menu

Weekspreuk 39 

29 december - 4 januari 

An Geistesoffenbarung hingegeben,
Gewinne ich des Weltenwesens Licht.
Gedankenkraft, sie wächst
Sich klärend mir mich selbst zu geben,
Und weckend löst sich mir
Aus Denkermacht das Selbstgefühl.

Aan geestesopenbaring toegewijd,
Schenkt het wereldwezen mij zijn licht.
Mijn groeiende gedachtekracht
Doet mij mijzelf hervinden
Zodat uit de macht van het denken
In mij ontwaakt: het zelfgevoel.

Stilstand

Het lijkt – na de drukte van de Kerst - alsof de tijd even stil staat. Alle indrukken van de feestelijke decembermaand: Sint Nicolaas, Advent, Kerstmis doen ons uitademen in de stilte van de laatste dagen van december. We eten wat er overschiet van kerstdiner en lekkernijen, maar eigenlijk zijn we blij dat het straks weer boerenkool mag zijn.

Nu komt het er op aan of onze gang door het jaar een folkloristische tocht geweest is, of dat we nieuwe belevenissen en indrukken opgedaan hebben. In de afgelopen weken openden we de zielendeuren, maakten we ons innerlijk huis klaar om het Wereldlicht te ontvangen. Wat doen we ermee? Ramen dicht en het Kerstkind bij de kerstspullen naar zolder? Wacht daar nog even mee, want aan de horizon verschijnen de drie koningen. Wat brengen die ons? Ze zijn op weg gegaan, niet omdat ze droomden, zoals de herders in het veld deden, maar omdat ze de tekenen van de tijd begrepen, door de kracht van het denken. Elk voor zich beseffen ze dat kennis vraagt om een wilsbesluit, om ook werkelijk iets te ondernemen.

Dit zijn de dagen van ommekeer. De stilstand van de zon – in het Latijn het solstitium - om van oud naar nieuw te gaan; het stil staan in bezinning om niet zonder doel op weg te gaan. Het is de impuls die in mensen ieder jaar goede voornemens oproept. Maar hoe snel vervliegen prijzenswaardige voornemens - als oudejaarsloten waar toch geen prijs op valt - als door onze daden niet het enthousiasme wakker geroepen wordt..

Daar gaat het om: grote gedachten die in schijnaar kleine daden omgezet worden; koningen die hun kennis offeren om de wijsheid te vinden.

We three kings of orient are

Luister naar:

 
‘In de Week’ is nu ook in boekvorm verkrijgbaar, klik hier...