menu

Weekspreuk 26 

Michaëlsstemming - 29 september 

Natur, dein mütterliches Sein,
Ich trage es in meinem Willenswesen;
Und meines Willens Feuermacht,
Sie stählet meines Geistes Triebe,
Das sie gebären Selbstgefühl
Zu tragen mich in mir.

Natuur, uw moederlijke zijn,
Ik draag het in het wezen van mijn wil;
En de vuurmacht van mijn willen
Staalt in mij de drijfveer van de geest,
Opdat in mij het zelfgevoel mag groeien
Om mijzelf in mij te dragen.

Scenario’s

Zo is de Michaëlstijd aangebroken en vanuit de kosmos komt de aartsengel Michaël ons tegemoet. Er zijn sprookjes waarin bij de geboorte van een koningskind opeens een onverwachte gast binnentreedt die een dwingende vraag stelt. Zo treedt Michaël binnen op het moment nu in ons het bewustzijn geboren werd, dat we een lichtdrager kunnen zijn. Zijn naam Micha-el betekent. ‘Wie is als God’. Het is als een filmscenario. Je staat daar en zijn vraag galmt door de ruimte. Heb je daar een antwoord op: ‘Ik? Ben ik als God?’

Een grote vraag voor een kleine mens. Je kijkt in twijfel naar jezelf. ‘Wat ben ik meer dan alles wat er in de natuur leeft?’ En Michaël spreekt: ‘Het is de goddelijke scheppingskracht die in je woont’. Je twijfelt: ‘Kan ik dat dragen?’ ‘Herinner je wat je beleefd hebt’, is Michaëls antwoord. ‘Bewustzijn, lichtkracht’, dat werd je je bewust de afgelopen weken. En in dankbaarheid weet je welke geboorte je viert: de geboorte van het zelfgevoel, waarmee je de goddelijke oorsprong van het zelf, in jezelf kunt dragen.

De vraag van Michaël is meer dan ooit gerechtvaardigd in een tijd waarin zoveel kleine mensen met grote ego’s, even grote woorden spreken zonder daartoe gerechtigd te zijn.

Een ander filmscenario - want iedere tijd kent zijn allegorieën: de film ‘The Karate Kid’ uit 1984. Een tienerjongen die bij een karate-leermeester komt. Voordat er karate gedaan mag worden moet hij zich oefenen in het onderhouden van bonsaiboompjes, het in de was zetten van auto’s en wat niet al om innerlijk evenwicht te vinden. Daarna pas komt de zwaardkracht van de karate. De film leert: wie geen innerlijk evenwicht gevonden heeft, heeft niet het recht het zwaard te hanteren.

Zo leren we Michaël kennen. Hij smeedt in ons het zwaard van de geest en leert ons evenwicht te vinden om sterk te staan in de strijd. Dat is Michaël met zwaard en weegschaal. Het geeft ons de moed om rustig en zeker de toekomst tegemoet te treden. Dat is ons scenario voor de toekomst.

Er is een Middeleeuws pelgrimslied van Heinrich Isaac, dat in rustige stappen voortschrijdt op weg naar Michaël, gedragen door wilskracht:

< klik op de afspeler om het lied te beluisteren

 
‘In de Week’ is nu ook in boekvorm verkrijgbaar, klik hier...