningsdag bazaar

Arnhem

De Johanneskapel viert Koningsdag met een bazaar in de gemeentezaal op de 1e verdieping.

lees verder

Vanaf zondag 28 april

Reis naar SEKEM

Egypte

Van 28 april t/m 8 mei 2024 organiseren de vriendenkring weer een studiereis om het prachtige SEKEM-initiatief te leren kennen.

lees verder

Zondag 28 april

Opendeurdag

Turnhout

De Turnhoutse Steinerschool zet opnieuw haar deuren open met doorlopend kinderanimatie en cafetaria.

lees verder

Vanaf maandag 29 april

In contact met je natuur

Hennezel, Frankrijk

Vakantiecursus met Lieke Deelstra

lees verder

Dinsdag 30 april

Staafoefeningen eurythmie

Antwerpen

Eurythmiecursus door Raphaela van Logos Eurythmie

lees verder


de volledige agenda, klik hier

Exposities

Werk van kunstenaars die door de antroposofie geïnspireerd worden.

Vanaf dinsdag 26 maart

Het mysterie van de kleuren in potloodtekeningen

Den Haag

Expositie Eugéne Hennekes

lees verder

Vanaf dinsdag 27 augustus

Apocalypse

Den Haag

Expositie met beelden van Kees Zoeteman

lees verder


de volledige agenda, klik hier

Archief Vrije Opvoedkunst
VOK

In het archief van het tijdschrift Vrije Opvoedkunst vindt u een schat aan informatie.

Hieronder ziet u enkele artikelen voor deze tijd van het jaar.

Archief Vrije Opvoedkunst

AntroVista als startpagina

Maak AntroVista tot uw startpagina, klik hier...

AntroVista wordt iedere dag bijgewerkt en is daardoor altijd actueel.

Actueel

In de week
Column van Kees Verhage over de weekspreuken

DoeHoek
Voorjaar in de DoeHoek


Voorjaar bij Het Zonnejaar


Voor deze week:

Ecards

De nieuwste ecards

Paulien van Tienhoven
Paulien van Tienhoven
Lichtkracht

Waldar Weerman
Waldar Weerman
Kleurstemmingen

Marianne Carolus
Marianne Carolus
Sprookjes - het hele jaar door

meer nieuwe ecards

Pasen tot Pinksteren

Pinksteren
Pinksteren


Pasen - klassieke schilderijen

Eeke Bodegom
Eeke Bodegom
Schilderijen

meer ecards voor Pasen tot Pinksteren

Recent verschenen

Vriendschap 

Mieke Mosmuller

Er worden vele aspecten van ware vriendschap beschreven. Vooral klinkt de oproep: Waar je in de vriendschap naar verlangt, wees dat voor je vriend(in) en verwacht het niet van de ander...

'Het grote ideaal van de mens ziet Martin Buber in het ik en jij. Dat kan het beste geleerd worden in de ontmoeting met de medemens die ook een ik is, maar die voor het ik van de ander een jij is. Het meest verschrikkelijke in de drieheid is het als de mens tot een het gemaakt wordt, als de mens, de medemens niet wordt beschouwd en behandeld als een gelijkwaardig ik, dat jij geworden is omdat het een ander is, maar als ding, als het. Dan is het dieptepunt van de ontmoetingsmogelijkheden bereikt.'

€ 16.95

23 april 2024

ISBN: 9789075240726

Uitgeverij Occident


Het labyrint van de Logos 

Marieke Cooiman (red.)

De logos als bron van zingeving, troost, inzicht en verwondering vormt de inhoud van dit boek.

De sectie voor cultuurwetenschap en letteren (Nederland) en Belles Lettres (België) viert met de uitgave van dit boek het honderdjarig bestaan van de Vrije Hogeschool voor Geesteswetenschap van de Antroposofische Verenging waartoe deze sectie behoort. De afgelopen zeven jaar heeft de groep zich intensief met het thema Logos beziggehouden. Dit heeft geleid tot een verzameling artikelen over de Logos die in dit boek zijn samengebracht.

De Logos was, is en zal zijn. Hij is de alfa en de omega, de schepping en de Apocalyps. Hij is eeuwig en heeft ook een tijdelijk aspect. Hij is in de tijd, altijd werkend in het leven en in de dood. Hij is een scheppende en vormende kracht. Hij is altijd nieuw en ontstaat ieder moment. Hij is aanwezig in iedere beweging die tot vorm wordt. Hij is een wezen, een zijn. Alles wat geschapen wordt, krijgt door de Logos zijnskarakter. Hij is de intelligentie en het ik van de wereld, de bedoelingskracht, waardoor alle dingen ontstaan.

Deze uitgave is een bundeling van onderzoek en geeft een beeld van hoe zeer verschillende mensen vruchtbaar kunnen samenwerken in het verkrijgen van inzicht rondom een gezamenlijk thema. Doordat de artikelen op persoonlijke titel geschreven zijn, blijft het individuele karakter van de schrijvers goed zichtbaar.

Het boek bevat beschouwingen over de Logos: Roel Adam, Frits Burger, Marieke Cooiman, Christine Gruwez, Wilbert Lambrechts, Karel Post Uiterweer, Rita Veenman en Caty Weitenberg.

Uitgave i.s.m. de Sectie voor Cultuurwetenschap en letteren (Nl) en de Sectie Belle Lettres (B)

€ 22.50

23 april 2024

ISBN: 9789492326904

Nearchus CV / Kolisko


Het jaar rond in 52 weekspreuken 

Abel Drent

De weekspreuken van Rudolf Steiner opnieuw verwoord door Abel Drent.

"... Zo kwam ik op de gedachte, een poging te wagen om in plaats van te vertalen, in eenvoudige taal uit te drukken wat ik persoonlijk beleef aan elk van deze spreuken.

...Gedurende een jaar bezon ik mij iedere zondag, in gedachten verbonden met de cliëntengroep, op de komende ochtendopening en de bijbehorende weekspreuk.

De teksten sloegen aan en waren regelmatig aanleiding tot bijzondere opmerkingen en gesprekken. Voorzichtig stem ik nu in met de vraag om deze teksten in boekvorm uit te geven. Zij zijn immers op geen enkele manier een vertaling van Steiners weekspreuken. Zij zijn niet anders dan mijn persoonlijke uitdrukking van wat ik op dat moment en onder die omstandigheden beleefde aan de Duitse tekst. Niet meer, en ook niet minder."

Het flip-over-boekje is voorzien van een ringbinding, en kan rechtopstaand op tafel geplaatst worden.

Het is voor € 15,- + verzendkosten via e-mail te bestellen bij de auteur:

31 maart 2024


Aarde roeren 

Nieuwe verhalen van tuinman Jan Graafland

Over tuinieren in turbulente tijden, het doorgronden van planten en de kunst van het composteren

De aarde gaat rond. Gedachten komen op. De tuinman vertelt. In een veertigtal verhalen deelt hij observaties, overdenkingen en inzichten uit zijn unieke tuin. Over de maretak en de kracht van de bolvorm, over de hoge vluchten en diepe dalen van de engelwortel en over Atropa belladonna, die hem door dagen van duisternis loodste.

Bij alles wat tuinman Jan Graafland doet laat hij zich leiden door de natuur. Bij twijfel vindt hij er antwoorden, bij tegenslagen troost en hoop. Met dit bijzondere boek vol anekdotes, inzichten en gedichten, maakt Graafland ons deelgenoot van wat hem in zijn werk als tuinman beroert en inspireert hij ons anders te kijken naar de natuur om ons heen. De tekeningen van illustrator en beeldend kunstenaar Mieke de Haan voegen een extra laag toe aan zijn rijke verhalen.

Jan Graafland is landelijk bekend als schrijver, columnist en tuinman/kruidenteler. Hij schrijft onder andere voor Natuurmonumenten. Dagblad Trouw noemde hem de filosoferende tuinman. Radioprogramma Vroege vogels noemde zijn eerdere boek Groene Genade

290 pagina's, € 26,95

30 maart 2024

ISBN: 9789060385937

Christofoor


Als het leven grote vragen stelt 

Begrijpen en begeleiden van kinderen met angst, pijn en trauma

Loïs Eijgenraam

Een boek dat je helpt bij het helpen

In dit boek gaat Loïs Eijgenraam in op grote vragen waar kinderen in hun leven mee geconfronteerd kunnen worden. Vragen over angst, pijn en belastende ervaringen. Ervaringen die zij moeilijk op eigen kracht kunnen verwerken. Dit boek biedt achtergrondinformatie en praktische handvatten voor ouders en beroepsopvoeders.

Loïs Eijgenraam is vanaf 1985 werkzaam geweest als kleuterleerkracht en vakleerkracht (6-12 jaar). Daarnaast werkt(e) zij als gastdocent op verschillende (heil)pedagogische opleidingen in binnen- en buitenland.

€ 16.00

18 maart 2024

ISBN: 9789060389928

Christofoor


meer nieuwe boeken