menu

Weekspreuk 1 

1 - 6 april 

Oster-Stimmung
Wenn aus den Weltenweiten,
Die Sonne spricht zum Menschensinn
Und Freude aus den Seelentiefen
Dem Licht sich eint im Schauen,
Dann ziehen aus der Selbstheit Hülle
Gedanken in die Raumesfernen
Und binden dumpf
Des Menschenwesen an des Geistes Sein.

Paas-stemming
Als uit de wereldverten
De zon spreekt tot de mensenzin
En vreugde uit de zielendiepten
Zich schouwend met het licht vereent,
Dan stijgen uit het wezenshulsel
Gedachten tot in verre ruimten
En binden dromend nog
Het mensenwezen aan het geesteszijn.

Had jij dat gedacht?

Wat een verschil tussen de Stille Week voor Pasen en de week die daarop volgt! In de Stille Week wendt de geest zich uit de diepte van de ziel tot het wereldzijn, zoals in psalm 121: ‘Ik hef mijn ogen op naar de bergen, vanwaar mijn hulp komen zal – Hij zal mijn voet niet laten wankelen - mijn bewaarder zal niet sluimeren.’ Er is evenwicht, geen wanhoop, want – zoals de vorige weekspreuk zegt - “Dan vloeit uit hemelsverten, de levenskracht in ’s mensen lichaam.

En nu is het Pasen geworden. De zon schijnt en het licht ontmoet de mensenziel. Het verhaal is afgerond, het verleden heerst niet langer. De blik wordt naar de toekomst gericht. Zoals de plant zich fysiek naar het licht wendt, zo maken zich bij de mens gedachten los uit wat ons wezen omhult en verbinden in het slaapbewustzijn het mensenwezen met de geesteswereld. Dat is nog eens ontwaken!

De alom aanwezige levenskracht stemt vrolijk en hoopvol. Kinderen weten wel raad met Pasen. Ze beschilderen eieren, tekenen bloemen en vrolijke paashazen; uit de folklore kennen we de verhalen over paasmarkten, waar de boerenjongens en -meisjes elkaar ontmoetten om wellicht een partner voor het leven te vinden. Het brengt vreugde en wekt gedachten aan een toekomstige verbintenis. Wat een verschil met de stilte van de vorige week.

Deze week een vrolijk lied dat gaat over het uitlopen van de natuur, het zingen van de vogeltjes en het dansen van jongens en meisjes. Geen schaduw van het verleden, maar plezier in de toekomst. En de verzuchting in deze vrij vertaalde Habanera: ‘Had jij dat gedacht?’

klik om te vergroten

Luister naar:

 
‘In de Week’ is nu ook in boekvorm verkrijgbaar, klik hier...